Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – SZTE-Szedeák

Az érintettekkel tekintettünk vissza a Szedeák szezonjára.:

:

Ahogy tavaly is, úgy idén is hozunk nektek egy-egy cikket mind a 13 bennmaradó csapatról, ahol amellett, hogy beszámolunk az adott gárda idényéről, a főszereplők is megszólalnak.

Korábbi cikkeink: Egis Körmend, Budapesti Honvéd SE, Sopron KC

Az SZTE-Szedeák a 11. helyen fejezte be a 2022/23-as idényt, viszont támogatók hiányában, komolyan felmerült az is, hogy nem indul az első osztályban a csapat.

“Sokszor elmondtam már, hogy a 2010-es feljutásunk óta a 14 A csoportos csapat közül mindig is az egyik legalacsonyabb költségvetéssel rendelkeztünk, vagyis a körülmények hozzászoktattak bennünket a nehéz helyzetekhez. Erre rátett egy lapáttal a Naturtex visszalépése, ami természetesen a megszokottnál is jóval több nehézséget okozott. Utólag el kell mondanom, komolyan felvetődött az is, hogy beadjuk-e a nevezésünket az A csoportra, nem az-e a felelősségteljes magatartás, ha visszalépünk az élvonaltól.” – fogalmazott Kardos Péter.

Ezen körülmények közepette Zsíros Péter (ZTE), Mucza Tamás (OSE), Eric Cohill (Honvéd), Laluska Bence (DEAC – Akadémia), De’Quon Lake (Czarni Slupsk – Lengyelország), Noah Locke (Providence Friars – Egyesült Államok), és Ryan Woolridge (Oklahoma City Blue – Egyesült Államok) érkezett.

Alapszakasz

Sokan nem vártak emiatt erős kezdést a Szegedtől, ám rögtön az első fordulóban, Zalaegerszegen nyert nagy mérkőzést a csapat. Az Alba és a Honvéd elleni vereség után jött egy hatalmas skalp, a címvédő Falco kapitulált Szegeden, egy egészen izgalmas összecsapáson. Ez láthatóan nagy önbizalmat adott a játékosoknak, akik az Oroszlány, a Kecskemét és a Szolnok ellen is győztesen hagyták el a pályát, így 5-2-es mérleggel álltak.

Körmenden szakadt meg a nagy széria, majd a Pécsett maradt alul a Szedeák, amit ugyan a Kaposvár ellen kijavított a gárda, de a Paks és a Sopron is felülkerekedett. A DEAC ellen végül győzelemmel zárta a szezon első felét Nikola Lazics csapata, mely ezzel kvalifikálta magát a Magyar Kupára.

A bajnokságban ezután a Szeged annak ellenére is lejtőre került, hogy január végén Brandon Bailey-vel erősített  – sőt a Magyar Kupában Körmenden vívta ki a legjobb négybe jutást -, a ZTE, az Alba, az Oroszlány, a Kecskemét, a Szolnok, a Falco, és a Körmend is megverte az együttest. Nikola Lazics helyét ezt követően Simándi Árpád vette át, aki a Pécs ellen nagy vereségbe szaladt bele a csapattal.

8-14-nél már egyre reménytelenebbnek tűnt a legjobb nyolc, viszont a Szeged összekapta magát és a Kaposvár, a Sopron és a Paks ellen is nyert, így a DEAC ellen igazi élet-halál meccset vívhatott otthon. A Debrecen viszont jobban bírta a végjátékot, így idegenben is nyert, a Szedeáknak pedig maradt a playout.

Az alsóházi rájátszás előtt azonban a Magyar Kupa négyesdöntője következett, a feladat roppant nehéz volt a Szeged számára, hiszen a címvédő Falco várt rá az elődöntőben. A Szedeák elképesztő napot fogott ki a Szombathely ellen – Locke 32, Woolrigde 20, Lake pedig 18 pontot szerzett – és bejutott a fináléba – egy 96-87-es sikerrel -, ahol a Szolnok várt rá.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A döntőt sem kezdte rosszul a Szeged sőt, az első félidő után 47-43-nál, négy pontos előnyben érte őket a félidő. A második játékrészben azonban ritmust váltott az Olaj és egy 33-15-ös negyeddel gyakorlatilag eldöntötte a Magyar Kupa sorsát.

Playout

A Playoutban meg is látszódott a fáradság és a csalódottság a csapaton, a Paks és a Körmend is simán nyert. A Kecskemét és az Oroszlány ellni győzelem úgy kellett tehát, mint egy falat kenyér, viszont a Kaposvár és az ASE jobbnak bizonyult. Az MTE és a KTE ellen behúzott sikerek biztosították a Szeged helyét az első osztályban, végül a 11. helyen zárt Simándi Árpád gárdája.

Balogh Szilárd: Ez a szezon számomra sokkal inkább megterhelő volt pszichésen, mint fizikálisan

Sok minden történt, amit nem lehetett egyszerű kezelni. Egy meccsen múlt a rájátszás, aztán a kupában szerzett ezüst, majd jött a playout.

Ez a szezon számomra sokkal inkább megterhelő volt pszichésen, mint fizikálisan. Az elején nagyon elkaptuk a fonalat, majd nem sokkal később egy vereség-sorozatunk volt, az év közepe nem volt egyszerű időszak, de azt gondolom, jót tett nekünk az új impulzus. Az, hogy egy meccsen múlt a rájátszásbeli részvételünk, az mindenkit megviselt mentálisan, nem volt egyszerű készülni a kupahétvégére. A kupa volt az utolsó lövésünk, majd tudtuk, hogy jön a playout, ahol senki nem szeretne érintett lenni. Minden meccsre tisztességesen felkészültünk, és bár picit hamarabb szerettük volna lezárni a dolgot, de így is elégedettek lehetünk, hogy nem az utolsó meccsre maradt a döntés.

Szeged – 2024.01.13. SZTE-Szedeák–Budapesti Honvéd férfi kosárlabda mérkőzés a sportcsarnokban. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Kecskeméten egy igencsak emlékezetes meccsen sikerült bebiztosítani a bennmaradást. Egy ilyen szezon végén, az utolsó két percben, nyolcpontos hátrányból fordítani, elég komoly mentális erőt mutat.

A Kecskeméten történtek az egész szezonunkat leírják. Tudunk úgy játszani, hogy két perc alatt felborítjuk a papírformát, bárkit le tudunk győzni, ezt bebizonyítottuk a Falco ellen is. Vannak viszont olyan rövidzárlataink, amikkel viszont nem tudunk mit kezdeni. Ezen kell dolgozni, hogy a jövőben konzisztensebbek, tudatosabbak legyünk. Azt gondolom, ezért is vagyunk veszélyesek, mert bármikor bennünk van egy olyan két perc, mint amit ott is mutattunk. Aki ellenünk játszik, annak végig koncentrálnia kell, mi pedig úgy éreztük a szezon során, nincs elveszett meccs.

A szezon eleji célt, a biztos bennmaradást sikerült teljesíteni, és voltak igazán szép győzelmek is. Van benned kettős érzés a szezonnal kapcsolatban?

Nehéz egy szezon elején reális célkitűzéseket megfogalmazni, persze az, hogy bennmaradtunk, szép eredmény, és erre büszkének kell lenni. Azonban azt gondolom, több volt ebben a csapatban, és nem egyszer meg is mutattuk ezt, ebből a szempontból picit fájó a dolog, mert tudjuk, mire lettünk volna képesek, ezeket az esélyeket pedig mi szalasztottuk el. A kupaezüst sok mindenért kárpótol, de ha kicsit mellénk áll a szerencse, vagy koncentráltabbak vagyunk, akkor komolyabb célokért is küzdhettünk volna, de ezekkel a tapasztalatokkal folytatjuk a munkát.

Simándi Árpád: Örülnünk kell, de van hiányérzet is

Nehéz értékelni ezt a szezont összességében, mert nyilván az ember egyrészt boldog, mert az eredetileg kitűzött célt sikerült elérni, bennmaradtunk, de van azért kis hiányérzet is. Rengeteg hullámvölgy és -hegy volt ebben az idényben, én egy előbbi idején érkeztem meg a csapathoz. Nem volt egyszerű a helyzet, mentálisan – az eredmények miatt – nem volt jó állapotban a gárda, a legjobb tudásom szerint próbáltam felrázni a társaságot.

A Pécs elleni nagyon csúnya vereség után sikerült győzelmeket szereznünk, ezáltal megteremtettük magunknak a lehetőséget, hogy ott legyünk a legjobb nyolc között. Emiatt van némi keserű szájízünk az alapszakasz után, mert gyakorlatilag egy labdán múlt a rájátszás.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Szereztünk egy kupaezüstöt, nem is akárhogy, hiszen a címvédő és toronymagas esélyes Falcón keresztül jutottunk döntőbe. Ez egy nagyon nagy siker, de persze fáj, hogy a Szolnok ellen kikaptunk, mert az első félidőben nyíltsisakos küzdelem folyt a pályán. Összességében örülnünk kell, hogy jövőre is első osztályban indulhatunk, láthattuk mekkora harc folyt a playoutban a bennmaradásért.

Nagyon szépen köszönjük a szegedi szurkolóknak, hogy nem csak a sikerben, hanem a nehezebb időszakokban is mellettünk álltak és kitartottak mellettünk. Azt gondolom szerethető csapatunk volt, közösen sok boldog pillanatot tudtunk átélni.

Kerpel-Fronius Balázs: Nagyon büszke vagyok a csapatra

Azt tudom mondani, hogy nagyon furcsa egy ilyen szezon után hiányérzetről beszélni, hiszen az indulási körülmények sem voltak már egyszerűek. Voltunk az alapszakasz során harmadikok és a mezőny legvégén is, nem volt könnyű és nagyon fájt a Debrecen elleni utolsó mérkőzés, ahol eldőlt, hogy nem jutottunk a legjobb nyolcba. Azt gondolom, hogy mindent figyelembe véve nagyon büszke vagyok a csapatra, ez egy szép eredmény volt.

A szezon csúcspontja a Magyar Kupa volt. Már a Körmend elleni idegenbeli siker is szép volt, mert ott nem egyszerű nyerni, egy Falcót megverni pedig hatalmas fegyvertény. Az látszott, hogy a Szolnok pihentebben érkezett meg a döntőre, bővebb is volt a rotációjuk, de én azt gondolom így ki lehet kapni egy Olaj ellen egy fináléban. Sokan elkísértek minket Budapestre, megmutatkozott, hogy Szegeden érdekli az embereket a kosárlabda.

Volt csalódás persze, mert egy hét alatt lemaradtunk a playoffról és elbuktunk egy döntőt, ez azért hatással volt a csapatra, az alsóházi rájátszás végére összeszedték magukat a fiúk és egy szoros, erős mezőnyben vívtuk ki a továbbjutást.

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Golo Batio Recent comment authors
Golo Batio
Olvasó

Soha rosszabb évet! Ennyire sûrú én nem emlékszem mikor volt a mezõny, szóval a bennmaradás is siker. Annak ellenére, hogy bár ezt elõre senki nem gondolta, de ebben a keretben benne volt a legjobb 8 is. A kupa extra volt, kár hogy a Szolnok meg pont akkorra lendült csúcsformába.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés