Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Csetlő-botló, magas, de nagyon vékony kamaszból lett felnőtt válogatottságra esélyes kosaras

Herger Salamon nagy utat járt be.

  •   :

:

A Rátgéber Akadémián áprilisban fiú vonalon Herger Salamon érdemelte ki „A hónap játékosa” címet. Bár későn kezdte, az utóbbi években utolérte korosztálya legjobbjait, sőt: az U20-as országos döntőn beválasztották az All Star ötösbe, és ő lett csapata legjobb játékosa. Rátgéber László szerint néhány év múlva a felnőtt válogatottban is helyet fog kapni.

Az utóbbi néhány évben a szemünk előtt vált egy olykor csetlő-botló, magas, de nagyon vékony, a sportággal még csak ismerkedő kamaszból egy erős, magabiztos, technikailag, taktikailag, fizikálisan is felkészült 21 éves kosárlabdázóvá

– írja Herger Salamonról az Akadémia honlapja.

– Most érzem úgy, hogy az a rengeteg munka, amit itt az Akadémián beletettem, kezd kifizetődni.– mondta a kosaras, akivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy tősgyökeres pécsi srác. – Még nagyon kicsiként, tizenegy éves koromban játszottam, aztán abbahagytam, és csak kadett koromban, Zalay Zoltán segítségével kerültem vissza az Akadémiára. Most már nyugodtan mondhatom, nagyon örülök, hogy így döntöttem! Az út viszont nagyon nehéz volt, hogy eljussak odáig, ahol most tartok, ugyanis mindenki előttem járt: évek kőkemény munkája kellett ahhoz, hogy behozzam a lemaradásomat. Én az Akadémia nélkül biztosan nem lennék ott, ahol.

A nyarakat is végigdolgozta

Amellett, hogy Herger végigdolgozta a szezonokat, a nyarak sem a pihenésről, a láblógatásról szóltak. Az utóbbi években Ivica Mavrenskivel és Sértő Ádámmal ebben az időszakban is kőkeményen edzett, csiszolta a technikáját, aminek köszönhetően mostanra eljutott odáig, hogy „ez nagyjából rendben van”. Erőnlétileg is rengeteget lépett előre, a kétméteres, hetvenegynéhány kilós srácból mostanra lett egy két méter hét centis, kilencvennyolc kilós játékos a palánkok alatt.

Ebben hatalmas szerepe van Stefan Pajic erőnléti edzőnek, nagyon sokat dolgozunk együtt! De nem csak nekik, az edzőimnek köszönhetek sokat, hanem mindenkinek, aki itt az Akadémián dolgozik, mert olyan feltételeket teremtenek, amelyek a legoptimálisabbak egy fiatal játékos fejlődéséhez

– jelentette ki a játékos.

Biztos benne, hogy jó úton jár

Nem csak korosztályában, az U20-asok között szerepelt a szezon során, hanem az NB I. B Piros csoportban elődöntőig jutott felnőtt csapatban is lehetőséget kapott. Rengeteget segített neki, hogy végig együtt edzhetett az idősebb, tapasztaltabb játékosokkal.

– Az edzéseken Nemanja Djordjeviccsel, Kocsis Zalánnal, Rátvay Balázzsal, vagy éppen Kármán Domonkossal kellett küzdenem. Olyan játékosokkal, akik erősebbek, idősebbek nálam, előrébb tartanak, mint én. De úgy érzem, az elmúlt hónapok során közelebb tudtam kerülni hozzájuk. Abban biztos vagyok, hogy jó úton járok, miként azt is tudom, hogy továbbra is keményen kell dolgoznom és a földön kell maradnom ahhoz, hogy tovább fejlődjek – mondta.

Nem könnyű utat választott

Az Akadémia U20-as csapatának vezetőedzője, egyben a felnőttek másodedzője, Sértő Ádám nap mint nap látta, hogy mennyit dolgozik és mennyit fejlődik a kosaras.

– Elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt öt évben! Amikor elkezdtük a munkát, az alapoktól kellett felépítenünk mindent. Több edzővel is dolgozott egyénileg, de ez nem volt elég, hiszen óriási lemaradást kellett behoznia erőnlétileg is. Ő az a játékos, aki nyáron is napi két edzést csinált végig a fejlődése érdekében. Mostanra jutott el oda, hogy ez a rengeteg munka elkezdett kifizetődni – fogalmazott Sértő Ádám. – Ugyanakkor bátran állíthatjuk, hogy a határait még nem érte el, ez a szezon és az U20-as döntő neki még csak a kezdetet jelenti. Nem a könnyű utat választotta öt évvel ezelőtt, és nem is lesz könnyű dolga a céljai eléréséhez, de a legjobb helyen van ahhoz, hogy a hozzá fűzött reményeinket beváltsa. Személy szerint büszke vagyok arra, hogy ennek a karriernek a része vagyok, és nap mint nap láthatom, segíthetem, ahogy a kezdetekben kicsit esetlen, vékony, magas fiúból képzett, erős és a kosárlabdához rendkívül okos játékos érik. Sala, csak így tovább.

Meg is kérdeztem tőle, hát, te ki vagy?

Amikor néhány évvel ezelőtt Herger visszatért a Rátgéber Akadémiára, a második edzését Rátgéber László tartotta. Csodálkozva nézett a kicsit suta, ám de ígéretesen megtermett játékosra, hiszen nem ismerte.

Meg is kérdeztem tőle, hát, te ki vagy? Örülök neki, hogy visszatért hozzánk, mert azóta a szívemhez nőtt. Az utóbbi években rengeteget fejlődött, már most nagyon sokat tud a játékról, s ha fizikálisan még előrébb lép, a mentalitása pedig legalább ugyanilyen marad, mint most, a felnőtt válogatottba fog kerülni. Az Akadémia munkája kristálytisztán tükröződik rajta, nagyon örülök neki, hogy ilyen srácok edzenek, élnek ebben a létesítményben

– fogalmazott Rátgéber László.

  •   
Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés