Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Elhunyt Hódy László Európa-bajnok kosárlabdázó

Nyugodjék békében!:

:

A család közölte, hogy tegnap egy Melbourne-i kórházban elhunyt az ötvenes évek első felének egyik legkiválóbb magyar kosárlabdázója, Hódy László.

1934. július 10-én született Szegeden. A Szegedi Postásban kezdte pályafutását, majd a Munkaerőtartalékok SE után a Bp. Honvéd játékosa lett. A Szegedi Honvéd-Bp. Honvéd mérkőzésen figyeltek fel rá a vezetők, akiknek a hathatós támogatásával néhány hónapon belül már Budapesten járt középiskolába, ott is érettségizett le és lett a magyar bajnokcsapat tagja.

A kosárlabda-válogatott dicső évei következtek. Hódy 18 évesen 1952-ben, Helsinkiben az olimpián kilencedik, 1953-ban Európa-bajnoki ezüstérmes, 1954-ben Budapesten pedig főiskolai világbajnok lett.

Hódy László az 1955. évi budapesti kosárlabda Európa-bajnokságon a címvédő szovjetek elleni kulcsmérkőzésen kiemelkedően játszott: a Népstadionban 82-68-ra megnyert meccsen 20 pontot dobott. Testvére, Hódy János is tagja volt az Európa-bajnoki aranyérmet nyert csapatnak. Azonban hiába a világraszóló siker, hiába a magyar kosárlabda valaha volt egyetlen Európa-bajnoki aranyérme, a vezetés nem támogatta a csapat indulását az 1956. évi Melbourne-i olimpián.

Mivel édesapja jómódú cipőbolt tulajdonos volt a háború előtt, az új rendszer azonnal megbélyegezte a család tagjait, és az érvényesülés útját csak a kosárlabdában hagyta nyitva Hódy előtt. Ebből azonban ő nem kért…

1956 végén több társával és menyasszonyával, későbbi feleségével elhagyta az országot, később Ausztrália felé vették az irányt. Válása után Hódy Új-Zélandon tartózkodott, a legkülönfélébb munkákból élt: kenyeret szállított éjszakánként, festővállalkozása is volt, majd Ausztráliában egy baromfitelepet üzemeltetett János testvérével, kötőüzemük is volt, később pedig második feleségével, Évával sikeres kozmetikai céget vezettek.

A játékkal idegenben sem szakított: az Adelaide Budapest csapatával sokszoros ausztrál bajnok lett, a főként magyarokból állt gárda még az ausztrál válogatottat is verte. Hódy 1964-ben már az ausztrál válogatottal szerepelt a tokiói olimpián. Ő volt az első kosaras, aki két ország színeiben is játszhatott az ötkarikás játékokon. Az új hazájában Les néven ismert és tisztelt Hódy 1972-ben intett búcsút a játéknak. 1989-ben minden idők legjobb ausztrál kosárlabdázójának választották.

2012-ben a magyar kosárlabdázás halhatatlanjai közé került. A 31-szeres válogatott center életrajzi könyve előbb angolul, majd 2017-ben magyarul is megjelent, változatlan címmel: “Osztályidegentől a halhatatlanig”.

Hódy László 89 évet élt. Búcsúztatására június 6-án kerül sor helyi idő szerint 14 órakor. A szertartás interneten keresztül követhető lesz. A közvetítés linkjét később közli a család.

Isten nyugosztalja!

Fotó – Szabó Gábor

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés