Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Az Akadémia egy nagy család a Halmai házaspár számára

“Kecskeméten Ivkovicné Béres Tímea stabil hátteret épített fel.”:

:

Halmai Markó Dorinát és Halmai Gábort a kosárlabda hozta össze. Dorina szülővárosában, Budapesten kezdett el kosárlabdázni, majd Győrbe került, ahol egy súlyos sérülés miatt befejezte játékospályafutását. Gábor Kunszentmiklósról indulva Kecskeméten járt középiskolába, majd Pécsett folytatta egyetemi tanulmányait és játszott a város csapatában. Sérülések miatt az aktív játékot abbahagyta és korán elkezdett edzősködni. Pécs, Jászberény, Budapest majd egy rövid pécsi kitérő után Kecskemét volt az edzői pálya eddigi állomáshelyei – írja cikkében a hiros.hu.

Mindketten nagy családban nőttek fel, Dorinának van egy ikertestvére, valamint egy nővére és egy bátyja, Gábornak egy bátyja és egy öccse. A család közelsége mindkettőjüknek kiemelten fontos. Kisfiuk, Zente 2020. november végén született, terveik szerint két testvért is szeretnének fiuk mellé.

– Budapesten születtem, ott is nőttem fel. A sporttagozatos Csík Ferenc Általános Iskolába és Gimnáziumba jártam. A Vasas Akadémián kezdtem a kosárlabdát, onnan kerültem Győrbe, az NB I/A-ba. – foglalta össze eddigi pályafutását Dorina.

Gábor Kunszentmiklósón kezdett el kosárlabdázni, majd Kecskeméten, a Bolyai János Gimnázium sporttagozatán érettségizett. Érettségi után Pécsen kosarazott, de egy komolyabb sérülés játékospályafutásának a befejezését eredményezte. Azóta aktívan edzősködik, lassan már 19 éve. Halmai Gábor büszke arra, hogy a 2005-2006-os szezonban már a Völgyi Péterrel közösen felkészített U20-as csapatuk országos bajnokságot nyert. Majd 2007-2008-ban csapatával ismét megnyerte az U20-as bajnoki címet. A jelenlegi felnőtt válogatottnak három korábbi játékosa is a tagja lett.

Fordulatot jelentett pályáján, amikor Ivkovic Stojan lett 2007-ben a Pécs szakmai igazgatója, aki maga mellé hívta az NBI/A osztályában szereplő csapathoz, amellyel Magyar Kupát és bajnoki ezüstöt szereztek.

Ivkovic távozása után, 2011-ben Jászeberénybe került, ahol három évig dolgozott. Onnan Budapestre szerződött, ott váltott, kicsit kényszerből a női vonalra. Persze ez a „kényszer” utólag már nem olyan fájó, mert ott ismerte meg Dorinát.

Budapesten az NB I junior, majd az NB I/A csapat mellett dolgozott. Mellette az U20-as válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett. Egy fél szezonra visszament Pécsre, szintén a női vonalra.

– Ekkor érkezett Ivkovicné Béres Tímeától a meghívás Kecskemétre, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémiára. Nem sokat gondolkodtam, mert közel kerültem a családomhoz, tudtam, hogy ide jó helyre kerülök. Tudtam, hogy egy jól felépített rendszert hozott létre Timi, amelyben jól lehet dolgozni – indokolta Kecskemétre kerülését Gábor.

Fotó: hiros.hu

Gábor szülei Kunszentmiklóson élnek, édesanyja pedagógus, édesapja, Gábor bátyjával saját erdészeti vállalkozásában dolgozik, öccse Tasson él.

– Amióta Kecskeméten élek, valóban közel kerültünk egymáshoz, de ez igaz Dorinára is, hiszen egy-egy órán belül mindkettőnk szüleit elérjük – emeli ki Gábor, hozzátéve, hogy mindkettőjüknek fontos a szoros családi kötelék, hiszen abban nőttek fel, az adott nekik mintát további életükre.

– Nagyon szoros a szüleimmel is a kapcsolat. Édesanyámék szinte naponta lejönnek Budapestről hozzánk. Négyen vagyunk testvérek. Édesapám és bátyám is egy saját családi vállalkozásban dolgoznak együtt. Nővérem egy budapesti kosárlabda egyesület technikai vezetője, ikertestvérem saját vállalkozást épített fel – tette hozzá Dorina.

Ismeretségük Budapesten a Vasas Akadémián kezdődött, akkor azonban csak edző-játékos kapcsolat volt közöttük.

– Gábor az edzőm volt a Vasas Akadémián. Akkor még nem voltunk kapcsolatban. Én elkerültem Győrbe, ő átkerült Pécsre. A távolság ellenére ekkor kerültünk közel egymáshoz – emlékezett vissza Dorina.

Dorinának 2018-ban volt egy súlyos sérülése, egy keresztszalag szakadása, ezért abba is hagyta a versenysportot. Ekkor már Gábor Kecskeméten volt, ezért nem volt kérdés, hogy ő is az alföldi városba költözik.

A leánykérés 2018. szeptember 21-én Budapesten a Normafánál történt. Gábor azt tervezte, hogy az első randevú helyszínén, az Erzsébet-kilátónál kéri meg szerelme kezét, azonban az le volt akkor zárva, ezért a Normafához „csalta” Dorinát.

Fotó: hiros.hu

– Elég kacifántos úton kellett félrevezetnem, hogy ne jöjjön rá, hogy mit akarok. Az Erzsébet-kilátóhoz nem jutottunk fel. Hogy lássuk a helyszínt, a Normafa lett belőle. Ott egy teljesen egyszerű és érdekes módon történt a leánykérés. Megkértem Dorinát, hogy fogja meg a gyűrűt, amíg megkötöm a cipőmet – emlékezett a történtekre Gábor.

Hozzátette: Igazából az odavezető út volt a vicces. Dorina egy nagyon nehéz edzőtáborban volt Budapesten csapatával, ezért kissé türelmetlen volt. Gábor próbálta elterelni Dorina figyelmét és rávenni, hogy márpedig az adott helyre fontos elmenni. A nagy duzzogás után Dorinának jókedve lett.

Jelenleg albérletben laknak Kecskeméten, de folyik az építkezésük Katonatelepen. Hosszú távon terveznek Kecskeméten maradni.

Dorina hangsúlyozta: Gábor sokat segít a háztartásban.

– Rengeteget segít most a baba körül, délelőttönként ő van a Zentével és én mindent el tudok végezni – tért ki az otthoni munkamegosztásra Dorina, hozzátéve, hogy a mosogatást azt mellőzi Gábor.

A családi hagyományt követve Zentének még két testvért szeretnének. Természetes elvárásuk, hogy a gyerekeik sportoljanak. Azonban nem elvárás, hogy élsportolóvá váljanak.

– Ha olyan képességeik lesznek, hogy élsportolóvá vállhatnak, akkor természetesen támogatni fogjuk őket mindenben. Benne vagyunk a sportban és tudjuk, hogy ez mivel jár. De azt nem várjuk el, hogy minden áron élsportolók legyenek. A sportágat sem mi akarjuk eldönteni – tették hozzá egyöntetűen.

– Amikor én Kecskemétre jöttem egy kicsit leadtam abból, hogy NB I/A újra és felnőttek valamilyen szinten. Megismerve a rendszert, nem egyszerű dolog, mindig van egy folyamatos stressz, hogy mi lesz holnap. Soha nem kiszámítható. A családalapításhoz stabil háttér kellett, amelyet Kecskeméten találtunk meg. Kecskeméten Ivkovicné Béres Tímea stabil hátteret épített fel az Akadémia mögé, nyugodtan lehet dolgozni és eredményeket is lehet elérni. Itt minden adott ahhoz, ha az ember szereti a munkáját, akkor tud is eredményesen dolgozni – indokolta Gábor, hogy miért választották Kecskemétet.

– Amikor a fővárosból Győrbe kerültem, már akkor elhatároztam, ha lehet, nem Budapesten szeretnék élni, hanem egy kisebb városban. Amikor Gábor idejött, mindenki azt mondta, hogy Kecskemét kisváros, itt semmi sincs, nincs az a pörgés, mint Pesten. Én beleszerettem Kecskemétbe, nagyon szeretek itt lakni – fűzte hozzá Dorina.

A házaspár építkezik, mellette Gábor több fronton is próbál helyt állni. Szeretik a természetet, szeretnek kirándulni. Két éve még eljutottak Horvátországba, de a Balaton part is kedvenc helyük.

– Rövid távú célom, hogy az Akadémián a rengeteg elvégzett munkát szeretném eredményre váltani. Ez sikerülhet is, mert az általam edzett két korosztály ott lehet az élmezőnyben. Természetesen a házépítést is szeretnénk minél előbb befejezni és beköltözni. Mellette a kosárlabda szakedző mesterképzését is csinálom. Dolgozom a 2006-os leány válogatott mellett is – avatott be munkájába Gábor.

Gábor nagyon szereti a természetet, imád horgászni.

– Szeretem vízpartot, a csöndben tudok igazán kikapcsolni. Kertészkedni is szeretek, erdőben a facsemeték között nőttem fel. Amikor otthon voltam, gyakran már reggel 4-kor a munkásokkal együtt mentem ki az erdőbe dolgozni. A ház körül nagyon sok minden meg tudok csinálni – indokolja a természetszeretetét Gábor.

Meg szeretné szerezni a legmagasabb kosárlabda edzői végzettséget, amit Magyarországon el lehet érni.

– Az utánpótlás szinten minél jobb eredményt szeretnék csapataimmal elérni, de azt sem vetettem el, hogy egyszer ismét felnőtt szinten dolgozzak. Jó, hogy a válogatott mellett is dolgozhatok. Jó lenne Kecskeméten felépíteni a KKC-vel egy olyan női vonalat, amely NB I/A csoportban játszana – avatott be terveibe Gábor.

Dorinának most természetesen Zente a legfontosabb. Ő edzőként az U11-es és az U12-es korosztállyal szeret foglalkozni.

– Nem tervezem, hogy nagyobbakkal is foglalkozzak, mert ez az én világom – mondta Dorina.

Mindkettőjüknek a biztos pontot saját épülő otthonuk, szemük fénye Zente, valamint a szülők és a testvérek közelsége, a család biztonsága jelenti.

– Az Akadémián úgy érezzük magunkat, mintha egy nagy családban élnénk – mondta Dorina végezetül.

Fotó: hiros.hu

Kiemelt fotó: hiros.hu

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
bakiba Recent comment authors
bakiba
Olvasó

Azt írták a bejegyzésem után, hogy moderációra vár. De miért?

bakiba
Olvasó

Story magazin? Ivkovic pr factory termék? Komoly erőszakot kellett vennem magamon, hogy elolvassam. De még mindig nem értem, hogy ez mi.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés