Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Csütörtökön kezdődik a felsőházi rájátszás a másodosztályban

Már a negyeddöntőben izgalmas párharcokra van kilátás.:

:

Jövő szerdára kialakul az elődöntő mezőnye a második vonalban: az MKOSZ januárban a 3×3-as válogatott Debrecenben, május 16. és 19. között megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs tornája miatt változtatott a versenykiíráson, a módosítás értelmében a B-csoportban a negyeddöntőben és az elődöntőben csak két mérkőzést kell megnyerni a továbbjutáshoz, a döntő viszont változatlanul az egyik fél harmadik sikeréig tart. Így a négy közé jutásért vívott párharcok egységesen csütörtökön kezdődnek és vasárnap folytatódnak, míg az esetleges harmadik meccseket jövő szerdán játsszák.

Minden negyeddöntőben egy Hepp Kupa-négyesdöntős együttes találkozik egy olyannal, amely nem játszott tétmérkőzést az alapszakasz utolsó fordulója, azaz húsvétvasárnap óta; a kupahétvégén szereplők közül a PVSK és a MAFC pályaelőnyből, a Fót és a Cegléd pályahátrányból kezdi a bajnoki rájátszást.

NB I. B, Piros-csoport, negyeddöntők

Pécsi VSK-Veolia (1., 23-3) – TF-Budapest (8., 11-15)

Két eltérő célokért küzdő klub találkozik ebben a negyeddöntőben: a Párducok egyértelműen a bajnokin címre pályáznak, míg a sárga-kékek szezonja már sikeresnek mondható a nyolc közé jutással. A tavalyi ezüstérmes, idei alapszakaszgyőztes Vasút remekül hangolt a rájátszásra, hiszen megvédte címét a Hepp Kupában – a Tehetséges Fiataloknak ugyanakkor több idejük volt felkészülni a fehér-feketékből. A Vasutasok az előző idényben söpréssel jutottak tovább a negyeddöntőből és az elődöntőből is, a Tehetséges Fiatalok tavaly lemaradtak a felsőházi rájátszásról, két éve szintén 8. helyen fejezték be a reguláris szezont, akkor nem tudtak mérkőzést nyerni a későbbi bajnok Honvéd ellen. A szezonbeli két egymás elleni mérkőzés is a Párducok mellett szól, otthon kiütéssel, 122-81-re győzték le a fővárosiakat, a Ludovika Arénában 81-70-re nyertek – ezen a találkozón a félidőben még a TF vezetett.

Szrecsko Szekulovics (PVSK): Örülünk a kupagyőzelemnek, de a szezon legfontosabb meccsei még csak most kezdődnek. Fel akarunk jutni az A-csoportba, ehhez pedig először is be kerülnünk a négy közé, rövid lesz a párharc, nem lehet hibázni. A TF jó csapat, nem véletlenül szerepelhetnek a felsőházi rájátszásban, viszont a papírforma természetesen mellettünk szól, az alapszakaszban mindkétszer legyőztük őket. Dancsecs András személyében van egy kiváló dobója az ellenfelünknek, de nekünk elsősorban a saját játékunkra kell koncentrálnunk.

Nagy Bálint (TF): Kis csapatként nagyon sok viszontagság övezte az utunkat, amíg bekerültünk a legjobb nyolc közé. Azt gondolom, hogy ezek a nehézségek nem elbizonytalanítanak minket, hanem csak erősebbé tesznek. Szerintem a papíron esélytelenebb csapatoknak kedvezhet, hogy év közben megválasztották szabályt, módosították a versenykiírást: a negyeddöntőben és az elődöntőben két mérkőzést kell nyerni a továbbjutáshoz.  Nyilván nem lesz egyszerű dolgunk a kupagyőztes ellen, de mi biztos, hogy küzdeni fogunk.

A párharc menetrendje:

 • április 11., csütörtök 18:00, Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok
 • április 14., vasárnap 18:30, Budapest, Ludovika Aréna

Ha szükséges:

 • április 17., szerda 18:00, Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok

A PVSK a PVSK – Pécsi Vasutas Sportkör, a TF a TFBP YouTube-csatornán közvetíti hazai mérkőzéseit.

Újbuda MAFC (2., 22-4) – Hübner Nyíregyháza BS (7., 12-14)

Izgalmas csatát ígér a nyíltan a feljutásra pályázó műegyetemisták és a tavaly még A-csoportos, az idei év kezdetén sereghajtó, ám a téli szünet után megtáltosodott Kék Cápák összecsapása. Amíg a piros-feketék az alapszakasz mindkét körét 11-2-es mérleggel zárták (viszont a kupahétvégén ugyanannyiszor kaptak ki, mint az előző 21 bajnokijukon), addig a szabolcsiak az őszi idényben mindössze két bajnokit nyertek, addig a tavasziban már tízet – negyeddöntős ellenfelük mellett csak a PVSK volt eredményesebb náluk a reguláris szezonban. Amíg novemberben simán, 92-73-ra nyertek otthon a piros-feketék, március elején, Nyíregyházán már 15 pontos hátrányból fordítva, óriási csatában tudtak csak diadalmaskodni (78-84). Merim Mehmedovics, a kék-fehérek vezetőedzője igazi B-csoportos rájátszás-specialista, a Bajával és 2018-ban az alapszakasz-4. TF-fel is megnyerte már a másodosztályt, egyébként kilenc éven át a MAFC-nál is dolgozott. A két amerikai légiós párharca miatt is érdekes lehet ez a negyeddöntő, Ervin és Archibald is a szezon közben érkezett és gyorsan első számú pontfelelőssé vált.

Lakits András (MAFC): Nagyon vártuk már a rájátszás kezdetét, ez a legjobb időszak az évben, azért dolgoztunk az egész szezonban, hogy itt jól tudjunk teljesíteni. Nagyon hosszú és kemény hetek jönnek, de úgy érzem, felkészültek vagyunk. Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk csak. A Nyíregyháza egy nagyon szívós ellenfél, kemény védekezéssel és rutinos játékosokkal. Azt várom a csapatomtól, hogy saját ritmusunkban, agresszívan kosárlabdázzunk, és annak ellenére, hogy nem lesz könnyű dolgunk, magabiztos teljesítményt nyújtsunk. Számítunk a szurkolóink segítségére, bízunk benne, hogy plusz energiát meríthetünk majd a támogatásukból a következő hetekben!

Merim Mehmedovics (Nyíregyháza): A MAFC Archibald leigazolásával jelezte, hogy az A-csoportban akar játszani. A legkomplettebb szerkezetű csapatról van szó, ki kell találnunk, hogyan egyenlíthetjük ki a lepattanócsatát. A játék ezen szegmensében Bordács és Pápai különösen jó, de az egész csapatuknak erőssége. Nekünk pedig éppen ez a problémánk, nem csupán ebben a párharcban, hanem az egész szezonban. Ezen túl egyébként szakmailag képesek vagyunk ellenük a jó játékra, ezt legutóbb is megmutattuk. Nem lehet megmondani, ki az igazi esélyes ebben a párosításban. A tabella alapján persze egyértelmű, de a playoffban már nem számítanak a korábbi eredmények, mindenki a nulláról indul. Várom a találkozást a MAFC-os barátaimmal!

A párharc menetrendje:

 • április 11., csütörtök 18:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
 • április 14., vasárnap 17:00, Nyíregyháza, Continental Aréna

Ha szükséges:

 • április 17., szerda 18:30, Budapest, Gabányi László Sportcsarnok

A Nyíregyháza a Hübner Nyíregyháza BS YouTube-csatornán közvetíti hazai mérkőzéseit.

Vasas Akadémia (3., 20-6) – Ceglédi KE (6., 12-14)

A MAFC-Nyíregyházához hasonlóan ebből a párosításból is sokkal jobban teljesített ősszel a fővárosi gárda (az első 12 bajnokijukat megnyerték a piros-kékek, míg ceglédiek csak 5 győzelemmel álltak féltávnál), a téli szünet óta viszont nincs nagy különbség a két együttes eredményessége között (8-5, illetve 7-6 a második körös mérleg). A pasarétiek évek óta az élmezőnyhöz tartoznak, idén sem volt ez másképp, sőt, a sokáig reális esélyük volt a pontvadászat megnyerésére is, de aztán kisebb hullámvölgybe kerültek, hat egymást követő bajnokiból négyet elveszítettek. A szezon kezdete előtt több rivális vezetőedzője is az első négy hely valamelyikére várta a nyáron átalakuló CKE-t, ám a sárga-kékek a Nyíregyházához hasonlóan borzalmasan kezdték a szezont, és hamar edzőt is váltottak, Sértő Ádám érkezésével elindultak fölfelé a tabellán, végül elcsípték a 6. kiemelést, a Hepp Kupában pedig bronzérmet szereztek, miután megszorongatták a PVSK-t és legyőzték a MAFC-ot. Mindkét egymás elleni alapszakaszmeccsen hazai siker született: a Sport11-ben 79-73-ra, a Gál József Sportcsarnokban 96-70-re nyertek az aktuális pályaválasztók. Sokat érhet a pályaelőny az akadémistáknak, hiszen csupán háromszor kaptak ki otthon a bajnokság első szakaszában, míg a sárga-kékek a novemberi edzőváltás óta csak két alkalommal kapituláltak hazai környezetben. Olasz Ádám számára különleges lesz a negyeddöntő, hiszen Cegléden kezdte meg az idényt, de november óta a Vasast erősíti.

Stephen Arigbabu (Vasas): Úgy gondolom, elég jól ismerjük a Ceglédet, mivel már háromszor játszottunk velük, egyszer a felkészülés során és kétszer az alapszakaszban. Az elmúlt hetekben nagyon jól teljesítettünk, fel vagyunk készülve, így várjuk már, hogy elkezdődjön a rájátszás. Már szeptember óta dolgozunk azért, hogy a hazai pálya előnyét biztosítsuk a playoffra, ami kulcsfontosságú lehet egy három mérkőzésből álló sorozatban.

Sértő Ádám (CKE): A Vasas egy nagyon fegyelmezett, rendszerkövető csapat. Latszik, hogy az edzői stáb remek munkát végez velük. Kevés labdabirtoklásos meccseket játszanak, nekünk az lesz a feladatunk, hogy próbáljuk a saját ritmusunkat diktálni. Kemény, fizikális játékot várok a párharctól, úgy gondolom, hogy a könnyű kosarak fognak dönteni, aki egy ilyen csatában több pontot tud szerezni gyorsindításból, annak jó esélye van a győzelemre. A pályaelőny és a papírforma nem mellettünk szól, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy mi jussunk a legjobb négy közé.

A párharc menetrendje:

 • április 11., csütörtök 18:30, Budapest, Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvénycsarnok
 • április 14., vasárnap 17:00, Cegléd, Gál József Sportcsarnok

Ha szükséges:

 • április 17., szerda 18:30, Budapest, Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvénycsarnok

A Cegléd a Ceglédi Kosárlabda Egyesület YouTube-csatornán közvetíti hazai és idegenbeli mérkőzéseit.

BKG PRIMA Akadémia (4., 19-7) – Phoenix-MT Fót (5., 15-11)

Már féltávnál is a 4-5. helyen állt a BKG és a Fót, ahogy közeledett az utolsó forduló, úgy vált egyre valószínűbbé, majd két körrel a vége előtt biztossá, hogy találkozik a negyeddöntőben a szigetszentmiklósi és a fóti alakulat. Egyik oldalon sincs hiány meghatározó egyéniségekben: a Kosoknál a Nagy Benedek-Nagy Botond-Jake Newman, a Tigriseknél a James Kinney-Juhos Levente-Luka Markovics trió szerezte a pontok többségét az alapszakaszban. A lila-fehérek klubtörténelmi sikert értek el a HK-ezüsttel, a MAFC bravúros legyőzése után a PVSK elleni fináléban sem vallottak szégyent, ugyanakkor kérdés, hogy mennyit vett ki a három, egyaránt több, mint harminc esztendős kulcsemberből a hétvége, ahol mindannyian remek teljesítményt nyújtottak – a másik nagy kérdőjelet a klubmenedszer-vezetőedző, Surmann Gábor eltiltása jelenti, a BOK Sportcsarnokban Páli Gábor másodedző irányításával is szervezett, jó játékot láthattak tőlük a szurkolók. A sárga-kékeknek az okozhat kellemetlenséget, hogy állandó hazai pályájuk foglaltsága miatt a városmajori MTK-csarnokban kell megrendezniük a párharc első felvonását. A pontvadászat során Szigetszentmiklóson 79-70-es, Fóton 85-74-es hazai győzelemmel zárult a felek összecsapása.

Dr. Nagy Ágoston (BKG): Jó formában van a Fót. Nem szabad hagyni, hogy a vezérnek számító játékosaik hatékonyak legyenek. Kiélezett párharc lesz, hacsak nem sikerül nagyon jól dobni, ellenük mindig szoros meccseket játszunk. Muszáj lesz a mezőnymunkában mindenkinek átlagon felül teljesíteni. Döntő lehet, hogy az egyéni védekezési feladatokat ne csak fejben tudjuk, hanem a pályán is. Igyekeztünk összerakni az apróságokat és remélem, tudatosabbak leszünk, mint az alapszakaszban.

Surmann Gábornak, a Fót vezetőedzőjének eltiltása miatt továbbra sem áll módjában nyilatkoznia.

A párharc menetrendje:

 • április 11., csütörtök 19:30, Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
 • április 14., vasárnap 18:00, Fót, Phoenix Sportcsarnok

Ha szükséges:

 • április 17., szerda 18:00, Szigetszentmiklós, Városi Sport- és Rendezvénycsarnok

A BKG a 24eskörzetTV YouTube-csatornán közvetíti összes hazai (és néhány idegenbeli) mérkőzését.

Fotó: Gazdag Mihály

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés