Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Edzők tanultak edzőktől Sopronban

“A gyerekek mindenhol gyerekek, még ha a felnőttek azért mások is.”:

:

A Testnevelési Egyetem mesterszakos hallgatóit látták vendégül Sopronban a kosárlabda klubok és akadémiák. Bemutató edzés, előadások és jóízű szakmai beszélgetések során derült ki, miben hisznek a tapasztalt szakemberek.

Nincs titok: a legjobbak is a kemény és következetes munkát tartják a siker zálogának. Ez derült ki Sopronban, ahol a Darazsak Sportakadémia szervezésében a  Testnevelési Egyetem mesterszakos kosárlabda edzői kétnapos gyakorlati képzésben vettek részt. A Sopron Basket Euroliga-mérkőzését megelőzően a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia is vendégül látta a hallgatókat a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban.

Misa Popadic vezetőedző és Pongrácz Levente másodedző a sportiskola U18-as A csapatával tartott bemutató edzést, amin a különböző védekezési technikák kaptak hangsúlyt. A mesterszakos hallgatók később kérdezhették is a tapasztalt szerb mestert, aki több kontinens számos országában dolgozott pályafutása során felnőtt és utánpótlás csapatokkal egyaránt.

– Vannak hasonlóságok az egyes nemzetek fiai között és persze vannak nagy különbségek is. Utóbbiak egyértelműek: a vallási szabályok például meghatározzák az étkezéseket, de az időbeosztásokat is; az sem mindegy, hogy plusz 45 fokban vagy mínusz harmincban érkeznek a játékosok az edzésekre. A társadalmi szintek, az iskolai és a családmodellek ugyancsak eltérőek lehetnek. De a gyerekek mindenhol gyerekek, még ha a felnőttek azért mások is. A hasonlóság pedig az, hogy mind kosarazni akarnak – összegzett Misa Popadic, a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakembere, aki 22 éven át felnőtt csapatokat edzett, hosszú esztendők óta pedig az utánpótlással foglalkozik. Dolgozott Afrikában, Kínában, Franciaországban, irányított  arab csapatokat is. Ugyanúgy a következetes munkában hisz, mint a Soproni Kosárlabda Club vezetőedzője, Kosztasz Flevarakisz, akit a hallgatók közül többen arról faggattak, hogy tudja a csapatösszetartást kialakítani, egy nevezőre hozni a különböző személyiségeket.

– A következetes, korrekt bánásmód, a mindenkivel szemben ugyanaz a fair viselkedés nagyon fontos. Ha azt látják, hogy fiatallal és tapasztalattal szemben, légióssal és hazaival is ugyanazok az elvárások, akkor egymáshoz is közelebb kerülnek és az edzőt is respektálják. Persze tudni kell azt is, mikor kell keményebben fellépni és mikor jobb más megoldást választani céljaink eléréséhez. De a játékosok gyorsan megtanulják, hogy a barátságos viszony többet ér és eredményesebb is, mint ha megnehezítjük egymás életét – mondta mosolyogva Kosztasz Flevarakisz. Az SKC görög edzője azt is kiemelte, soha véget nem érő tanulási folyamat számára is a munka, ebben a folyamatban mindenki tanul, mindenkitől.

Kosztasz Flevarakisz arról is megosztotta gondolatait, mit tart sikernek. Kiderült, nem pusztán helyezésekben és érmekben gondolkodik, még ha ez a leglátványosabb mércéje is munkájának. Sikernek könyveli el azt is, ha egy volt játékosa például nemzetközi karriert tud felépíteni.

– Nagyon jó lehetőséget kaptunk az ismeretszerzésre, érdekes volt testközelben látni egy tapasztalt szakember által tartott edzést, és a beszélgetések tartalmán is érdemes lesz elgondolkodni – összegzett  a vendégek egyike a sportiskolában tett látogatás végén. Czukor Bence – aki maga is a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia játékosa volt, most pedig a Zalaegerszeg női NB 1/B-s  csapatának vezetőedzője -, hasznosnak ítélte a programot, ami tudott a hallgatóknak újat nyújtani.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés