Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Egy újabb hatalmas fordítással megnyerte a döntőt és ezzel Challenger tornáját U18-as fiú csapatunk

Ukrajna már tizenhat ponttal is vezetett a találkozón.

Ukrajna U18 - Magyarország U18 68-80 (22-12, 19-17, 12-28, 15-23)

FIBA Youth European Challenger
Szlovákia, Léva, Sportova Hala Levice

Ukrajna U18: Koldomasov 20/6, Bezyma 6, Batalskyi 4, Shymanskyi 9/3, Bryniuk 15. Csere: Karasov 3/3, Zaitsev 8/3, Diatlov 3, Skutyelnik -.

Magyarország U18: Tóth 13/3, Dunai 3/3, Paár 13/6, Bánfi 3/3, Csuti 17/3. Csere: Csendes 7/3, Kalassai 21/12, Kelemen 3, Meszlényi -, Várszegi -.

U18-as fiú válogatottunk vasárnap este döntőt játszott Ukrajnával a lévai Challenger tornán.

Koldomasov-parádéval indult a meccs, az ukrán irányító két és fél perc alatt 6 pontot szórt. A mieinktől Csuti Kornél volt eredményes egy triplával a harmadik perc elején, majd Tóth Barna szerzett duplát és egypontost is (9-6). Mindkét oldalon sok volt a kihagyott dobás és az eladott labda is, Bezyma gyors indításos ziccere után viszont időt kellett kérnie Pethő Ákosnak a 6. perc közepén (11-6). Az ukrán center, Bryniuk jelentkezett egy duplával, de Kalassai Martin két hármast is beszórt rövid idő alatt, így tapadtunk ellenfelünkre (14-12). Sajnos Kalassai jobb periódusa nem jelentette azt, hogy támadásban fel tudtunk pörögni: az ukránok sok labdát szereztek, könnyű ziccereket dobhattak, és a palánk alatti játékuk is határozottabb volt ebben a szakaszban, még ha hibáztak is ziccereket. Shymanskyi és Batalskyi vezetésével futottak egy 8-0-t a negyedből hátralévő bő három percben, így kerek 10 ponttal voltunk lemaradva 10 perc játék után (22-12).

A második felvonás sem indult jól: Diatlov pillanatok alatt jutott el a gyűrűnkig, Karasov pedig triplát szórt a 12. perc elején (27-12). A játékrész első magyar pontját Tóth jegyezte büntetőből, de Shimaskyi egy támadópattanó után tovább növelte a differenciát a két gárda között (29-13). Nagyon kellett az itt szerzett triplánk, majd Dunai gólpasszából Csuti 10 pont közelébe hozta vissza a magyar együttest (29-18). Koldomasov azonnal reagált, majd gólpasszából Zaitsev volt eredményes a sarokból, megint időt kellett kérnie Pethő Ákosnak a 17. perc közepén (34-18). Kalassai és Koldomasov váltottak triplát, majd Csuti harcolt nagyot, többször is visszaszedte saját elrontott dobását, és végül faulttal együtt volt eredményes. Egy rossz besegítés után az ukránok a palánkunk alatt játszottak össze, Shymanskyi zsákolt ebből az akcióból (39-23), a félidő vége azonban a miénk volt. Kalassai szép betörése után Kelemen Ádám értékesített egy büntetőt, majd Kalassai hármat, amikor tripladobás közben ütöttek neki oda (39-29). Két ukrán egypontossal és 12 pontos ukrán előnnyel ért véget az első 20 perc (41-29).

Mindkét oldalon sok volt az eladott labda, de Ukrajna 29-17-re nyerte a lepattanózást, és a mi palánkunk alatt 11 védőpattanóra 11 ukrán támadópattanó jutott. Emellett a dobás sem ment a mieinknek: az 5/14-es triplamutató ugyan jobb volt, mint a 3/10 a túloldalon, de amíg mi a duplákat 4/17-tel értékesítettük csak, addig ez a statisztika ellenfelünknél 14/28 volt.

A fordulás után Koldomasov rögtön a helyére küldött két büntetőt, Bezyma pedig 2+1-es akciót vitt végig, ezzel kialakult az eddigi legnagyobb különbség (46-29). Csapatkapitányunk, Tóth reagált egy triplával, majd nem sokkal később egy ziccert és egy szép középtávoli tempót is elsüllyesztett (47-36). Nagyon megindultunk: Paár Márk 2+1-es akcióval jelentkezett, majd Tóth gólpasszából Csuti volt eredményes, időt kellett kérnie Ukrajnának a 23. perc közepén (47-41). Egy kicsit megálltunk támadásban, Bryniuk pedig egy duplával jelentkezett, de ugyancsak ő volt az, aki egy sportszerűtlen hibát vétett, amiből Csendes Péter és Kelemen összesen 4 pontot szereztek, Kalassai következő támadásban szerzett kosarával pedig mindössze két pont volt a különbség a 27. perc elején (49-47). Hatalmasat fordult a játék összképe, és nem kellett sokat várni arra sem, hogy az eredmény is forduljon: a 28. perc elején Csendes saroktriplájával először vezettünk a találkozó folyamán (49-50). Koldomasov azonnal válaszolt kintről, de Kalassainak megint odaütöttek tripladobásnál, ő pedig közben a hármast, majd a jogosan megítélt büntetőt is beszórta (52-54). Egy-egy büntető után Csendes Kalassai célt tévesztett dobását még a dudaszó pillanatában besegítette a gyűrűbe, ennek köszönhetően 4 ponttal jobban álltunk az utolsó negyed előtt (53-57).

A záró játékrész elején volt hiba mindkét oldalról, Bánfi Balázs a legjobbkor szerezte első kosarát a 32. perc végén (53-60). Zaitsev duplájára Tóth két büntetővel válaszolt, majd ukrán tripla után Csuti támadópattanót követően volt eredményes – tartottuk előnyünket (58-64). Magyar időkérést követően a két center, Csuti és Bryniuk váltottak kosarakat, majd Zaitsev zsákolt labdaszerzést követően, de Csuti is a gyűrűbe talált (62-68). A ZTE centere megállíthatatlan volt, legalábbis szabályos eszközökkel. Zsákolási kísérlet közben ütöttek neki oda, mindkét büntető a helyére került. A hosszú ideig csendes Bryniuk is beindult, faulttal együtt ért el kosarat, így Ukrajna nem szakadt le rólunk, de továbbra is megvolt a 4-6 pont közötti fórunk (65-70). A sokáig nagyszerűen játszó Koldomasov védését jobban megoldottuk a második félidőben, hibát hibára halmozott ennek köszönhetően, így ellenfelünk nem tudott igazán lendületbe kerülni, nem úgy a mieink. Paár kétszer is pontosan célzott a triplavonalon túlról, így 10 pont fölé nőtt az előnyünk a 38. percben (65-76). Időt kért még Ukrajna, de a második félidő a mi hengerünkről szólt. Érdemben már nem változott a különbség a hátralévő időben – 12 ponttal legyőztük az ukránokat a döntőben (68-80), így az U20-as lányok és az U20-as fiúk után U18-as fiú csapatunk is megnyerte a Challenger tornáját.

Pethő Ákos szövetségi kapitány: Hihetetlen büszkék vagyunk a srácokra a stábbal! Nagyon értékes 4 hetet töltöttünk együtt, aminek meg lett az eredménye. Szeretném megköszönni Móricz Noéminek, Páli Katalinnak, Góbi Henriknek és Losonczy Dánielnek az egész évet! Köszönjük a szurkolást és az MKOSZ-nek minden támogatást! Hajrá Magyarok!!

Forrás: hunbasket.hu
Fotó: fiba.basketball

7 hozzászólás

7
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LaBeO1GhajdúgyerekCsippaSopronKCfan Recent comment authors
LaBe
Olvasó

Bravó Csuti Kornél! ?

hajdúgyerek
Olvasó

Nagy gratuláció a fiúknak. Küzdésből, akarásból jeles a szlovákok, ukránok elleni meccsek alapján. Csak nem értem a “taktikát”: miért kell elengedni az ellenfelet ) 10-15 ponttal? Utána meg teperünk az eredmény után.Kiegyenlítünk, majd ismét ellépnek az ellenfelek 4-8 ponttal, de volt tartás a fiúkban, mert nem “összeestek” hanem hajtottak és behúzták.

Csippa
Olvasó

Nah, megkövetem magam, gyenge kezdés után erős befejezés. Grat a stábnak és a csapatnak! 😉

SopronKCfan
Olvasó

Milyen kár, hogy nem rendeztek idén nyáron EBt… Mind az U18 és az U20-as csapatunk feljutott volna az A divizióba… Szép volt srácok, óriási fordítás volt!
Hajrá Magyarok!

hajdúgyerek
Olvasó

A feljutásra is esélyesek lettek volna az U18-as fiúk, bár mivel megváltoztatta a FIBA a lebonyolítást (az A divízió 16 csapatos, most meg 3 darab 6 csapatos azaz 18 csapatos lebonyolítás ment) kaptunk volna nehezebb csapatokat pl. Portugália, Csehország… De abban igazad van, hogy az esélyük meg lett volna.

hajdúgyerek
Olvasó

Elvileg a 2003-2004-es születésű és fiatalabb generációktól várják – a “Dobd a kosárba” című tömegesítési “történet” miatt – hogy visszakerülnek az A divízióba az elkövetkező években.

O1G
Olvasó

Nem leszólva a fiúkat, de ez nem jelentett volna feljutást.
Ez két olyan torna volt, ahol a B divízió közép- de inkább alsóbb részéből jöttek össze csapatok, általában nem a legerősebb összeállításukban.
Ennél többet ezeken a tornákon nem lehetett elérni, így szép eredmény, de messze nem következik belőle, hogy feljutottak volna ha van EB.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés