Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Benke Krisztián azért dolgozott, hogy megmutassa, máshol is megállná a helyét

A Rátgéber Akadémia fiatal kosarasa szerint egy családi dobóversenyen barátságos döntetlen születne.:

:

Az NKA Pécs növendéke, Benke Krisztián még gimnazistaként került Pécsre Kaposvárról. Az 1999-es születésű kosaras igyekszik sokoldalú játékkal segíteni az NB I/B Piros-csoportjában vitézkedő csapatot. A bedobó a BB1.hu-nak adott interjút.

– Hogyan kerültél a Rátgéber Akadémiára, mióta vagy ott?

– Gimnazistaként kerültem ide Kaposvárról, ez idén lesz a hetedik éve. A kadett korosztály második évét már itt kezdtem, majd eltöltöttem a két junior évemet, aztán a tanulmányaim miatt itt maradtam Pécsen. A PVSK-ban is játszottam két esztendőt, tavaly pedig visszajöttem az akadémiára, amikor lett Zöld-csoportos csapat.

– Mit adott neked az akadémia, milyenek a feltételek?

– Szerintem mondhatni, hogy a feltételek országos szinten a legjobbak. Minden adott számunkra a fejlődéshez, tényleg csak a kosárlabdára kell figyelnünk. Eszméletlenül brutális, hogy milyen jó a létesítmény, ami három éve felépült. A pályaminőségtől elkezdve az étkezésig bezárólag minden kifogástalan. A közép- és általános iskolásoknak a kollégium része nagyon magas színvonalú, de mi, felnőttek, akik már nem lakhatunk ott is remek körülmények között élünk albérletben a város különböző pontjain.

– Melyik edzőtől tanultál a legtöbbet?

– Nekem itt az akadémián végig Ivica Mavrenski volt az edzőm, ő vitt végig. Több másodedzőm is volt, például Kaltenecker András, Szentpáli Gergő, Komlódi Dénes, Berkics Bence, jelenleg pedig Sértő Ádám.

– Mennyire tartod erős bajnokságnak a Piros-csoportot, illetve mennyire vagy elégedett az eddigi teljesítményetekkel?

– Az eddigi teljesítményünk lehetne jobb is, sajnos sok végjátékot elveszítettünk, több egy, vagy kétlabdás meccsünk volt idén. Ebben még fejlődnünk kell, de mi vagyunk talán a legfiatalabb csapat a mezőnyben, tehát a rutint még meg tudjuk szerezni. A bajnokságot én kiegyensúlyozottnak vélem, erre jó példa, hogy a listavezető Nyíregyházát is hosszabbításra kényszerítettük annak ellenére, hogy mi nem tartozunk a tabella felső részébe. Szerintem magas színvonalú másodosztályról beszélhetünk, éppen ezért kiegyensúlyozottnak kell lenni, a hullámvölgyeket könyörtelenül kihasználják az ellenfelek, minden meccsnek ára van.

– A pálya minden pontján kiveszed a részed, látszik, hogy sokoldalú a játékod. Egyénileg miben kellene még fejlődnöd?

– Fejben mondanám, hogy kéne még erősödnöm, sok hiba becsúszik kapkodás miatt. Próbálok mindenhol teljesíteni, de a védekezésre hatványozottan oda kell figyelni, hiszen abból épülnek fel a támadások. Inkább mentálisan kéne erősödnöm, valamint gyorsaságban, ott egy kicsit le vagyok maradva a posztomon játszó kosarasokhoz képest, de ezen is dolgozunk az edzőkkel, erőnléti edzőkkel.

– Lassan kirepülsz az akadémiáról, hogyan tovább?

– Nem tudom, hogy meddig maradok még, de igen, számolgatunk, hogy lassan kirepülök Rátgéber Lászlóék kezei alól. A pályafutásomra úgy tekintek, hogy szeretnék addig kosárlabdázni, amíg élvezem és értékesnek tartom, hogy ezzel töltsem az időmet. Hogy ez hogyan lesz jövőre, az majd kiderül. Idén szeretném meghúzni egy kicsit jobban, hogy jövőre értékesebb lehessek akár más csapatok szemében is, ne csak a nevelőegyesületemnek tudjak csak hasznot hozni. Ezért dolgoztam eddig itt az akadémián, hogy egyszer majd elengedjék a kezem és megmutassam, hogy máshol is meg tudom állni a helyem. Nem tudni, hogy mennyi időm van vissza, egy, vagy két év, de készen állok az előttem álló feladatra.

– Mondhatjuk, hogy kosaras családba születtél, hiszen a bátyád, Benke Szilárd és nővéred, Benke Sára is ezt a sportot űzi. Szili pályafutása mennyire irányadó neked, szoktatok beszélgetni arról a meccsek után, hogy mit kéne kijavítanod?

– Igen, sokat. A meccsek után másnap, amikor már kicsit lecsillapodtak a kedélyek szoktunk írni egymásnak. Szokta nézni a meccseimet, amikor nincs éppen edzése, vagy mérkőzése, de a statisztikáimat mindig megnézi. Ő máshogy, magasabb színvonalon látja ezt a játékot, mint én, szóval mindenképpen ki szoktam kérni a véleményét és megszoktuk beszélni, hogy ő hogyan látja a dolgokat, illetve én hogyan éltem meg. Pozitív, építő hatással szokott akár kritikát is megfogalmazni, hogy miben kell fejlődnöm, vagy erősödnöm. Persze ezt meg is fogadom, hiszen látom az ő példáján keresztül, hogy hová lehet eljutni azzal a mentalitással és kitartással, amit ő képvisel.

– Hogy ha hárman tesók rendeznétek egy dobóversenyt, akkor mi lenne a végeredmény?

– Barátságos döntetlen…

Fotó: ratgeberakademia.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés