Connect with us
Hirdetés

Bajnokok Ligája

Bravúrgyőzelemmel zárta a BL-idényét a Falco

Remek játékkal nyertek a sárga-feketék.

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Rytas Vilnius 86-81 (22-19, 17-27, 20-13, 27-22)

Bajnokok Ligája, L-csoport, 6. forduló
Szombathely, Savaria Arena
V.: Mazzoni (olasz), Lucis (lett), Marques (portugál)

Falco: Váradi 15/3, Somogyi 5, Clark 11/9, Golomán 15/3, Keller 2. Cserék: Perl 25, Kovács -, Barac 13, Hawkins -.

Rytas: Smith 8/6, Radzevicius 6/6, Girdziunas 4/3, Leissner 14/6, Buva 10. Cserék: Butkevicius 5/3, Kariniauskas 6/3, Normantas 10/6, Uleckas 3/3, Williams 15.

Idénybeli utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzésére készült a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely csapata, amely a litván Rytas Vilniust látta vendégül az L-csoport 6. fordulójában. Az már biztos volt, hogy egyik együttes sem jut tovább a negyeddöntőbe a kvartettből.

Radzevicius triplájával indult a találkozó, de villámgyorsan fordított egy Váradi-duplával és egy Golomán-hármassal a Falco (5-3). Golomán ezúttal a festékből is eredményes volt, jól kezdtek a szombathelyiek, igaz, Leissner duplája bement a túloldalon, Váradi újabb két pontot szerzett (9-5).  Elkezdtek beesni a vendég távolik, hiába dobott egy ziccert is Golomán, a negyed derekára kiegyenlített a Rytas Vilnius (11-11). Kisvártatva fordítottak is a litvánok, Speedy Smith rohant végig a pályán, ami után egy kicsit kezdtek is ellépni a piros-mezesek, de jókor jött Váradi és Perl összjátéka (14-15). Nagyot küzdöttek a vasiak, egy pillanatig sem hagyták nyugodni a litvánokat, minden vendég kosárra jött a válasz, sőt, Somogyi betörésével a vezetést is visszavették a sárga-feketék (20-19). A hátralevő közel egy percben már csak Barac büntetőit jegyezhettük fel, jól indult az első negyed a szombathelyieknek. 22-19.

Fotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

Kariniauskas floaterjére Perl betörése érkezett válaszként, majd Uleckac triplájával egyenlített a Rytas (24-24). Barac küzdelme és támadólepattanója két pontot ért, ezúttal Williams büntetői jelentették az egalizálást (26-26). Az amerikai játékos újfent jól célzott a vonal mögül, egy kicsit megint kezdett meglépni a litván alakulat (26-29). Perl révén szépített a Falco, de Kariniauskas távolija beesett a túloldalon, majd Váradi belépése után időt kértek a vendégek (30-33). Clark hármasával egyre is feljött a Szombathely és lehetősége volt arra is, hogy újra átvegye a vezetést, de végül Butkevicius tripláját követően Milos Konakovnak is időt kellett kérnie (33-37). A kis szünet után Smith is a sarokból célzott pontosan, a találkozó addigi legnagyobb előnyét építette ki a Rytas (33-40). A nagyszünet előtt egy nagy rohammal feljöttek háromra is a sárga-feketék, de az utolsó szó a vendégeké volt. 39-46.

Fotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

Keller és Váradi kosaraival jól bekezdett a fordulás után a Falco és bár Buva is pontokat szerzett, Perl ziccerével már csak három volt közte (45-48). Normantas közelije is célt ért és Leissner is visszapöcizett egy támadólepattanót, Perl szépített (47-52). Jól tartotta ezt az öt pont körüli távolságot a Rytas Vilnius, de egy szerzett labda után Golomán zsákolhatott, újra háromra zárkózott a Falco, időt kért a vendég csapat (51-54). Újabb jó védekezés, újabb zsákolás jött a hazaiaktól, már csak egy volt közte, amikor Clark szórt be egy triplát, hosszú idő után újra a Szombathelynél volt az előny (56-54). Williams csak az egyik büntetőjét dobta be, miközben ezekben a percekben jól elkapták a ritmust a sárga-feketék, előbb Barac, majd Somogyi is hozzá tudott tenni (59-55). Williams szépet zsákolt, majd egy duplát is a helyére küldött, újra egál volt az állás (59-59). Az utolsó percben már nem esett több kosár, a döntés az utolsó negyedre maradt. 59-59.

Fotó: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu

A záró felvonás Williams és Somogyi kosaraival indult, majd Váraditól érkezett egy fontos hármas (64-61). Butkevicius büntetőivel zárkóztak a litvánok, majd Williams révén fordítottak is, de azonnal jött egy Clark-tripla (67-65). Perl harcolt ki három büntetőt, kettőt dobott be, Williams pedig nagyon élt a palánk alatt (69-67). A negyed derekán egy Leissner hármassal újra fordított a Rytas, ráadásul Keller két egypontost is elhibázott. Nem tudtak büntetni azonban a litvánok, Váradi előbb egy tempót dobott, majd Perlnek osztott ki egy gólpasszt, időt kellett kérnie a Vilniusnak (73-70). Három perc maradt. Buva egy büntetője ment be, kisvártatva pedig Golomán osztott ki egy nagy blokkot, majd egy óriási duplát is beküldött a sarokból másfél perccel a vége előtt (75-71). Leissner első büntetője kimaradt, a második bement, míg a túloldalon Golomán mindkettő kísérletét értékesítette (77-72). Triplával próbált volna zárkózni a Rytas, de a próbálkozás kimaradt, Barac pedig bedobta a maga ziccerét, ami gyakorlatilag eldöntötte a találkozó sorsát. Extra triplázással és gyors faultokkal próbált még az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a Vilnius, de a sárga-feketék innen már jól sáfárkodtak az előnyükkel. A -Volvo Alpok Autó Szombathely csapata remek játékkal és győzelemmel fejezte be az idei Bajnokok Ligája szereplését. 86-81.

Fotók: Vágvölgyi Bálint/ugytudjuk.hu:


HIRDETÉS

63 hozzászólás

63
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
23 Comment threads
40 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
36 Comment authors
Hubie BrownRedbidFalcao2lee14Jon Recent comment authors
Hubie Brown
Olvasó

Egyébként ezt miért mondjuk bravúrgyőzelemnek?
Hazai pályán 4. a 3. ellen.

Redbid
Olvasó

Gratulálok a Falconak a BL szereplésehez a szomszédból, el kell ismerni jól muzsikáltatok, és jobb légiósvélasztással ez mégjobb is lehetett volna márt most is! Amelett azonban nem tudok szó nélkül elmenni, ezért had kérdezzem már meg, Keller annyira nincs jóban Váradival, vagy csak lányos zavarában tesz ilyet, ahogy az egyik képen látszik, hogy már kosárszerzés közben is szerelni akarja? A karja! 🙂 Aztán ott az egyik képen Váradi, speede Smithel valószínűleg a “törszurkoló” sárgapárnát láthatták meg, az álarcában, hú borzalom, még jobb hátul a “monster” is szörnyülködik. 🙂 Szegény Gyuri meg (akinek külön gratulálok!!) mint akit földreküldött egy megrendítő ütés… Olvass tovább »

Redbid
Olvasó

De mondjuk jobban megnézem, mindent visz az a kép amikor a cserepadon valamiért mndenki hármat mutat, Hawkins meg be van gőzölve, hogy fogjatok le mert én is be akarok állni triplát dobni!
Aztán lehet csak azon mérgelődött, nekem miért nem megy be sose 🙂 🙂 🙂

Falcao
Olvasó

Szep volt fiuk!
En gratulalok az egesz bl szezonhoz!
Nagy elmeny volt ilyen csapatokat latni es megverni oket!
Biztos vagyok benne hogy ti is elveztetek es remelem sokat profitaltok is belole!
Meg a csapat is profital belole!Nyerjuk meg a kupat,bajnoksagot es egy tortenelmi szezon lesz ez sok sok elmennyel!
Hajra Falco!

Mivanmivan
Olvasó

Gratulálok a Falconak!

PL
Olvasó

Szép kupazárás, gratulálok!

Az első 2negyedet láttam, akkor nagyon sok labdát eladott a Falco, de látszott, hogy ez a meccs így is meglehet, mert mindig jött a Rytas-pontokra válasz.

Perl hozta a tőle már megszokottat, és kövezzetek meg -főleg a szombathelyiek😀 – de én baromira kiváncsi lennék Zolira egy erősebb bajnokságban. Szerintem fejlődött akkorát a külföldi túrája óta, hogy simán megállná a helyét.

Jon
Olvasó

Én nem, mert akkor nem játszana a Falcoban. 😛
Amúgy egyénileg szerintem bizonyította is idén a BL-ben, amit írsz.
Persze rengeteg olyan eset is létezik (egy csapatban nem jut eléggé szóhoz, vagy nem kap elég percet/az edző nem bízik benne/a csapat nem alakul úgy ki), amikor a végeredmény tükrében úgy tűnik utólag, hogy nem állta meg a helyét. Pedig sokszor nem is tehet róla valaki.

PL
Olvasó

Pontosan erre céloztam, hogy ezért köveztek meg 😀 ki szeretné, hogy a csapata legjobbja bárhova is eligazoljon? 😁
Nemigazán tudom/látok bele, hogy akkor mi történt, miért nem jött neki össze a külföld, de most mögötte van pár olyan év, ahol egyrészt bizonyított eleget (BL is), másrészt ha egy edző egy ilyen eredményes időszak után csak kispadoztatná….hát jó nagy barom lenne.
Az utolsó bekezdéseddel is egyetértek. Ebbe sokszor mi szurkolók bele sem látunk…

Xero
Olvasó

Én egyedül arra tudok gondolni, hogy a személyisége miatt nem tudott érvényesülni. Amikor kétszer külföldre igazolt, akkor is ugyanekkora tehetség volt.. Azt el tudom képzelni, hogy ő nem egy ilyen “ki ha én nem” srác és nem a dominanciával, hanem edzésmunkával, teljesítménnyel tud kitűnni.. Ami itt egy védett környezetben, ahol alanyi jogon mostmár egy kivételezett helyzetben van, plusz a csapattársait is 1000 éve ismeri, sokkal jobban megmutatkozik. Persze lehet, hogy már érett annyit azóta, hogy ezt is meg tudja majd ugrani, ha lejár itt a következő szezon után a szerződése.. Én drukkolok neki, mert ennél is több van benne!

PL
Olvasó

Igen,Ő egy végtelenül szerény játékos, de ha elmegy külföldre, remélem a szerénysége mellett “tökösebb” is lesz. Ne értsen félre senki, a csibészsége most is megvan…de hogy a tehetségét valóban meg tudja mutatni, vagányabbnak kell lennie…vagy nem is tudom mi a jó szó rá…de aki akarja, érti…

Rózsabimbó
Olvasó

Azért a második félidő elején sikerült elgázolnia Zolikátoknak a szabályosan védekező Smith-t, akinek nem volt ideje még félreugornia sem, csak a kezét emelte fel védekezésképpen, nehogy végzetes sérülést szenvedjen az
óriási sebességgel rátörő eszement ‘világsztárotoktól’ !!!

Luminas
Olvasó

Grat Szombathelyre, szép győzelem!
Szerintem egész jó volt ez a BL szezon nekik, talán jövőre még jobb is lehet.
Zozora pedig nincsenek szavak továbbra sem!

Hajrá Olaj, Hajrá Magyar Kosárlabda!

SárgaPárna
Olvasó

Látom Szolnokon megy a remegés, mondjuk megértem… Nem lesz könnyű nekik az elkövetkezendő időszak… 🙂 🙂 🙂

Rózsabimbó
Olvasó

Búcsú buli!
1-5 !!

Vulcano
Olvasó

🤡🤡🤡

2lee14
Olvasó

Nem mindenkinek adatik meg az,hogy kikaphat egy ZTEtől. Kinek ez, kinek az!

WSreborn
Olvasó

Gratulálok a győzelemhez, nagyon jól játszottatok.
Elsősorban Marillon és Pbask kollégáknak szól!🇭🇺
Találkozzunk a kupadöntőben!

Marillion
Olvasó

WSreborn köszönjük a sportszerű üzenetedet! Én reménykedem hogy a következő BL sorozatban a +1 csapatunk /bárki is lesz egyébként majd az a kettő / is legalább a 16 közé eljuthat…ez közös érdek! A kupadöntö pedig egy külön műfaj,itt nem lehet javítani,ha buksz akkor azonnal búcsúzol! Meglátjuk meddig jutnak a csapataink?!Debrecenben várhatóan a legtöbb szúrkoló az tőletek lesz,ez lehet elég is lesz a kupához! De Természetesen én a Falco kupagyőzelmét várom!

MAFCdrukker
Olvasó

Ezzel a befejezéssel még szebb az összkép. Bravó, Falco! Hajrá, magyarok!

Bballfan90
Olvasó

Gratulálok a Csapatnak, ez szép befejezése volt ennek a nem hétköznapi sorozatnak! Mindenki keményen odatette magát, és ugyan latszott egy kisebb fásultság a srácokon, de a küzdéssel ma sem volt gond, és végre Konakov is eltalálta a megfelelő rotációt, ezért is maradhatott még erő a végére a győzelemhez! Csak így tovább jövőre is! Hajrá magyar kosárlabda! 👏🏻👏🏻👏🏻💪🏻💪🏻💪🏻

Milivoj
Olvasó

Nézem a fotókat. kongott a szaréna az ürességtől, a sok divat már ki se ment, de majd megmagyarázzák, hogy háromezren voltak! A litvánok a saját csarnokukban leszurkolták őket, szégyen banda ez

Vulcano
Olvasó

🤡🤡🤡

KD
Olvasó

A Tiszaliget kongott az ürességtöl, mert a ZTE ellen az a pár nézö is hazament látva a fos játékotokat a kiesés ellen küzdö ellenféllel szemben. Egyébként NSO tudosítás:2830 nézö. Tudod, nálunk a lelátónak 4 oldala van🥇🏆🏀💪🦾

Kovacs
Olvasó

Kinek mi jutott!
Mi bl meccsen voltunk, te meg a fotókat nézegeted egy olyan csapatról, amit utállsz. 🤣🤣🤣🤣🤣
Ki a bohóc? 🤡🤡🤡🤡

Noname
Olvasó

A nézőszám kérdést a szombati meccsetek után inkább hanyagold!
Tátott szájjal járkálsz a f@aszerdőben te ostoba!😀

Milivoj
Olvasó

Tét nélküli bajnokit hasonlítasz életetek fénypontjához, ahol az ellenfél szurkolótábora lealázott benneteket

Vulcano
Olvasó

Hazai pályán 25 pont egy félidő alatt egy tét nélküli meccsen is kurva gáz😂
Te pedig egy tét nélküli, hétköznapi, késő esti Bl meccset hasonlítasz egy téttel bíró bajnokihoz🤡

Gatei
Olvasó

A tét nélküliséget úgy érted, hogy nektek a rájátszásig már nincs is szükségetek több győzelemre? OK.
Én a helyszínen nem éreztem úgy, hogy a vendég szurkolók “aláztak” volna, pedig hozzájuk ültem közelebb. Tény, hogy jól nyomták, de a mieink is.
Kívánom, hogy nálatok is minél előbb hasonló hangulatú meccsek legyenek!

2lee14
Olvasó

Tudjuk a világverő Szolnoknak már tét nélküliek a dolgok igen😂

Marillion
Olvasó

Hát igen…Szolnokról megítélve ez aztán minden szégyennek a szégyene! Hát ezek szerint van hova sűllyedni ezek szerint vagy a Falconak,vagy az ilyen érzelem gazdag hozzászolónak! Ui. És a Litvánok éltetve voltak és megtapsolva a meccs után,a divat és szégyen Falco szúrkolók szájából!

donnarumma
Olvasó

Eloszor is gratula a srácoknak, megerdemeltek!
Koszonjuk a “szovetsegnek” hogy amig nalunk 4 ifista ul a padon addig az ellenben a 10 es rotacio minden tagja kosarat dobott a 13. percben….
A sport diilomaciot kulon koszonjuk-minden bunteto amit dobhatunk, kincs….
HA A lehetosegek kozel egyeloek lesznek, lephetunk+egy lepcsot…. de ez mar nem “rajtunk”múlik

Xero
Olvasó

Úristen! Megint egy óriási élményt kaptunk! 🙂
Újra egy olyan második félidő, amit tanítani lehetne..
Zozó mellett (már nincsenek rá szavak, mvp) nálam a player of the game Boris volt. Hihetetlen a pali küzdése, meg a tűz, amit ad a csapatnak.
Ma mindenki megint hozzátette, amit kellett. Marv is megtalálta a helyét, bőven hozza, amiért szerződtetve lett!
Ákost sajnos a 3 fault teljesen megfogta. Miután 1 negyedet ült a padon, nem tudta felvenni a ritmust..
Hajrá Falco! Jó előjelekkel futhatunk neki a kupának! 💛🖤💛🖤
A vilniusi szurkolóknak pedig jó utat hazafelé! Nagyon jól nyomták! 🙂

KD
Olvasó

Fizikális játékkal a második félidöben felöröltük a Rytast, ezért gratula a csapatnak, Zozo -ahogy Strasbourgban-itt is extra volt.🥇🏆🏀💪🦾Amit ott és most sem sikerült megoldanunk, az a triplák védése, ezért vezetett a Rytas és a Strasbourg is.( Strasbourgban 10, ma 8 triplát kaptunk az elsö félidöben) A magyar bajnokságban nincs egyik ellenfélnél sem annyi jó tripladobó, mint a BL ezen szakaszában az ellenfeleknél, illetve a bajnokságban -szemben a spanyol, francia és litván bajnoksággal-nem is modelezhetö a szoros periméter védekezés. Leppattanozásban, palánk alatti játékban rendben vagyunk és jövöre az elörelépés lehetöségét ebben látom. Jövöre ugyanitt, most pedig elöre a kupagyözelemért!2️⃣🏆,

agyas
Olvasó

Grat, jó meccs volt, jól jött a győzelem, még ha nem is volt tét. Amúgy “Szombathely, Savaria Arena”. Nem. Ez nem a Fidess Arena Kaposvar, hanem az Aréna Savaria.

Vulcano
Olvasó

Köszönjük ezt a BL szezont fiúk!🟡⚫🔥
Illetve nagy respekt a szurkolótáborunknak. A végén nagyon szimpatikus volt a Rytas-Rytas rigmus.
Én nagyon örülnék ha baráti viszony alakulhatna ki a két tábor között.
A litvánok nagyon kitettek magukért. Egy tét nélkül meccsre is ennyien elutaztak.
Látszik, hogy ott a kosárlabda a nemzeti sport.
Köszönjük, hogy itt voltatok!🇭🇺
Ačiū kad atėjote!🇱🇹

Endre
Olvasó

Rendeljetek majd Rytas pulcsikat, kabátokat is.A kontaktemberetek megvan. 😀

Vulcano
Olvasó

Ha ha ha…
Én azért büszke vagyok, hogy ilyen neves csapatokat láthattunk vendégül az Arénában, mint a Rytas, a Tenerife vagy az AEK.🔥

Keller Ákos Cicája
Olvasó

Ti mindenkibe szerelmesek lesztek?😂 A görögök miután körbeszopkodtátok őket jól helyre is raktak titeket, vissza az utcasarokra ahova valók vagytok. Most meg már a litván geci csöpög a szátokból😂😂

Hmafino1
Olvasó

Te legalább olyan IQ bajnok vagy,mint lejebb Milivoj!

Vulcano
Olvasó

Milyen görögök raktak helyre minket?
A Falco a BL-ben négyszer játszott görög csapattal és mind a négyet meg is nyerte😂
A Rytas szurkolókról pedig példát vehetne jó néhány magyarországi előember is.
Ha nem gond mi Európához és nem a balkánhoz akarunk tartozni.

CsakazMTE
Olvasó

Kedves Vulcano
Keller Ákos Cicaja arra gondol, hogy a görögökkel is barátkoztatok mikor itt voltak,etettétek,itattátok őket szereztetek neki szállást vagy ha kellett akkor drogot is.
Majd ott mi történt? Egyszerűen elveszettétek a drapikat ami elég égő dolog és köztük ugye volt egy magyar zászló is.Amivel nem csak magatokat járattátok le hanem az egész országot.

Mendez
Olvasó

😂😂😂
Söprűs huggyos körmendi paraszt majd akkor ugrálj ha ilyen csapatokat láthattok az istállóban.
Ja, nem is láthatnátok mert az a putri még arra is alkalnatlan, hogy egy BL meccset meg lehessen rendezni

PL
Olvasó

De azért jössz az istállóba dolgozni, ugye? 😀 akkor gondolom nem annyira szar hely? Jaj de vicces voltál….kiröhögtünk 😂

voldemort
Olvasó

Te egy igazi asshole vagy…. Cseppet sem zavar hogy a világ értelmesebbik felén ((Treviso pl pont nem az 👀) így működik? Bármily hihetetlen, a többi helyszínen a Falcosok is kb ennyien voltak! Mesélek, mert lehet, soha nem fogod megtudni:, a vendégszektor nem ismert fogalom, oda ülsz, ahova akarsz. Vilniusban közvetlenül a kispad mögött lehettünk, a biztonsági embernek semmi dolga nem volt, közöttünk sétálgattak el a litvánok, gyerek, felnőtt, bárki és a végén egy csomoan oda jöttek beszélgetni. A görögöknél az ultrák valóban seggfejek voltak, de az AEK-et mindenki utalja ott kint… úgyhogy ha esetleg bármelyik itt okoskodó kultúrszurkoló esetleg kijut,… Olvass tovább »

Marillion
Olvasó

Az AEK ultrákat azon belűl is a legjobban a Panathinaikos ultrák /Gate13/ útálják a legjobban! Go Pana!!!

Marillion
Olvasó

Hát igen…ha a Rytas ultrák is hasonlóképpen gondolnák akkor dolgozzunk a baráti viszonyon….

Milivoj
Olvasó

Alamizsna a BL pofozógépének

Vulcano
Olvasó

🤡🤡🤡

Hmafino1
Olvasó

Te egy igazi barom vagy!

Mendez
Olvasó

Mondja ezt a buckáscig@ny akinek a csapatát saját akoljában húzta f@szra az NB1 leggyengébb csapata.
😂😂😂😂

2lee14
Olvasó

Hát most na, kinek a BL kinek a ZTE…

CsakazMTE
Olvasó

Keller nem jár edzésekre,vagy neki nem kell?
2 perc után már lépni nem bír

Soós Sándor
Olvasó

Felfelé ne érdeklődj…

CsakazMTE
Olvasó

🤣🤣🤣🤣

Szurker
Olvasó

Szép volt Fiúk, büszkék vagyunk rátok!
Zozónak külön gratula a mai teljesítményéért (is), extra extra volt!

A realitás sajnos ez volt, amit a tabella mutat, de legalább emelt fővel búcsúztunk.
Jövőre talán ezt a lécet is sikerül megugrani.

Falco! 💛🖤🇭🇺

Marillion
Olvasó

Az a következő szint reménye ott lesz majd a következő szezon játékoskeretének az erejében…A magyar tengely mellett,minimum 1 légiósnak átlag feletti játéktudással képességekkel kell rendelkezni a továbblépéshez! De még itt a jelen is…az MK hétvége és a bajnokság! Köszönjük a csapatnak a stábnak és mindenkinek akik nélkül nem lehettünk volna itt!

ldd
Olvasó

Gratulálok! Szép munka. Ha lesz legközelebb, lehet szebb…

Petike97
Olvasó

Nagyon szépen köszönjük srácok ezt az elképesztő BL szereplést,fantasztikus volt.Jövőre folytatjuk…🙏💛🖤

gulyasszabolcs00
Olvasó

Tudvalevő, hogy nem kimondottan szívlelem a Falcot,de minden tiszteletem Perl Zoltáné. Ahogy mondani szoktam: halhatatlan Grandmaster.

Pojaca
Olvasó

Nem értem, hogy miért nem szívleled őket..

crazybasket
Olvasó

Ami késik nem múlik!😉😂

gulyasszabolcs00
Olvasó

Áh, a vér nem válik vízzé. 😃

De ha még kétszer bemész a helyi TV-be, esküszöm veszek egy mezt 😃 #tvsztár

crazybasket
Olvasó

Tanu a bb1! 🍻

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés