Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

“Egyre szűkül a különbség a magyar és a szerb kosárlabda iskola között”

Új mentoredző érkezett a kosárlabda akadémiára.:

:

Az áprilisban tragikus hirtelenséggel elhunyt Zorán Sretenovic után Miroslav Markovicot szerződtette a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia mentoredzőnek. Elődjéhez hasonlóan Markovic is a szerb magaslati edzőtáborban, a Yubac Campon dolgozik. Az edző havonként egy hétig lesz Kecskeméten, ahol munkájával a minőségi képzést felügyeli és támogatja. A Pristinában született 47 éves edző szerb csapatokban és külföldön is kosárlabdázott.

Hogyan kezdődött játékos pályafutása? Hol kosárlabdázott?

– A KK Kosovo Polje csapatában kezdődött játékos pályafutásom, ahol több mint 5 évet kosárlabdáztam. Ezután több szerb csapatban játszottam. A KK Iva Zorka Sabac, KK Zdravlje Leskovac, KK FMP Zeleznik, Vojvodina Novi Sad, KK Lavovi 063 Beograd és a KK Mega Basket csapataiban kosaraztam, majd Franciaországban, Ukrajnában és Görögországban légióskodtam.

Mióta dolgozik a Yubac Campon? Mi a feladata?

– Hat évvel ezelőtt kezdtem dolgozni a Yubac Campon. Én az úgynevezett game camp felelős vagyok. Ennek a módszernek a lényege az, hogy minden délután mérkőzéseket játszanak a csapatok. Az első két nap felkészítjük arra a játékosokat, hogy a profi mérkőzéseken mivel találkoznak. Erre speciális edzéseket tartunk, amelyek során a legváratlanabb szituációkat modellezzük le a fiatalokkal. Akik már 3-4 éve jártak a Yubac Campra és megtanulták a különböző technikai alapokat és képességeket és felkészültek arra, hogy az 5-5 játékban inkább a taktikai elemekkel egészítsék ki a tudásukat. Ebbe a táborba inkább az idősebb játékosok jelentkeznek.

Kik voltak a leghíresebb játékosok, akiket edzett?

– A Yubac Camp alapvetően a fiatal játékosokat készíti fel, akik majd valóra váltják álmaikat és válogatott játékossá válnak, nemzetközi hírnevet szereznek maguknak és felkészítőiknek. Nálunk is készült Deni Avdija, mielőtt a Washington Wizards játékosa lett. A testvéremmel és két kollégámmal Belgrádban működtetünk egy olyan központot is, ahol individuális egyéni képzést tartunk profi játékosoknak. Itt már korábban dolgoztam olyan sztárokkal, mint a szerb válogatott, az NBA-ben a Golden State Warriorsszal bajnok, majd a Fenerbahcehez igazolt Nemanja Belica, a szintén válogatott és NBA sztár Boban Marjanovic.

Hogyan tetszik a kecskeméti Kosárlabda Akadémia?

– Én már sokat hallottam a kecskeméti akadémiáról. Már több alkalommal érkeztek a Yubac Campra kosárlabda akadémisták és itt dolgozik Dusan Markovic, aki korábban nálunk is edzősködött. Nagyon elégedett vagyok, már júniusban voltam itt és láttam, hogy kitűnő infrastruktúrával felszerelt kosárlabda centrum működik Kecskeméten, amely lenyűgöző számomra. Most már látom dolgozni a csapatokat és az edzőket. Nagyon fegyelmezett munka folyik, nagyon jó a fiatalok hozzáállása az edzésmunkához. Sok tehetséges fiatalt láttam a különböző korosztályokban, de nagyon hosszú az út, amíg eljutnak ahhoz, hogy profi játékossá, válogatott kosárlabdázóvá váljanak. Egyelőre nagyon elégedett vagyok a látottakkal.

Rövid ideje van Kecskeméten, de miben lát alapvető különbséget egy hasonló korú szerb és egy magyar kosárlabdázó között?

– Itt kevesebb a magas, atlétikus játékos, mint nálunk. A szerbiai iskola a leghíresebb, de egyre szűkül a különbség a magyar és a szerb kosárlabda iskola között. A kecskeméti akadémia mellett szól az, hogy itt nagyon jól szervezett rendszer működik, nagyon fegyelmezett mindenki. Ezzel áthidalható az a különbség, amely a genetikai adottságok miatt a szerb fiatalokat előnybe juttatja. Ez a különbség bepótolható az itteni munkával és szervezettséggel. Őszintén mondom, nekem ez az iskola jobban tetszik.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés