Connect with us
Hirdetés

Bajnokok Ligája

Déri Csabánál Filipovity Márkó volt a tegnapi meccs hőse

A szombathelyi légiósokkal viszont elégedetlen volt.:

:

Tegnap este a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kilenc ponttal, 71-62-re legyőzte a román bajnok, nagyváradi CSM CSU Oradea együttesét a FIBA Bajnokok Ligája első selejtezőjének első fordulójában.

A BB1.hu megkérdezte egyik állandó szakértőjét, Déri Csabát, aki nem mellesleg játékosként, edzőként és játékos-edzőként is dolgozott a vasiaknál, emellett férfi vonalon a BC Mures, női vonalon pedig a BC Sepsi  csapatait is irányította Romániában, miként látta a találkozót.

– Nehéz úgy egy ilyen nagy téttel bíró meccset játszani, hogy a szezonban ez a legelső igazi tétmérkőzés. Sem a Falco, sem a Nagyvárad nem játszott olyan hőfokú találkozót még idén, ami erre felkészítette volna őket. Idegesen játszottak a csapatok, kapkodó, szélsőséges volt a játék. Látszott, hogy mindkét oldalon idény eleji forma volt. Elsősorban a támadásra gondolok, ellentétes negyedek voltak. Volt, hogy az egyik együttes jól támadott, de gyengén védekezett, majd fordítva. Nagyon közel van a pénteki meccs, semmi nem dőlt még el, továbbra is 50% az esélye a Szombathelynek. Pedig ennél jóval nagyobb sansza is volt, hiszen gyakorlatilag már a padlón volt a Nagyvárad 18 pontnál, teljesen hitehagyottá váltak a vendégek. Lehetett volna még nagyobb előnyt szerezni, és akkor most azt mondanám, hogy el is dőlt a továbbjutás kérdése, de részben szerencsés kosarakkal, részben pedig a játékvezetőknek köszönhetően visszajött a román bajnok. Mindenesetre ez a kilenc pont kevés, mert biztosra veszem, hogy a Nagyvárad ennél jobban fog játszani odahaza. Nagyon rossz napi formát fogtak ki, ennél biztos többet tudnak, ahogy a Szombathely is. Hogy ki tud gyakorlatilag három nap alatt többet változtatni, az egy érdekes kérdés lesz. A visszavágón teljesen nyílt meccsre számítok, aki tovább akar jutni, annak ennél több kell.

Majd szót ejtett a CSM CSU Oradea vezetőedzőjéről, Cristian Achimról is, akit elég jól ismer. 

– Voltam Romániában edző, a Nagyvárad közvetlen riválisunk volt. Egy nagyon precízen, lassan építkező edző Cristian Achim. Nem szokott az év elején már jó formában lenni a csapata, ezért is merem kijelenteni, hogy ennél lényegesen többet tudnak, jól ismerem őket, de hozzáteszem azt is, hogy a Falcóban is vannak tartalékok.

Déri Csaba szerint Filipovity Márkóból nagy kosaras lesz. Fotó: Bálizs Zsuzsa

Elmondása szerint a légiósok nem voltak meggyőzőek a sárga-feketéknél, ugyanakkor a magyar keretet kimondottan szimpatikusnak tartja. 

– Sem a nagyváradi, sem pedig a szombathelyi légiósok nem hozták azt, amit kellett. A külföldiknek jobbnak kell lenniük, mint a magyaroknak. Hozzáteszem, a vasiaknál ez nehéz, mert négy nagyon jó magyar játékosuk van, közülük került ki a találkozó hőse is. Filipovity Márkónak mindenképpen jár a gratuláció, mert csodálatosan játszott. Már évekkel ezelőtt mondtam, hogy belőle lehet az a tökéletes 3-as 4-es átmenet, ami a magyar kosárlabdában mindig is hiánycikk volt. Az atletizmusa, a dobásbiztonsága alapján évről évre egyre jobb játékos lesz, pedig már most is kész kosárlabdázóról beszélünk. Nagyon jó helyen volt Fehérváron eddig, rengeteget tanult, de megint csak remek helyre került. Remélem, hogy töretlen marad a fejlődése és nemzetközi szintű kosaras lesz. Perl Zoltán, Váradi Benedek és Benke Szilárd már most stabil játékosok, külön örülök, hogy Márkó is meg tudta ugrani ezt a szintet. 

S ha már a magyar játékosokat szóba hozta, Déri Csaba nem ment el amellett sem, hogy szerinte az utánpótlás helyzete nem olyan, mint volt a korábbi években. 

– A 15 évesektől a 24 évesekig az utánpótlásunk helyzete olyannyira tragikus, hogy egyszerűen nincs benne nemzetközi szinthez közelítő játékos. A fentebb említett négy játékos az utolsó korosztály Krivacsevics Márkóval kiegészülve, akik A-divíziós utánpótlás Európa-bajnokságon jártak. Ebből a keretből gyakorlatilag öt játékost “birtokol” a Falco. Évek óta követem az utánpótlás válogatottjaink teljesítményét, és nemhogy javulás, hanem drámai visszaesés van az európai trendekhez képest. Azért is örülök neki, hogy ezeket a fiatalokat egy helyre sikerült “összeszedni”, mert itt akár a Bajnokok Ligájában is játszhatnak, ha kiharcolják a csoportkört, annak pedig már hatalmas rangja van. Nekem tragédia lenne, ha ilyen játékosokkal a Falco nem jutna be a főtáblára. Ne felejtsük el, hogy utoljára a Sztojan Ivkovics vezette Szolnoknak sikerült ezt véghezvinnie. Ott már teljesen más terhelést kapnak a játékosok, nagyon erős ez a sorozat. A FIBA Európa Kupa ettől jóval elmarad, persze nem szeretném azt sem alábecsülni, nagyon nagy dolog, hogy a magyar csapatok ott játszanak, minden nemzetközi meccs óriási teljesítmény, de a Bajnokok Ligája kiemelkedik ezek közül.

Kiemelt kép: nyugat.hu

HIRDETÉS

6 hozzászólás

6
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
pbaskderryllddBajuszkiralypirosf Recent comment authors
pbask
Vendég
pbask

Láthattuk a tévében is hogy Márkónak ha nem is tökéletes,de hajlandó és akar védekezni,támadásban meg király. Lehet csak egy olyan edző mentalitás kell ide,mint Okorné. Hajrá Márkó! 😉

derryl
Olvasó

” A fentebb említett négy játékos az utolsó korosztály Krivacsevics Márkóval kiegészülve, akik A-divíziós utánpótlás Európa-bajnokságon jártak. Ebből a keretből gyakorlatilag öt játékost “birtokol” a Falco.”

Tetszik, magyarul mind az öt használható játékos Szombathelyen van.

ldd
Olvasó

Gumi jó “ivó”, de kiválóan látja a helyzetet…
Szerintem elég szép eredménysort tud maga mötött.

Bajuszkiraly
Olvasó

Gumi jól látja, hogy a Falco nagy lehetőséget szalasztott el tegnap este.
Sajnos az férfi utánpótlásunk helyzetéről is reális, korrekt vélemény mondott!

pirosf
Olvasó

Gumiról csak ez a “Kérek még egy kört..!” kép van?

derryl
Olvasó

Van még olyan is, amin nem retusálták ki a muslicákat.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés