Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

Az Európa-bajnokság a kiemeltebb Völgyi Péter csapata számára

Elkezdte a felkészülést az U18/19-es válogatott, mely ezen a nyáron a világbajnokságon is érdekelt. Interjú.:

:

Sűrű nyári program előtt áll Völgyi Péter és az U18/19-es lány kosárlabda válogatott. Előbb július 6-14. között Szarajevóban szerepel a korosztály A-divíziós Európa-bajnokságon, majd július 20-28. között Bangkokban lesz jelenése az U19-es világbajnokságon. A héten már el is kezdte a csapat a felkészülést a komoly erőpróbák előtt.

– Elkezdtük a munkát, egy 19 fős bő keretet jelöltem ki – mondta Völgyi Péter vezetőedző. – Hét darab felkészülési mérkőzésünk lesz a következő három és fél hétben. Ebből Olaszországban játszunk három meccset, négyet pedig Székesfehérváron. A mostani keretünk alapján ez nem U18/19-es válogatott, hanem tisztán U18-as. Az U19-es válogatott játékosok az U20-as válogatottal fognak dolgozni és készülni a nyáron. Szarajevóban lesz az Európa-bajnokság, és mivel onnan nem lenne értelme hazajönni, ezért onnan rögtön megyünk tovább a világbajnokságra. A korábbi 12 fős csapattal, ami akkor változhat, ha sérülés vagy más, egyéb ok erre kényszerít minket. Az alap tervünk az, hogy ugyanazzal a 12 emberrel utazunk.

– A menetrend rendkívül sűrű ebben a formában. Bírni fogja ugyanaz a 12 játékos ezt a terhelést?

– A lányoknak nem ismeretlen ez a terhelés, mert az elmúlt két évben ugyanígy “dupláztak”. Ami előny, hogy óriási rutinjuk van ezekben a nemzetközi mérkőzésekben, az egyben hátrány is, mert ez a sokadik nyaruk, amikor minimális pihenőidejük van. Próbáljuk ezt a kicsi tompaságot enyhíteni náluk, és teljesen élessé, sikeréhessé tenni őket az EB-rajtra.

– Az Európa-bajnokság és a világbajnokság közül melyik torna élvez prioritást a csapatnál?

– A két világverseny közül az Európa-bajnokság a fontosabb és a kiemeltebb számunkra. A VB a tavalyi teljesítményünknek a jutalma, hogy ott lehetünk egyáltalán. A korosztályhoz képest ott egy évvel fiatalabbak leszünk. Nagyon szeretnénk jól szerepelni, de a csoportbeosztás sem kedvez sajnos, hiszen megkaptuk USA-t, Ausztráliát és Koreát. Nagyon nehéz feladatok várnak ránk.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett az Európa-bajnokságon a tavalyi harmadik helyezés után?

– Azt mondtam a lányoknak és a szövetségben is, a célunk az lehet, hogy egyénileg is fejlődjön mindenki a nyáron, illetve csapatként is érjünk össze. Szeretném, ha kihoznánk magunkból a maximumot. Az EB-döntőben az első nyolc csapat közül bárki megnyerhette volna a tornát tavaly. Nagyon hasonló erősségűek a csapatok. Ha négy közé tudunk jutni, az már egy komoly fegyvertény lenne. Elégedett pedig akkor leszek, ha – ahogy említettem is – kihozzuk a maximumot a nyárból.

– Mi várható a világbajnokságon ilyen erős csoportellenfelek mellett?

– A lebonyolításnak a specialitása, hogy a csoportmeccseken betlizhetsz, de ha a negyedik meccsedet megnyered, akkor még bejuthatsz a felső nyolc csapat közé is. Ha akkor nyerni tud egy csapat, akkor valószínűleg még éremért is játszhat. Nehéz a csoportunk, de ha a negyedik meccset be tudjuk húzni, akkor csak könnyebb ellenfelek következhetnek, mint a csoportbeliek. Bízunk benne, hogy tudunk élni ennek a lebonyolításnak a pozitív oldalával.

A 19 fős bő keret:

Angyal Barbara, Boros Berta, Boros Júlia, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Echmann Dalma, Horváth Fruzsina, Juhász Angéla, Keita Aya, Kiss Angelika, Madár Eszter, Mányoki Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Varga Eszter, Vári Zita, Végh-Dudás Anna, Vincze Nikolett, Wentzel Nóra

A csapatból Kiss Angelika jelenleg még sérült, Varga Eszter pedig Mongóliában szerepel az U18-as 3×3-as világbajnokságon. Ő a jövő héten csatlakozik be a munkába.

Fotó: hunbasket.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés