Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Az Európa-bajnok Szlovénia szakembereit lenyűgözte Rátgéber László előadása

Megtisztelő felkérésnek tett eleget dr. habil. Rátgéber László: a szlovén kosárlabdaedzők meghívására tartott előadást.:

:

Rátgéber Lászlót a férfi vonalon regnáló Európa-bajnok otthonába hívták meg előadást tartani. Megtisztelő, hogy egy kosárlabdában nagyhatalomnak számító ország legjobb szakemberei, edzői kíváncsiak arra, mi zajlik a sportágban Magyarországon, és érdeklődnek az iránt, hogy miként működik Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, illetve a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK).

A jugoszlávok tőlünk tanultak – majd elhúztak mellettünk

Előadásának elején Rátgéber László megvilágította a történelmi hátteret, hogy minél jobban képbe helyezze a hallgatóságot. Kiemelte, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett, valamint a férfi kosárlabda-válogatott 1955-ben Európa-bajnokságot nyert. Ebben az időben a jugoszlávok tőlünk tanultak.

Az 1956 utáni időszakban Magyarországon nem épültek új létesítmények, ezzel együtt a csapatsportok terén elmaradtak a nagy sikerek, inkább az egyéni sportok fejlődtek – a kosárlabda-kultúrát építő Jugoszlávia viszont ekkor el tudott húzni hazánk mellett.

Az utóbbi évtizedben aztán rohamléptékkel fejlődött hazánkban a létesítményhelyzet, új stadionok, csarnokok épültek, ami hatalmas lökést ad a csapatsportok számára – ugyanakkor óriási szükség van nagyon magas szakmai színvonalat képviselő műhelyekre, amelyeket a KSMK támogat, s amelyek a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve, munkájukhoz felhasználnak minden olyan segítséget, amit a tudomány napjainkban nyújtani tud.

Hanga Ádám: „Ide már tényleg csak tehetség kell!”

Az egyik ilyen műhely a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amelyen a közelmúltban két kiváló magyar kosárlabdázó is járt. A Barcelonából nemrég a Real Madridba igazolt Hanga Ádám a létesítményt, a benne rejlő lehetőségeket látva így fogalmazott:

„Talán fel sem fogják a gyerekek, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak, ha idekerülnek! Ide már tényleg csak tehetség kell! Elképesztőek a feltételek, Rátgéber László révén pedig olyasvalaki vezeti ezt az akadémiát, aki bejárta egész Európát, edzőként mindent elért, rendkívül sikeres szakember.”

Az első, és mindmáig egyetlen magyar NBA-játékos, Dávid Kornél véleményére is érdemes odafigyelni:

„Nektek, játékosoknak nagy szerencsétek van, hogy itt dolgozhattok! Legyetek erre büszkék! Gyakorlatilag minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kihozzátok magatokból a maximumot. Egy ilyen létesítmény van csak jelenleg az országban! Nem mellesleg itt olyanoktól tanulhattok, akik az edzői és játékospályafutásuk alatt rengeteget tettek le az asztalra.”

Kiváló szakemberek, kifogástalan infrastruktúra, a legmodernebb eszközök

Az előadáson résztvevő közel száz szlovén szakember választ kapott arra, hogy miért beszél mindenki elismerően az Akadémiáról, s miért tartják egyedülálló létesítménynek nem csak Magyarországon, hanem Európában is.

  • Saját területük legkiválóbb szakemberei dolgoznak itt, mint például prof. dr. Nenad Trunic (szakmai igazgató-helyettes), Janez Drvaric, Fabio Fossati és Ernest Radjen nemzetközi mentoredzők, prof. dr. Sergej Ostojic és prof. dr. Marko Stojanovic tudományos munkatársak, az orvosi stábban pedig dr. Knoll Zsolt, dr. Kollár Lajos, dr. Cziráki Attila, dr. Horváth Iván.
  • A legmodernebb teljesítménydiagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, mint a Kinexon, a GPExe, a Catapult.
  • Kifogástalan, minden igényt kielégítő az infrastruktúra: a csarnokban három pálya kapott helyet a legmodernebb parkettaborítással; szauna, jacuzzi, krioszauna, valamint az erősítő teremben a legszínvonalasabb eszközök állnak a játékosok rendelkezésére; az öltözők kialakítása a játékosok maximális komfort- és biztonságérzetét szolgálja.
  • A rehabilitációt és regenerációt a legmodernebb eszközök segítik: elektro-, ultrahang-, tecar-, lézer-, mágneses- és lökéshullám-terápia, Game Ready, antigravitációs futópad, hivamat-terápia.
  • A közvetlenül a csarnok mellett található kollégiumban 32 légkondicionált szoba áll a tehetségek rendelkezésére wifivel és saját mosdóval.
  • Az Akadémia éttermében helyben, szakmai irányelvek és kontroll alatt készülnek az ételek a modern, egészségtudatos táplálkozásnak megfelelő anyagokból. Napi ötszöri étkezés biztosított a kollégium lakói számára, továbbá van lehetőség egyéni dietetikai konzultációra, amely után egyénre szabott étkezési programot kaphat a sportoló.

Rátgéber László előadása nagy sikert aratott

Nagyon örültünk annak, hogy az utánpótlás program vezetői számára idén a nemzetközi szinten is elismert, neves szakember, Rátgéber László tartott előadást. Sok érdekes dolgot láttunk és hallottunk tőle, miközben több mint másfél órán át bemutatta projektjét. Lebilincselő volt a prezentációja! Kivételes, amit ő eddig elért, és az is, amilyen tervei még vannak. Megmondom őszintén, egy kicsit mindannyian irigykedtünk, egyben nagyon boldogok voltunk, hogy valaki ilyen sikeresen vezet egy hatalmas projektet, amiből a kosárlabdasport rengeteget profitál. Remélem, hogy hamarosan élőben is lesz lehetőség arra, hogy megnézzük, miként működik a pécsi akadémia

– fogalmazott az egyik elismert szlovén tréner, Vlado Velikonja.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés