Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Bors Miklós: Sopronban minden összeér

A Sopron KC másodedzője szerint a gyakorlat bizonyítja a soproni modell működőképességét.:

:

Bors Miklós, a Soproni KC másodedzője szerint a gyakorlat bizonyítja a soproni modell működőképességét; az SKC, a SMAFC és a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szoros együttműködéséből mindenki profitálhat. A szakemberrel készült interjúból ezen kívül az is kiderül, mit szeret a soproni szurkoló…

– Jól ismeri a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia működését, nemcsak mint szakember, és mint az Soproni KC másodedzője. Dolgozott is az akadémiánál. Milyennek látta?

– Jól szervezettnek, olyannak, amilyennek egy utánpótlással foglalkozó egyesületnek lennie kell. Igen, két éve az U18-as csapat vezetőedzője voltam a sportiskolánál, de sajnos jött a vírus, éppen akkor, amikor a legjobb nyolc közé jutás küszöbén álltunk. Ma már nyilván nincs értelme azt latolgatni, hogy meddig juthattunk volna… De az az időszak nagyon hasznos volt abból a szempontból is, hogy nemcsak az akadémiát, az itt játszó fiúkat is jobban megismertem. Azóta többen felkerültek már az U20-as csapatba, például Csendes Péter, Csátaljay Péter vagy Hajnal Kristóf. Figyelem a fiatalabbakat is, és követem a SMAFC fejlődését is.

– Mert ez a három – Soproni KC, SMAFC és SSKA – egyre szorosabb egységben dolgozik?

– Persze! A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia utánpótlást biztosít a felnőtt A és B osztályos csapatnak is. Ettől a szezontól kezdve pedig az SKC U23-as játékosai is szerepelhetnek a SMAFC mérkőzésein, s ez a csapat és az egyén szempontjából is kiváló lehetőségeket jelent.

– Ez a soproni modell, ami az egyetemi csapattal kötött szerződéssel feloldotta a megnövekedett elvárásokban rejlő nehézségeket: a tehetséges játékosoknak B csoportos lehetőséget is kínál. De kihasználják ezt az SKC fiataljai is.

– Így van, és élünk is a lehetőséggel. Amikor a Soproni KC betegség vagy sérülés miatt nem küzd létszámhiánnyal, az U23-asok a SMAFC-nál játszanak. Ez a játékosok oldaláról azért is fontos, mert tapasztalatot szereznek és önbizalmat nyernek. Éles helyzetekben tanulnak, s ettől majd még magabiztosabbak, még összeszedettebbek lesznek az A csoportos mérkőzéseken is.

– Mindig felmerül a probléma, hogy az utánpótlásból kikerülő játékosok fizikailag nincsenek még a profik szintjén. Erre tud valami megoldást?

– Ez a modell erre is jó. Mert igen, van fizikai különbség, ami az életkorukból is adódik. És ez egy olyan rés, amit meccseken az ellenfél meg is próbál kihasználni. Persze, mi is ezt tesszük. De mint mondtam, a B csoportos mérkőzéseken olyan tapasztalatokat szerezhetnek a fiatalok, ami erősíti az önbizalmukat és jelentősen csökkenti ezt a hátrányt. A SMAFC-ban vezető szerepet kell vállalniuk, húzóerőknek kell lenniük, azután ezt a felszedett tudást kamatoztatni fogják az SKC-nál. De legfontosabb: edzeni, edzeni, edzeni…

– Ebben a folyamatban a Soproni KC másodedzőjeként tudja segíteni a fiatalokat?

– Hogyne, hiszen ez is a dolgom. Minden játékosnál figyelem a hibákat és azokat alaposan kibeszéljük. A fiataloknál különösen fontos ez.

– Ez már pedagógia, úgyhogy talán nem túl ártatlan a kérdés: szokott dicsérni is?

– A munkamegosztásban nekem ez a feladatom; megnyugtatni, helyretenni, pozitív irányba erősíteni. Ezt mondjuk minden játékosnál megteszem, legyen az külföldi, idősebb magyar, fiatal…

– Bors Miklós szerint milyen az ideális játékos? Rendkívül motivált és szorgalmas vagy legyen inkább őstehetség? Ha a kettő közül kell választani…

– Mindenekelőtt legyen alázatos. Alázatos a sport, a csapat, a szakmai vezetők és a játékostársakkal szemben. Legyen tisztában azzal, hogy végig kell mennie egy úton, és akarjon is végigmenni rajta. Szokták mondani, hogy a szorgalom legyőzi a tehetséget. Nem feltétlenül. De ahány ember, annyiféle. Az biztos, hogy aki profi sportoló akar lenni, annak jó, ha van tehetsége és kitartása is.

– Ezt azért tudja ilyen jól, mert a saját bőrén tapasztalta.

– Igen, hiszen én is játékos voltam. A Budapest MAFC-nál kezdtem játszani, majd az edzői pályafutásom a Budafoki KK-nál indult, később kerültem vissza a MAFC-hoz, mint U16-os edző. Itt évről évre idősebb korosztályt kaptam. Elköteleztem magam a kosárlabda mellett és én is kitartóan menetelek a pályámon. 2017-ben, amikor a Sopron KC másodedzőnek hívott, a lehetőséget láttam: ki akartam próbálni magam egy magasabban jegyzett csapatnál. Úgy érzem, megálltam a helyem, sokat tanultam, tanulok. Most már készen állok egy vezetőedzői megbízásra is.

– Csak nem akar váltani? Vagy csábítják?

– Sopronban jól érzem magam, számolnak velem és bíznak bennem, ez nekem fontos. De gondolnom kell a saját karrieremre, sose lehet tudni mit hoz az élet.

– Vagyis bármi megtörténhet és semmi sem állandó. Vagy mégis: a szurkoló, aki nélkül a legjobb meccs sem az igazi, s aki kifütyül vagy az égig emel. Az SKC-drukkerek számára fontos, hogy soproni játékosokat lássanak a pályán?

– Egész biztosan díjazzák az akadémista fiatalokat, hogyne! A vérbeli soproni szurkoló azt is tudja, milyen nagy munka van egy saját nevelésű játékosban. Azt látom, hogy a volt és jelenleg sportiskolás fiúk miatt a lelátókon is több fiatal ül, bevonzzák a csarnokba a kortársaikat és ez nagyon jó! De azért tegyük hozzá, hogy a nézőknek ez önmagában nem mindig elég…

– Mert mi kell a szurkolónak? Parádés meccs vagy saját játékos?

– A nézőknek mindent meg kell adni: parádés kosármérkőzést, saját játékost, küzdelmet az utolsó másodpercig. A szurkoló mindig győzelmet vár.

3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
sobisSopronKCfan Recent comment authors
sobis
Olvasó

Az átlag tényleg normális Soproni szurkoló 30 éve azt várja hogy legyen legalább egy soproni nevelés aki nem mondok sokat 5-8 pontos átlagot hoz több szezonon keresztül azt hogy ezt hogy csináljátok tök mindegy nekünk csak csináljátok már mert 20 éve kb semmi eredmény

sobis
Olvasó

Körte, Palotai P., Vesztergom 20ev alatt …

SopronKCfan
Olvasó

Megérdemelsz egy kispadot Miki! Még 1-2 év közös meló Kostasszal és meghatározó magyar edző lehet belőled!! Hajrá sok sikert!

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés