Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – NKA Universitas Pécs

Csák Magdolna, Csirke Ferenc és Kerpel-Fronius Gáspár értékelt.:

:

Ahogy tavaly is, úgy idén is hozunk nektek egy-egy cikket mind a 13 bennmaradó csapatról, ahol amellett, hogy beszámolunk az adott gárda idényéről, a főszereplők is megszólalnak.

Korábbi cikkeink: Egis KörmendBudapesti Honvéd SESopron KC, SZTE-Szedeák, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, Zalakerámia ZTE KK, Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, Atomerőmű SE, Arconic-Alba Fehérvár, MVM-OSE Lions, DEAC, NHSZ-Szolnoki Olajbányász

Az NKA Universitas Pécs abszolút újoncként vágott neki a 2023/24-es idénynek, miután a Piros csoport döntőjében a városi rivális PVSK-t győzték le öt meccsen.

A nyáron érkezett Fahrudin Manjgafic (Ourense – Spanyolország), Milan Luzaic (Niksic – Montenegró), Ibrahim Durmo (Metalac – Szerbia), Hockerup-Fischer Dávid, míg Benke Krisztián, Herger Salamon, Kazy Balázs, Kerpel-Fronius Gáspár, Kollár Bence, Kovács Péter, Lados Erik, Meleg Gergő, Rátgéber Tamás, Scherer Bálint. Ivica Mavrenski helyét Goran Tadic vette át a kispadon.

Alapszakasz

Két idegenbeli mérkőzéssel kezdett az NKA, a címvédő Falco és a Kaposvár is megverte hazai pályán az újoncot. Története első hazai mérkőzését az első osztályban rögtön meg is nyerte a csapat a Paks ellen, következő négy meccséből viszont csak a DEAC-ot verte meg, a Sopron, a ZTE és az Alba ellen is kikapott.

Első idegenbeli sikerét a Honvéd ellen aratta a Pécs – már Nemanja Nikoliccsal megerősödve -, majd a következő négy meccséből hármat is megnyert, így a Körmend elleni vereség ellenére is kvalifikálta magát a Magyar Kupába a gárda. Az alapszakasz második fele viszont nehezen indult a gárdának, sorozatban három vereség után a Sopront legyőzte az újonc – Luzaic helyére Walker érkezett -, viszont Debrecenben kikapott, viszont még előtte a két csapat kupameccsén sikerült kivívnia a legjobb négybe jutást. Goran Tadic családi okok miatt távozott, helyét Csirke Ferenc vette át.

A ZTE elleni javítás után az Alba és a Honvéd is nagy falatnak bizonyult, így nagy hajrára volt szüksége a Pécsnek a Playoffba jutáshoz, ez össze is jött, utolsó öt meccséből négyet megnyert a csapat, így a hatodik helyen zárta az alapszakaszt, az első körben pedig a harmadik kiemelt Szolnok várt rá. A két csapat még a rájátszás előtt a Magyar Kupa elődöntőjében is találkozott, az Olaj magabiztosan nyert, a bronzmeccsen pedig a Falco verte az NKA-t.

Rájátszás

A Playoff első körében a bombaformába lendülő Olaj magabiztosan nyerte az első mérkőzést hazai pályán, Pécsett azonban végig kiélezett csatát láthattak a nézők, végül James Eads 3+1-es akciója döntött a kupagyőztes mellett. A Szolnok otthon megint lehengerlő volt, így söpréssel ütötte ki az újoncot.

A helyosztók “elődöntőjében” a Sopronnal találkozott Csirke Ferenc csapata, az SKC egyik mérkőzésen sem tudta megnehezíteni riválisa dolgát, sima 2-0 lett a párharc vége. Az ötödik helyért így a Honvéddal küzdhetett meg a Pécs, amely pályaelőnyét kihasználva megszerezte a vezetést. Budapesten másodpercekre volt a sorozat lezárásától az NKA, Stefan Filipovic utolsó másodperces kosara viszont az egyenlítést jelentette. A 3. mérkőzésen a fővárosiak akarata érvényesült, így a Pécs a hatodik helyen zárt.

Kerpel-Fronius Gáspár: Úgy gondolom, hogyha a szezon előtt azt mondják, hogy Playoffot játszunk és a kupa négyesdöntőbe is bejutunk, kérdés nélkül aláírtuk volna

Fontos volt, hogy a feljutó csapat nagy részét sikerült egyben tartani, így a csapatösszhang már az elején jó volt, ehhez pedig olyan légiósok csatlakoztak, akik hamar be tudtak illeszkedni és nem csak a pályán, de azon kívül is jó kapcsolat alakult ki velük. A nehéz kezdés érthető volt, hiszen újonc csapat voltunk, fel kellett vennünk a bajnokság ritmusát és kellettek a győzelmek is, hogy megjöjjön az önbizalmunk. Sok egylabdás meccset játszottunk, amiből sajnos többször nem mi jöttünk ki jól, de ezekből is sokat lehetett tanulni, azt viszont tudtuk, hogy egy ennyire szoros bajnokságban ez még sokba kerülhet. Több nehéz időszakunk is volt a szezon során, légióst cseréltünk és az edzői poszton is volt változás, de ezek jól sültek el. A válogatott szünet jókor jött, volt több időnk Csirke Ferivel összeszokni és a hátralévő 5 meccsből négyet megnyerni, ezzel kivívni a rájátszást.

Úgy gondolom, hogyha a szezon előtt azt mondják, hogy Playoffot játszunk és a kupa négyesdöntőbe is bejutunk, kérdés nélkül aláírtuk volna. Természetesen csalódottak voltunk, hogy nem tudtunk meglepetést okozni a Szolnok ellen, de nincs okunk szégyenkezni, a 6. hely számunkra nagyon szép eredmény. Többen a csapatból most szerepeltek először A-csoportban és mindenki sokat tanulhatott, fejlődhetett, ez is pozitívum, hogy a fiatalabbak megkapták a lehetőséget és tudtak is élni vele.

A szurkolóknak szeretném megköszönni a támogatást, abban, hogy így tudtunk szerepelni hazai pályán sokat segítettek és remélem, hogy jövőre még többen látogatnak majd ki a meccseinkre, addig pedig mindenkinek kellemes nyarat kívánok!

Csirke Ferenc: Köszönjük a szurkolóknak, vezetőségnek és támogatóknak a segítséget, remélem, hogy erre jövőre is rá fogunk szolgálni a játékunkkal

November 15.-én csatlakoztam a klubhoz, mint u-20-as csapat edzője. Január végén vettem át a felnőtt csapatot, 6 nap gondolkodási idő illetve együtt töltött nap után. Ez egy nagyszerű csapat volt minden szempontból, jó volt a kémia a pályán is és a pályán kívül is. A válogatott szünetben sikerült egy kicsit összecsiszolódnunk a srácokkal. Jó szezonja volt a csapatnak szeptember óta, de azt még sikerült felülmúlni márciusban, amikor is 5-ből 4 mérkőzést sikerült megnyerni és Playoffba jutni.Ez egy nagyszerű eredmény, nem mindig lesz egy újonc gárda 6 helyezett. Hatalmas csapat dolgozik a fiúk mellett, nagyon nagy segítséget kaptam Bencétől, Stefántól, Martintól, illetve a fizíós részleg is jól dolgozott, kevés sérüléssel találkoztunk idén. Nagy eredménynek tartom, hogy a csapat magját sikerült együtt tartani, tehetséges fiatalok fognak felkerülni a felnőtt csapathoz, minden adott lesz, hogy jövőre is szépen lehessen dolgozni. Köszönjük a szurkolóknak, vezetőségnek és támogatóknak a segítséget, remélem, hogy erre jövőre is rá fogunk szolgálni a játékunkkal.

Csák Magdolna: Tervezhetetlen, kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan bajnokság volt az idei

Amikor megcéloztuk az A-csoportba való feljutást, kétéves periódusban gondolkodtunk, ezt vettük figyelembe mind a financiális háttér megteremtésénél, mind a játékosok szerződtetésekor. A célunk az volt, hogy amennyiben sikerül kivívni a feljutást, akkor egyértelműen a bennmaradás lesz a legfontosabb – nem szerettünk volna úgy nekiállni, hogy csak azért szerepeljünk az első osztályban, hogy kipróbáljuk magunkat! Tudatosan építkeztünk, készültünk.

Ennek megfelelően több játékossal kétéves szerződést kötöttünk, hiszen a célunk az volt, hogy a magot együtt tartsuk, számítottunk azokra, akik már a Piros csoportban is nálunk szerepeltek. Ezt a keretet erősítettük meg Kerpel-Fronius Gáspárral, Meleg Gergővel és Kovács Péterrel. A kétéves ciklus során a 2022/23-as szezon elején vált céllá az, hogy megnyerjük az NB I. B Piros csoportot. Nagyon kiélezett volt a döntőben a városi rangadó, amelyből sikerült győztesen kikerülnünk, ennek köszönhetően bajnokok lettünk és feljutottunk az A ligába!
Ez lehetőséget adott arra, hogy tavaly nyáron az erősítésre koncentráljunk, hiszen a csapat magja már szerződéssel rendelkezett. Szerintem ez nagy pozitívum volt az A-csoportos szezonra való felkészülésben. A külföldi játékosaink már az alapozás első napjától kezdve velünk készültek, így kötöttünk kontraktust velük, hiszem, hogy ez is előnyt jelentett a munkában. Nagyon jó embereket igazoltunk, ez a sikeres menetelésünk egyik kulcsa volt, nem volt velük probléma, kiváló karakterek voltak a pályán, remek sportemberek azon kívül is.
A vezetőedző cseréjét nem terveztük, Goran Tadic decemberben családi okok miatt távozott. Itt lépett elő Csirke Ferenc, aki – miután szezon közben távozott Paksról – elkezdett dolgozni Akadémiánk utánpótlásában, s végül U20-as fiú csapatunkkal ezüstérmet szerzett. Ő tehát mindvégig itt volt velünk, látta a mindennapi munkát, ismerte a játékosokat, a felnőtt edzéseken is segített. Ennek köszönhetően szerencsés helyzetben voltunk az edzőváltás során, pécsi identitást és szakmaiságot kaptunk Feri személyében! Örülünk, hogy magyar edzőt tudtunk kinevezni felnőtt csapatunk élére.

Nem volt persze minden tökéletes, bár az eredmények ezt mutatják, de egy tervezhetetlen, kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan bajnokság volt az idei. Az edzőváltás után kellett némi idő az átállásra, rosszul érintett mindenkit Meleg Gergő gerincsérve, nehéz volt, hogy nem számíthattunk egyik kiemelt magyar játékosunkra két hónapon keresztül. Emellett szoros mérkőzéseket buktunk el végjátékban, ez a rutintalanság számlájára írható, azaz újra meg kellett tanulnunk nyerni – már egy magasabb szakmai szinten. Összességében nagyon boldogok vagyunk azért, mert az alapszakaszban nem csak az alapcélt, hanem annál jóval többet is elértünk.

A Playoffot úgy összegezném, hogy amit az akadémiai rendszerünk képvisel, azt tovább tudtuk vinni, képviselni tudtuk a helyosztókon. A fiatalok több játéklehetőséget kaptak ebben a periódusban, stratégiai feladat volt az ő játszatásuk, és emellett természetesen az volt a cél, hogy ha tudjuk, a lehető legjobb eredménnyel zárjuk a bajnokságot. Motiváltak és éhesek voltunk a sikerre. Ebben a szakaszban már előfordul, hogy a csapatokon látszik, igazán nagy tétje nincs ezeknek a mérkőzéseknek, számunkra viszont kihívás volt minden egyes bajnoki!
A Sopron elleni párharcnak is úgy mentünk neki, hogy be akartuk bizonyítani, nem véletlenül végeztünk a hatodik helyen az alapszakaszban. A Honvéd elleni, ötödik helyért zajló csata pedig véleményem szerint a magyar kosárlabdaszakma egyfajta megtisztelése is volt! Két Akadémia találkozott egymással, saját nevelésű játékosokkal, tehetséges fiatalokkal a pályán, ami bizonyította, hogy az akadémiai rendszernek, az ott felhalmozott értékeknek, a felépített kultúrának igenis helye van a legmagasabb szinten is! Az idei és a tavalyi újonc csapat számára fontos volt ez a párharc, ennek köszönhetően magas szintű kosárlabdát láthattak a nézők, amiért mindkét együttes megérdemli a tiszteletet, az elismerést.

Ez a teljesítmény, és az ezzel elért helyezés méltó befejezése volt az első A-ligás szezonunknak! Minden szezonnak úgy kell nekimenni, hogy meg kell fogalmazzuk a közeli és távolabbi célokat, feladatokat, ami számunkra nem lehet más, mint azt az építkezést és fejlődést folytatni, amit eddig is képviseltünk. A fiatalszabály törlésétől függetlenül lehetőséget fogunk adni tehetséges fiataljainknak a felnőtt csapatban. Ezen szemléletünkön, ezen küldetésünkön pedig nem változtathat semmi!

4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Nemmindegy?Born2BallIgazzterulez Recent comment authors
Born2Ball
Olvasó

Anyagi helyzet stabil, magyar magot simán megoldják az akadémiai háttér miatt.
Ha a légiósok kiválasztása is jól megy -már pedig úgy néz ki, hogy jövőre sem lesz ez gond- akkor hosszú ideig berendezkedhet az NKA az első osztályra.

Igaz
Olvasó

Mondj egy nevet aki 3 éve is itt volt!?Ennyit az Akadémiai rendszeretekről.Vicc!

zterulez
Olvasó

Van bennük kraft. Ha az elkezdett építkezést tudják folytatni és meglesznek folyamatosan az ehhez szükséges anyagi feltételek, akkor a jövő egyik nagy klubja válhat belőlük.

Nemmindegy?
Olvasó

Az adófizetők pénzéből????

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés