Connect with us
Hirdetés

Magyar válogatott

Elképesztő magyar teljesítmény, de a végén Litvánia örülhetett

Remekül kosárlabdáztak a mieink!

Magyarország - Litvánia 78-88 (21-20, 17-22, 27-27, 13-19)

Világbajnoki selejtező, K-csoport, 1. forduló
Szombathely, Arena Savaria
V.: Glisic (szerb), Lanzarini (olasz), Attard (olasz)

Magyarország: Hanga 21, Vojvoda 15/3, Benke 4, Allen -, Keller -. Cserék: Váradi 13/9, Perl 8, Somogyi -, Golomán 3/3, Eilingsfeld 9/3, Karahodzsics 5.

Litvánia: Jokubaitis 12/6, Giedratis 9/6, Brazdeikis 3, Sabonis 17, Valanciunas 17/3. Cserék: Zemaitis -, Lekavicius -, Kuzminskas 14/6, Grigonis 11/9, Butkevicius 5/3, Masiulis -.

A világsztárokkal felálló Litvánia ellen kezdte meg a világbajnoki selejtezők második csoportkörét a magyar válogatott, amely 3 győzelemmel és 3 vereséggel jutott túl az első kvartetten.

Valanciunas harcolt ki egy faultot az első támadásnál, két büntető volt a jutalma, a második ment be (0-1). Hamar válaszolni tudott a magyar csapat, Hanga eresztett el egy dobást egy lábról, majd Valanciunas centerezett (2-3). Hanga ismételte meg szinte pontosan ugyanazt a mozdulatsort, mint az előbb, újra átvettük a vezetést, ráadásul Benke egy labdaszerzést követően eredményesen állt bele egy tempóba (6-3). Triplával egyenlítettek a litvánok, hogy aztán Sabonis zsákolásával újabb pontokat szerezzenek (6-8). Jokubaitis futott be az üres területre, de nem tudtak jobban ellépni a vendégek, Vojvodától jött egy sarokhármas (9-10). Valanciunas tett vissza egy támadólepattanót, hamar jött az egyenlítés, ezúttal Váradi távolija ért célt (12-12). Keller védekezett nagyot, majd két támadólepattanót is sikerült szereznünk, jutalmul Hangától jött egy 2+1-es akció, újra nálunk volt az előny (15-12). Hiába jött két vendég büntető, Eilingsfeld hármasa is bement, igaz, hamar válaszoltak a litvánok, Kuzminskas volt eredményes, majd egy ziccert is szerzett (17-19). Sabonis egy büntetőt dobott be, de erre is jött a válasz a mieinktől, Vojvoda tört be szépen és az utolsó támadást is mi vezethettük a negyedben, Váradi harcolt ki két szabaddobást. Értékesítette is mindkettőt, a hátralevő négy másodpercben még egy labdát is szereztünk (21-20). Vojvoda kiszorított kísérlete lejött, de így is előnnyel zárhattuk az első tíz percet. 21-20.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

Golomán próbálkozása nem talált célt, Sabonis hamar fordítani tudott a túloldalon, majd Vojvoda vétett támadóhibát, ráadásul a védőolalon is elkövetett egy faultot. Grigonis talált utat magának, 4-0-val kezdték a második felvonást a litvánok (21-24). Kellerre is támadóhibát ítéltek, kisvártatva pedig már öttel mentek a vendégek (21-26). Továbbra sem sikerült kosarat szereznie a mieinknek, egy bekapott tripla után pedig időt kért Sztojan Ivkovics, aki még egy technikai hibát is “kikért magának” (21-29). Kilenccel ment Litvánia, amikor Kemal Karahodzsics fontos támadólepattanót kaparintott meg és faulttal együtt tette a gyűrűbe a labdát (24-30). Hanga már a második blokkját szerezte, amiből végig is tudott rohanni a pályán, újabb 2+1-es akció jött a magyaroktól, időt kellett kérnie a litvánoknak (26-30). A hosszú évek után újra magyar színekben pályára lépő Hanga a mezőnyben először érte el a tíz dobott pontot, ráadásul Perl egy labdaszerzésből ziccerezett, feljöttünk egy pontra (29-30) Két vendég büntetővel folytatódott a mérkőzés, kisvártatva pedig Váradi egalizált távolról (32-32). Valanciunas pöcizett vissza egy lecsorgót, de ez sem törte meg a magyar lendületet, Benke középtávolija hullott be (34-34). Hiába ment kilenc ponttal Litvánia, túléltük a kisebb hullámvölgyet, a remek védekezésnek köszönhetően pedig a vezetést is átvettük, Váradi volt türelmes (36-34). Jokubaitis az alapvonal mellől is jól célzott, aztán Grigonis triplázott (36-39). Perlnek ütöttek oda, aki higgadtan értékesítette a büntetőit (38-39). Sabonis jól lépett be, Giedraitis viszont csak egy szabaddobást küldött a helyére, maradt még négy másodperc (38-42). Perl már időn túl engedte el a labdát, négy pontos vendég vezetéssel mehettek nagyszünetre a felek. 38-42.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A fordulás után Valanciunas jutott két büntetőhöz, a második ment be (38-43). Továbbra is támadták a festéket a vendégek, ezúttal Sabonis jutott el a gyűrűig. A harmadik játékrész elején sem sikerült a gyűrűbe találni, Valanciunas hármasát követően pedig kénytelen volt időt kérni Sztojan Ivkovics (38-48). Hanga megszerezte a tizenkettedik pontját, Grigonis viszont távolról válaszolt. Vojvoda révén megint be tudtunk jönni tíz alá, de Valanciunas erejével ezúttal sem tudtunk mit kezdeni a gyűrű alatt, majd Sabonistól is jött egy büntető (42-53). Váradi már a harmadik tripláját értékesítette, feljöttünk nyolcra, Perl ziccerét követően pedig már csak hat volt közte (47-53). Giedratis nem hibázott a vonal mögül, de Eilingsfeld kosarával válaszolni tudtunk (49-55). Kuzminskas könyörtelenül dobott egy távolit, ám Eilingsfeld is pontos volt (52-58). Sabonis csinált egy 2+1-es akciót, ahogy Hanga is a túloldalon, remekül tartotta magát a magyar válogatott, főként Hanga lépett elő ezekben a percekben (57-63). Felváltva jöttek a kosarak mindkét oldalon, éppen ezért volt nagyon fontos, hogy sikerült egy akciót kivédekezni, amelyből Perl rohant végig a pályán, visszajöttünk három pontra a harmadik negyed vége előtt egy perccel (63-66). Érdekes néma síp után dobtak egy sarokhármast a vendégek, ám erre is tudtunk reagálni, Vojvoda neve mellé került két pont, tizenhat másodperc maradt a felvonásból (65-69). Lejött a litván-tripla, maradt a négy pont közte az utolsó negyedre. 65-69.

Fotó: Bálizs Zsuzsa

A záró etap egy Butkevicius-hármassal kezdődött, Golomán azonnal jelentkezett a visszatámadásnál, majd egy hatalmas blokkot is kiosztott, Vojvoda pedig sportszerűtlent harcolt ki (68-72). Bement mindkét büntetője, az egyenlítés viszont nem jött össze – egyelőre, hiszen Hanga labdát szerzett. Nem találtunk a gyűrűbe, de jött egy újabb nagy védekezés, Eilingsfeld harcolt ki egy támadóhibát. Összejött az egyenlítés, Vojvoda bravúros kosarat dobott és jött egy újabb remek védekezés. Hat és fél perc volt hátra. Hanga hármasa lejött, Sabonis vitte végig a labdát (72-74). Hanga a lehető legkisebb rést is észrevette a vendég védelmen, jött az újabb egyenlítés, majd labdát is szerzett (74-74). Elképesztő volt a meccs és a hangulat is! Valanciunas faulttal együtt ziccerezett, bement a ráadás is (74-77). Ezúttal nem jött össze az egyenlítés, négy perc maradt, ám lejött a litván kísérlet is. Remek összjáték végén Karahodzsics közelijével feljöttünk egyre és sikerült egy újabb vendég akciót kivédekezni (76-77). Vojvoda próbálkozása nem ment be, két és fél perc maradt. Valanciunas tett vissza egy támadólepattanót, újfent hárommal ment Litvánia (76-79). Váradi kísérlete sem ért célt, a visszatámadásból pedig Kuzminskas 2+1-et csinált, kicsivel több, mint másfél perccel a vége előtt kért időt Sztojan Ivkovics (76-81). Hatpontos vendég vezetésnél hozhattuk a labdát, Hanga pedig Sabonis fölött is megtalálta az utat a gyűrűig (78-82). Grigonis könyörtelenül dobta be a maga trojákáját, ötven másodperc maradt (78-85). Innen már nem volt visszaút a mieinknek, akik így is földöntúli teljesítményt nyújtottak a világ egyik legjobb csapatának tartott Litvánia ellen, ám vereséget szenvedtek. 78-88.

Fotók: Bálizs Zsuzsa

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés