Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – Zalakerámia ZTE KK

Matthias Zollner mellett Csátaljay Péter értékelt.:

:

Ahogy tavaly is, úgy idén is hozunk nektek egy-egy cikket mind a 13 bennmaradó csapatról, ahol amellett, hogy beszámolunk az adott gárda idényéről, a főszereplők is megszólalnak.

Korábbi cikkeink: Egis KörmendBudapesti Honvéd SESopron KC, SZTE-Szedeák, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Három csalódást keltő – és egy Covid miatt lefújt – szezon után, a Zalakerámia ZTE KK a negyedik helyen végzett a magyar bajnokságban, így izgatottan várhatták, a 2023/24-es idényt a szurkolók.

Ami a nyarat illeti, érkezett Tóth Ádám (DEAC), Csátaljay Péter (Sopron), Tony Hicks (Usti nad Labem – Csehország), Quinton Green (Valparaiso Beacons – Egyesült Államok), Tomas Lekunas (Rytas – Litvánia), Olekszandr Mishula (Basket Brno – Csehország), valamint a csapatnál maradt Keller Iván, Csuti Kornél, Németh Ákos, Szalay Domonkos, Makkos Dávid, Danilo Osztojics és Simó Bence is.

Sebastjan Krasovec már a bronzcsata utolsó találkozója előtt bejelentette, hogy távozik – később a Paks edzője lett -, Lubomir Ruzicka lett a vezetőedző.

Alapszakasz

A Zalaegerszeg két fájó vereséggel kezdte a szezont, igaz különböző okokból voltak keserű pirulák, hiszen a Szeged hosszabbításban nyert a ZTE otthonában, míg az Oroszlány TV-s mérkőzésen pofozta meg 35 ponttal a zalaiakat. Sikerült ezt követően magára találnia az együttesnek, a Kecskemét, a Szolnok, az Egis Körmend és az NKA Universitas Pécs ellen is nyert a csapat, így 6 mérkőzés után 4-2-es mérleggel állt.

Egy kaposvári és egy Paks elleni vereséggel 50%-ra romlott ez a mutató, viszont a Sopron és a DEAC ellen is szoros meccset nyert a ZTE – úgy hogy a kettő között Green távozott. Ezt követően gödörbe került a gárda, sérülések sem kímélték őket és a Falco, az Alba és a Honvéd is felülkerekedett. Tomas Lekunas még Székesfehérváron megsérült, helyét Jeremiah Daniel Paige vette át. A 6-7-es zárás ellenére, a ZTE kvalifikálta magát a Magyar Kupára a szezon első fele után.

Ezt követően a Szegedet és az Oroszlányt is legyőzte a ZTE, viszont a Kecskemét és a Szolnok túl nagy falatnak bizonyult, ráadásul a kupában a Pécs is kiütötte a csapatot, s mint kiderült ez Lubomir Ruzicka állásába került, helyét ideiglenesen Baki Gergely vette át, aki a Körmend elleni vesztes meccs után adta át a stafétát Matthias Zollnernek.

Az első három mérkőzés felemásan sikerült az új szakember alatt, a Pécs újra megtréfálta a Zalaegerszeget, majd egy Kaposvár elleni győzelemmel és egy Paksi vereséggel ment el a válogatott szünetre a csapat. A helyzet tehát nagyon nehéz volt, ezért változásokat eszközölt a vezetőség, Mishula ment, Ona Embo és Ikpe pedig érkezett.

Ez és a szünet megtette a kívánt hatást, a ZTE a Sopront, a DEAC-ot, a Falcót és az Albát is megverte, ezzel bebiztosította helyét a rájátszásban, amit annak ellenére is a negyedik helyről kezdhetett, hogy az utolsó fordulóban kikapott a Honvédtól Budapesten.

Rájátszás

A pályelőnyből induló ZTE-re az ötödik kiemelt Debrecen várt az első körben. Az első találkozón simán nyert Matthias Zollner legénysége, hosszabbításban egyenlített hazai pályán a DEAC. A sorminta folytatódott, Zalaegerszegen magabiztos ZTE-siker, Debrecenben szoros meccsen a DEAC nyert. A mindent eldöntő ötödik mérkőzésen a ZTE a negyedik negyedig kézben tartotta az összecsapást, a végén viszont így is Mócsán dobásán múlt a párharc, ami végül kimaradt.

A fárasztó párharc után a pihent Falco várt az elődöntőben a Zalaegerszegre, a címvédő pedig valósággal átgyalogolt a zalaiakon, egy 38, egy 25 és egy 44 pontos sikerrel. A bronzéremért az Albával kellett megmérkőznie a ZTE-nek, de itt sem sikerült még csak minimális ellenállást sem tanúsítania a gárdának, az Alba söpört, így a Zalakerámia ismét negyedik helyen végzett.

Csátaljay Péter: Szerintem sikerült előrelépnem játékosként, igyekeztem meghálálni a bizalmat amit kaptam

Úgy érzem, hogy alapszakasz végére állt össze teljesen a csapatunk mind védekezést mind támadást tekintve, aminek köszönhetően nemcsak a playoffba sikerült bejutnunk, hanem pályaelőnnyel kezdhettünk. A DEAC elleni egy nagyon kiélezett párharc volt, mutatja ezt az is hogy 5 meccsből 2 hosszabbítással végződött. Az elődöntőben és a bronzmérkőzésen sem mi voltunk az esélyesek és sajnos nem is sikerült meglepetést okoznunk. Összességében a negyedik helyet én egy szép eredménynek tartom. Szerintem sikerült előrelépnem játékosként, igyekeztem meghálálni a bizalmat amit kaptam. Szeretnem megköszönni az egész éves bíztatást és hogy jóban rosszban mellettünk voltak.

Matthias Zollner: Azt gondolom, a negyedik hely egy sikeres szereplés a csapat számára

Amikor átvettem a csapatot februárban, nem voltunk túl fényes helyzetben. A cél az volt, hogy bejussunk a playoffba, a válogatott szünet után pedig remek munkát végeztünk. Nagyon fontos meccseket nyertünk és ami számomra még fontosabb jól játszottunk, megvertük a Falcót és az Albát is. Védekezésben nagyot léptünk előre, a kémia is kialakult a keretben, ebben a rövid időszakban kihoztuk a maximumot a negyedik hellyel.

A rájátszásnál a teljes képet kell nézni, a keret minősége és hosszúsága döntő, így azt gondolom a negyedik hely egy sikeres szereplés a csapat számára. Úgy látom, hogy a három csapat amelyik előttünk végzett, nagyobb célokat tűzött ki a szezon elején, ebből a szempontból nem történt meglepetés. Ennek ellenére nyilván nem vagyok elégedett a playoffban mutatott játékunkkal, fáj, hogy kétszer is kisöpörtek minket a párharcainkból. De ha csak a negyedik helyet nézzük, sikeres évünk volt.

Nagyon hálásak vagyunk a szurkolóknak, ők azok, akik miatt ezt a sportot űzzük. Sok segítséget adtak nekünk az egész szezonban, bízom benne, hogy ez jövőre is így lesz és meg tudjuk ezt hállálni nekik az eredményeinkkel.

Képek: Bálizs Zsuzsa

4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
zterulezMotoros AnyukájaZombiZalaboy Recent comment authors
zterulez
Olvasó

Évértékelés a számok nyelvén: A napokban elérhetővé vált a ZTE Kosárlabda Klub Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2023.évi Éves Beszámolója. “A társaság mérleg főösszege a bázishoz viszonyítva 75,41 millió Ft-tal nőtt. A vagyoni, jövedelmi helyzet jelentősen javult.” – A bázis év 2022 volt. Az értékesítés nettó árbevétele 2022-höz képest kb. 32 M Ft-tal, 203 M Ft-ra nőtt. Ebből a bérletek és jegyek eladásából származó bevétel 15 M Ft-ról 42 M Ft-ra nőtt. A termelési-működési költségek 468 M Ft-ról 509 M Ft-ra nőttek, ebből a bérköltség 299 M Ft-ról 319 M Ft-ra növekedett (+8,76%). A társaság összes bevétele 517 M Ft volt… Olvass tovább »

Zombi
Olvasó

Az alábbi egy kitalált történet!Bármilyen hasonlósáság a valósággal csakis a véletlen műve! Ezt nyomatékosan kérem figyelembe venni! Az edző választása kizárólag a szakmai vezetés felelőssége. Valószínűleg az alkohol problémák nem itt kezdődtek…Egy magára valamit is adó szakmai vezető legalább nyitott szemmel jár, de legalább leinformálja a kiszemelt szakembert, aki nem egy messze galaxisból érkezett, csak egy szomszédos országból. Szerződtetésének híre idején már néhány érdeklődő ezt több fórumon jelezte. Érdekes, a mi góréink ezt nem hallották.. Aztán jött egy tengerentúli fickó, aki még a szezon megkezdése előtt távozott, hiányzott a család indokkal. Már érkezésekor kiderült, hogy némi probléma lehet vele, de… Olvass tovább »

Motoros Anyukája
Olvasó

Nagyon egyszerű! Vannak erre szakosodott oldalak, akik kifejezetten erre vannak kihegyezve!

Zalaboy
Olvasó

Annyiban pontosítanék, hogy Lekunas nem azért ment el mert megsérült, hanem mert minden idők legrosszabb erőcsatára, viszont a helyi kocsmák legjobb ivója volt. Cseh és Ukrán barátjával más célokat tűztek ki, ami nem a csapat érdekét, inkább a vendéglátósok pénztárcáját erősítette.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés