Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Eilingsfeld János: Nagyon nehéz időszakot éltem át, de soha nem adtam fel

A Paks játékosa beszélt nekünk a sérüléséről, a mentális és fizikális kihívásokról és a csapat szezonjáról.:

:

2023. július 28-án még játszottál a válogatottban Izrael ellen, viszont a második félidőre már nem jöttél ki, utána pedig nem tudtál ott lenni a válogatottal a többi meccsen. Voltak előjelek a sérüléssel kapcsolatban korábban is, illetve mi történt pontosan?

Tavaly áprilisban fájdalmat éreztem a sarkamnál, ezt egész nyáron kezelgettük, úgy tűnt, hogy a válogatottra rendbe jön a sérülésem, sajnos nem így történt. A meccs folyamán nagyobb fájdalmat éreztem, így Sztojan Ivkokiccsal úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, úgy gondoltuk, hogy az alapozásra és szezon elejére így rendben leszek. El is hagytam a válogatottat, de a várt javulás nem következett be, nem is tudtuk pontosan, hogy mi a baj. Egy két hónappal később derült ki, hogy volt egy fáradásos sarokcsonttörésem, illetve be is volt szakadva a nagylábujjat mozgató izom is. Jöhetett kezelések tömkelege, próbáltam visszatérni többször is, decemberben néhány edzésen is részt vettem, ahol nem mozogtam rosszul, viszont 2-3 nap után megint rosszabb lett a dolog.

Ezt követően folyamatosan próbálkoztam, de január közepére sem javult a történet. Elmentünk Tatabányára Béres Doktorhoz, ő ajánlotta a röntgenbesugárzást, amit a talpi fájdalmakra szoktak ajánlani. Ugyan a törés és a beszakadás rendbe jött, de a talpamban maradt egy gyulladás, ami hatalmas fájdalmat okozott. Február elején megkaptam ezt a nagyon erős kezelést, ami után három hétig nem csinálhattam semmit, a negyedik héten elkezdtem mozogni. A hatodik hétig nem is állt be változás, ezért jelentettük be a csapattal, hogy benne van a pakliban, hogy idén már nem lépek pályára.

Nem adtam fel, mentem tovább, minden hét elején elkezdtem futni, amíg egyszer csak nem éreztem javulást. Másnap megkértem Sebastjan Krasovecet, hogy edzhessek a csapattal és igazából azóta minden edzésen el tudtam végezni a feladatokat és a pályára is visszatértem.

Az Oroszlány ellen visszatértél, de a Kecskemét elleni meccset kihagytad. Ez stratégiai döntés volt, vagy reakció az első meccsedre?

A stábbal és a vezetőséggel egyeztettünk és mivel a Magyar Kupa döntőjében nem voltunk érdekeltek, tudtuk, hogy van idő edzésekkel felkészülnöm a Playoutra. Így jobb is volt, a testemnek több ideje volt felkészülni a terhelésre, hosszú időt hagytam ki, bölcsebb volt így eljárni.

Most, hogy érzed magad?

Abszolút egészségesnek érzem magam, nincs fájdalom a sarkamban amikor játszok, minden edzésen maximálisan ott tudok lenni, nyilván érződik a hosszabb kihagyás, de fizikálisan abszolút rendben vagyok, még vissza kell szoknom a meccsszituációkhoz, hozzá kell szoknom emellett a csapathoz is, 3-4 hete edzek velük. Meccsről meccsre többet terhelnek, van még mit visszaszednem, de fizikálisan jól érzem magam.

Mentálisan, hogyan tudtad feldolgozni ezt az időszakot? Ahogy mondtad sokszor megpróbálkoztál visszatérni, nem lehetett könnyű elfogadni, amikor nem sikerült…

Nem volt egyszerű. Sokszor próbáltam visszatérni és idegőrlő volt, hogy hetedszer vagy nyolcadszor sem sikerült, voltak mélypontok. A családom, a barátaim, a menedzserem Vinkó László hatalmas támogatást adtak és tartották bennem a lelket. Sokat jelentett, hogy a klub is mellettem állt, ezek segítettek átlendülni a nehezebb periódusokon. Így sem volt könnyű, hiszen ha egy játékos éppen nem látja a kiutat, akkor sok kérdés felmerül benne. Egy pillanatra sem adtam fel, minden héten rendületlenül próbáltam mozogni, tesztelni, hogy milyen állapotban vagyok, látszik, hogy bejött, mert ha feladtam volna, akkor most nem tudtam volna pályára lépni. Végig ott voltam minden nap a csarnokban, ahogy a csapat többi tagja is, a külön dolgaimat maximálisan megtettem, ez szerintem látszik is, aki nézi a meccseinket tudja, hogy fizikálisan nem lógok ki lefele.

Muszáj beszélnünk a Paks szezonjáról. Ez az idény a legtöbb csapatnak nagyon hullámzó volt, de azt gondolom az ASE-nál jobban leképezni senki másnak a szituációján keresztül nem lehet. Mi okozta ezt a hullámzást – tragikus kezdés, javulás, mélypont, most megint javulás, edzőcsere, légióscserék.

A szezonkezdet nagyon nehéz volt, 0-7-tel kezdtünk, én sem tudtam a csapat rendelkezésére állni, Dudu Sanadze és Mario Ihring is kihagyott meccseket, ez rányomta a bélyegét az idény elejére. A sérülések végig kísértek minket az alapszakasz folyamán, szerencsénk sem volt. Nyilván az edzőváltás után valamelyest helyre rázódott a csapat az új impulzusoktól, jöttek a győzelmek is. A válogatott szünet után kicsit szétestünk, nem hoztuk azokat a mérkőzéseket, amik rájátszást érhettek volna, így a Playoutban kötöttünk ki. Most úgy gondolom, hogy összeértünk, jól is kezdtük az alsóházi rájátszást, bízom benne, hogy így folytatjuk és hamar sikerül lezárnunk a bennmaradás kérdését. A célunk, hogy minél előkelőbb helyen végezzünk.

Mi a mottód az idei nyárra? A válogatottra fontos meccsek várnak novemberben…

Egyénileg csak egészséget kívánok magamnak, a többit megoldom. Ezt Hanga Ádám szokta mindig mondani, ez tényleg igaz, az én szempontomból most ez a legfontosabb.

HIRDETÉS
2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
voldemortTadam Recent comment authors
voldemort
Olvasó

Mindig is szimpatikusnak találtam őt, és nagyon szorítok, hogy jól alakuljon neki minden a továbbiakban!

Tadam
Olvasó

Erőt, egészséget Jani!

Nem értem, ezt a kezelgettük a sérülés dolgot.
Ott van Pécsett a csudaakadémia hiperszuper eü. központja. Mindent is kivizsgálnak, kezelnek.

Amúgy aki kosarazott valaha, az tudja, hogy az ín és ízületi sérülések, illetve a fáradásos törés a leggyakoribb testi probléma.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés