Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

“Az első és legfontosabb, hogy rendbe szedjük a csapaton belüli kémiát”

Kosztasz Flevarakisz első magyarországi interjúját a BB1-nek adta. Beszélt arról is, milyen játékost keres Damier Pitts helyére.:

:

Szerdán derült ki, hogy Kosztasz Flevarakisz veszi át Sabáli Balázs helyét a Sopron KC élén. Még csak egy napja van a hűség városában a tréner, de máris beírta magát a magyar kosárlabda történelemkönyvébe, hiszen ő az első görög vezetőedző a magyar férfi bajnokságban.

Az 50 éves – angolul, olaszul, spanyolul és németül is kiválóan beszélő – szakember Szalonikiben született, 1988-ban a PAOK utánpótlásában kezdte meg edzői karrierjét, tíz évvel később pedig már a felnőtt csapatot irányította. Rögtön az első szezonja végén, 1999-ben megnyerte a Görög Kupát, majd a következő évben döntőt játszott a bajnokságban a Panathinaikosz ellen. Három teljes szezont húzott le az Euroligában, legyőzte csapatával többek között a Barcelonát, a Bolognát és a Maccabit is. Görögországban megválasztották az év edzőjének és leülhetett a kispadra a Görög All Star-Gálán is. A PAOK történetében ő a második legtöbb mérkőzésen irányító edző.

2006-ban elhódította a Keravnosszal a Ciprusi Kupát, 2017-ben pedig az Asztanával bronzérmes lett a FIBA Asia Champions Cup sorozatban, ezzel történelmi sikert ért el a kazah kosárlabdában.

Dolgozott az NBA-ben szereplő Denver Nuggets scouting csapatában, 2001-ben másodedző volt a Milwaukee Bucks NBA Summer League csapatánál.

Tegnap érkezett meg Sopronba fotó: (astanatimes.com)

A 2008/2009-es idényben volt Németh István edzője az AEK Athénnál, az ő kifejezett kérésére szerződött a görög fővárosba a körmendi ikon. 2005 és 2009 között volt a svéd válogatott szövetségi kapitánya is, az ő edzősködése idején volt, amikor a Sztojan Ivkovics vezette mieink 2007-ben a spanyolországi Menorcán 75-64-re legyőzték a skandinávokat Európa-bajnoki pótselejtezőn, és bennmaradtak az A-csoportban ( a magyar, dán, svéd trió csatázott az elitligás tagság megőrzéséért a minitornán).

Az idei szezon elején újra hazájában, a PAOK csapatánál edzősködött, közel egy hónappal ezelőtt BL-meccsen járt Szombathelyen, amit Váradi Benedekék tíz ponttal megnyertek.

Kosztasz Flevarakisz első magyarországi interjúját a BB1.hu-nak adta.

– Mi történt Görögországban? Miért jött el a PAOK-tól?

– Elég összetett a dolog. Nehéz szituációban volt a csapat, nem úgy kezdtük a szezont, ahogy elterveztük, a görög bajnokságban és a Bajnokok Ligájában sem jöttek az eredmények. Kicsit zaklatott is volt a felkészülésünk, nem volt elég időnk összeállni a nyáron, mert már szeptember végén tétmeccset játszottunk. Emellett anyagi gondokkal is küzdött a klub, úgy éreztem, mindenkinek az lesz a legjobb, ha barátságban, közös megegyezéssel elválnak az útjaink. Egyébként nagyszerű kapcsolatom volt mindenkivel a PAOK-nál, jól kijöttem a játékosokkal, szerintem jól is dolgoztunk, nem volt semmi gond. Ez benne van a sportban, néha van ilyen, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy eltervezted.

– Néhány héttel ezelőtt játszott egy BL-mérkőzést Magyarországon

– Nem az volt az első „magyar-élményem”, hiszen nemcsak klubszinten, a svéd válogatottal is találkoztam már Magyarországgal, felkészülési mérkőzésen és tétmeccsen is összecsaptunk, ha nem is olyan sokszor, de azért vannak már tapasztalataim.

– És mit tud a magyar kosárlabdáról?

– Azt biztosan, hogy a magyar kosárlabda és az itteni bajnokság is fejlődik, évről évre egyre jobb és erősebb. Tudom, hogy az önök országában a kosárlabda fontos helyen szerepel a sportágak között, sokat is áldoznak rá. Ez nekem nagyon tetszik, örömmel jöttem, megpróbálok ennek részese lenni, szeretnék minél többet segíteni – természetesen nemcsak a Sopronnak, egész Magyarországnak –, hiszen most már ez közös célunk, hogy együtt sikeresek legyünk. Azt megígérhetem, hogy keményen fogok dolgozni, a tőlem telhető legtöbbet akarom kihozni magamból. Ez egy nagyon komoly liga, jó csapatokkal, jó adottságokkal, és azt is hallottam, hogy jó játékosok vannak.

Egy hónapja járt már Szombathelyen (fotó: fiba.com)

– Hogyhogy igent mondott a soproni felkérésre? Nem is volt más lehetősége?

– Kivárhattam volna, hogy legyen esetleg egy nagyobb ajánlatom, de nem akartam, mert megtetszett a soproni lehetőség. Éreztem benne a kihívást, szimpatikus volt, amit felvázoltak elém a vezetők. Tisztában vagyok vele, hogy jelenleg nincs könnyű helyzetben a csapat, sőt, de azon leszünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül kikecmeregjünk a gödörből. Úgy veszem észre, az emberek motiváltak, ez mindenképpen jó előjel.

– Milyenek az első benyomásai az új csapatáról?

– Először is azt szögezzük le, hogy időre lesz szükségünk. Nekem is és a csapatnak is, hogy megismerjük egymást, és hogy építkezni tudjunk. Még csak tegnap érkeztem meg, sok mindent nem tudok elmondani. Ismerkedünk egymással, felmérem a terepet. Úgy veszem észre, hogy a játékosok is megértették, mennyire komoly a szituáció. Változtatni akarnak, ez elengedhetetlenül fontos, sőt ez a legfontosabb. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk és a sorsolásunk is elég kemény, hiszen a bajnokság legerősebb csapataival találkozunk: holnap Szolnokon játszunk, aztán fogadjuk a Paksot, majd megyünk Szombathelyre, a bajnokhoz. Sűrű is a menetrend, kevés az időnk, de lehetőleg gyorsan kell haladnunk a fejlődéssel, hogy amire a létfontosságú meccsek jönnek, készen álljunk. Készen állunk a komoly munkára, szeretem a kihívásokat. Meg kell próbálunk mindent. Az első és legfontosabb dolog, hogy kialakítsuk, rendbe szedjük a csapaton belüli kémiát. Egy nap után csodát nem lehet tenni, és én sem tudok sokkal okosabbakat mondani. Egyelőre még nem gondolkozom helyezésekben, pusztán abban, hogy minél több intenzitással, energiával játsszunk, együtt, egységes csapatként. Egyelőre ez a legfontosabb célom Sopronban.

– Damier Pitts-szel szerződést bontott az SKC, jelenleg még a csapatnak nincs légiós irányítója. Mi a forgatókönyve? Milyen játékost keres?

– Elsősorban olyat, aki csapatember, és képes arra, hogy új lendületet hozzon, kizökkentse a többieket a holtpontról, és felhozza az ő teljesítményüket is. Amint már mondtam, a legfontosabb, hogy rendben legyen a csapatkémia, ez a kulcsa mindennek. Jelenleg olyan szakaszát éljük a szezonnak, amikor nagyon szűk a piac, főleg irányítók terén. Folyamatosan nézzük a kínálatot, de jelenleg nem olyan a helyzet, mint a nyáron, amikor ráér az ember, és tud válogatni számtalan lehetőség közül. Nincs nagy választék és az időnk is kevés.

Egy nap alatt nem lehet csodát tenni (fotó: fiba.com)

– Elképzelhető még más változás is a soproni keretben?

– Erről megint csak nagyon korai beszélni, hiszen egy napja vagyok Sopronban. Holnap lesz egy bajnokink, meglátjuk, hogyan sikerül, kíváncsi leszek a játékra és a reakcióra. Jövő héten talán már okosabbak leszünk. Ráadásul a közelmúltban, még mielőtt én átvettem a csapatot, kiderült egy sajnálatos szituáció az egyik játékos családjában, szóval könnyen elképzelhető, hogy kényszerből majd még egy helyen változtatnunk kell. Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy egy napom van felkészíteni a csapatot a hétvégi mérkőzésre, igyekszem a lehető legjobban kielemezni az ellenfelet, és közben a piacot is nézegetnem kell, mert játékost keresünk. Nem egyszerű. Nagyjából hétfőtől indulhat az érdemi munka, utána tudunk beszélgetni a konkrétumokról.

Címlapfotó: basketball-loewen.de

5 hozzászólás

5
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
CsakaSopronSkcforeverderrylpbask Recent comment authors
Skcforever
Olvasó

Szimpatikus nyilatkozat, nincsenek nagy szavak, reálisan látja a dolgokat. De a következő 3 meccs brutál erős, ha egyet tudunk hozni, már örülhetünk. Kíváncsi leszek mennyire tudja összehozni a csapatot, 3 sima bukta lesz, vagy szoros meccsek, felszedjük-e végre a parkettát, vagy ugyanaz a lélektelen játék lesz mint eddig. Akárhogy is, remélem nem kezdik ki azonnal a szurkolók, ilyen helyzetben türelmesnek kell lennünk. SKC!!!

CsakaSopron
Olvasó

+1.Nem ezt a 3 meccset kell megnyerni ahogy írtad. Tényleg jó lenne látni, hogy felszántják a parkettet a srácok. (ezt a harcias, kiteszi a szívét lelkét a pályra a Thomas-Barovic-Borisov korszakban láttam utoljára) Ez a lélektelen “tingli-tanglizás” évek óta arra elég hogy bent maradjunk. Csoda lenne ha a következő 3 meccsből 1 et is eltudnánk hozni, de a remény hal meg utoljára.
Hajrás SKC!

pbask
Vendég
pbask

Tiby –> német liga
Más jelölt? O.o

pbask
Vendég
pbask

Gyerekek, Tibyval mi van? vagy más légióssal??

derryl
Olvasó

Mi ez a kérdezz felelek magamnak, egy soproni cikknél? Bocsi, csak megkérdezem.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés