Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Burony Bálint: a célom az, hogy nemzetközi szinten is jó kosárlabdázó legyek

Itthon a legjobbak között van, de a nemzetközi csapatok ellen még nem megy.:

:

A magyar mezőnyben kiválóan teljesít a Rátgéber Akadémia 2008-as születésű játékosa, Burony Bálint, aki az eddig lejátszott öt mérkőzés statisztikái alapján a kadett kiemelt bajnokságban vezet a szerzett pontok, valamint a VAL-mutató tekintetében is. A nemzetközi tornák azonban megmutatták, hogy rengeteget kell még dolgoznia azért, hogy azon a szinten is megállja majd a helyét – írja a Rátgéber Akadémia honlapja.

A center sok pontot és lepattanót szerez a magyar bajnokságban, rendre csapata egyik húzóembere, amit a statisztikák is világosan alátámasztanak: a Dávid Kornél KA és a Szedeák ellen is dupla-duplázott (előbbin 28 pont és 12 lepattanó, utóbbin 20 pont és 13 lepattanó), az öt meccs alapján jelenleg vezeti a teljes mezőnyt a szerzett pontok (22,40) és a VAL-mutató (29,6) tekintetében is, a lepattanóknál pedig a 7. helyen áll 8,6-os meccsenkénti átlaggal.

Ha pusztán ezeket az eredményeket, mutatókat néznék, maradéktalanul elégedettek lehetnének vele Pécsen, de az Akadémi olyan játékosokat szeretne adni a magyar kosárlabdázásnak, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, akik felveszik a versenyt a legjobb spanyol, olasz, görög ellenfelekkel is.

Beszédesek a szeptember közepén Pécsen megrendezett kadett fiú nemzetközi torna, a 2022 International Gienger Hungária Preseason Tournament mérkőzéseinek statisztikái. Az olyan európai topcsapatokkal szemben lejátszott meccseken, mint a Barcelona, a Stellazzurra Roma, az Orange1 Bassano, játékosaik a saját bőrükön tapasztalhatták, mekkora a különbség a két szint között. Burony Bálintnak ezeken a mérkőzéseken minden egyes pontért, sőt, már csak azért is, hogy egyáltalán dobóhelyzetbe kerüljön, vért kellett izzadnia: a Barca és a Stellazzurra ellen pont nélkül zárt, az Orange1 Bassano ellen 2 pontot szerzett.

– A külföldi ellenfelek sokkal fizikálisabbak, nagyobbak, erősebbek voltak, nem mindig tudtam kialakítani magamnak a helyzetet, mert levédekeztek. Valóban nagy a kontraszt a hazai bajnokság és a nemzetközi szint között – fogalmazott Burony Bálint. – Nekem ezek a meccsek csak további motivációt adnak, mert a célom az, hogy nemzetközi szinten is jó kosárlabdázó legyek, amiért természetesen minden nap kőkeményen meg kell dolgozni. Csak így működik, csak így fejlődhetek! Nagyon örülök annak, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia játékosaként rangos nemzetközi tornákon is részt vehetek, ugyanis csak ezeken tapasztalhatjuk meg, hogy létezik egy másik szint is, hogy nem áll meg a világ a magyar bajnokságnál. Látjuk, hogy az ellenfelek miben járnak előttünk, felmérhetjük, hogy miben kell még fejlődnünk.

Bálint teljesítményére az U16-os válogatottnál is felfigyeltek, meghívót kapott a székesfehérvári összetartásra, így szerdától szombatig a korosztály legjobbjaival dolgozhatott együtt.

– Beszéltem róla Góbi Henrikkel, aki a kiválasztó-képzőn az edzője volt, valamint láttam az U14-es döntőn, s mindezek alapján úgy gondoltuk, szeretnénk megnézni és megismerni – mondta Faragó Péter, az U16-os válogatott szövetségi edzője. – Bálint képzett játékos, aki jobb és bal kézzel is jól fejezi be az akciókat a palánk alatt, továbbá jó a koordinációja, a mozgása, valamint nagyon fontos, hogy a nála fizikálisabb ellenfelekkel szemben is meg tudja oldani a feladatait. Természetesen még sokat kell fejlődnie, amiben nagy segítségére vannak azok a nemzetközi tornák, amelyeken részt vehet a Nemzeti Kosárlabda Akadémiával.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés