Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Az MVM-OSE Lions együttműködési megállapodást kötött az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal

Oroszlánynak hála, már a kosárlabda is az Ovi-Sport Program része.:

:

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványt (még Ovi-Foci néven) Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje alapította. 2011 óta dolgoznak azon, hogy országszerte minél több óvodában megvalósítsák a Nemzeti Ovi-Sport Programot, amely által eddig már óvodások tízezreinek tették lehetővé a mindennapos mozgás felhőtlen örömét.

A megállapodás azért is különleges, mert immár a kosárlabda is bekerült a Nemzeti Ovi-Sport Programba. Nem meglepő, hogy elsőként Oroszlány közreműködésével, hiszen ott az ovi-kosár már 9 éve nagy sikert arat és a hétvégék szerves programja.

Elsőként Beck Ferencet, a MVM-OSE Lions elnökét kérdeztük a megegyezésről.

– Évek óta van egy ovisoknak futó programjuk – ovi-kosár -, meséljen erről egy kicsit, miért tartják ezt Önök fontosnak?

“Úgy látom, a mai világban a szülőknek kevesebb idejük van arra, hogy a gyerekekkel már kiskorban megszerettessék a mozgást. Szerencsére nálunk az ovi-kosár már családi programmá vált és bár valóban benne van a nevében a kosár, valamint kosárlabdával is találkoznak a legkisebbek, ez sokkal inkább a szocializációról, a mozgáskoordinációról és a mozgás megszerettetéséről szól. A gyerekek megismerik a csarnokot, találkoznak azokkal, akik a jövőben osztálytársaik lehetnek és nyilván mindeközben edzőink terelik őket az iskolai és az egyesületi kosárlabda felé is.”

– Min változtat, mit változtat meg ez a mostani megállapodás?

“Azt gondolom sikeres a programunk, több mint kilenc éve csináljuk már, sok gyermeket vezettünk így bele ez iskolai és egyesületi kosárlabdába. A megállapodásunk célja, hogy az ország megismerje az Ovi-Sport Alapítványt, az Ovi-Sport Program gondolkodását, illetve, hogy ötvözzük a két kezdeményezés tudását, oktatási mechanikáját és elveit, annak érdekében, hogy a gyermekek már ebben a korban találkozzanak a kosárlabdával, szakmai felügyelet és segítség mellett, játékos formában. A közös terveink között szerepel egy szabadtéri Ovi-Sport Pálya megépítése, mellyel a friss levegőn való mozgást is szeretnénk megszerettetni a legkisebbekkel.”

– Milyen eredményei lehetnek ennek?

“Közös cél elterjeszteni az óvodákban a mozgást, a mozgáskultúra fejlesztését, mert ezt később már sokkal nehezebb pótolni. A régi együttműködéseinket visszük tovább több óvodával, reméljük ez a kezdeményezés országszerte elterjed és a sport szerepének fontossága a fiatalok életében a 21. században sem vész el. Kosárlabda szempontból azt gondolom, hogy minden utánpótlás eredmény szép, de az igazi fokmérője a nevelés sikerességének az, ha a jövőben a felnőtt csapatokba megérkeznek ezek a fiatalok és első osztályú játékosok válnak belőlük. Úgy látom a mi utánpótlásunk ebben a tekintetben is remek irányba halad.”

Természetesen megkerestük Dr. Molnár Andreát, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnökét, hogy mondja el véleményét a megállapodásról.

“Az Alapítványt 2011-ben alapította Buzánszky Jenő, abból a célból, hogy működésével támogatást tudjon nyújtani az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, utánpótlás neveléséhez intézményi kereteken belül. Annak ellenére, hogy a focival kezdtünk, Jenő bácsi már egy 2011-es interjúban elmondta, hogy ebben a korban nem kifejezetten a sportág a fontos, hanem az, hogy a gyermekek megszeressék a sportot, a mozgást és a mindennapi életük részévé váljon. Ezért tűztük ki azt a célt, hogy nem csak magát az oktatást visszük be az óvodákba, hanem megfelelő infrastruktúrát is teremtünk hozzá. Így alakult ki a komplex Nemzeti Ovi-Sport Program, amelynek része a Pálya, az eszközök és az oktatási program egyaránt. Futballal indultunk, később csatlakozott a kézilabda, a röplabda, a tenisz, a tollaslabda és az SNI-s gyerekeknek kialakított program – mondta az Alapítvány munkásságáról az elnök.”

“Már nagyon hiányzott a sportágak közül a kosárlabda, hiszen 500 Pályát építettünk szerte az országban és mindegyiken van kosárpalánk, ezáltal mindegyik alkalmas arra, hogy az ovi-kosár program is bevezetésre kerüljön. Ezt az eddigi hiányt hivatott pótolni az oroszlányiakkal kötött megállapodásunk. A kosárlabda területén elsőként  Oroszlánnyal állapodtunk meg, így még nagyon új az egyezség. Az MVM-OSE Lionsnál ugyanakkor már régóta foglalkoznak ovi-kosárral, közvetlen kapcsolatuk van az ottani óvodákkal, mi pedig több, mint tíz éves múlttal, rengeteg tapasztalattal rendelkezünk az óvodások mozgásfejlesztése területén. Az Alapítvány a Debreceni Egyetemmel közösen alapított egy felsőfokú szakirányú továbbképzést az óvodapedagógusok számára is, amelyen sportalapozó mozgásfejlesztő óvodapedagógusokat képzünk.  Azt gondolom, hogy az eddig felhalmozott tudásunkat nagyon jól fogjuk tudni ötvözni és vegyíteni annak érdekében, hogy az óvodások megismerjenek még egy sportágat, melynek alapjait játékos formában elsajátíthatják. A kettőnk tudására alapozva a Magyar Kosárlabda Szövetség hozzájárulásával és jóváhagyásával, szakmai meglátásaival egy ovi-kosár oktatókönyvet is tervezünk kiadni, mely napi szinten segíti majd a pedagógusok munkáját az eddig elkészült oktatókönyveink mellett. Közösen szeretnénk rendezvényeket szervezni, illetve egy ovi-kosár kupasorozatot elindítani, amelynek az első állomása természetesen mindenképpen Oroszlány lesz!” – zárta mondandóját Dr. Molnár Andrea.

 

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Bobby666Oroszlanyi Banyasz Recent comment authors
Oroszlanyi Banyasz
Olvasó

Nagyszerű kezdeményezés! Hajrá, gyerekek, szeressétek meg minél többen a kosárlabdát!

Bobby666
Olvasó

Csillagos ötös! Hajrá OSE, hajrá magyar utánpótlás!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés