Connect with us
Hirdetés

B-csoport

Baksa Szabolcs: ami probléma elénk került, azt megoldottuk

Feljutásra készül a Honvéd, de nincs nyomás a csapaton.:

:

A Budapesti Honvéd SE jelenleg a Férfi NBI/B Piros-csoportjának élén áll, a legesélyesebb a feljutásra. A csapat edzőjével, Baksa Szabolccsal beszélgettünk, esélyekről, célokról, a klub filozófiájáról.

– Elsődleges célunk a bajnokság megnyerése, de úgy hiszem, hogy ezzel nem árulok el nagy titkot. Viszont azt is le kell szögezni, hogy a vezetőség részéről nincsen negatív értelemben vett nyomásgyakorlás. Támogatnak minket, közösen építkezünk. Ezek a célok, ezt szeretnénk elérni, de lépésről-lépésre haladunk. Fontos, hogy minél jobb és minél kompetitívebb kosárlabdát játsszunk, fejlesszük a fiatal játékosainkat, akik oroszlánrészt vállalnak a sikereinkből. Őket próbáljuk meg felkészíteni a felnőtt kosárlabdára, és itt nem csak magamra gondolok, hanem az egész klubra. Próbálunk minél profibban működni és kihozni magunkból a legtöbbet.

Az eredmények azt mutatják, hogy jó úton haladunk. A feljutás az akadémiai működésnek is adna egy nagy pluszt, extra lendületet, ráadásul lenne egy budapesti csapat az élvonalban. Úgy akarunk feljutni, hogy annak legyen alapja, nem egy évig szeretnénk az elit klubokhoz tartozni. Azt érzem, van igény egy biztos lábakon álló budapesti csapatra. Ez persze a jövő zenéje, eddig még el kell jutni, de a Honvéd egy patinás klub, ideje lenne nyitni egy új fejezetet, ugyanis köztudott, hogy az elmúlt évek nem a legjobban sikerültek ezen a téren – mondta a BB1.hu-nak a szakember.

A Honvéd együttese az idei szezonban produkált egy húszas győzelmi szériát, amit egy hete tört meg a Jászberény.  Magabiztos szereplés.

– Olyan nagy titok nincs. Visszaköszön az elvégzett munka. Magas szintet próbálunk dolgozni, taktikai, technikai szempontból is. Ehhez rendelkezésemre áll egy olyan szakmai stáb, amelynek ugyanez a felfogása és egy olyan játékosállomány, ami nyitott erre. Olyan fiatal játékosokkal rendelkezünk, akik fejlődni szeretnének, emellett pedig olyan idősebb és rutinosabb kosárlabdázóink vannak, akik nem levezetni jöttek ide. 

Sok negatív dologról tudnék beszélni, ami a csapatot érintette,  de ezek nem megtörték, hanem megerősítették a játékosainkat. Az említett húszas győzelmi szériában is voltak olyan találkozók, melyek során nem játszottunk jól, nem domináltunk, vagy egyenesen alárendelt szerepet játszottunk, de mégis volt karakterünk és szívünk, ami győzelemhez segített minket. Ami probléma elénk került, azt megoldottuk. Mentálisan nagyon erőssé tették ezek a helyzetek a csapatot. 

Az említett nehézségeket a vírushelyzet mellett más problémák is okozták.

– A Honvéd egy hatalmas, több száz, ha nem ezer emberből álló sportszervezet. Ez a tény is befolyásolta azt, ahogy a vírushelyzethez alkalmazkodnunk kellett, kezelni kellett azt. De a szezon alatti nehézségeinket főként mégsem ez okozta. Voltak olyan sérülések, illetve betegségek, – mint például Simon Kristóf helyzete is, aki szívműtéten esett át – amik ellehetetlenítették, hogy teljes kerettel tudjunk dolgozni.

Kristóf helyzetéről beszélni kell, mert  ő úgy döntött, hogy a műtéte után visszatér a pályára. Ez egy fontos lépés volt, hiszen Kristófot vezérnek igazoltuk, aki rengeteget segít céljaink elérésében. Kovács Soma is egy elég nehéz helyzetben van betegsége miatt. Korábbi csapatkapitányunk visszavonult, de távozott a vezetőedző is, ami az egész szakmai stáb összetételét befolyásolta. De minden ilyen eset egy plusz löketet adott. 

Mi ezeket a nehézségeket  tényleg kihívásoknak tekintjük, amiket egységesen, egy szervezetként ugrunk meg, ez összetart minket. Erre használok egy kifejezést is: ‘a győzelembe való menekülés’.

Baksa fiatalon kapta meg a lehetőséget, hogy nagyot alkosson és úgy tűnik, remekül él vele.

Harminc évesen nincs nagy gyakorlatom a vezetőedzői poszton, de egy dolgot biztosan megtanultam: a játékosok érzik, ha az edző, az edzői stáb motivált és komolyan veszi a feladatát, felkészült. Ez köszön vissza az edzőmunkában, illetve a mérkőzéseken is.

Maximalista, szenvedélyes edző vagyok. Minden egyes edzésre úgy készülök, hogy magamból és a játékosokból is a legtöbbet kell kihozni. Minden egyes feladatnak fontos szerepe van az edzéseken, de az a mentalitás, amivel a tréningeken dolgozunk az köszön vissza a mérkőzéseken is. Ha én is elégetek annyi kalóriát egy edzésen vagy egy mérkőzésen, mint a játékosaim, akkor a kosarasok hinni fognak nekem. Hiszem, hogy a belefektetett energiám és lendületem visszatükröződik a csapat játékán. 

Baksa úgy látja, bőven vannak még tartalékai a csapatnak, de azt is hozzáteszi, a közelgő rájátszás már egy másik műfaj.

Még nem hoztuk ki a maximumot. Nagyon kevés, összesen három olyan mérkőzésünk volt az alapszakaszban, amikor teljes kerettel tudtunk kosárlabdázni és most azt látom, egy darabig még így lesz.

Azzal, hogy kivel akarunk játszani a rájátszásban még nem foglalkozunk. Egyszer már sikerült mindenkit legyőzni ebben a bajnokságban, így kijelenthetjük, mindenki ellen van esélyünk. Mindenkit tisztelünk, mindenkinek megadjuk ugyanazt a figyelmet. Ha bajnokok akarunk lenni, akkor nem mindenkit, de bárkit meg kell tudnunk verni.

11 hozzászólás

11
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Kendeffy BotondMAFCdrukkerneszojjabelelavjamanZsarkov Recent comment authors
Kendeffy Botond
Olvasó

Azért a Honvéd keretében a szerb légiós mellett van Simon K, Czirbus, Wirth, Markovics, aki azért bőven járt a felsőbb osztályban. Nem mennek a véletlenre, de azért az utóbbi években a rájátszás mindig kemény volt a másod osztályban.

MAFCdrukker
Olvasó

Ők a legesélyesebbek, ez vitathatatlan. Mindenük meg is van hozzá, szerintem jobb, drágább a keretük a tavalyi Nyíregyénél is. Viszont ott egy nagyon jól összerakott Jászberény, ahol két jó légiós áll rendelkezésre: ha a center Dukics valamiért nem játszik, beugrik a másodedző, irányító Rakics. A Rátgéber legtöbb játékosa évek óta együtt játszik, már a csonkaszezonban is a mostani edző, Mavrenski irányította őket. A BKG egy csúcsra járatott gépezet Nagyékkal az élen, a Vasasnak hosszú a padja, bár most néhány sérülés hatására kezdenek összeesni. A PO-esélyes csapatok közül a Veszprém, TF, Óbuda trióban most nem látom az extrát, de ez egy… Olvass tovább »

Zsarkov
Olvasó

A mostani költségvetés az A csoportban is minimum a középmezőnyben lenne, most kezdik/kezdték az új csarnok építését, ami minden igényt kielégít majd, a saját nevelésű fiatalokban komoly potenciál van, a többi magyar is többéves A csoportos múlttal rendelkezik, ha feljutnak és sikerül 5 jó légióst hozniuk, berobbanhatnak az A-ba…, tradíciójuk nekik is van, én szívesen látnám őket

Dallas
Olvasó

Bakker egyszer mutathatnátok valami HIVATALOSAT a költségvetésekkel kapcsolatban ( nb1) mert tudtommal nem publikus ,igy meg .. tudod messziről jött ember azt mond amit akar, nem rád gondolok ,csak érted én egy kicsit légből kapott infónak érzem amikor sokan tényként írnak a klubokról.

Zsarkov
Olvasó

Pontos számot nyilván nem tudok, de ha csak abból indulok ki, hogy a bosnyák bajnokság MVP-jének megéri ott játszani, valamint a kompót volt csk-ja kb. 8 év A csoport után őket választotta, illetve Simon, Völgyi és Czirbus is bőven beférne a legtöbb A csoportos csapat rotációjába, Tanoh András 3-4 elsőosztályú ajánlattal szemben a Honvédét preferálta, arról nem beszélve, hogy Sabáli és Alekszics sem két forintért vállalnak munkát, akkor kell legyen mit a tejbe aprítani…, meg azért a B csoportban (de még az A-ban sem mindenhol) nem jellemző főállású dietetikussal, fizioterapeutával, erőnléti edzővel felálló stáb

lavjaman
Olvasó

Kiemelt akadémia. DEAC 2.
végtelenített pénzpumpa
úgy kapnak tao-t hogy még kalapozni sem kell. állambácsi alapból utalja.
http://kezdo5.hu/utanpotlas/hirek-negy-kosarlabda-akademia-lett-allamilag-kiemelt-muhely-41009

Dallas
Olvasó

Nem igazán van Europába még egy olyan főváros aminek ne lenne 4-5-6 féle sportban olyan csapata ami szimplán a Főváros nevét viseli ,valahogy a fővárosiak még egymástól is elhúznak. néha úgy érzem jobban utálják egymást mint két rivalizáló vidéki klub szurkolói ,azt meg nehéz elképzelni a múlt miatt hogy BP-en Honvédosok lesznek az emberek . 🙂

bakiba
Olvasó

Nem rossz edző. Veszprémben sem volt az. De abból a pénzből, amivel a Honvéd dolgozik, kis túlzással bárki tudna eredményt hozni. Jó csapatot kapott a kezei közé, van egy erős szakmai stáb. Elég megnézni a kispadot egy meccsen: 4-5 segítő ül a csapat mellett: Mészáros Lujó, Trepi, Sabáli is gyakran, egy gyúró, Alekszics. Van pénz játékosra is, szakmára is. Az más kérdés, hogy majd a rájátszásban mire lesznek jók. A döntőig elmennek, de ott…..

vasipasi
Olvasó

Aki ismeri az írja meg kérem, hogy ő jó edző-e.

CsakAVasut
Olvasó

Műmájer, kifelé akar szerepelni

neszojjabele
Olvasó

Egy lelkes szurkoló. Semmi több.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés