Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – DEAC

Andjelko Mandics, Becsky István és Neuwirth Bence értékelt.:

:

Ahogy tavaly is, úgy idén is hozunk nektek egy-egy cikket mind a 13 bennmaradó csapatról, ahol amellett, hogy beszámolunk az adott gárda idényéről, a főszereplők is megszólalnak.

Korábbi cikkeink: Egis KörmendBudapesti Honvéd SESopron KC, SZTE-Szedeák, Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, Zalakerámia ZTE KK, Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, Atomerőmű SE, Arconic-Alba Fehérvár, MVM-OSE Lions

A DEAC a 2022/23-as szezonban az alapszakaszt nem kezdte jól, viszont nagy hajrával nyolcadikként kvalifikálta magát a rájátszásra, azonban a címvédő Falco söpört a negyeddöntőben. Végül hatodik helyen végzett Andjelko Mandics csapata.

Nyáron érkezett Aleksej Carev (OSE), Kenéz Csaba (Körmend – kölcsön után végleg), Andre Williamson (Szolnok), Lovro Buljevic (Helios Suns – Szlovénia), Deon Edwin (Paks), Rakeem Buckles (Sigortam.Net ITU BB – Törökország), míg Djordje Drenovac, Mócsán Bálint, Garamvölgyi Ákos, Kovács Ákos, Neuwirth Bence, Ságodi Róbert, Hőgye Patrik, Hegedűs Brúnó, Várszegi Ádám, Andjelko Mandics – vezetőedző – maradt.

Alapszakasz

Sima hazai vereséggel indult a DEAC szezonja az Oroszlány ellen, a Kecskemét ellen azonban javított a csapat. A sorminta folytatódott, vereség Szolnokon, győzelem Körmenden, majd a Pécs bizonyult jobbnak. Ezt követően jó formába lendült a Debrecen, sorozatban három siker következett, a Kaposvár, a Sopron és a Paks is kapitulált.

Az alapszakasz első felének utolsó öt meccse azonban nem sikerült jól a DEAC-nak, négy vereség – Falco, ZTE, Honvéd, Szeged – és csak egy győzelem – Alba – jött össze Andjelko Mandics csapatának ebben az időszakban, Buckels helyét Tadic vette át a csapatban. A 6-7-es mérleg végül arra elégnek bizonyult, hogy a Debrecen kvalifikálja magát a Magyar Kupára, ahol viszont a negyeddöntőben a Szolnok nagy falatnak bizonyult.

Ellentétesen folytatta szereplését ezt követően a DEAC, szoros győzelem a Kecskemét és az Oroszlány ellen, majd egy Szolnok elleni botlás után a Körmendet és a Pécset is felülmúlta a gárda. Ezt követően aztán nem sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, sőt, a ZTE, az Alba és a Honvéd ellen sorozatban három vereség csúszott be, a 26. fordulóban viszont sikerült nyerni Szegeden, így az ötödik helyről várhatta a rájátszást a Debrecen.

Rájátszás

A negyedik kiemelt Zalakerámia ZTE KK várt a Playoffban a csapatra, idegenben simán vesztette el a DEAC az első és a harmadik mérkőzést is. A másodikat és a negyediket azonban egyaránt hosszabbításban behúzta a Debrecen, így az ötödik meccsen dőlt el a párharc. A találkozó nagy részében a ZTE akarata érvényesült, a negyedik negyedben azonban visszakapaszkodott a DEAC, sőt, Mócsán dobhatott is a továbbjutásért, ez azonban kimaradt, így a hazaiak jutottak tovább. Ez láthatóan megfogta a debreceni csapatot, maradék négy meccsét elvesztette a gárda a helyosztókon – a Honvéd és a Sopron ellen -, így nyolcadik helyen zárt.

Andjelko Mandics: A Honvéd elleni párharc volt a mélypont

Az biztos, hogy az egész szezon nagyon hullámzó volt számunkra, sokszor előfordult velünk, hogy mérkőzéseken belül sem tudtunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, jellemzően az első félidőket kezdtük rosszul. Sikerült előre lépnünk, tavaly nyolcadikként, idén ötödikként jutottunk rájátszásba, igaz összességében végül a helyosztókon rosszabbul szerepeltünk, viszont nem tartom ezt rossz eredménynek.

Pályahátrányban kezdtük a Playoffot, ezt kicsit sajnálom, mert sok szoros meccsünk ment el, oda-vissza kikaptunk a ZTE ellen is, ezen múlt, hogy nem Debrecenben kezdődött a párharc. Az első és a harmadik meccs eredmény szempontjából sima volt, nem gondolom, hogy ne lett volna esélyünk nyerni, de így alakult. Kiélezett párharc volt, a sport ilyen, egy labdán múlt az ötödik meccs, így nem jutottunk a legjobb négybe, de becsületesen, férfiasan küzdöttünk.

Utána mentálisan elfogytunk, nem lehet kifogás arra, amit a Honvéd ellen mutattunk, nagyon rosszul néztünk ki, az egész szezon mélypontja volt. A Sopron ellen kicsit sikerült felpörögnünk, de győzelemre ez már nem volt elég.

Becsky István: Az idei szezonnal én nem tudok elégedett lenni

Az idei szezonnal én nem tudok elégedett lenni, mindenképpen keressük annak az okát, hogy ebben a szezonban is miért játszottunk ennyire hullámzóan. Az hozzátartozik a képlethez, hogy az öt légiósunk és Mócsánnal együtt hat felnőtt játékosunk volt, Garamvölgyi Ákos horrorsérülés után az is csoda, hogy pályára lépett, tavasszal tudott rajtunk segíteni, több fiatal is lehetőséget kapott – ez szeretnénk a jövőben is megőrizni -, nem lehet tőlük elvárni, hogy egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsanak, természetesen nem csak ők, a légiósok sem hoztak egész évben azonos szintet.

Voltak szép pillanataink, gondolok itt az Alba vagy a Falco elleni sikerre, de voltak gyenge meccseink is. Harcoltunk a pályaelőnyért, ez sajnos nem jött össze, ennek ellenére egy végig kiélezett, öt meccses párharcot játszottunk, egy dobáson múlt, hogy nem jutottunk négy közé. A helyosztókra szétesett a társaság, nyilván más lett volna, ha elődöntősek vagyunk még akkor is, ha a Falco elképesztő dominanciát mutatott a bajnokságban, amihez gratulálok.

Szerettük volna szépen zárni a szezont, ez azonban nem sikerült, azon dolgozunk a nyáron, hogy sikeresebb szezont fussunk.

Neuwirth Bence: Örültem a lehetőségnek amit kaptam, sokat adtak a jól sikerült meccsek

Az alapszakaszban több olyan mérkőzésünk is volt, amivel meg tudtuk volna könnyíteni a dolgunkat a rájátszásra, a pályaelőny teljesen más szituációt jelentett volna. Megmutatta a csapat, hogy több volt benne, például az Alba és a Falco ellen, emiatt van hiányérzetünk. A Playoffban egy végletekig kiélezett párharcban maradtunk alul, küzdöttünk, hajtottunk, egy ponton múlott, a szerencse nem állt mellénk a legvégén. Ezután nehéz volt a csalódottság miatt felpörögni, a Honvéd ellen ez egyáltalán nem sikerült, nyolcadik hely lett a vége.

Ha egyénileg értékelem a szezont, az idény második fele sikerült számomra jobban, fiatal játékosként természetesen mindig többet akarok, türelmesnek kell lennem, sokat kell fejlődnöm, örültem a lehetőségnek amit kaptam, sokat adtak a jól sikerült meccsek, tudtam segíteni a csapatnak, innen szeretném folytatni, dolgozom tovább.

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés