Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – Sopron KC

Hetedik helyen zárt az SKC.:

:

Ahogy tavaly is, úgy idén is hozunk nektek egy-egy cikket mind a 13 bennmaradó csapatról, ahol amellett, hogy beszámolunk az adott gárda idényéről, a főszereplők is megszólalnak.

Korábbi cikkeink: Egis Körmend, Budapesti Honvéd SE

A Sopron KC az előző szezont a 8. helyen zárta, még a helyosztók idején távozott Kostas Flevarakis. Bors Miklós lett a csapat vezetőedzője, a nyáron pedig érkezett mellé a Honvédot benntartó Baksa Szabolcs.

Polster Attila (Zalaegerszeg), Fazekas Csaba (Nyíregyháza), Meszlényi Róbert (NKA Pécs), Amorie Archibald (Cheshire Phoenix – Anglia), Tulio Da Silva (Sao Paulo – Brazília), David Nichols (Savoie – Franciaország), Dayon Griffin (Würzburg – Németország), Nick Banyard (Koaceli – Törökország) érkezett, Nichols azután, hogy Xavier Pollard játékengedélyét nem adta ki a francia szövetség, Timeric Dejaun Williams pedig nem volt megfelelő állapotban az edzőmeccseken.

Az alapszakasz

Az SKC Kecskeméten kezdte az idényt, ahol botrányos második negyede a mérkőzésbe került, majd a Szolnok elleni vereség után a Körmend 37 ponttal bizonyult jobbnak a harmadik fordulóban. Az újonc NKA Universitas Pécs ellen tört meg jég hazai pályán, sőt szoros meccseken a Kaposvárt és a Paksot is sikerült megverni. A Falco – Nick Banyard utolsó meccsén -, a DEAC és a Zalaegerszeg nagy falatnak bizonyult, s mint ez kiderült, Bors Miklósnak már Debrecenben megköszönték a munkát.

Gasper Potocnik – egy a hazánkban jól ismert szakember – kapta meg a megbízást, rögtön a tavalyi ezüstérmes Arconic-Alba Fehérvár volt az ellenfél és bár egy félidőig jól tartotta magát a Sopron, sima vereséget szenvedett. A Honvéd ellen nem csak Potocnik hazai bemutatkozására került sor, de megérkezett Banyard helyére Amadou Sidibé is, a csapat pedig 20 pontos győzelmet aratott.

Mint kiderült, ez egy remek széria első állomása volt, a Szegedet, az Oroszlányt, a Kecskemétet, a Szolnokot és a Körmendet is megverte a kék-fehér alakulat és bár a Magyar Kupáról lemaradt, 18 forduló után 10-8-as mérleggel állt. Amorie Archibald még december végén távozott, helyét Anthony Mathis vette át.

A Pécs ellen tört meg idegenben a remek széria, a Kaposvár ellen sikerült javítani, de a Paks és a Falco felülkerekedett Potocnik csapatán. A DEAC érkezett Sopronba és bár közönségszórakoztató jelző barokkos túlzás lenne az összecsapásra, viszont annál fontosabb sikert aratott az SKC. Az átigazolási időszak végén Tulio Da Silva távozott, Charles Gill pedig érkezett.

Az alapszakasz végén nem ment igazán a soproniaknak, de a Honvéd ellen Nichols a legvégén döntött, ezzel már a rájátszást bebiztosította a csapat, már csak a helyezés volt kérdéses az utolsó két fordulóban. A Szeged és az Oroszlány ellen sem sikerült a győzelem, így a hetedik helyről kezdte meg a playoffot a Sopron.

A Rájátszás

Az alapszakasz-második, Arconic-Alba Fehérvár volt a Sopron ellenfele a negyeddöntőben. Nem volt ez túl jó előjel az SKC-nak, az Alba sorozatban nyolc meccset nyert ellenük, ráadásul csak egyszer maradtak a fehérváriak 90 pont alatt, a 2022-es negyeddöntő második meccsén, amikor 87-72 lett a végeredmény.

A Sopronnak nem sikerült végül megszorítani jóval esélyesebb ellenfelét, az Alba söpört és simán jutott elődöntőbe, így maradtak a helyosztók. A Pécs volt az első ellenfél, az újonc pedig két nagyon sima meccsel zárta le a szériát. Így – ahogy tavaly is – a Sopron a 7-8. helyért játszott, most a DEAC ellen. Idegenben magabiztosan nyertek Molnárék, otthon már egy kicsit nehezebben, de így is sikerült megkaparintaniuk a hetedik pozíciót.

Meszlényi Róbert: Reális a hetedik hely

Azt gondolom sikerülhetett volna jobban is ez a szezon, de ha egész évet figyelembe veszem, nagyon sok nehézségeken ment át a csapat. Mindezek ellenére szerintem ki tudtuk hozni a maximumot az idényünkből. Az Alba elleni párharc esélyes egyertelműen a Fehérvár volt és tudtuk, hogy csak úgy győzhetjuk le őket, ha 40 percig tökéletesen jatszunk. Az elso félidőben minden meccsen meg tudtuk tartani a lépést ellenfelünkkel, de a masodik félidőben feljebb kapcsoltak és utána már nem tudtuk őket utolérni. Utána jött a Pécs elleni párharc, amivel nagyon nem voltunk elégedettek, sajnos nagyon rosszul jatszottunk, de örülök, hogy a DEAC ellen sikerült összeszedni magunkat és egy győztes szériával befejezni a szezont. Szerintem a hetedik hely nagyjabol reális nekünk, talán 1-2 hellyel végezhettünk volna meg előrébb. Szurkolóinknak nagyon köszönjük az egész eves támogatást, reméljük a következő szezonban is sokan mellettünk lesznek!

Gasper Potocnik: Ez az év igazi hullámvasút volt, megjártuk a mennyet és a poklot, nem voltunk kiegyensúlyozottak eléggé

Mielőtt belevágnék az évértékelésbe, szeretném megköszönni Bors Miklós munkáját, ahogy azon játékosokét is, akik még az idény vége előtt távoztak Sopronból. Mindenki hozzátette a maga részét ehhez az eredményhez, nem felejthetjük el őket.

Amikor megérkeztem a csapathoz, nem volt könnyű szituációban, nem jöttek az eredmények, ami hatással volt a csapaton belüli kémiára és a játékosok önbizalmára is. Ezen kezdtünk el dolgozni legelőször, utána jött a taktika és a rendszer. A srácok jól dolgoztak, próbálták követni az utasításokat és az irányokat, ennek volt köszönhető, hogy sorozatban hat mérkőzést is megnyertünk. Ez az év igazi hullámvasút volt, megjártuk a mennyet és a poklot, nem voltunk kiegyensúlyozottak eléggé, amiben szerepe volt annak, hogy sok játékost cseréltünk. Nem sikerült mindig egy hullámhosszon lennünk a szezon második felében. Összességében azt gondolom mindenki a legjobbját akarta nyújtani, ezért lettünk végül hetedikek.

Voltam hasnoló helyzetben már karrierem korábbi szakaszában, nem volt új, hogy szezon közben veszek át egy csapatot. Megvan a filozófiám, nyilván nehezebb, ha ezt év közben kell átadnom a játékosoknak, mint amikor van rá egy előszezon. Nem volt sok időnk, ilyenkor a védekezés a kulcs a sikerességben a lepattanózás mellett. Lehetett volna jobb évünk is, ebbe már a sérülések is beleszóltak.

Büszke vagyok a srácokra mert együtt maradtunk, nem adták fel akkor sem, amikor az év végén nem jöttek az eredmények – ami nem könnyű – és motiváltak voltak még a Debrecen ellen is, hogy megszerezzük a hetedik helyet. Amikor idejöttem, mindenki aláírta volna a hetedik helyet, nem vagyunk teljesen elégedettek, de ez volt a realitás.

Pojbics Szabolcs: Nehézségek minden csapatnál vannak

– Minden szezonban nagyon fontos a légiósok kiválasztása. Az előző évadban ez nem éppen szokványos módon indult…
– Így van, azt hittük a korábban Kecskeméten remek szezont produkáló Xavier Pollard személyében megtaláltuk a megfelelő embert az irányító posztra. Aztán derült égből villámcsapásként ért minket a hír, hogy francia klubja hivatalból FIBA-vizsgálatot indított ellene – nézhettünk új játékmester után. Kicsit kockáztattunk egy Williams nevű, amúgy jó pedigrével rendelkező amerikai játékossal, aki egy évet kihagyott. A felkészülési meccseken kiderült, hogy nincs olyan állapotban, hogy segíteni tudjon nekünk. Ekkor bukkantunk rá David Nicholsra. Szerintem volt egy kis szerencsénk abban, hogy ő akkor még szabad volt. Végül ő lett a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó légiósunk.

– “Légiós fronton” amúgy is nagy volt a jövés-menés, Nichols mellett csak Griffin játszotta végig a szezont…
– Így van, különböző okokból kellett cserélni. Volt, ahol láttuk, hogy sajnos “mellé nyúltunk”, volt ahol rajtunk kívül álló okok miatt kellett váltani, és akadt olyan pozíció is, ahová edzőnk más stílusú játékost képzelt el…
– Ha már az edzőt említetted, a kispadon is volt váltás…
– Úgy éreztük, olyan szakvezető kell, aki kicsit jobban egy irányba tudja terelni a társaságot, ismeri a magyar mezőnyt, van tapasztalata. Gasper – ahogy láttuk – rendet is tett, jelezte ezt egy bravúros, hatos győzelmi sorozat.

 

– Igen, de szinte folyamatosan csapatot kellett építenie a játékoscserék miatt…
– Ha már Nichols szerződtetése kapcsán a szerencsét említettük, Sidibe esetében is ugyanezt kell tennünk. Összességében nagyon sokat tett csapat teljesítményéhez, méghozzá úgy, hogy – amit nem nagyon publikáltunk -, ittléte alatt hosszú ideig bajlódott egy elég kellemetlen sérüléssel, de fogát összeszorítva próbált segíteni.

– Magyar mag nagyon fiatal volt…
– Úgy vélem, nem kis kockázatot vállaltunk ezzel. Volt egyfajta generációváltás a csapatnál, Supola Zoli távozott, Takács Norbi visszavonult. Molnár Marcit leszámítva azok a játékosaink, akik már nem élvezhették a fiatalszabály lehetőségeit, mindenki éppen most “öregedett ki” a – mondjuk így – védett korból. Ennek megfelelően ahogy láthattuk elég hullámzó volt a teljesítményük, és ez bizony a csapat eredményességére is hatással volt.

– Láthattuk, mennyi nehézséggel kellett szembenézni a szezon során, mégis sikerült bejutni a rájátszásba…
– Nehézségek minden csapatnál vannak. Ami a rájátszásba való bekerülést illeti, annak kapcsán el kell ismerni, volt némi szerencsénk, azt viszont nem mondhatom, hogy nem dolgoztunk meg érte. Aki figyelemmel kísérte az alsóház küzdelmeit, láthatta, milyen kiélezett, kőkemény harc ment a kiesés elkerüléséért… hál’ istennek, nélkülünk.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés