Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Az élsport és az egyetemi tanulmányok összeegyeztethetőek

Szimbiózisban él együtt az NKA és a PTE.:

:

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia, mint kiválósági központ elsődleges célja természetesen az, hogy olyan sportolókat képezzen, akik a legmagasabb szinten is megállják a helyüket. Ezzel párhuzamosan minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a tőlük kikerülő játékosok ne csak a pályán, hanem a civil életben is érvényesüljenek: kiemelten fontosnak tartják, hogy felsőfokú tanulmányokat végezzenek. A Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Miseta Attila szerint a két intézmény kiváló szimbiózisban él egymással – írja a Rátgéber Akadémia honlapja.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémián már középiskolás korban – együttműködő intézményi partnereknek, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumnak és a Cserepka János Gimnáziumnak köszönhetően – megmutatják a náluk pallérozódó gyerekeknek és szüleiknek, hogy van lehetőség párhuzamosan a sportra és a tanulásra. Az általuk kínált életpályamodell következő lépéseként, az érettségi után aztán minden segítséget megadnak ahhoz, hogy játékosaik felsőfokú tanulmányokat folytassanak: szoros együttműködést ápolnak a Pécsi Tudományegyetemmel, amely intézményben az elmúlt évek során és jelenleg is nagyon sok sportolójuk és szakemberük tanult, illetve tanul, továbbá szerzett diplomát, s ahol nagyon széles spektrumú képzési kínálatból lehet választani.

Nagyon fontosnak tartják, hogy a játékosok az aktív sportpályafutásuk után könnyen integrálódjanak a civil életbe – hogy ez korábban, vagy később jön el, előre senki sem tudja, de tisztában kell lenni azzal, hogy nem mindenkiből lesz élsportoló –, amihez kiváló „mankó” az egyetemi diploma.  Az Akadémia akkor sem engedi el korábbi növendékei kezét, ha már befejezték játékoskarrierjüket: ha van rá lehetőség, és megfelelő végzettséggel rendelkeznek, szívesen foglalkoztatják őket. Szeretnék elérni továbbá, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékeire is érvényes legyen az, ami a vízilabdázókra, miszerint többségük diplomás, intelligens sportoló.

Arra, hogy az élsport és a felsőfokú tanulmányok igenis jól megférnek egymás mellett, kiváló példa az Akadémia felnőtt férfi és U20-as csapata. Nagyon büszkék arra, hogy a két keretből jelenleg tizenhárman egyetemisták: a felnőtteknél kilencen, az U20-asoknál négyen járnak az edzések mellett a Pécsi Tudományegyetem valamelyik karára. Tegyük hozzá, a „hiányzók” közül például szerb légiós, Nemanja Djordjevic diplomás közgazdász, az U20-asoknál pedig a többség még középiskolás – szeretnék elérni, hogy utóbbiak közül is minél többen továbbtanuljanak, diplomát szerezzenek.

A nyári szünetben Kovács Péter személyében egy sokszoros válogatott, hatalmas A-csoportos tapasztalattal felvértezett játékos is az NKA Pécset választotta. A 33 éves bedobó elárulta, döntésében nagy szerepet játszott, hogy a Pécsi Tudományegyetemnek köszönhetően itt folytathatja tanulmányait.

Tisztában voltam vele, hogy az Egészségtudományi Karon indul szakedzői mesterképzés, amire nagy örömmel jelentkeztem. Talán van még pár évem a pályán, de nagyon fontosnak tartom, hogy az aktív sportpályafutásom utáni életre is gondoljak, itt pedig olyan végzettséget szerezhetek, amellyel a későbbiekben akár el is tudok helyezkedni. Visszatekintve: sok olyan nagy tehetséget láttam, akiknek sérülés, vagy más okok miatt korán befejeződött a játékoskarrierje, s miután nem fordítottak energiát a tanulásra, nehéz helyzetben találták magukat. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy borzasztó gyorsan elszaladnak az évek! Bár valóban nem könnyű összeegyeztetni az élsportot és a tanulást, meg lehet oldani, főleg, ha olyan klubot talál az ember, ahol mindenben segítik

– fogalmazott Kovács Péter.

A felnőtt csapat mindössze húszéves játékosa, Scherer Bálint tősgyökeres pécsi, s gyakorlatilag az Akadémia összes lépcsőfokát végigjárva jutott el a profi pályafutásig. A középiskolát úgy végezte el, hogy a Babits gimnáziumban minden segítséget megkapott ahhoz, hogy a tanulás mellett a sportra is koncentrálhasson, most pedig már a PTE Közgazdaságtudományi Karának hallgatója gazdálkodás és menedzsment szakon.

– A középiskolában olyan egyénre szabott tanrendet alakítottak ki, amelynek köszönhetően kedden és csütörtökön reggelente részt tudtam venni az egyéni képzéseken, ami rendkívül fontos volt számomra – mondta Bálint. – Szerettem volna továbbtanulni, épp ezért nagyon örültem neki, hogy az Akadémia nem csak engedte, hanem kifejezetten támogatta azt, hogy egyetemre járjak, és felsőfokú tanulmányokat folytassak. Jó érzés, hogy bár magas szinten kosárlabdázhatok, emellett érzem, hogy több lábon fogok állni egy egyetemi diplomának köszönhetően!

A Pécsi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Miseta Attila úgy véli, a két intézmény kiváló szimbiózisban él egymással, mindkettő számára előnyös, hogy egy városban, nem messze egymástól működnek – mindez plusz vonzerőt jelent sportolóknak, hallgatóknak egyaránt.

– Annak idején nagy öröm volt számunkra, hogy megnyílt a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A sportolás és a tanulás, úgy gondolom, nagyon-nagyon egybefüggenek, már csak az életkori sajátosságok miatt is. Mens sana in corpore sano, tehát az ép testben ép lélek mondás az egyetem, sőt, minden egyetem számára egy örök szlogen, úgyhogy nagyon örülünk annak, ha a hallgatóink, illetve a munkatársaink különböző szinteken sportolnak. Az akadémia nyilván az elitről szól. A sportolók jelentős hányada egy idő után nem folytatja, más életpálya kell, hogy megnyíljon előttük. Tudjuk jól azt, hogy abban az esetben, ha ez nem így történt, egészen kiváló sportolók is elkallódtak. Ebben tud segíteni az egyetem, hiszen az élsport rendkívüli tanulmányi rend mellett összeegyeztethető az egyetemi tanulmányokkal! Tudjuk, hogy a sportolók jelentős része a pályafutásuk lezárása után is a sport környékén tevékenykedik, ebben a tekintetben a sporttudományi képzéseinket tudjuk ajánlani, nagyon széles palettával rendelkezünk. Az a tény, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, vagy ahogy mi szoktuk mondani, a Rátgéber Akadémia itt van Pécsett, egyfajta többletérdeklődést, vonzerőnövekedést jelent az egyetem számára, vice versa az a tény, hogy itt van a PTE, ennek köszönhetően pedig a sportolók a sportteljesítmény mellett kiteljesedhetnek tanulmányi téren is, plusz vonzerőt jelent az akadémiának. Véleményem szerint ez egy nagyon jó szimbiózis! A két intézmény között vezetői szinten is nagyon jó a kapcsolat, maradjon is így! – fogalmazott prof. dr. Miseta Attila.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémián – férfi vonalon – jelenleg a következő játékosok végeznek felsőfokú tanulmányokat. Felnőtt csapat: Herger Salamon (PTE KTK), Kazy Balázs (PTE TTK), Kármán Domonkos (PTE ETK), Kerpel-Fronius Gáspár (PTE KTK), Kollár Bence (PTE KTK), Kovács Péter (PTE ETK), Meszlényi Róbert (PTE ETK), Rátvay Balázs (PTE TTK), Scherer Bálint (PTE KTK). U20-as csapat: Bánfi Balázs (PTE ETK), Kelemen Benjámin (PTE ETK), Merkl Barna Márton (PTE KTK), Rátgéber Tamás (PTE TTK).

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés