Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – DEAC

Mélyről kapaszkodott fel a hatodik helyre a csapat.:

:

A csapatok évét feldolgozó sorozatunkban a DEAC szezonja következik. Az együttes David Dedek vezetésével kezdte meg az idényt, mely rögtön egy nagy pofonnal indult számukra, Sopronban 28 pontos vereséget szenvedett az együttes, és bár Nyíregyházán nyert, a Kecskemét, a Szolnok és a Falco ellen is kikapott.

A korábbi évértékelős cikkünket itt érhetitek el: MVM-OSE Lions

A hajdúságiaknak ugyan voltak fellángolásai az alapszakasz első felének hátralévő részében, végül a Kaposvár elleni vereség után 5-8-as mérleggel zárták az első etapot, így lemaradtak a kupaindulásról.

A recept a második kör elején is hasonló volt, mint az elsőben, Sopron elleni kudarc, Nyíregyháza elleni siker, majd a Kecskemét ellen hazai pályán vérzett el a Dedek-legénység, s mint kiderült, ez a vezetőedző állásába került. A csapat ekkor 6-10-zel a 10. helyen állt, a fordulatot Andjelko Mandics és Darrin Govens érkezése jelentette.

Ezt követően a hajdúságiak megindultak felfelé, hat sikert arattak zsinórban, nyertek Szombathelyen és a Szolnok ellen is, így már pozitív mérleggel 12-10-zel komoly rájátszásos reményeket szövögethettek. Két vereség ezt azonban veszélybe sodorta, a gárda kikapott a Körmend és az időközben bombaformába lendülő Alba ellen, így egyetlen reménye maradt, hogy az utolsó két mérkőzését megnyeri az alapszakaszban.

Ez sikerült, a DEAC két alsóházi csapatot, a Honvédot és a Kaposvárt megverte, ezzel kigólyózta a Paksot a legjobb nyolcból és kvalifikálta magát a playoffra. Az ellenfél azonban a címvédő – és mint később kiderült az idei bajnok – Falco volt és a debrecenieknek úgy sem volt esélye a bravúrra, hogy a szombathelyiek elvesztették Zach Brownt. Söprés lett így a szezon vége, de valószínűleg ezt minden debreceni szurkoló aláírta volna januárban.

Ami a helyosztókat illeti a DEAC kerete is jócskán megfogyatkozott, a Sopron ellen ennek ellenére is felálltak 0-1-ről és 3-1-re nyertek, az Olaj viszont már nagy falatnak bizonyult, így végül hatodik helyen futott be a gárda.

Az érintettek:

Becsky István, szakosztályvezető: Nem úgy sikerült a szezon első fele ahogy gondoltuk, megpróbáltunk négy légióssal is kompetitívek lenni az idényben, sajnos a sérülések nem kerültek el minket. Gumbs, akivel később szerződést is bontottunk folyamatosan ezzel küzdött, vagy három vagy volt, hogy csak két külföldivel álltunk ki a meccsre. Emellé az is párosult, hogy például Tóth Ádám és Mócsán Bálint is súlyos sérülésből tért vissza, nem volt elvárható, hogy egyből 100%-os teljesítményt nyújtsanak. Az Alba elleni idegenbeli vereséget leszámítva méltó ellenfelei voltunk riválisainknak, de valami plusz mindig hiányzott, azt pedig tudtuk, hogy a keret többre hivatott, így az edzőváltás mellett döntöttünk és ezzel majdnem egy időben Govens is megérkezett. Ő olyan színt vitt a játékunkba ami nagyban hozzájárult a felzárkózáshoz.

Darren révén a támadójátékunk jobban kiszélesedett, hiszen a védelmeknek külön figyelmet kellett rá szentelni és ez új ajtókat nyitott meg a többiek előtt a labda ezen oldalán, gondolok itt a centerekre, Drenovacra, Mócsánra vagy Polyák Lacira. A másik kulcs, hogy Andjelko ugyanazzal a mentalitással edzette a csapatot, mint korábban a fiatalokat, elképesztő energiákat tud mozgatni a csapat érdekében és ha ez átragad a játékosokra, már előrevetiti azt, hogy azok a labdák, melyek a szezon elején kiszédültek, most beestek, a végjátékokban pedig néha a szerencse is mellénk állt.

Szeretnénk tovább fejlődni az eredményesség terén ami a jövőt illeti, azt gondolom a hatodik hely az év elején csalódás lett volna, nyilván ilyen körülmények között nem az. Bízom benne, hogy jobban sikerül a légióskiválasztás és azon játékosok távozása, akiknek nagyon sokat köszönhetünk, gondolok itt Tóth Ádámra – aki érthető módon 12 év után hazatért – és Polyák Lacira – aki olyan ajánlatot kapott Romániából, melyre ép eszű ember nem mondhatott nemet -, de Balázsi Soma nevét is megemlíteném. A játékosok elvesztése mindig fáj, de jó kapcsolatban váltunk el és bízom benne, hogy ez így is marad. A keretünk és szerkezetünk mindenképpen más lesz, olyan játékosokban gondolkodunk, akikkel a céljaink elérhetőek lesznek, a konkrét cél a többi csapattól is függ, de bízom abban, hogy ott leszünk a tabella első felében.

Zárásként annyit mondanék, hogy igazi kosárkuriózumra kerül sor a nyáron, hiszen U19-es világbajnokságot rendezünk és elnézve milyen csapatok jönnek és korábban kik játszottak a viadalon, minőségi torna lesz. Ajánlom annak figyelmében, aki a nyáron is ilyen szórakozásra vágyik és ideje engedi, az látogasson ki Debrecenbe.

Mócsán Bálint: Az első fele a szezonunknak egyáltalán nem úgy alakult, ahogy mi azt elterveztük, több összetevő miatt alakult ez így. Sokunknak akadt problémája korábbi sérüléssel, ilyenkor mindig nehéz megjósolni, hogy egy játékos mikor lesz újra mentálisan és fizikálisan is 100%-os, valakinek gyorsabban, valakinek ez lassabban megy. A saját helyzetemet tekintve is sok meccs ment el erre, nem úgy teljesítettem, ahogy elvártam magamtól. Nehezen álltunk össze, sok meglepő vereséget szenvedtünk el. Úgy érzem, hogy decemberben, januárban fordult ez meg, de a rendszer végül az edzőváltásnak köszönhetően állt össze, Govens érkezése is nagyban hozzájárult ehhez. Az utolsó 10 meccsünkből 8-at megnyertünk, így bejutottunk a rájátszásba. Ez a menetelés egy figyelemre méltó időszak volt ez nálunk, bebizonyítottuk, hogy többre vagyunk képesek. Nyilván a Falco ellen senki sem szeretne rájátszásban kezdeni pályahátránnyal, de ez így alakult. Beleadtunk mindent, ez ennyire volt elég, közrejátszott szerintem a nagy hajrá is, ami sokat vett ki belőlünk. Az elsődleges célunkat így is elértük és a hatodik hely szép eredmény a körülményeket figyelembe véve. Azt gondolom nagyon jó döntést hoztam, amikor a DEAC-hoz igazoltam, sokat segítettek a rehabilitációmban is. Ez a szezon emlékezetes marad számomra, bemutatkoztam a válogatottban, főleg a bosnyákok elleni győzelem jelentett sokat, ezeket egybe vetve nem is volt kérdés, hogy szívesen maradok Debrecenben. Jól érzem magam, remélem azonban, hogy jövőre én is és a csapat is előre lép, ez a célunk!

Andjelko Mandics: A srácok bebizonyították, hogy többre képesek, mint amit az idény elején mutattak. Mentális rész volt a legfontosabb feladatom, önbizalom hiányosan játszott korábban a csapat, ezen dolgoztunk sokat, azt tudtok, hogy kvalitásban több van bennük. Nyilván szakmai és taktikai szempontokból is változtattunk dolgokon, de azt gondolom a változást a hozzáállásbeli és mentális eredményeink hozták meg, hozzátéve, hogy jónéhány játékosunk formája is feljavult, illetve Darren érkezése is sokat lendített. A rájátszásba jutás is nagyon messzinek tűnt, volt szerencsénk is, persze ott a sorsolással már kevésbé. A Falco ellen nem hoztuk ki a maximumot, gyengébben játszottunk, reálisan persze a szombathelyiek voltak a nagy esélyesek, nem véletlenül lettek ismét és negyedszer sorozatban bajnokok, nem csak minőségben nőttek fölénk, rutinosabbak is voltak, hozzászoktak az ilyen mérkőzésekhez. Ami a jövőt illeti igyekszünk ütőképes csapatot összerakni, sok távozónk volt, stabilabb szezont szeretnénk mint a tavalyi, cél, hogy előrelépjünk, ezen dolgozunk majd a nyáron.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés