Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – Atomerőmű SE

Bíztatóan indult az idény, de csalódásokkal teli évet zárt a Paks.:

:

Történelmien pocsék szezon után az Atomerőmű SE célja az volt a 2022/23-as idényben, hogy szisztematikus építkezéssel előrelépjen és ne fenyegesse újra a B-csoport réme. A csapat ennek érdekében új vezetőedzőt nevezett ki Csirke Ferenc személyében, valamint teljesen új légiós kontingenssel vágott neki a szezonnak.

A korábbi évértékelős cikkeinket itt érhetitek el: MVM-OSE LionsDEACEgis KörmendBudapesti Honvéd SE, Alba Fehérvár

Az ASE rögtön nagy győzelemmel indította az évet, hiszen Paul Atkinson vezetésével legyőzték az Alba Fehérvárt otthon, ráadásul a Honvéd ellen is sikerrel vették az akadályt. Ezt követően becsúszott két botlás a Kaposvár és a Sopron ellen, aztán a Nyíregyháza ellen nyertek, a DEAC pedig nagy falatnak bizonyult. A gárda így 3-3-as mérleggel vonult a válogatott szünetre, de az már látszott, hogy idén jóval kompetitívebb csapat a Paks, mint tavaly. Egy légiós csere történt, De’Monte Buckingham érkezett Devonte Green helyére.

A három hetes szünet után jött két bekalkulálható vereség a Szolnok és a Falco ellen, a Kecskemétet pedig legyőzte a Csirke-legénység, majd meg sem állt 8-5-ig. Az ASE ezzel kvalifikálta magát a Magyar Kupára, illetve nagyon jó esélyekkel várta a folytatást a rájátszás szempontjából. Decemberben Gulyás Róbert értékelte nekünk a helyzetet.

2021. novemberében nagyon nehéz helyzetben vette át a szakosztályvezetői pozíciót az ASE-nál. Akkor úgy fogalmazott, hogy “kétségkívül nehéz időszak következik a klub életében, remélem, hogy a csapatunk pozitív változáson fog keresztül menni, hiszen a város, a szponzorok és a szurkolók is jó eredményeket várnak.” Összességében, hogyan értékeli ezt a kicsit több mint egy évet?

“Ahogy akkor is fogalmaztam az egy nagyon nehéz időszaka volt a klubnak, talán még soha nem volt ennyire közel, hogy kiessen az A-csoportból a csapat, de szerencsére olyan emberek vettek körül, akik fontosnak érezték az ASE sorsát és túl tudtunk lépni együtt ezen. Onnantól kezdve, hogy elértük a biztos bennmaradást, egyből el kellett kezdeni építkezni, talán az elmúlt hónapok eredményei igazolják, hogy jó irányba haladunk. Messze vagyunk még az én céljaimtól, apró lépesénként próbáljuk megtenni az utat.”

Jelenleg 6. helyen áll a csapat a bajnokságban – amennyiben nyernek és a ZTE kikap ötödikként zárják az évet – változott-e az elvárás a csapattal szemben az első félév tudatában, mik a reális célok a 2022/23-as szezon hátralévő részében?

“A célkitűzésem nem változott, továbbra is a 8-ba kerülés az elvárás, sok mérkőzésen volt szerencsénk, ahol az ellenfélnek dobása volt arra, hogy megverjen minket, de hiszem azt, hogy a csapat megdolgozott ezért. Egy-két mérkőzést leszámítva a játékosok hozzáállása és mentalitása teljesen elfogadható volt számomra, küzdöttek, hajtottak. Ennek az egyik legjobb jele, hogy egyre többen vannak a mérkőzéseinken a szurkolók, de azt hozzá kell tenni, hogy ők a nehézségek idején sem hagytak minket magunkra és nagyon sokat segítettek nekünk.”

Amennyiben 2023-ban, év végén megejtenénk újra ezt a beszélgetést, milyen eredményekkel, előrelépésekkel lenne elégedett a Paksnál és a válogatottnál egyaránt?

“A válogatottnál egyértelműen akkor, ha a B-divízióból feljutnánk az A-ba, a klubcsapatnál pedig, ha minél több magyar játékost tudnánk alkalmazni és használni, stabilizálni tudnánk a helyünket a 8-ban és gazdaságilag is stabilan működő klub tudnánk maradni. Utóbbi nem egyszerű, nehéz helyzetben vannak a szponzorok és a támogatók, fontos az, hogy a játékosok biztonságban legyenek és a célok is meg tudjanak valósulni.”

Az alapszakasz második fele azonban kaotikusra sikeredett, rengeteg sérülés érte a csapatot, gyakorlatilag a szezon hátralévő részében, csak a hajrára tudott összeállni a rendes rotáció. Rögtön vereség az Alba és a Honvéd ellen, aztán zsinórban három győzelem – Sopron, Kaposvár, Nyíregyháza -, majd három vereség – Falco, DEAC, Szolnok. Ennek ellenére így is jó pozícióból várhatta a hajrát az ASE, végül azonban nagy előnyt adott el Zalaegerszegen, valamint kikapott Körmenden, így 14 győzelemmel lemaradt a playoffról.

Ami a playoutot illeti az ASE soha nem volt teljes ebben az időszakban, a kiesés réme értelemszerűen soha sem fenyegette, végül 5-5-ös szakaszt produkálva a 10. helyen ért be a csapat.

Az érintettek:

Gulyás Róbert, Szakosztályvezető: “Nagyon fontosnak tartom, hogy a szezonunkat két részre kell bontani, az alapszakaszra és a playoutra. Az anyagi korlátainknak megfelelően igazoltunk, nem akartuk átlépni a költségvetésünket. Az igazolásaink egy része bevált, a másik nem, ezek a játékosok nem a felső polcról lettek igazolva. Három célt tűztem ki a csapat elé, hogy elérjünk 14 győzelmet – ami az elmúlt 15 évben rájátszást ért -, azt, hogy a csapat kaparjon, a hadik, hogy visszacsalogassuk a nézőinket az arénába – ez volt a legkönnyebb, mert a nehéz időkben is mellettünk álltak.

A playout teljes mértékben értékelhetetlen. Szakmailag, eredményügyileg egyaránt. Maximum annak örülhetünk, hogy a fiataloknak lehetőség jutott. A másik amiben hibáztunk, nem voltunk eléggé motiváltak, nehéz dolga volt Ferinek, sokszor meccsnapon tudta meg ki áll rendelkezésére. Egyik légiósunk sem marad, egy emberre gondoltunk, de ő a playouttal emberileg elrontotta ezt. Frank, Karosi, Taiwo és Csizmadia is távozik. Remélhetőleg a következő szezonban jobb eredményt érünk el, ehhez az anyagi forrás meglesz, öt légióst fogunk igazolni.”

Csirke Ferenc, vezetőedző: Én személy szerint nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy lemaradtunk a rájátszásról. Semmi nem vígasztal, hiába mondják sokan, hogy előrelépett a csapat és, hogy mennyit fejlődött. Olyan csapatot sikerült összerakni, ami miatt érdemes volt kijönni a csarnokba, ennek mentén szeretnénk továbblépni, hogy a playoff is összejöjjön. Olyan magyar játékosokat kerestünk, akik nem anyagi haszonszerzés céljából igazolnak Paksra, hanem segíteni szeretnék a gárdát. Nem lesz olyan, hogy öt légiós 38 percet tölt a pályán.

HIRDETÉS
5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Nemmindegy?VulcanoArtur DokiNamár Recent comment authors
Artur Doki
Olvasó

Anyagi forrás meglesz,de annyi nem hogy használható,vagy esetleg vàlogatott magyar játékost tudjunk igazolni…marad az 5 légios.
Hiába ment itt az àlmodozás Vojvodákról meg Tóth Ádámokról,esélytelen volt a dolog…
Reménykedni kell,hogy belenyúlunk a légiósválasztásnál,aztán imádkozni,hogy sérülésmentesebb szezonunk legyen,mint legutóbb…
Hajrá Ase❤️??

Vulcano
Olvasó

Azért mégis csak ott egy Jonesy szóval én nem lennék ilyen pesszimista.
Kevés a használható magyar szóval, aki belenyúl a légiósokba azoknak egy top 4 is simán kinéz, pl Mte vagy Zte.

Artur Doki
Olvasó

Jonesy 33,túl egy súlyos sérülésen és visszatérő gondokkal.
Kacsa 35…
Azért sajnos túl hosszú tàvra nem tervezhetünk Velük( minden tiszteletem mellett)

Nemmindegy?
Olvasó

Radics Gerzson válogatott

Namár
Olvasó

Kell egy jó Paks a bajnokságnak.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés