Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Elhunyt a 125-szörös magyar válogatott kosárlabdázó

Dr. Banna Valért gyászoljuk.:

:

82 esztendős korában elhunyt Dr. Banna Valér, 125-szörös magyar válogatott kosárlabdázó, a PEAC, a Pécsi Postás, a PVSK, majd a Budapesti Honvéd korábbi játékosa, hétszeres bajnok, négyszeres kupagyőztes bedobó. Fia, Ifj. Banna Valér búcsúzik édesapjától.

Dr. Banna Valér 1939-ben született a baranyai Sásdon, iskoláit már Pécsett végezte. Kiválóan sportolt, igen fiatalon NB1-es kosárlabdázónak mondhatta magát. Az ‘56 októberi eseményektől ő is fellelkesült, ennek köszönhetően kitiltották az ország összes felsőoktatási intézményéből. Vasutas vizsgát tett, de soha nem dolgozott a vasútnál, hiszen már a válogatott kapuját döngette a legendás EB győztesek mögött. 1960-ban igen fiatalon nősült, felesége (Kovács Olga) is NB1-es kosárlabdázó volt. ‘61-ben még Pécsett megszületett kislánya, ám Erika már Budapesten tette meg első lépéseit, tekintve, hogy a korszak óriása, a Bp. Honvéd magához csábította Valért. Itt aztán pályafutása kiteljesedett, a bajnoki címek, az év játékosa, EB döntő a válogatottal és a felejthetetlen UNIVERSIADE: csapatkapitányként a dobogón állva bronzérem az USA és Szovjetunió mögött.

Igen, egyetemi siker, hiszen megszűnt a tiltás és immár két gyermekkel, kiemelkedő sportolóként summa cum laude végzett a jogi egyetem esti tagozatán. Innentől kezdve Dr. Banna Valérként már inkább a civil élet felé kacsintgatott és 125-szörös válogatottként viszonylag fiatalon befejezte pályafutását. Ám a kosárlabdától és a Honvédtól soha nem szakadt el, az “öreg” harcostársakkal hetente játszottak évtizedeken keresztül. Volt alsóbbosztályú hobbicsapatok edzője és játékosedzője, valamint tisztséget töltött be néhány évig az MKOSZ-ben is. A 2000-es évektől kezdve már kevésbé volt aktív. Utolsó kosarát, mely egy hárompontos volt, 2001-ben 62 évesen egy NB2-es meccsen dobta, a Honvéd pályán.

2005. december 18-án beválasztották minden idők legjobb magyar kosárlabdázói közé; “okleveles halhatatlanná” vált. A ‘10-es évek sajnos sok szomorúságot hoztak, családi tragédiák, a régi barátok, játszótársak is eltávozóban voltak.

Napra pontosan 16 évvel halhatatlanná választása után egy nagyon súlyos, gyors lefolyású betegség végleg elrabolta tőlünk.

Hiányozni fogsz mindannyiunknak, 65 éve hűséges társadnak, Anyunak, az unokáidnak, nekem. Találj békére és nyugalomra Apu!

Ifj. Banna Valér

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kováts Imre Recent comment authors
Kováts Imre
Olvasó

Jó játékos volt, a soproni SMAFC játékosaként játszottam ellene (megvertük Honvédot). Nyugodj békében, Valér.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés