Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

Csillagászati összegeket fizetnek a rajongók egy-egy Michael Jordan relikviáért

Kétség kívül minden idők egyik legjobb kosárlabdázója Michael Jordan. A játékos karrierje során hatszor nyert NBA-bajnoki címet a Chicago Bullsszal, és az egyik legnagyobb sztárja volt az amerikai Dream Teamnek, amely az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet nyert. Az 58 éves kosaras máig népszerű, ha pedig előkerül egy-egy relikviája, akkor azért a gyűjtők elképesztő összegeket hajlandók fizetni.

  •   :

:

Minden idők, egyik, ha nem a legjobb kosárlabdázója Michael Jordan. A játékos karrierje során hatszor nyert NBA-bajnoki címet a Chicago Bullsszal, tagja volt annak a Dream Teamnak, amely az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet nyert. Ötször választották az NBA legértékesebb játékosának, tizennégyszer szerepelt

az All-Star mérkőzéseken. Meccsenként átlagban 30,1 pontot dobott, 6,2 lepattanót szerzett és 5,3 gólpasszt adott. Ha pedig előkerül egy-egy relikviája, akkor szabályosan megvesznek azért a gyűjtők, és hatalmas összegeket képesek fizetni. 

Belépőjegy 86 millióért érdekel?

Mint azért azért a belépőjegyért, amely Michael Jordan első mérkőzésére szólt – ezen a játékos úgy robbant be mint az új magyar nyelvű sportfogadó portál, a Rabona. A meccsre szóló tikettért egy aukción 86 millió forintnak megfelelő összeget fizettet ki egy neve elhallgatását kérő személy. A nevezetes esemény 1984. október 26-án történt a már lerombolt Chicago Stadionba. A Chicago Bulls-Washington Bullets NBA-alapszakasz-mérkőzést 13 ezer szurkoló tekintette meg a helyszínen. A végeredmény pedig 109-93 lett a hazai együttes javára. Az akkor még nagyon fiatal Jorden 16 pontot dobott, hat lepattanót szerzett, hét gólpasszt adott és négy dobást blokkolt.

Kosaras kártya több mint 400 millióért…

Ez év februárjában Michael Jordan egyik játékos kártyájáért 1,44 millió dollárt (428,5 millió forintot) fizettek. Azt azért érdemes tudni, hogy a kártyából 1997-ben mindössze 23 darab készült, ráadásul rajta szerepel Jordan aláírása. Ezért is ért meg ekkora összeget a személyazonosságát titokban tartó vevőnek. A kártyán Jordan abban a mezben látható, amelyet az 1992-es All Star-mérkőzésen viselt. A tárgyért tartott árverés 61 licit után állt meg a fenn már jelzett végső összegnél, majd másfél millió dollárnál.

Egyetemi mez 1,38 millió dollárét

Folytassuk a sort egy egyetemi mezzel, amelyet  a sportág történetének legnagyobb alakja még North Carolina Egyetemen eltöltött második idényében viselt. Azért különösen érdekes az 1982-1983-as szezonban hordott dressz, mert ebben a mezben kép is készült Michael Jordanről meccs közben. Ez pedig minden kétséget kizár az eredetiségét illetően. A mezért végül 1 millió eurót, 1,38 millió dollárt, azaz 450 millió forintot fizettek.

Kifejezetten Jordannak tervezett cipő

Michael Jordan első idényét profi kosarasként az NBA-ben 1984-ben töltötte. Újoncévének ötödik meccsén pedig már olyan lábbelit viselt, amit a világhírű sportszergyártó cég, a Nike kifejezetten számára tervezett. A piros-fehér cipő úgy lett kialakítva, ahogyan azt Jordan szerette volna. Érdekesség, hogy a cipő színösszeállítása nem felelt meg az akkori szabályoknak, emiatt a játékost – minden alkalommal, amikor felvette – több ezer dollárra büntették. Bár ennek igazából komolyabb jelentősége nem volt, ugyanis a hírverés sokkal többet hozott a konyhára. A játékos nem is cserélte le a modellt, amely később Air Jordann néven lett világszerte ismert.

Nos, ezért a cipőért a Sotheby’s aukciós ház árverésén 1,47 millió dollárt fizetett egy névtelen gyűjtő. Lábbeliért ennyit még nem fizettek.

  •   
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés