Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Déri Csaba tizenkét csapatos bajnokságot látna jónak

Állandó szakértőnk megváltoztatta a véleményét az U23-as szabállyal kapcsolatban.

  •   :

:

A BB1. hu állandó szakértője, Déri Csaba vesézte ki a jelenlegi helyzetet, illetve elmondta a véleményét arról, hogyan képzelné el a következő három évet a magyar kosárlabdában, de kitért az U23-as szabályra is. 

A tizenkét csapatos bajnokság

– Elsősorban nagyon szeretném, hogy a következő bajnokság elinduljon a normális időben és már a felkészülést is el lehessen kezdeni augusztusban a magyarokkal, kiscsoportokban a fiatalokkal, majd később a légiósok becsatlakoztatásával. 

Én pozitív beállítottságú ember vagyok. A koronavírus-járványból egy profi klub, profi sportoló, profi edző, vagy klubvezetés igazán jól nem tud kijönni, de nagyon fontos a kármentés is a jelenlegi időszakban – például ki hogyan zárja le a bajnokságot. És nagyon fontos, hogy mindenki a lehető legnagyobb szakmai haszonnal tudjon kijönni ebből a helyzetből. A kosárlabda minden szereplőjének megmutatja a kaliberét az, hogy ezt most hogyan oldja meg. Rengeteg szokatlan feladat van most, amire nem volt még példa korábban. Mindenkinek a terheket egyformán kell viselnie, a továbblépés lesz a döntő. 

Itt jön az, hogy valamikor a nagy Szovjetunióban és a nagy Jugoszláviában is tizennégy csapatos bajnokság volt úgy is, hogy elképesztő játékos bőség volt. Személy szerint a tizenhatos pontvadászatot nehezen tudnám elképzelni, a tizennégyesnél maradnék, de hosszabb távon egy tizenkettes bajnokságot vizionálnék. 

Nem akarok senkit megbántani, de Magyarország nagyon kicsi ország, nem rendelkezik igazán nagy gazdasági potenciállal. A tizennégy szerintem teljesen normális, de már ezen belül is voltak az általam normálisnak mondható költségvetés alatt, szakmai minimum alatt dolgozó csapatok. 

Ne csapjuk be egymást! Ez a járvány világszinten gazdasági visszaesést, krízist fog okozni. Nem konjunktúra lesz most. Még ha a kormány meg is fog tenni mindent, illetve szerencsésen alakul a vírusnak a kimenetele, akkor is sebezhető a gazdaságunk, ami nyilván a világgazdaságnak a része és a kitettségünk elég nagy, mindig is nagy volt. 

Nem tudom elképzelni, hogy egy tizenhat fős A-csoport döntő minőség-visszaesés nélkül tudna működni. A nőknél sem tudnom elképzelni, hogy tizenkettőről tizennégyre emelkedjen a létszám, hiszen már így is két-három csapat egy bizonyos normális költségvetés alatt, illetve egy szakmai nívó alatt dolgozott. Volt pár együttes, amelyet nem jó érzéssel neveztem A-csoportosnak sem a női, sem a férfi vonalon. Egy elit ligában – ahogyan Európában a legtöbb pontvadászatot nevezik – tényleg legyen egy színvonal. 

Számomra a magyar valósághoz egy tízes női és tizenkettes férfi A-csoport lenne a legjobb. Azt lehetne megtölteni igazán tartalommal és abban lehetne igazi minőséget csinálni. 

Én megértem, hogy egy Zöld-csoportos Piros-csoportos akar lenni, egy Piros-csoportos pedig A-csoportos. Azt is megértem, hogy az amatőr női ligából mindenki szeretne feljutni az A-ligába. 

Nagyon komoly szakmai munka folyik az alacsonyabban rangsorolt bajnokságokban is, ahol nagyon sok barátom is dolgozik és tőlük most elnézést kérek, de általánosságban kell beszélnem, nem nézhetjük az egyéni érdekeket. Látok rengeteg törekvést a feljutásra, de ez nem aktuális most.

A BKG-PRÍMA Akadémia tizenkilencből tizenkilenc meccset nyert a Piros-csoportban. Fotó: bkgakademia.hu

A mostani dolognak a gazdasági hatásai beláthatatlanok, ráadásul nem is tudjuk még, hogy meddig fog ez húzódni. 

Ha a versenyrendszert nézzük, akkor én a férfi vonalon egy tizenkettes bajnokságot látnék, ami az alapszakaszban huszonkét meccset jelentene. Utána beletennék még egy kört, ahol a legjobb hat és a tabellán alsó hat játszana, majd 1-8-as rájátszást, középszakasz nélkül. Play-outot nem játszatnék, az utolsó helyezett essen ki, a B-csoportból pedig a legelső jusson fel.

A B-csoportban a következő két-három évben visszaállítanám a területi elvet költségkímélés, racionalizálás miatt, így sérülne a legkevesebb érdek. A Zöld és a Piros-csoportból csinálnék egy Keleti és egy Nyugati bajnokságot. Nagyon hosszúak voltak az utak, nagyon sokba kerültek a kluboknak. Ahogy a gazdaság rendeződik, úgy visszaállítanám a háromlépcsős rendszert, mert ez rendben van. 

Lehetnek ennek nagy vesztesei is. Például a női vonalon a BKG, amely mindent megtett, hogy feljusson, tizenkilencből tizenkilenc meccset nyert és évek óta építi a csapatot. Az sem lenne ördögtől való dolog, hogy például lehetne tizenhárom fős a női A-csoport, feltéve ha mindenki indul. De ha nem, akkor legyen tizenkettes.

U23-as szabály – Déri Csaba megváltoztatta a véleményét

– Nekem egészen eddig egyértelmű véleményem volt, hogy a magyar élvonalból a Közép-európai térség legjobb bajnokságát lehetne megcsinálni, amelyben játszanak a jól kiválasztott légiósok és a magyar válogatott szintű játékosok, illetve az átütő tehetségek, mint ahogy ez a világon mindenhol így van. 

Ez az új szituáció elgondolkodtatott és ritkán változtatok a véleményemen, elég makacs ember vagyok, de most egyértelműen azt kell, hogy mondjam, hogy ez az új helyzet egyértelműen az U23-as szabály bevezetése mellett van. 

Annak nincs értelme, ahogyan a horvátok csinálták, hogy egy évre bevezették, majd karácsonykor visszavonták. Ha valamit akarunk, akkor azt be kell vezetni három évre és ezután lehet felülvizsgálni a dolgokat. 

Egyértelműen nagy a felelőssége ebben az edzőknek is. Ha csak egy évre vezetnék be, akkor a trénerek azt mondanák, hogy majd “valahogy elleszünk, majd valahogy lejátsszuk azokat az első félidőket”. Ha az MKOSZ meghozza a döntést és bevezeti több évre, akkor a szakemberek kénytelenek nekiállni dolgozni, a játékosokat felfejleszteni. Három év alatt ennek lenne pozitív hatása. Emellett vagyok: öt légiós, négy lehessen csak a pályán és az első félidőben az alapszakaszban egy U23-as kosaras legyen a parketten, a rájátszást és a Magyar Kupát viszont e szabály nélkül játsszák le a csapatok.

A fiataloknak is óriási a felelőssége, mert ha ezt a szabályt behozzák, ez nekik ajándék. Ezt az intézkedést maximálisan ki kell használniuk. Ez rengeteg munkával, edzéssel jár, hogy erre fel is legyenek készülve, mert most még nincsenek. 

Ehhez még fűznék pár megjegyzést: Európában egyedülálló sporttámogatás van Magyarországon. Lehet látni, hogy a látványsportok kegyelmi helyzetbe kerültek. 

Csodaszámba menő ingatlanfejlesztéseink vannak, új stadionok, uszodák, sportcsarnokok, csapatbuszok, autók, felszerelés, mindenféle parkettacsere, lelátóépítés. Olyan szinten a sport hóna alá nyúlt a kormány, ami egyedülálló. Én éltem másik országokban, ilyen nincs sehol, még a nagyon gazdag országokban sincs. Sajnos azonban a sportágak nem minden esetben éltek a lehetőséggel, nagyon sok esetben luxuskörülmények között zajló tömegsport folyt. Aminek mindenképpen van haszna, mert ennyi gyerek, amennyi az utóbbi időszakban sportolt, nagyon szuper, de ha nemcsak a kosárlabdára gondolok, hanem általában az akadémiákra, akkor azt kell mondjam, hogy aranykalitkába verebeket pakoltunk. A széles alapok megvannak, de az elitképzés nincs. 

Kosárlabdában a női szakág még úgy-ahogy élt a lehetőséggel, férfi szinten viszont ki merem mondani, hogy csak részeredményeket ért el. Több, mint húsz akadémia évente képtelen egyetlen egy, a nemzetközi szinthez közelítő játékost kinevelni. 

A jelenlegi válogatott magját alkotó játékosok (Hanga Ádám, Vojvoda Dávid, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Filipovity Márkó) még nem a TAO-rendszer eredményei. Ők európai szinten top játékosok, de a mostani generációban nem látok ilyeneket. Egyetlen egy kosarast nem tudnak évente kitermelni az akadémiák, sőt, olyanok is vannak, melyek még gyakorlatilag A-csoportos kosárlabdázót sem tudtak kinevelni, nemhogy válogatottat. 

A jelenlegi válogatott alapemberei még nem a TAO-rendszerből jöttek ki. Fotó: MKOSZ Facebook oldala

Sajnos láttam az utolsó öt év tendenciáját az ifjúsági válogatottaknál. Mindenhol a B-csoport közép, illetve a hátsó részében szerepelnek a csapataink. Luxemburg-, Albánia- és Koszovó-szintű munka folyik. Ezek a játékosok nem saját maguk harcolták ki az U23-as szabályt, az akadémiákon és az utánpótlás kluboknál borzasztóan rossz munka folyt férfi szinten. 

Nem következne ebből logikusan, hogy bevezessük az U23-as szabályt, de mivel most egy ilyen szituáció van – a következő három évben biztosan nem lesz annyi pénz a kosárlabdában -, próbáljuk meg. Kevés a jó játékosunk, nagyon képzetlenek, fizikálisan, atletikusan gyengék, de próbáljuk meg. Ha nem is egy precíz munkának, egy kiérdemelt dolognak az eredménye, ez tud segíteni, hogy a következő két-három évben valami pozitívat csináljunk.

Kiemelt fotó: blikk.hu/Szigetváry Zsolt

  •   
10 hozzászólás

10
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
DennisegyforintotseerWSrebornEmőkefanseanmaguire Recent comment authors
Dennis
Olvasó

Ajánlom figyelmetekbe Guminak a Tripladupla Podcastban elhangzott véleményét, ami szöges ellentéte az itt elmondottaknak. Az ok, hogy most ez a mostani helyzet átírt egy-két dolgot ezzel kapcsolatban.
Nekem gyanús ez a hirtelen véleményváltozás, úgyhogy egyetértek Seanmaguire-val, valószínűleg közben más érdekek közbeszólhattak.

egyforintotseer
Vendég
egyforintotseer

Nem értek egyet a fiatalszabállyal. Olyan játékosok fognak A csoportba jutni, és A csoportos, milliós fizetéseket kapni, akik enélkül a szabály nélkül a fasorban sem lennének.

WSreborn
Olvasó

Sokszor nem értek egyet vele, de ez most 10/10es. Teljesen igaza van, minden második sarki bolt akadémia, minden második ember az utcán kosárlabda edző és mégis dupla nulla eredmény. 20-21 éves játékosok olyan fizikális hátrányban vannak a szomszédos országokhoz képest mintha másik bolygón születtek volna. Hozzá nem értő dilettáns naplopók zsebét tömték tele pénzzel, akik akkora parasztok hogy színházba is melegítőben járnak, szakmailag nullàk, emberileg sem példaképek a gyerekeknek. Min csodálkozunk emberek???? Amikor a kosarazni szerető gyerek is ezt látja, vagy elmegy a kedve és abbahagyja, vagy beàll a sorba és egy naplopó b csoportos szintű tucatjatékos lesz belőle, akit… Olvass tovább »

Emőkefan
Olvasó

Nem a szívem csücske a Gumi, de ő az a szakember, akinek minden nyilatkozata szakmailag top!

seanmaguire
Olvasó

álszent kamu duma a fröccsöstől.

azért hajtja a fiatal szabály bevezetését, mert érdekeltsége van az ügyben az egyik managerirodán keresztül.

Falcobb
Olvasó

A csapatok létszámát érdemes lenne csökkenteni. Minden évben van 2-3 csapat akik csak azért szenvednek, hogy ne ők essenek ki. Több értelme lenne csökkenteni, és ezzel erősíteni a második vonalat.

Talamin
Olvasó

Sokat kell utazni? A piros és zöld csoport fele budapesti csapat. A vidékiek panaszát megérteném, de egy pesti csapat csak átmegy valahogy a szomszéd kerületbe…

Vicces fiú vagy, Sully
Olvasó

“Utána beletennék még egy kört, ahol a legjobb hat és a tabellán alsó hat játszana, majd 1-8-as rájátszást, középszakasz nélkül.” Tehát beletenné a középszakaszt, csak nem annak hívná. Ok.

parizel
Olvasó

Szuper interjú, gratulálok én is a Bb1-nek! Felébredtek?
Mert az utóbbi hetekben, szörnyű amit műveltek!

KiütöttükmintCziglerabúvárt
Olvasó

Ritkán mondok ilyet, főleg egy bb1-es cikk kapcsán, de minden egyes szavával egyetértek.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés