Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Évértékelő – MVM-OSE Lions

Kilencedik helyen zárt a csapat.:

:

Valószínűleg egyetlen csapat sem került olyan hamar a mennyből a pokolba, mint az MVM-OSE Lions. Az oroszlányi csapat bravúrgyőzelemmel kezdte a szezont, hiszen legyőzte a Körmendet hazai pályán 104 dobott ponttal. Valószínűleg kevesen számítottak arra, hogy ebből egy nagyarányú idegenbeli vereség és egy Honvéd elleni hazai kudarc következik. A csapat azonban felállt a pofonok után, a következő öt mérkőzésből négy sikert arattak, csak Sopronban kaptak ki, viszont nyertek Szolnokon. Ismét jött egy rossz sorozat, négy vereség – a Falco, az ASE, a KTE és ZTE ellen, így veszélybe került a kupaindulás. A Körmend botlása és a Szeged elleni győzelem viszont azt jelentette, hogy az OSE kvalifikálta magát a Magyar Kupára.

Az alapszakasz második fele nem kezdődött jól, a Körmend, az Alba, a Honvéd és a Kaposvár ellen kikaptak Simon Petrov tanítványai, sérülések is sújtották és bár minden győzelem sokat számít az A-csoportban, a Sopron rettenetesen mély göndörben volt ekkortájt, a Nyíregyháza pedig egész évben szenvedett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a következő körben a DEAC ellen kétszeri hosszabbításban maradt alul a gárda, de ettől függetlenül öt vereséggel 8-16 volt a mérlegük, nagyon fontos volt tehát a ZTE elleni győzelem. Az alapszakaszt Szegeden zárták, ahol nem sikerült nyerni.

Ami a kupát illeti a Sopron várt az Oroszlányra és bár vereség lett a vége, a csapat hosszabb rossz periódusai után ismét olyan játékot nyújtott, mint a szezon elején.

Végül az alsóházi rájátszásban állt össze minden, az első kört 5/5-tel zárta a Lions, majd egy  – egyébként remek formába lendülő – Szeged elleni vereség után, négyből néggyel fejezte be a bajnoki idényt a piros-fekete alakulat, amely így a 9. helyen végzett.

Az érintettek

Elősként Beck Ferenccel, az MVM-OSE Lions elnökével beszélgettünk a idény kapcsán.

Meglehetősen hullámzó szezonon vagytok túl, ha csak visszatekintünk az alapszakasz első felére, egy nagy Körmend elleni bravúr után két hatalmas pofonba szaladtatok bele, az Alba ellen főleg számszakilag, a Honvéd ellen inkább lelkileg lehetett megterhelő a vereség. A csapat azonban ebből fölállt, és 6-7-es mérleggel elcsípte a kupaindulást, hogyan élted meg ezt az időszakot?

Egyetértek, azt gondolom rendkívül hullámzó volt az alapszakasz teljesítményünk, mindezek ellenére az első részben nem volt véletlen a kupaindulás kiharcolása. Egy erős Körmendet sikerült legyőzni otthon és ha megnézzük a hazai teljesítményünket, a győzelmek nagy részét innen hoztunk, ez nekünk erős tulajdonságunk és az is lesz mindig, bármilyen összetételben lépünk pályára. Olyan csapatok ellen maradtunk alul, mint az Alba, a Falco, a Kecskemét vagy a nagy formába lendülő DEAC, akiket ráadásul többszöri hosszabbításra kényszerítettünk.

Kicsit arra akarok rátérni, hogy az igazi mélypont az alapszakasz második felében jött el, ezt 3-10-es mérleggel zártátok és viszonylag hamar elszálltak a reális esélyek a rájátszással kapcsolatban, melynél az sem segített, hogy 14 győzelem sem volt elég a Playoff kivívásához. Nekem akkor tűnt úgy először, hogy ez a csapat visszatalált a helyes útra, mikor Sopronban játszottatok kupameccset, melyet bár elveszítettetek, még is nagy javulást mutattatok a pályán.

Jól láttad és jól érezted, az én véleményem szerint is ott álltunk össze. Ez egy fiatal csapat, némi rutin is hiányzott, mert például a két délszláv játékosunknak ez volt az első légiós idénye, nem csak Magyarországon, de karrierjük során, ez meghatározza egy csapat stílusát és játékát, mert két vezéregyéniségről van szó. Nyilván emellett tudni kell – és nem kifogásként mondom -, hogy sérülések is beleszóltak a szezonunkba, Dimitrijevics, Calloway és Barnjak esetében is, egy ilyen gárdánál ez bizony meglátszik. A kupára sikerült összefésülni a játékot, aminek meg is látszott az eredménye. Megjegyezném azért, hogy idén rájátszásba kerülni kifejezetten nehéz volt, így utólag. A Paks 14 győzelemmel nem jutott be, talán 20 éve lehetett utoljára ilyen. Volt két picit gyengébb csapat a Nyíregyháza és a Honvéd esetében, ők nem túl sok győzelmet halásztak el az élcsapatoktól. Korábban 13-14 siker gyakorlatilag garantálta a Playoff-részvételt, nekünk nagyon nehéz lett volna ezt reálisan teljesíteni. Ha csak a papírformát nézzük a két Honvéd elleni vereség és a Kaposvár elleni mérkőzést lehetett volna még hozni.

Az alsóház viszont zseniálisan sikerült, 9-1-es mutatóval sikerült végeznetek, amivel 9. helyen zártatok. Az előbb általad elmondottak alapján, mondhatjuk, hogy sikerült a maximumot kihozni a szezonból és elégedettek vagytok?

Igen, ebben is egyetértünk. A kitűzött céljaink között az szerepelt, hogy induljunk a kupában, illetve ott legyünk a 8-ban az alapszakasz végén. Volt egy harmadik is, ami nagyon fontos számunkra – az edző szerződésében is rögzítettük -, hogy a fiatalok sok lehetőséghez jussanak, ez kifejezett elvárásunk volt. Ebből kettő megvalósult, hiszen hála Istennek a fiatalok rengeteg szerepet kaptak, sokat fejlődtek, ott voltunk a Magyar Kupában és reálisan – utólag – nem volt jogos elvárás a rájátszásba jutás. Kétharmadot így is sikerült teljesítenünk és ez egyfajta befektetés a jövőbe.

Egyetlen kérdésem maradt már csak, egyrészt, hogy üzennél-e a szurkolóknak, másrészt mik a tervek a nyárra és a következő szezonra?

Nagyon köszönöm a kérdésed, mert ez nekem és a klubnak is nagyon fontos. Szeretném megköszönni a szurkolóinknak azt, hogy a nagyon nehéz időkben is ott voltak a csapat mellett, kitartottak mellettünk és bizalmat szavaztak nekünk. Tudták, hogy mi mindent megteszünk, amit a haza megkövetel, minden körülmények között, még ha néha ez nem is hozza az eredményt. A legmélyebb pontokon is szépszámú közönségünk volt, ami még minket is meglepett. Ami a jövőt illeti, szeretnénk a megkezdett úton haladni, még több fiatalt szeretnénk beépíteni a csapatba, erre tesszük fel a következő éveinket, hogy neveljünk magyar játékosokat, mert azt látom másként nem fogunk tudni előre lépni.

Illés Máté: Valóban nagyon hullámzó évünk volt, bravúrgyőzelmekkel és nem várt vesztes szériákkal is. Először sikerült bekerülnünk a magyar kupa legjobb nyolc csapata közé ami jó eredmény véleményem szerint, viszont a Playoffról jócskán lemaradtunk szóval maradt etekintetben némi hiányérzet. Az alsóházban jól teljesítettünk 9 győzelemmel zártunk, végig koncentráltak tudtunk maradni, jó felfogásban kosárlabdáztunk és mondhatjuk hogy nagyrészt teljes kerettel tudtunk kiállni a meccsekre, ami szintén pozitívum volt. Egyénileg voltak időszakok amik jól sikerültek, volt ami kevésbé, továbbra is azon dolgozom hogy minden mérkőzésen minden edzésen a legtöbbet tudjam kihozni magamból és a legjobbamat nyújtsam! Ezúton is szeretnem megköszönni minden MVM-OSE Lions-szimpatizáns, szurkolóink, támogatóink egész eves biztatását! Jó pihenést kívánok!

Simon Petrov: Nagyon sikeres első félévet futottunk az alapszakaszban, nehéz volt a kezdés, de sikerült beilleszteni a fiatal játékosainkat a rendszerbe és bejutottunk a Magyar Kupába. Nyilván egy ilyen folyamat nem “fájdalom mentes”, de a lehető legtöbb lehetőséget adtuk ezeknek a kosarasoknak, ez a klubunk filozófiája. A második szakaszban szerencsétlenek voltunk a sérülésekkel, ami persze a sport része, de rosszkor jött, nagy hatással volt ez a játékunkra. Lelassultunk és kicsúsztunk a nyolcból, de szerencsére az alsóházban már teljes keretünk volt és meg is mutattuk a szebbik arcunkat, kicsit sajnálom, hogy erre nem a rájátszásban volt lehetőségünk. Mindent összevetve azt gondolom sikeres szezon van mögöttünk.

 

 

 

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ejjhaRámen11-12koronelSebu Recent comment authors
koronel
Olvasó

Saját nevelésű magyar játékos? Olyan, mint Burai Robi? Őt sem tartottuk meg, pedig tud annyit, mint Illés Máté. Kínos lenne hazahozni?

ejjha
Olvasó

Marha nagy naivitás azt gondolni, hogy egy felbukkanó tehetség ott fog maradni csupán elköteleződésből. Kineveltek a játékost, kap egy halom percet, a kövi idényben pedig teljes értékű játékosként aláír egy másik csapathoz, ahol zsíros szerződés vár rá és egy felsőoktatási intézmény a közelben.

Rámen11-12
Olvasó

OSE-tömegsport szintű utánpótlás, középszerű magyar anyag, középkategóriás szlovén edző, átlagos képességű légiósok, szuper sportcsarnok, csodára váró közönség.
Beck Feri? Jó szerencsét!

Sebu
Olvasó

A két délszláv játékost megkellene tartani a következő szezonra!

koronel
Olvasó

Szerintem Henryt is

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés