Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Bodnár Péter: Aki tud, annak játszania kell, hogy a sportág életben maradjon…

A szövetség főtitkára azt is elmondta, hogy milyen esetben halaszthatnak a csapatok.:

:

Máris aktualitást ad az MKOSZ legutóbbi elnökségi ülésén hozott határozatnak a PVSK férfi kosárlabdacsapatának esete. A pécsiek bejelentették, hogy hét játékosuk koronavírussal fertőződött, így kérik az első hét fordulóbeli bajnokijuk elhalasztását.

– Az elnökség szerdai online ülésén egyértelműen kimondta: a bajnokság elkezdése és megrendezése az egész sportág érdeke – mondta a Hunbasketnek Bodnár Péter, a szövetség főtitkára. – Természetesen felkészültünk: világos protokoll került kidolgozásra a mérkőzések és az edzések megrendezése tárgyában. Egy átfogó irányelv-rendszert vezettünk be, színkódokkal jelöljük az éppen aktuálisan érvényben lévő készültségi szinteket, amit az MKOSZ honlapján közzéteszünk és minden reggel felülvizsgálunk. A készültségi szintekhez különböző higiéniás és korlátozó intézkedések társulnak, amit a színkódok alapján a csapatok könnyedén értelmezni tudnak. Szerettük volna tehermentesíteni a sportszervezeteket az alól, hogy folyamatosan figyelniük kelljen a kormányzati intézkedéseket, így elegendő, ha a honlapunkon ellenőrzik az aktuális készültségi szinteket. Természetesen tudatában vagyunk, számos nehézség vár még mindannyiunkra a következő hónapokban.

A klubok a napokban kapták meg a szövetségnek azt a levelét, melyben többek között arról is írnak, hogy az egyébként szigorú szabályzati keretek lazításával igyekeztek elősegíteni a bajnokságok lebonyolítását.

– A járvány terjedése és az egyik pillanatról a másikra bekövetkező karanténkötelezettség nehezen tervezhetővé teszi a versenyrendszereket. Mindenkinek számítania kell rá, hogy ez a szezon valószínűleg nem kizárólag a sportszakmailag megalapozott eredményekről szól majd….mindazonáltal aki tud, annak játszania kell, hogy a sportág életben maradjon… A jelenlegi szabályok szerint, amelyik csapatnak az előzőleg megjelölt 12 játékosából 8 rendelkezésére áll, annak játszania kell! Ha az igazolt karanténhelyzet vagy fertőzés okán ennél kevesebb sportolóval tudna csak kiállni, akkor kérhető a halasztás.

A jövőhét végén kezdődő bajnokság előtt valamennyi klubnak be kell mutatnia a játékosok és edzők 72 óránál, tehát három naposnál nem régebbi negatív Covid-tesztjeit. Mint Bodnár Péter elmondta, itt is alkalmazkodott a szövetség a megváltozott helyzethez.

– Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a laborok leterheltsége a járvány terjedésével jelentősen megnőtt, s nem mindig sikerül három nap alatt teszteredményt kapni. Erre is felkészültünk, s kivételesen ilyen esetben az élvonalban is elfogadjuk a szerológiai gyorsteszt negatív eredményét. Persze ebben az esetben is igazolni kell, hogy a PCR-tesztet időben elvégezték a játékoson, és a késve érkező PCR-tesztek eredményeit haladéktalanul meg kell küldeni az MKOSZ Versenyirodának!

A bajnokság tehát elindul, s bár lehet, hogy lesznek halasztások, a szövetség az egészségügyi előírások maximális betartása mellett a játék pártján áll. Mert, ahogyan Bodnár Péter is fogalmazott, ez a sportág, a csapatok és a szurkolók érdeke is.

15 hozzászólás

15
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
ArtoisderrylGodemperorTTSajka Recent comment authors
Artois
Olvasó

Barkinek barmi info, hogy nezok latogathatjak e majd a merkozeseket?

Sajka
Olvasó

Ezt a bajnokságot rég el kellett volna kezdeni, mondjuk asugusztus közepén.
7-8 forduló már lement volna és jobban lehetne gazdálkodni az idővel.

TT
Vendég
TT

Vagy az előzőt nem lefújni egyből vagy ezt már június körül elkezdeni (akár légiósok nélkül).

Godemperor
Olvasó

Utólag könnyű ám okosnak lenni. Emlékszem, tavasszal rajtam meg pár emberen kívül mindenki leállás párti volt, sőt én voltam a felelőtlen hülye. Most meg, amikor több nagyságrenddel több a fertőzött, még nézők is korlátozás nélkül mehetnek.
Tök logikus.

krsz
Olvasó

“… tisztában vagyunk vele, hogy a laborok leterheltsége a járvány terjedésével jelentősen megnőtt, s nem mindig sikerül három nap alatt teszteredményt kapni. … elfogadjuk a szerológiai gyorsteszt negatív eredményét.” Egy kicsivel konkrétabb és határozottbbb szabályozás azért nem ártana! Oké, hogy védjük a sportágat, meg mindenki kapaszkodik a zsírosbödön szélébe, de mi van azokkal, akik átestek már a fertőzésen? Ők mikor és milyen vizsgálatok után állhatnak újra munkába, visszatérhetnek-e egyáltalán? Addig nem kellene eljutni, ameddig a C. Zvezdában eljutottak… Itthon is van vízilabdázó lélegeztetőgépen, olyan játékos is van, akinek összeesett a tüdeje. Ez egy új vírus, látjuk, hogy ezreket öl meg.… Olvass tovább »

piros710321
Olvasó

Neked biztos nem kell játszani….

KPSVRKK
Olvasó

Ebben igazad van.
A betegségen átesett játékosok most komoly kockázatot fognak vállalni.
Vagy a csapat vezetése.
Közös felelősségük lesz a komoly, folyamatos orvosi kontroll.
Majd beárazzák. Vagy nem. Az életet nem lehet.

De bajnokság kell.
Én is dolgozom, te is, ők is.
Legyünk óvatosak, felelősek és bizakodók. Kb ennyit tehetünk.

SimLock
Olvasó

Szerintem meg nem kellene semmi “kibúvó”. Van elég játékos. Ha biztosra akarnak menni, éljenek karanténban/buborékban. Amikor a családom ilyen helyzetbe kerül, mi is ezt tesszük. Max sok magyar fiatal fog játszani, nem lenne gond. Jobb lenne, mint a tavalyi hirtelen leállás. Akkor ha van egy kis tartásuk csinálhattak volna egy “final 4”-t, vagy “final 8”-t és lett volna bajnok. De a kupát buborékban megcsinálhatták volna. Most sokkal nagyobb a gáz COVID fronton, mint akkor…

Godemperor
Olvasó

Biztosra menni ebben a helyzetben nem lehet. Maximum a fertőzés esélyét tudod csökkenteni, de nulla soha nem lesz. Ez a 4 játékosos limit elsőre talán jól hangzik, de lehetnek ennek is jócskán buktatói. Mi van akkor, ha mondjuk 2 játékos eleve sérült, vagy beteg? Mivel én úgy értelmezem, hogy ez a limit csak a koronásokra vonatkozik. Erre gondolok: “Ha az igazolt karanténhelyzet vagy fertőzés okán ennél kevesebb sportolóval tudna csak kiállni, akkor kérhető a halasztás.” Ja arról nem beszélve, hogy ha egy játékos fertőzött, az egész csapat mehet karanténba nem? Legalábbis a negatív tesztig, bár elvileg a tünetmentes kontaktokat már… Olvass tovább »

MAFCdrukker
Olvasó

A PCR tesztes rész értelmezéséhez és értékeléséhez nincsenek meg a megfelelő ismereteim, így arról nem alkotnék véleményt. A halasztásos szabály szerintem nem rossz, nekem ilyen opció nem jutott eszembe. Így “ifibajnokság” sem lesz, és el lehet kerülni a meccsek döntő többségének elmaradását is. Pozitívan csalódtam a szövetségben!

derryl
Olvasó

Írd már ide, milyen szabályokat alkotott a szövetség, minden eshetőséget figyelembe véve, minden csapatra kötelezően? Semmilyet! Bedobta a lovak közé a gyeplőt a szokásos semmitmondó lózunggal!

Nem merek fogadni, de szerintem novemberre fejreáll minden! Akkor is nyaljál!

KiütöttükmintCziglerabúvárt
Olvasó

Ennyi Isten barmát egy rakáson…
Az, hogy valakinek pozitív a szerológiai teszteredménye, nem azt jelenti, hogy fertőzött, hanem hogy már korábban átesett a koronán és ezért kialakultak az IgM és IgG antitestek. Ezek közül utóbbi meg is marad még jó hosszú ideig.
Hát ez alapján hogy lehetne rámondani valakire, hogy fertőzött? Inkább végre az életben egyszer tegyen valami előremutatót a szövetség és – mondjuk a politikai kapcsolatokat kihasználva… – zsírozzák le annak a cirka 200 PCR tesztnek az egy napos kiértékelést.

Rouge
Olvasó

Ha pedig negatív a szerologiai gyorsteszt,
az az aktuális állapotról az èg adta világon semmit sem jelent… vagyis az illető játékos lehet fertőzött vagy sem.

“… Szerológiai gyorsteszt – a vírus ellen termelődött antitesteket kimutató teszt. Az eredmény azt mutatja meg, hogy a páciens élete korábbi szakaszában fertőzött volt-e….”
https://www.speedmedical.hu/koronavirus-gyorsteszt-szerologiai-vizsgalat

Ezek tényleg nagyon hülyék…

Egyébként ezzel a szerológiai gyorsteszttel a szövetség óriási öngólt fog rúgni:
szerintem nagyon sok játékosnak lesz pozitív a tesztje, és a szövetség magyarázkodhat,
hogy ez ugye régebbi fertőzésre utal,
aktuálisan emiatt a játékos játszhatna…

SimLock
Olvasó

Az nem a PCR teszt. A PCR teszt aktív fertőzést mutat.
Amire gondolsz az a vérvételes antitest vizsgálat(szerológiai). Az nem egyértelműen bizonyítja a fertőzést, de a két antitest egyike a vérben aktív “védekezésre” utal, a másik antitest a “vírusmemóriára”, hogy már átesett a betegségen. Mindkettőt csináltak a közvetlen környezetemben, ezért tudom…

Godemperor
Olvasó

Ezt nem értem mire írtad, mivel “KiütöttükmintCziglerabúvárt” a szerológiai tesztről beszélt, nem a PCR-ról. Épp ezért írja a végén, hogy PCR tesztet kell csinálni, mivel a szerológiai nem erre való.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés