Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – Zalakerámia ZTE KK

Csalódást keltő szezonok után ismét négyben végzett a ZTE.:

:

Nagy változásokon ment át a Zalakerámia ZTE KK, amely az elmúlt 3 befejezett szezonban nem tudott jobb helyen végezni, mint a tizedik. Érkezett Petar Rakicsevics (Vojvodina – Szerbia), Danilo Osztojics (HydroTruck Radom – Lengyelország), Liam O’Reilly (Koping Stars – Svédország), Mitchell Smith (Korihait – Finnország), D’Mitrik Trice (WKS Slask Wroclaw – Lengyelország), Zsiros Péter (Szolnoki Olajbányász), Keller Iván (Naturtex-SZTE-Szedeák) és vezetőedzőnek Oroszlányból Sebasjtan Krasovec.

A korábbi évértékelős cikkeinket itt érhetitek el: MVM-OSE LionsDEACEgis KörmendBudapesti Honvéd SEAlba Fehérvár, Atomerőmű SE

A csapat híveinek számára bíztató lehetett, hogy a gárda a Göcsej Kupán diadalmaskodott, ezt követően pedig egy Szeged elleni hazai győzelemmel kezdődött a bajnokság. A Körmend és az Alba nagy falatnak bizonyult, utána viszont a DEAC, a Nyíregyháza, a Sopron és a Honvéd nem, így 6-2-es mérleggel ment el a válogatott szünetre a ZTE.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

 

A megszakítás után nehéz sorsolás várt a Krasovec-legénységre, a Szolnok, a címvédő Falco és a Paks jött szembe. Ezekből a mérkőzésekből egyiket sem tudta megnyerni a Zalaegerszeg, így 6-5-re módosult ez a mutató. Ezután viszont elképesztő sorozatba kezdett az együttes, december 17-én megverte az Oroszlányt, majd sorban a Kecskemétet, a Honvédot, a Szegedet, a Körmendet, az Albát, a Sopront és a Nyíregyházát, ezzel természetesen kvalifikálta magát a Magyar Kupára és gyakorlatilag biztosította a helyét a rájátszásban.

Ekkor beszélgettünk Sebastjan Krasoveccel:

A ZTE az elmúlt években nem volt túl sikeres, persze egy nagy múltú klubról van szó. Mikor és melyek voltak az első jelek amiket észre vett, hogy idén valami különlegesre is képes lehet a csapat?

– Még azért mindig korai ezt kijelenteni, reméljük, hogy nem kiabáljuk el (nevet). Sikerült jó keretet összerakni, akik keményen dolgoznak, remek karakterek, mindent megtesznek a győzelemért és nem a saját számaik érdeklik. A csapatkémia is erős, mindenki kiveszi a részét a munkából a labda mindkét oldalán. Maradjunk annyiban, hogy egyelőre jól állunk, szeretnénk, ha ez a szezon végén is így lenne.

Mi a sikerének titka?

– Nem tudom, szerintem nincs semmi különös titok. A játékoskiválasztáson sok múlik, a tehetség az alap, de ugyanolyan fontos a karaktere, a személyisége is a kosárlabdázónak. A kemény munkában hiszek, minden ellenfélből maximálisan felkészülünk és hiszünk a rendszerünkben. Szerencsére a játékosaim mindezekben partnerek.

A 2022-es év minden klubnak nehéz volt, Önöknek főleg a válogatott szünet utáni időszak, hiszen költöznie kellett a csapatnak, sérülésekkel bajlódtak és az utolsó 8 meccsükből 6-ot idegenben játszottak. Mindezek ellenére nyugodtan mondhatom, hogy a csapat és Ön is remek munkát végzett. Hogyan sikerült ilyen jól átvészelni ezt az időszakot?

– A szezon elején hullámzó volt a teljesítményünk, hiszen a Körmend elleni idegenbeli mérkőzésen nagyon közel álltunk a győzelemhez és az Alba ellen is meg volt az esélyünk. Főleg az első félidőkben játszottunk gyengén, de ez természetes, a játékosoknak az új rendszert és engem is meg kellett szokniuk és nekem is idő kellett, mire teljesen megismertem a csapatomat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerencsések is voltunk, minden jól összeállt, a játékosok és a stáb összhangban haladt a jó irányba, a szurkolók rengeteget segítettek és a meccseken is jól jött ki a lépés, ami miatt az önbizalmunk is nőtt. Azt gondolom ezeknek volt köszönhető, hogy jól reagáltunk a nehézségekre, nincs itt semmiféle mágia (nevet).

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Ez a 8 meccses sorozat végül a remek formába lendülő DEAC ellen tört meg, de legyőzték a Szolnokot és az ASE-t – ráadásul utóbbit nagy hátrányból -, igaz a Falco most is kibabrált a zalaiakkal. A maradék két mérkőzésen nem jött össze a győzelem, így a ZTE a negyedik helyen végzett az alapszakaszban – köszönhetően annak, hogy a feltámadó Alba megelőzte. Ekkor a csapatkapitányt, Keller Ivánt is megszólaltattuk.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A Magyar Kupában nem kapott könnyű sorsolást a csapat, Szolnokra kellett látogatnia a legjobb nyolc között és bár végig meccsben volt, végül alulmaradt.

Ami a rájátszást illeti a ZTE a Sopronnal kezdett és egy parádés párharcot láthattak a kosárszeretők. Két szoros – ráadásul az egyik ebből hosszabbításos – mérkőzésen nyert a Zalaegerszeg, majd a Sopron idegenben szépített. A párharc visszatért a hűség városába és ismét kiélezett csatát hozott a negyedik meccsen, végül itt is Trice-ék kerekedtek felül és befejezték a szériát.

Az elődöntőben a címvédő Falco várt a ZTE-re és az első két meccsen gálázva jutott 2-0-ás előnyhöz. A kék-fehérek helyzetét tovább nehezítette, hogy Liam O’Reilly az első mérkőzésen megsérült és többet már nem is láttuk őt a párharcban. Végül egy rendkívül szórakoztató és fordulatos összecsapáson a Falco hosszabbításban nyert és söpört.

A bronzcsata igazi csemegét ígért, hiszen a másik elődöntőben az Egis Körmend maradt alul. Jól kezdett a Zalaegerszeg, magabiztos 13 pontos győzelmet aratott hazai pályán. A második meccsről nehéz bármi okosat mondani, a vasiak az első perctől jobbak voltak és gyakorlatilag kiütötték ellenfelüket. A forgatókönyv ezután hasonló volt, a ZTE győzni tudott otthon, de Körmenden esélye sem volt, így mindent eldöntő ötödik mérkőzés következett, ahol az MTE bírta el jobban a nyomást és bezsebelte a harmadik helyet.

Az érintettek:

Sebastjan Krasovec, Vezetőedző: Azzal az elvárással érkeztem, hogy megtegyem a következő lépést a karrieremben és visszavezessem oda a csapatot, ahol a helye lenne, a bajnokság élcsapatai közé. Úgy érzem, nagy részben meg tudtuk ezt valósítani, hiszen a bajnokság végén, a negyedik helyen zártunk. Sok klubhoz képest korlátozott büdzsével és a feltételekkel vágtunk neki a bajnokságnak, de a klubnál dolgozók megpróbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy az idei szép eredmény sikerüljön. Nagyon örülök, hogy sikerült elérnünk a negyedik helyezést. A a játékosok a pályán és a pályán kívül is csapatként funkcionáltak, valamint elkerülték a komolyabb sérülések a csapatot, ami nagyon fontos volt nekünk. Ahogy a rájátszásban is láthattuk, amikor valaki hiányzott sérülés miatt, azt nagyon erősen érintette a csapat teljesítményét. Emiatt mindenképpen szerencsések voltunk. Nagyszerű orvosi stábunk volt, hiszen a sérült játékosok időben vissza tudtak térni a pályára. Emellett pedig az is hozzájárult az idei eredményünkhöz, hogy a klub körül sokan több mindenben is segítettek a csapatnak, mint ami a dolguk lenne.

Keller Iván, csapatkapitány: Óriási eredmény amit az alapszakaszban elértünk, azt gondolom mindenkit megleptünk a kiegyensúlyozottságunkkal. Ha azt veszem a top csapatok ellen is jól szerepeltünk, a Falco volt az egyetlen gárda idén, amelyet nem vertünk meg. A csapat erejét mutatja az is, hogy sok szoros meccset nyertünk, mindenki keményen dolgozott és egységesek voltunk. A rájátszásban is sikerült nyernünk egy párharcot, a Sopron ellen három kiélezett meccsen győztünk, ez sem véletlen. Nyilván a későbbiekben megéreztük előbb O’Reilly, majd Smith kiesését, némi hiányérzet van bennünk mindkét párharccal kapcsolatban. Sajnáljuk, hogy végül nem sikerült éremmel zárnunk, de ez az év így is nagyon szép volt. Szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatásukat, örülök, hogy ismét teltházas meccsek voltak Zalaegerszegen, a Körmend elleni bronzcsata örökké emlékezetes marad majd nekem, fenomenális volt a hangulat, tényleg ők voltak a hatodik embereink. Nagyon örülök, a hosszabbításomnak.

 

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Horvath Bela Recent comment authors
Horvath Bela
Olvasó

Olvashattuk korábban már a nyilatkozatok egy részét?
Amúgy örömteli, hogy sokat javult a helyesírás! Biztat (de bízik), telt házas, ezeket így kell!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés