Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

“Ebben a társadalomban a gyűlölet és az irigység erősebb és mélyebb gyökerekkel bír, mint a megbecsülés és az egymás iránti tisztelet”

Az Alba elnöke, Balássi Imre szerint gyengébb idények előfordulnak.:

:

A két éve bajnok és kupagyőztes, tavaly bronzot szerző Alba Fehérvár a 11. helyen zárta a 2018/19-es szezont. Nyilván nem ilyen szezonra számított Balássi Imre klubelnök sem, akivel a feol.hu készített interjút.

– Nem lehet kérdés, ez az év nem úgy alakult, ahogy elterveztük, azt gondolom, bár a nemzetközi szereplésünk nagyon jól sikerült, a hazai bajnokságban elmaradtunk a várakozástól. A végelszámolásban a 11. helyen végeztünk, ami méltatlan a székesfehérvári kosárlabdához. A hazai bajnokságban rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtottunk, ezzel együtt is egy kosárral maradtunk le playoffról. Zalaegerszegen 87-83-ra kaptunk ki, itthon nyertünk, ám Szabó Zsoltnak a végjátékban szerzett triplájával az egymás elleni összevetésben az egerszegiek is megelőztek bennünket, nem tudtunk a tízbe kerülni.

A magyar bajnokság annyira kiegyensúlyozott, hogy két győzelemre voltunk a felsőházat jelentő 5. helytől is. Azt is tudni kell, hogy magasan a legtöbb tétmérkőzést mi játszottuk, ami azt jelenti, hogy októbertől március közepéig végig szerda–szombat ritmusban léptünk pályára.

A szezon előtt mi volt az alapvető elvárás?

– A minimális cél a tavalyi szereplés ismétlése, a négybe kerülés volt, ugyanakkor titkon a döntőt sem tartottuk kizártnak. Benne volt akár a komoly siker, de az is, hogy a 12. helyen végzünk. Sajnos, nem várt vereségeket szenvedtünk, többször kikaptunk hazai pályán a bajnokságban, ugyanakkor a nemzetközi porondon európai élcsapatokat vertünk, nem sok hiányzott a négy közé jutáshoz.

Decemberben edzőt váltottak, amikor a gárda a 11. helyre csúszott a tabellán.

– Egyértelműen látszik, a csapatok helyezését itthon az dönti el, ki milyen külföldieket igazol. Mi tavaly nyáron rosszul választottunk, az ellenfelekhez képest gyengébb légiósokat szerződtettünk. Ennek lett az eredménye, hogy decemberben edzőt cseréltünk. Sajnos a csapat hullámzó teljesítménye ezt követően sem változott jelentősen, bár hazai pályán legyőztük a Falcót és a Körmendet, viszont kikaptunk a Jászberénytől és a Soprontól.

A középszakaszra koncepciót váltottak, megkezdték a saját nevelésű fiatalok csapatba építését.

– Fehérváron nagyon sok tehetséges játékos van, akik az eredménykényszer miatt korábban alig kerültek pályára. Mivel ebben az évben elmaradtunk a várakozástól, észszerű volt, hogy több lehetőséghez jutnak. Így kapott egyre több bizalmat Takács Milán és Martin, Lukács Norbert, Polster Attila és Awogbemi Sodiq. Reményeink szerint, fiatal koruk ellenére már az elkövetkező években meghatározó játékosaink lehetnek.

A szurkolók nehezen élik meg a kudarcokat, az elnököt is gyakran megtalálták a különböző fórumokon. Ezt miként éli meg? Ugyanis nem ön lép pályára.

– A drukker mindig győzelmet szeretne, ráadásul az utóbbi három évben volt okuk örömre, ugyanis mindig érmet nyert a csapat.

Sajnos ebben a társadalomban a gyűlölet és az irigység erősebb és mélyebb gyökerekkel bír, mint a megbecsülés és az egymás iránt tisztelet.

Azt gondolom, időnként néhány szurkolói megnyilvánulásból ez utóbbi teljesen hiányzott, azzal együtt is, hogy a drukkereknek bizonyos helyzetek megítélésében – adott esetben – igazuk lehet. Egy rendszer akkor működik sikeresen, ha valamennyi érintettje a saját dolgával foglalkozik, a szurkoló szurkol, a játékos játszik, a vezető irányít, a szponzor pedig támogat a minél jobb eredmény elérése érdekében. Nálunk ezek a szerepek időnként felcserélődtek. Négy éve, 2015 nyarán lettem az egyesület elnöke, egy évvel később bajnoki ezüstöt nyertünk, 2017-ben itthon mindent elhódítottunk, tavaly bronz került a játékosok nyakába a szezon zárásakor. A sportban vannak kudarcok, előfordul gyengébb szereplés, de rosszat nem kell feltételezni senkiről.

Nyáron a feladat adott, az ideinél jóval komolyabb csapatot építeni.

– Nem komolyabbat, hanem eredményesebbet. A gondolkodásmódot és a mentalitást sok tekintetben meg kell változtatnunk. A rövid távú szerződések helyett minimum középtávú megoldásokat kell keresnünk, biztos alapokra kell építkeznünk. Ezért tartom fontosnak a fehérvári fiatalok csapatba építését, lényeges, hogy egyetemi tanulmányaikat a városunkban folytathassák, rájuk alapozzuk a jövő Albáját. A külföldiek kapcsán is hosszabb időtartamú szerződések szükségesek. A csapat építésén túl – a jelenben is eredményes – utánpótlásunk fejlesztése is fontos feladat, rövidesen több olyan programot indítunk, amelyeknek köszönhetően tovább erősödik a fehérvári kosárlabda. Mérföldkő lesz, hogy 2020–21-ben átadjuk új, modern csarnokunkat, ami magasabb szintre emelheti az Alba Fehérvárt.

fotó: szekesfehervar.hu

12 hozzászólás

12
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
9 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
FreebulletzderrylValvanoSetbackKalok Kevin Recent comment authors
nyolcmegnyolc
Olvasó

Az is furcsa, hogy a kormányt szokták gyűlölködéssel (különösen idegen gyűlölettel)vádolni.
Ez szerinte probléma.
A pénzt jó részben a sportra (különösen Fejér megye és a Fradi) is a kormány adja. Ez termèszetesen nem probléma.

Valvano
Olvasó

Annyira rossz légiósokat választották, hogy aztán edzőt kellett cserélni… Remélem van aki érti, mert én nem. És ő egy vezető… ??

derryl
Olvasó

Ezért vezető! A sötétség fénykora!

Kalok Kevin
Vendég
Kalok Kevin

Az odáig oké ,hogy a szurkoló szurkoljon.De az már nem ,hogy egy ilyen baromarcú kosárlabdához nem értő a vezető…Az általad lebecsült szurkolókrol meg annyit ,hogy ha a Másikvégétfújdmeg meg Én irányitottuk volna a csapatot a középház minimum meg lett volna…Szégyen Balfaszi úr…

Gecse J. Márió
Olvasó

Tipikus… szinte elcsesztek mindent, de az a fő baj, hogy: “Sajnos ebben a társadalomban a gyűlölet és az irigység erősebb és mélyebb gyökerekkel bír, mint a megbecsülés és az egymás iránt tisztelet.” 🙂 🙂 🙂 Amúgy arra a Szabó-féle utolsó mp-s triplára jól emlékszem, 100-as nyereményt vitt el… tán 2 mp volt vissza, előrehajították neki a félpályához a labdát, kicsit közelebb vitte, majd teljesen az oldalvonal mellől, emberrel a nyakában behajította. 500-ból kb. 1 ilyen esik be.

O1G
Olvasó

Ahhoz előbb egyetemeket kéne nyitni..

Hihetetlen erős a bajnokságunk, hogy ilyen jó vezetője van az Albának, aki szóban mindent tud mégis 11. helyre volt csak elég :O
Irigykedem Fehérvárra, ha ez a bohóc még sokáig marad. Minden évben izgalmas, hogy ki ne essenek 🙂

Setback
Vendég
Setback

A hozzászólásod pont a nyilatkozatot támasztja alá.:D
Tehát ha egy valaki okos, akkor mindenki okos lesz mellette és minden játékos is nagyon ügyes lesz. Ergo ha ő jó vezető nem lehet 11. a csapat. Elég egyszerű ember lehetsz.

Freebulletz
Olvasó

Mert eddig MINDEN ÉVBEN kiesési gondjaink voltak.
Itt van több egyetemnek a főiskolai kara, plusz hamarosan a Corvinus is itt lesz egy campusszal.

Kurvára nem vagy képben ezzel a hsz-eddel 😀

nyolcmegnyolc
Olvasó

Az ilyen emberektöl mentsenek meg bennünket.
Rossz légiósok—edzőváltás.
Középszakasz—fiatalok beépítése. (Amikor már biztos az A csoport.

vasipasi
Olvasó

Ki lesz az edző? Marad a spanyol?

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

A szurkoló csak fizessen, szurkoljon, ne kritizáljon, ne szóljon bele a nagyok dolgába! Dolfi bácsi, Sztalin elvtárs sem mondhatta volna bölcsebben ! 😉

Szotyola
Olvasó

Balássi, Simon, Ramirez, Cabezas! Maradjatok, és építkezzetek tovább, ne törődjetek semmivel!
Játszassátok csak a fiatalokat, a Cabezassal meg kössetek hosszú távú szerződést!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés