Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

Az európai válogatottak legtapasztaltabb edzői: Deschampstól Romantsevig

Az európai országok válogatottjainak élén a legtöbb meccset ledolgozó mentorok áttekintése. A legendás Levtől és Deschampstól az oroszországi Romancevig.:

:

Állandó kormányosok: Európa legtapasztaltabb válogatott edzői

A futball világában a válogatott edzője sokszor egy egész ország arcává és szimbólumává válik. Egyes mentorok évekig a posztjukban maradnak, és ezzel egy egész korszakot alakítanak ki a csapat történetében. Ebben a cikkben az európai válogatottak legtapasztaltabb edzőit tekintjük át, akik a legtöbb meccset dolgozták válogatottjaik élén.

Löw és Deschamps: jelenlegi rekorderek

A válogatott élén lejátszott mérkőzések számában vitathatatlanul vezető szerepet tölt be a jelenleg dolgozó edzők között Joachim Löw. A legendás német edző 198 mérkőzést töltött a német válogatott vezetőedzőjeként, ezzel megdöntötte hazája rekordját, és a mostbet magyar verzió szerint a csapat történetének legjobbjának tartják.

Az egyetlen, aki utolérheti Loew-t ebben a mutatóban a közeljövőben, Didier Deschamps. A „trikolorok” élén a 150. jubileumi mérkőzést ünnepelte a francia válogatott vezetőedzője, aki játékosként és edzőként is elsőként nyert világbajnokságot.

Mindkét edző nehéz időket él át saját csapatával, de tapasztalatukat és eredményeiket tiszteletben tartják. Deschamps abban reménykedik, hogy a 2024-es Eb-n vissza tudja juttatni Franciaországot az élvonalba, Löw pedig valószínűleg hosszú ideig tartó munka után távozik posztjáról.

A múlt legendái: Winterbottomtól Romancevig

A modern rekordok azonban elhalványulnak a múlt század edzőinek eredményeivel szemben. Így az angol Walter Winterbottom 141 meccsen vezette az angol válogatottat, úttörővé téve a britek edzői pályáját.

Spanyolországban a vitathatatlan éllovas Vicente Del Bosque, aki Európa- és világbajnokságot nyert a válogatottal. 114 meccse a Vörös Furies vezetőedzőjeként rekordnak számít a spanyoloknál.

Oroszországban Oleg Romantsev játszotta a legtöbb mérkőzést a nemzeti csapat élén – 58 meccset. A Spartak legendája hullámvölgyeket élt át a válogatottban, a zsinórban aratott 12 győzelmi sorozattól a világbajnokságról való kiesést követő pogromokig.

Romancev csak egy meccsel előzi meg az orosz válogatott másik híres edzőjét – Sztanyiszlav Csercseszovot -, ami az orosz csapat kormányosainak nehéz sorsát jelzi.

Tragédiák és botrányok a rekordok árnyékában

Sok rekorder tragikus események és botrányok kísérték pályafutását. Így Vittorio Pozzo olasz válogatottbeli sikereit beárnyékolja az a gyanú, hogy Mussolini részt vett a dél-amerikai játékosok honosításában és a játékvezetők segítésében.

Ennél is tragikusabb Bob Glendenning holland edző sorsa, aki az egyetlen külföldi a rekorderek listáján. Az angol túlélte a náci megszállás borzalmait, amely aláásta egészségét, és ezt követően idő előtti halálához vezetett.

Az ilyen történetek gyakran a rekordok száraz számai mögött rejtőznek, felidézve azokat a tragédiákat és megpróbáltatásokat, amelyeken kiváló mentorok mentek keresztül a futball különböző korszakaiban.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés