Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

„Az Akadémia pont olyan nekem, mintha a kosárlabdázás top egyetemén tanulnék”

Sértő Ádám az U19-es fiú válogatott másodedzőjeként jövőre részt vehet a debreceni világbajnokságon.:

:

A Rátgéber Akadémia felnőtt férfi csapatának másodedzőjét többek között arról faggatták, miként jutott el idáig, mi mindenben segített neki a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, mit jelent neki, hogy ott dolgozhat,  mennyire érzi felkészültnek magát az előtte álló feladatokra.

A közelmúltban Székesfehérváron edzőtáborozott az U19-es válogatott, amelybe öt játékosunk kapott meghívót az Akadémiáról (Árva-File Balázs, Kelemen Benjámin, Merkl Barna, Meszlényi Róbert, Schmera Gergely), mellettük pedig a szakmai stáb tagjaként, másodedzőként ott volt Sértő Ádám is. Fiatal, mindössze 27 éves szakemberünk hatalmas lehetőségként tekint arra, hogy a nemzeti csapattal jövőre részt vehet a korosztály világbajnokságán, amelyre Debrecenben kerül majd sor.

– Extra motivációt jelent számomra a tudat, hogy a világ legjobbjai ellen készülünk, és jövőre én is ott lehetek a válogatottal a világbajnokságon. Továbbá annak is nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatok Váradi Kornél szövetségi edzővel, valamint Svajda Gábor másodedzővel, mindketten kiváló szakemberek, sokat tanulhatok tőlük – fogalmazott Sértő Ádám, aki legutóbb az U20-as nemzeti csapat másodedzőjeként részt vehetett az Európa-bajnokságon, s aki immár évek óta a Rátgéber Akadémia szakmai stábjához tartozik. – Nagyon sokat dolgoztam együtt Ivica Mavrenskivel, hat éve vagyok mellette, s ez idő alatt végigjártam a ranglétrát, voltam a junioroknál, az U20-asoknál, az NB II-ben, az NB I. B Zöld és Piros csoportjában is, de talán kevesebben tudják, hogy U11-től U14-ig is edzősködtem. A legtöbbet nyilván az együtt töltött idő miatt is Ivicától tanultam, ugyanakkor rögtön hozzá kell tennem, elképesztő, amit a Nemzeti Kosárlabda Akadémia adni tud a fiatal edzőknek! Gondolok itt arra, hogy olyan nemzetközi szaktekintélyekkel találkozhatom nap mint nap, és kaphatok tőlük instrukciókat, tanácsokat, segítséget, mint Nenad Trunic, Janez Drvaric, Fabio Fossati, Ernest Radjen. Rátgéber László kiváló előadásai, a nagyon hasznos beszélgetések pedig egyenesen aranyat érnek számomra: rendszeresen felhívja a figyelmemet arra, hogy miben lehetnék még jobb, inspirál, motivál a jelenléte.

Ádám úgy érzi, az Akadémián A-tól Z-ig mindent megtanulhat az edzői szakmáról:

Az Akadémia pont olyan nekem, mintha a kosárlabdázás top egyetemén tanulnék.

Nagyon fontos szerinte, hogy a legnagyobb szaktekintélyek is az első szóra segítenek, mindenki tanulhat mindenkitől, és azért dolgozik az összes edző, hogy közös erővel jobb játékosokat képezzenek, valamint önmagukat is folyamatosan fejlesszék.

– Azt is rendkívül fontosnak tartom, hogy az Akadémia mindig maximálisan támogatja az edzők továbbképzését, tanulmányait, én például most kezdtem a Testnevelési Egyetemen az edzői szakot. Sokat köszönhetek az olyan lehetőségeknek, mint a Cedevita Olimpija Ljubljanánál töltött egyhetes tanulmányút, amely Janez Drvaric segítségével valósult meg.

A szlovén klubnál rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodott. Hamar kiderült, hogy a rendre a nemzetközi porondon szereplő Cedevitánál is szinte teljesen ugyanolyan scoutingot végeznek, mint a Rátgéber Akadémia felnőtt csapatánál , ami remek visszajelzés volt a munkát illetően.

– Ha egy Európa Kupa-szereplőnél hasonlóan dolgoznak, akkor az csak azt jelentheti, hogy mi is jó munkát végzünk – mondta Ádám, aki a pécsiek felnőtt csapatánál az ellenfelek feltérképezéséért felelős. – Ez egy nagyon fontos munka, és én hónapról hónapra igyekszem előrébb lépni, hogy folyamatosan egyre jobb anyagokat kapjanak a srácok. Berkics Bence nélkül ez nem sikerülhetne, nagy segítségemre van hétről hétre. Elárulom, ha visszanézem a három évvel ezelőttieket, bizony látszik a fejlődés, amiből pedig az következik, hogy megéri kérdezni a tapasztaltabbaktól, és persze megéri az önfejlesztés is. Nekem ez a szezonom elsősorban erről, a scoutingról szól, mindent annak rendelek alá, hogy Ivica és a csapat munkáját minél hatékonyabban segítsem az edzéseken, a mérkőzéseken és a pályán kívül is.

A Rátgéber Akadémia számára kiváló visszajelzés, hogy edzőik sorra kapják a feladatokat a különböző válogatottaknál. A nyáron a világbajnoki selejtezőkre és az Európa-bajnokságra készülő felnőtt férfi nemzeti csapatnál számítottak erőnléti edzőjük, Stefan Pajic munkájára, másik erőnléti edzőjük, Filip Petrovic a fiú U16-os válogatottal dolgozhatott, míg sportpszichológusuk, Lábadi Anett ott volt az U18-asokkal a romániai Európa-bajnokságon.

3 hozzászólás

3
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RedbidCsippaPbask Recent comment authors
Pbask
Olvasó

Ha ennyire csudijó minden, illene valamit felmutatni a pr cikkeken kívül. Mert olvassuk, olvassuk, csak éppen nem lát belőle a szurkoló ló… se.

Csippa
Olvasó

Bizony, akkor a válogatottaknak is extra játékosokat kéne adniuk, nem még onnan összevásárolni, akit lehet. De a fizetés biztosan nem kicsit csudijó, persze, h full happy 😉

Redbid
Olvasó

Én úgy látom szeretett kishazánkban sajna ez sokesetben ugyanígy van, mindig minden jól működik, vagy át van alakítva csupa jóvá, legalábbis addig amíg beszélni kell róla! Közben meg azt tapasztalod, hogy nagyon sok minden meg egyre nehezebben, egyre bonyolultabban kivitelezhető!! Ha kiderül akkor meg megy a mellébeszélés a másra mutogatásm stb. 🙂 Egy ismerősöm egy dán cégnél dolgozik, már régen mondta, hogy a dánok szerint senki nem jobb probléma feltáró a magyaroknál, de érdekes, mert megoldani, változtatni azo(ko)n amit nagyon jól képes kielemezni problémaként, az már nehezen megy! És lehet ahogy megyünk keletre ez egyre jellemzőbb!? Pl. itt vannak az… Olvass tovább »

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés