Connect with us
Hirdetés

MKOSZ

Báder Márton: nem lehet ajtóstól rontani a házba

Az elnökjelölt 24 órában akar dolgozni a sportágért.:

:

Tisztújítás előtt áll az MKOSZ. Május 2-án, a korábbi kiváló kosaras, Báder Márton egyedüli jelöltként száll harcba az elnöki tisztségért. Vele beszélgettünk.

A hétvégét a debreceni U20-as országos döntőn töltötte. Hogy tetszett a közvetlen utánpótlás?

Remek volt a szervezés és hatalmas volt a küzdés minden mérkőzésen. Ha őszinte akarok lenni, a színvonalon még lehet javítani, de voltak pozitív dolgok is, amiket láttam. Én szeretem ezt a korosztályt, itt még van egyfajta “gyermeki báj”, óriási érzelmek vannak. Összetartó csapatok, egymásért küzdő játékosok.

Nem véletlenül kezdtem ezzel, hiszen több interjúban is elmondta, a férfi utánpótlás az a terület, ahol a legtöbb teendője lesz, ha megválasztják az MKOSZ elnökének.

Azt gondolom, az egész kosárlabda-társadalom egyetért, hogy a férfi utánpótlás nincs jó állapotban, de ez egy komplex dolog. Azt, hogy miért nem fejlődött az utánpótlás a megfelelő módon nem lehet elhamarkodottan megítélni, vizsgálatokra, elemzésekre lesz szükség. A szakemberképzésre nagy hangsúlyt szeretnék fektetni, ez elengedhetetlen. Meg kell találjuk azt az utat, amivel motiválni tudjuk őket. Ugyanakkor olyan megoldások kellenek, ami mögé a többség be tud állni. Vissza kell juttatni a csapatokat az A-csoportba, azt gondolom, hogy annak tükrében amennyi energiát az utánpótlásra fordít a sportág ez reális elvárás.

Miként fogadta a sportág, hogy pályázik az elnöki tisztségre?

A bizalomért meg kell küzdeni, ezzel tisztában vagyok. Sportvezetőnek ideális korban vagyok, tele vagyok vágyakkal, akarattal, dolgozni szeretnék. Egy sikeres sportolói karrier után, amikor a vezetői pályára tértem, az fogalmazódott meg bennem, rengeteg dolgot kaptam a sporttól, barátokat, kapcsolatokat, anyagiakat, kitartást, küzdeni tudást. Ahol most tartok az életben azt a sportnak is köszönhetem. Ideje valamit visszaadni, ezt pedig úgy tudom megtenni, ha dolgozok a kosárlabdáért. Az MKOSZ elnökének lenni egy hatalmas megtiszteltetés és feladat. Semmilyen más pozícióban nem tudnék ennyit tenni a sportágért.

Hogy látja, nehéz feladatot vesz át?

Igen, azt gondolom. De itt nem arról van szó, hogy egy rossz állapotban lévő sportágat és szövetséget vennék át. Szalay Ferenc elnök úr és Bodnár Péter főtitkár úr remekül kézben tartotta a dolgokat, jól menedzselte a szövetséget. Természetesen szeretnék változásokat, de nem fogok ajtóstól rontani a házba. Elemzésekre, egyeztetésekre van szükség, minden jelentős változás előtt.

Készen van a csapata, van egy elképzelése, hogy kiket szeretne az elnökségbe?

Természetesen van egy csapat, akikről azt gpndolom, hogy elkötelezett a sportág mellett és kész sokat dolgozni érte. Becsky István, Bokor Ákos, Fűzy András, Hajdu Péter, Pukler Gábor és Sántha Gergely jelenleg is tagjai az elnökségnek, tapasztalataikkal a folyamatosságot jelenthetnék. Ami az újakat illeti, az általam javasolt négy tagjelölt, Dávid Kornél, Mészáros Zalán, Krasovec Péter és Pantl Péter. Kornél tapasztalata és nemzetközi kapcsolatai rengeteget segíthetnek a jövőben. Mészáros Zalán amióta befejezte a pályafutását sportvezetőként tevékenykedik, akadémiai vezetőként a magyar utánpótlás-fejlesztés elkötelezett híve. Krasovec Péter is 52-szeres magyar válogatott, magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes, a szövetség munkáját jelenleg is aktívan segíti, az ő nevéhez fűződik a produktivitási rendszer, illetve az akadémiai ellenőrző, értékelő szisztéma, az eredményességi mutatók kidolgozása. Pantl Péter pedig a MOL-csoport kommunikációs igazgatójaként hazánk egyik legjobb, legképzettebb kommunikációs és marketing-szakembere.

Beszéljünk egy kicsit a felnőtt válogatottakról. A hölgyekre ezen a nyáron Európa-bajnokság, az urakra olimpiai selejtezők várnak.

Ha célokat tűzünk ki a csapataink elé, akkor reális célokat kell kitűzni és abban is hiszek, hogy jó szereplés esetén dicséret, rossz szerepelés esetén viszont kritika jár. Jelenleg nem látok bele a válogatottak életébe, de ha bizalmat kapok, leülök a szövetségi kapitányokkal és átbeszéljük a helyzetet. Én huszonnégy órát akarok dolgozni ezért a sportért, kiemelt szerepet biztosítva a válogatottaknak is. Fontos a nemzeti csapat, én magam is 98 alkalommal képviseltem Magyarországot, tudom, mit jelent ez.

Milyen tervei vannak a női kosárlabdával? Nagyon sikeres a szakág, a válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon, a Sopron Euroligát nyert, az utánpótlás rendszeresen ott van az A-csoport élmezőnyében…

A női kosárlabda ugyanolyan fontos, mint a férfi. Tény és való, hogy
a utóbbi egy kicsivel nagyobb nézettségnek örvend, de a sportértéke ugyanakkora a női kosárlabdának is. Ha megválasztanak elnöknek, nekem ugyanolyan fontos lesz mindkét szakág.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a férfiakhoz. Mit gondol a bajnokságban szereplő légiósok számáról, fiatalszabályról?

Az elmúlt időszakban ezzel a kérdéssel kapcsolatban meghozott döntések a sportág érdekét szolgálták. Látni kell azt, hogy az U23-as szabályhoz hasonló változások hatását nem egy-két éven belül lehet lemérni. Nagyon sok fiatal jelentős játékpercekhez jutott. Az, hogy a színvonalnak jót tett-e, az másodlagos, ha a magyar kosárlabdát fejleszteni akarjuk, akkor sokszor áldozni kell érte a csapatoknak is. Az, hogy innen miként lépünk tovább egy bonyolult kérdés. Alaposan körbejárjuk a témát, megnézzük azt is, a környező országokban miként váltak be az ilyen szabályok. Az viszont biztos, a légiósok számát akkor tudjuk csökkenteni, ha megfelelő számú magyar játékos áll rendelkezésre.

Fotó: Rátgéber Kosárlabda Akadémia

14 hozzászólás

14
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
CenterneszojjabeleC. SándorKovari AndrasRedbid Recent comment authors
Center
Olvasó

Aki 24 órában akar dolgozni, annak elfárad a szeme és nem tudja nyitva tartani…mindenesetre erőt, kitartást és sok sikert a magyar kosárlabda fejlődése érdekében!

C. Sándor
Olvasó

És rendbe kellene tenni a bíráskodást hogy következménye legyen finoman szólva az elfogult bíráskodásnak.Erre is kellene egy rendszert egy elemző rendszert kiépíteni és legyen következménye a hibás fujások tömkeletének.Fontos kosárlabdát romboló téma. Hajrá magyar kosárlabda.!!!!!!!!!!!!!

neszojjabele
Olvasó

Es rendbe kellene tenni a helyesirast hogy kovetkezmenye legyen finoman szolva az elfogult irastudatlanoknak. Erre is kellene egy rendszet egy elemzo rendszert kiepiteni es legyen kovetkezmenye az analfabetak tomkeletenek. Fontos kosarlabdat rombolo tema. Hajra kosarlabda!!!!!!!!!!!

Kovari Andras
Olvasó

Amikor a Szalay atadja az irodajat es ki akar menni az ajton a mindigot vagd utanna ott ne hagyja…! ☝️?

Rámen11-12
Olvasó

Bádernak 5 év kevés lesz a férfi szakág felfejlesztéséhez! Én 10 évet adnék neki…
A TAO korszak, az utánpótlásban dolgozó edzők, meg az akadémiák világa elképesztő mélységekbe taszította a férfi kosárlabda utánpótlását!
Hajrá Marci!

Kendeffy Botond
Olvasó

Bádernek meg kell adni a lehetőséget. Első hallásra értelmes dolgokat mond.

YoWassupFam
Olvasó

Végre megindulhat vmi. Végre a komcsi korszak berögződései elkezdhetnek halványodni. Fiú UP úgy szar ahogy van. Tele van uram-báttyám edzőkkel akik a tehetségtelen gyerekeket agyon játszatják a szülői kapcsolatok miatt. Elavult módszereket alkalmaznak, fizikai edzések kimerülnek többségben a futtassuk a gyereket 20-30percig és ennyi. Legtöbb helyen a teljes edzésterv hiányos. Vicc ami a mai UP “szakembereket” illeti. Vannak tehetséges fiatal szakemberek akik nem kapnak teret az “öregek” miatt. Vannak tehetséges gyerekeink akik nem kapnak teret a kommunista rendszerek berögződései miatt. Rendet kell tenni végre és ideje lenne ha a pár UP műhely mellé felsorakozna mégegyszer ennyi.

csédori
Olvasó

Nagyon jól látod a dolgokat.
Emberfogás van UP meccsen most nem emlékszem hány éves korig. És 1 center típusú gyereknek elmegy a kedve mert mindig megverik lábon. Amúgy tizéves korban már meg tudják mondani milyen magas lesz a gyerek, 6e Ft volt utoljára.
És felesleges gyors irányító jellegű oktatást adni egy gyereknek aki magas lesz, mert a csontozata alkata nem alkalmas rá.
Pozíciót kellene neki tanítani.

Tadam
Olvasó

A mai kosárlabda pont a pozíciófüggetlenség felé tart. Tudnod kell mindenhol játszani a pályán, ismerned kell a más posztok játékát és reagálni rá. Nézd meg, Jokics hogy oktat az NBA-ben centertől szokatlan passzaival.
Amúgy az UP-ban nem véletlenül van oktatva az először az emberfogás.
Megvan a menete a dolgoknak. A labdavezetéstől kezdve a zóna védekezésen keresztül az elzárás- leválás játékokig.
Az, hogy nálunk a Tao miatti pénzbőség mellékhatásokat okozott, a rendszer hibája.
A megélhetési szakvezetők, edzők tömege, a felesleges beruházások tucatjai, nem a sport érdekét szolgálták.?
Innen lesz szép feladat Marcinak rendet tenni, mert sok tyúkszemre rá kell lépni.

csédori
Olvasó

Rendben tehát megvan a menete a dolgoknak, mondj egy tehetséges U 23-as centert, magyart, mert azt nem nagyon akarom elhinni, hogy nincs magas gyerek az UP-ban.

Tadam
Olvasó

YoWassupFam. Nem tudom dolgoztál-e valaha UP-ban, de engedd meg, hogy pár tapasztalatot megosszak veled. Pár évig dolgoztam benne, néhány egyesületnél. Igen, sok haver edző, szakvezető van. Ezek általában nem a komcsik közül kerülnek ki (kivéve, ha a naracsosok annak számítanak). Sajnos tényleg sok helyen játszatni kell a párttitkár, az önk. képviselő, a húsboltos gyerekét. Ha szerencséd van csak csereként. Azért, hogy meglegyen a létszám vagy mert csak így kapsz támogatást. ? Régebben (2010 előtt) a szülők saját autóval vitték meccsre a csapatot, ha éppen nem tudtunk buszt szerezni. Apu, anyu ha ott volt, szurkolt is. Megjött a kánaán (tao) lett… Olvass tovább »

Redbid
Olvasó

Szerintem a bentlakásos középiskolai kosárlabda kollégiumokra épülő képzés lehetne egy út, ahol a tantervet is jobban, célirányosabban a kosárlabda verenyeztetéshez lehetne, kellene igazítani, szerintem ez nagyon fontos lenne!! Azért gondolom, mert legtöbb gyerek a középiskola elkezdését követően 16-18éves korában hagyja el a sportágat, sokesesetben amiatt mert a tanulást nem, vagy nehezen tudja megfelelően összeegyeztetni az egyre nagyobb elvárásokkal a kosárlabda terén! Szerintem ugyanez az oka annak is, hogy a meglévő akadémiák sem tudják olyan sziten biztosítani a megfelelő utánpótlást, mint azt mindenki gondolná, várná!! Ezen kollégiumokban aztán az étkeztetéstől a fizikai felkészítésen, a mérkózésre való készüléstől, a megfelelő tanulságok levonásán… Olvass tovább »

Pbask
Olvasó

Sok sikert Marci!
Rázzátok gatyába ezt a sportágat, és legyen ott a helye, ahová való!
Hasonló sikereket kívánok Neked, mint játékosként! 🙂

fanaticfantastic
Olvasó

Egyetértünk! Hajrá Marci!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés