Connect with us
Hirdetés

Magyar Kupa

Bódinak a régi kuparendszer jobban tetszett

Nem tudja elképzelni, hogy a Szolnok 2019-ben ne érne fel a csúcsra.:

:

Holnap megkezdődik a 62. férfi kosárlabda Magyar Kupa döntő Győrben. A BB1.hu-n folytatjuk állandó szakértőink várakozásaival, a párharcok esélyeit ezúttal Bódi Ferenc, magyar bajnok és kupagyőztes, korábban Szolnokon, Dombóváron, Nyíregyházán, Fehérváron és az MTK Törökbálintnál is megfordult válogatott bedobó elemezte:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE (13:00)

– A Paks helyzete nem túl rózsás mostanában, legutóbbi négy meccsét elveszítette, és ezzel a bajnokságban kicsúszott a legjobb nyolcból. Edzőváltás is történt náluk, eközben a Falco továbbra is ott van az élmezőnyben. A Magyar Kupa egy külön műfaj, ahol egy meccsen dőlnek el a sorsok. Sosincs lefutott történet, de mégis úgy érzem, hogy a jelenlegi forma, helyzet és állapot alapján a Falco a párharc egyértelmű esélyese, szerintem ők is mennek tovább.

Fontos elmondani azt is, hogy a játékosok bioritmusa nem az egyórás, vagy a fél négyes meccsekre van beállva, ettől függetlenül kellően okosak a csapatok, biztos vagyok benne, hogy a szakmai stábok, a vezetők már tudatosan készültek erre a héten, így nem okozhat problémát, hogy ebédidőben, kora délután kell játszani.

JP Auto-Jászberényi KSE – Egis Körmend (15:30)

– Rögtön jöhet a visszavágás lehetősége a jászberényieknek, akik azért nagyon nagy menetelést produkáltak a hétvégi vereségükig. A Körmend viszont szombaton nagyon hatékonyan és magabiztosan megállította őket. Ez a párharc is egymeccses, bármi lehet, itt már sokkal nehezebb megtippelni a győztes kilétét. A bajnokság második és harmadik helyezettje feszül egymásnak, ráadásul azonos mérleggel is állnak a tabellán. Nagyon nehéz dolgom van, de talán még elég friss az élmény, talán a vasiak több pozitívumot át tudnak menteni, és talán meg tudják ismételni a hétvégi produkciót. Talán fekszik nekik ez a stílus, amit a Jászberény képvisel, hiszen oda-vissza legyőzték őket a bajnokságban. Ebből a párharcból, ha egy hajszállal is, de úgy érzem, hogy a Körmend kerül ki győztesen.

Pécsi VSK-Veolia – Szolnoki Olaj KK (18:00)

– Hasonló a szituáció, mint az ASE és a Falco kapcsán.

Pécsen a héten állt a bál a TF-től elszenvedett vereség után. Külön pikantériája a történetnek, hogy pont Csirke Feri arcába, pont egy volt PVSK-játékos hintette be az utolsó pillanatban a győztes hármast. Ez óriási elégtétel lehetett Borisnak, illetve nagyon nagy fricska a PVSK-nak.

Nem túl jók az előjelek baranyai oldalról így ezzel a vereséggel, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a Pécs bárkire veszélyes tud lenni, bárkit meg tud verni, ezt megmutatták a szezon elején is, igaz azóta azért visszaestek. Érdekes a helyzet, mert régebben pont az volt a tendencia, hogy a bajnokság elején gyengélkedtek, és utána indult be a történet, nagy meneteléssel jutottak be a rájátszásba, a legjobb hatba, most mintha ez megfordult volna. Kicsit megtorpant a szekér, valószínűleg ezzel a vereséggel kicsúsznak a felsőházból is, de ez a Magyar Kupa szempontjából most lényegtelen. Szolnokot nagyon nem kell bemutatnom senkinek, magabiztosan vezeti a bajnokságot, egész szezon során két vereséget szenvedtek el magyar ellenfeleiktől. Nem tudom elképzelni, hogy az Olaj címvédőként ne jutna magabiztosan tovább, és még az is előfordulhat, hogy esetleg tartalékolni is tud a második napra. Persze ez pszichológia is, mert egy ilyen vereség után, mint amibe most a PVSK beleszaladt, általában össze szokták kapni magukat a csapatok, azt azért nem mondom, hogy meglepetésszagot érzek, mert a két csapat minősége nem ezt mutatja, de benne van a pakliban az is, hogy a Pécs akár megszorongathatja a Szolnokot.

DEAC – Zalakerámia ZTE KK (20:30)

– Két hasonló csapat, még a mérlegük is majdnem egyezik és a formájuk is hasonló. A bajnokságból kiindulva a DEAC-nak az idegenbeli meccsek nagyon nem fekszenek. Igaz, hogy Magyar Kupáról beszélünk, de ez sem lesz hazai pálya, utazniuk kell, első meccsük lesz a csarnokban, miközben a ZTE azért idegenben is hozott már komoly meccseket, emiatt talán a zalaiak az esélyesebbek nálam.

Az elődöntők

Ha tehát összejönnek Bódi Ferenc tippjei, akkor Falco-Körmend és Szolnok-ZTE elődöntőt rendeznek a második napon.

– Biztos vagyok benne, hogy mivel Győr közel van Szombathelyhez és Körmendhez, így a megfelelő nézőszám és a hatalmas hangulat garantált lenne egy vasi El Clásicón. Itt már megint nehéz jóslatokba bocsátkozni. A Falco Govens és Perl visszatérésével egyre erősebb lesz, ezek a játékosok egyre jobban szocializálódnak a régi-új környezetükhöz. Körmenden nem történt változás, így ha egy hajszállal is, de nálam a Falco jutna tovább.

A Zetében is megvannak azok a játékosok, akik esetleg extrát tudnak hozni, bár pont egy Benke hiányzik idén tőlük, aki már Szolnokon van. Belső poszton Agafonovval meglehetősen erősek, na de éppen a Szolnok ellen nehéz ezt érvényre juttatni, ahol van egy Milosevics-Tóth-Andric tengely. Tele vannak válogatottakkal és minőségi légiósokkal, nem tudom elképzelni, hogy az Olaj ne jutna idén is döntőbe.

A döntő

Márpedig akkor Bódi álláspontja szerint megismétlődhet a tavalyi finálé.

– A mai magyar kosárlabdában a lehetőségeket és a csapatok minőségét nézve szerintem teljesen jogos elvárás a Szolnokkal szemben, hogy megnyerje a kupát és a bajnokságot, illetve, hogy a nemzetközi kupában is hozzon egyfajta szintet. A Falco nyilván azon lesz, hogy a tavalyi fiaskóért visszavágjon.

Az Olaj nyújtja idegenben is a legstabilabb teljesítményt idén – ennek egy semleges pályán lehet jelentősége – , láttam őket többször is, annyira erősek, masszívak és magabiztosak – mindössze két egypontos vereségük van a Tiszaligettől távol –, hogy szerintem 2019-ben is felérnek a csúcsra.

Persze a labda gömbölyű, ez már olyan erős mezőny, hogy nemhogy a döntőben, rögtön a negyeddöntőben is kieshetnek favoritok. A sorozatterhelésből kifolyólag bármi lehet, ne adj’ Isten sérülés, vagy formaesés, de én szolnoki győzelmet tippelek. Ezt mondatja velem a papírforma.

Végül kíváncsiak voltunk arra is, mit szól Bódi Ferenc a nyolcas döntő lebonyolításához.

– Lehet, hogy azért, mert én már egy régebbi motoros vagyok, de nekem a régi lebonyolítási rendszer sokkal jobban tetszett. Sokkal több esélyük volt a kisebb csapatoknak, illetve közönségcsalogatóbb is volt, amikor egy B-csoportos vagy akár egy NB II-es együttes egy élvonalbeli gárdával tudott játszani.

Az adott évben felejthetetlen élményt jelentett a helyi szurkolóknak, hogy testközelből láthatták mondjuk a Szolnokot, vagy éppen a Debrecent, a végkimeneteltől teljesen függetlenül, még akkor is, ha nem tudták legyőzni őket. De azért láttunk arra is példát, hogy megcincálták az oroszlán bajszát. Fociban ez rendre így szokott lenni, de kosárlabdában is előfordult. Ezért is volt jobb nekem az a lebonyolítás, nagyon szomorú vagyok, hogy ez már megváltozott, de el tudom azt is fogadni, hogy már nehéz a versenynaptárba beletenni, mivel hál’ Istennek most már rengeteg nemzetközi kupás csapatunk van. Ettől függetlenül én mindenképpen a régebbi rendszer mellett vagyok, és ha lenne rá lehetőség, én visszahoznám, de nyilván nem én fogom ezt eldönteni.

[totalpoll id=”6475″]

Fotó: MAFC Facebook/Baumgartner Péter

15 hozzászólás

15
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
8 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
caseyjonesdrszepkarolyheraklithbakibaSetback Recent comment authors
drszepkaroly
Olvasó

Eddig háromból két szaki Szolnok-Falco döntőt vár, 2-1 arányban az Olajnak. (az nem is meglepő, hogy a Szolnokot várják győztesnek, nálam is favorit)

Az viszont érdekes, hogy ennyire leírják a Körmendet, szerintem korántsem ennyire egyértelmű, ha összejön egy vasi elődöntő.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Vigyázz, ne nyalj ! Ne nyalj!

heraklith
Olvasó

Tíz kosárkupa mérkőzés ÉLŐBEN a mindiGO Sporton! Csütörtökön veszi kezdetét a magyar kosárlabda egyik, ha nem a legfontosabb eseménye, a férfi magyar kupa döntő. Két év után ismételten, immáron második alkalommal, Győr rendezheti meg a nagy népszerűségnek örvendő eseményt, melyen természetesen ezúttal is nyolc csapat vesz majd részt – 2014 óta zajlik így a lebonyolítás. A mindiGO Sport weboldalán és alkalmazásán keresztül végig nyomon követhetik az esemény alakulását, valamint a Hepp Kupa négyes döntőjét is figyelemmel kísérhetik, melyen a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, a Budapesti Honvéd SE, a Nyíregyháza Blue Sharks és Bajai Bácska FKE vesz majd részt. A tornát négykamerás… Olvass tovább »

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Pont a “nagy” Szolnok többször is kizúgott már korábban a kupából, amíg a normális rendszer volt. Egy légiós nyomhatta az öt helyett, a magyar játékosaik meg… Íhihi-úhuhú! 🙁

bakiba
Vendég
bakiba

Simán lehetne rendes kupa-rendszerben a kupa. CSak el kéne felejteni a középszakaszt. És én felemelném 16-ra a létszámot. 30 meccs, utána play-off és közben kupa.

caseyjones
Olvasó

Minek 16-ra a létszám? Én inkább csökkenteném 12-re… Így is mindig megy a huzavona minden évben, hogy lesz-e feljutó stb. Ha csökkentenék az A-csoport létszámát, máris lenne (legalább) 2 olyan klub a B-csoportban, amelyik biztosan vállalná a feljutást bajnoki cím esetén.

bakiba
Vendég
bakiba

szerintem a mostani A csoport (TF-et kivéve) és az OSE, Veszprém, MAFC hármas nagyon jó bajnokságot adna. és a feljutásért mehetne majd a Nyíregyháza, Honvéd, esetleg BKG és Miskolc. nem lenne ez rossz

Setback
Vendég
Setback

Engem rohadtul nem érdekelne, hogy a Szolnok eljön hozzánk és megalázva tönkrever minket. Ha valaki csak egyszer jár mérkőzésre évente, mert éppen odalátogat egy NB1A-s csapat, az már rég rossz. Jó ez a rendszer. Nekem legalábbis.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Akkor – ezek szerint – az FA CUP egy “rég rossz” rendszer. Szóljon már valaki nekik! 😉

Setback
Vendég
Setback

Most nem jó emberbe kötöttél bele. Te nagyon okos. Kettőnk között az a különbség, hogy te mindig azt gondolod az igazság csakis az amit te írsz, én pedig csak a véleményemet írom le és úgy fogalmazok, hogy érződjön benne nyitott vagyok arra, hogy másnak más a véleménye.
Ezen felül viszont óriási ökörség a focikupát a kosárkupával összehasonlítani. A fociban nem jön ki annyira az osztálykülönbség, főleg ha csak 1 meccsről van szó. Amíg a fociban napi mint nap van meglepetés, a kosárban egy kis csapatnak szinte semmi esélye, mert ez olyan sport, ahol kisebb a szerencse faktor.
Ülj le, egyes.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Már kevesen emlékeztek rá szerintem, babáim, de az a tehetségtelen, felfuttatott Meszlényi erőszakolta ki a szövetségnél, hogy az NB1-es csapatoknál játszhasson az összes (tehát akár 5) légiós egy kiscsapat elleni párharc során. Később már – ezen felül – oda-visszavágós lett az egész, majd jött ez az ökörség…. 🙁

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Nagyon igazat mond, de én ezt már korábban sulykoltam a buksi fejetekbe, babáim! Ez nem Magyar Kupa, hanem 8 élvonalbeli klub szpartakiádja. Egész biztos vagyok benne, hogy ezen a lebonyolítási rendszeren (amit van pofájuk “kupának” nevezni) a világon mindenhol RÖHÖGNEK.

J.R.Benitez
Olvasó

Régi rendszer tényleg jobb volt!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Lehet, de ’89 óta már piacgazdaságunk van…

J.R.Benitez
Olvasó

Már ha ezt annak mered nevezni

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés