Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Átadták a Pécsen működő Nemzeti Kosárlabda Akadémia rehabilitációs központját

“A mai világban a sport nem nélkülözheti a tudományt, hanem azon kell alapulnia.”:

:

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hepp Ferenc sportvezetőről elnevezett létesítmény átadási ünnepségén emlékeztetett: az akadémián 2018 óta folyó munka a világ legkiválóbb klubjait idézi, és az onnan kikerülők a legnevesebb csapatoknál is megállják a helyüket.

A sportrehabilitációs központról azt mondta: a megelőzéssel és regenerációval is foglalkozó intézmény egyrészt a Rátgéber László vezette pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, másrészt az egész régió sportközösségét fogja szolgálni magas színvonalon, korszerű eszközökkel.

Emlékeztetett: nemzetközi és történelmi kitekintésben nem példa nélküli, de aktuális és fontos döntés volt, amikor az ötödik Orbán-kormány magalakulásakor a miniszterelnök úgy határozott, hogy a sport a megújuláson áteső honvédelemhez fog tartozni.

 

 

Aláhúzta: Magyarországnak szüksége van egy olyan, elrettentő erőt felmutatni képes haderőre, amelyet magyar fiatalok alkotnak. Ennek érdekében zajlik, folytatta a honvédség tiszti és altiszti állományának fiatalítása és az aktív toborzómunka.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy vélekedett, hogy mindkét folyamatban kiemelt jelentősége van a sportnak, a testedzésnek, ugyanis azoknak, akik a magyar haderőben szolgálnak, szerinte fizikailag is fitt embereknek kell lenniük, s e nemes cél elérését segíthet az NKA, valamint az új rehabilitációs központ is.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége arról szólt, hogy Rátgéber László határtalan munkájának köszönhetően folyamatosak a sportággal kapcsolatos fejlesztések, s kiváló szakemberek dolgoznak Pécsen.

Kiemelte: a mai világban a sport nem nélkülözheti a tudományt, hanem azon kell alapulnia. Sikeresség, eredményesség meglátása szerint nem képzelhető el modern sportrehabilitáció, különféle kutatások és azokat végző szakemberek nélkül, éppen ezért kiemelten fontosak szerinte az olyan létesítmények, mint a professzionális akadémiák, illetve az azokat szolgáló, most átadotthoz hasonló egységek.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta: intézményük a saját orvos szakembereivel aktívan részt fog venni a központ működtetésében.

 

 

Rátgéber László, az NKA szakmai és stratégiai igazgatója felidézte: egy egykori szennyvíztelep helyén épült fel a pécsi kosárakadémia öt évvel ezelőtt és a telepet kiszolgáló székház átalakításával, kiegészítésével jött létre az új rehabilitációs központ.

Az új létesítmény életre hívásának indokai között felhívta a figyelmet arra, hogy “a sportban jelenleg az lehet sikeres, aki gyorsan regenerálódik”, a pécsi és a hasonló létesítmények pedig a bennük lévő modern eszközparkkal és az ott dolgozó szakemberekkel mindebben segítenek.

A mesteredző szerint az élsport mai világában nem elegendő, ha valaki pusztán tehetséges. A tehetség – vélekedett – csak szakmaisággal és tudománnyal párosulva juthat el a győzelemig; ebben kínál lehetőséget az új központ is – vélekedett.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint az NKA komplexumának szomszédságában álló, 860 négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkező rehabilitációs és regenerációs központ egy esztendő alatt épült fel 1,2 milliárd forintból, több mint felerészben adófelajénlásokból és félmilliárd forintos kormányzati támogatásból.

A létesítménnyel az NKA egy olyan, kifejezetten a sportsérülések teljes körű rehabilitációjára és a sportolók regenerációjára szolgáló egységet valósított meg, amely az akadémia növendékein túl a teljes magyar spottársadalom, és igény esetén a honvédség tagjai számára nyújt szolgáltatásokat.

A létesítményben modern rehabilitációs és diagnosztikai eszközök kaptak helyet, így – egyebek mellett – hiperbárikus kamra, 4D kardiológiai ultrahang, stressz EKG, hidegkompressziós terápiás rendszer, lézerterápiás eszköz került a központ falai közé.

Az indulásnál elsősorban sportorvosi, valamint kardiológiai szakrendeléssel számolnak a poszt-Covid tünetek kezelése érdekében, a későbbiekben felnőtt és gyermek ortopédia, felnőtt és gyermek belgyógyászat, felnőtt és gyermek kardiológia, diabetológia, endokrinológia szakrendelések is helyet kaphatnak a központban – olvasható a háttéranyagban.

Forrás: MTI

13 hozzászólás

13
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
10 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
bpRedbidBobby666KPSVRKKViggiano Recent comment authors
bp
Olvasó

Ez az írás.. mi ez? időutazás. 50 évvel ezelőtti stílus. a 4. ötéves tervben megvalósult…

Bobby666
Olvasó

Tudom, hogy megint népszerűtlen leszek de az a véleményem: ez most az új magyar trend. Mindenkit fikázni, cinikusnak lenni, gyűlölködni. Tombol a mindenszarizmus.. Miért ültök fel erre a vonatra? Pedig olyan jó arcok vagytok egyébként.

Milivoj
Olvasó

Szerintem nem erről van szó, én pl. örülök minden egyes sportra költött forintnak, inkább az önimádó pojáca ámokfutása, ahogy a semmit is világra szóló csodaként promótálja, (ami természetesen neki köszönhető) na az, ami rendkívül irritáló.

Gézuka
Olvasó

Majd szólj légy szíves ha be tudsz jutni, vagy be fognak engedni az átadott intézménybe. Vagy netán lesz pénzed kifizetni a kezelést mert olyan árakon lesz. Valószínűleg nem fogsz, ugyanis az írás alapján egy bizonyos rétegnek építtetett kiszolgáló intézmény ami adófelajánlásokból és állami támogatásból épült. Szóval erről is ennyit mert te magánemberként ebből semmit nem fogsz tapasztalni. Épült egy kvázi magán egészségügyi központ állami pénzen, ennek valóban tapsolni kell mert Baranya megye egyébként is gazdag megye, nem? Nincs munkanélküliség és semmi probléma. Ja, nem.

Redbid
Olvasó

Esetleg olyan, hogy gondolkodizmus, avagy rossz az aki rosszra gondol??

Szóval szerintem egyszerű ez, mert ha mindez pl. egy program része lenne, és azt mondanák, hogy X időre minden megyében, esetleg rágónként lesz elérhető szépen lassan majd a kosárlabdázók számára, akkor itt most mindenki tapsol és ujjong!!
De nem, mindenki tudja, hogy erről szó nincs, a többi fiatallal ugyanúgy próbálkozhatnak ahogy eddig!

Mindezek fényében amit a honvédelmi miniszter előad az csak egy nagy humbug!
Máshol nincsenek “fiatalok”, vagy az már nem számít?

KPSVRKK
Olvasó

A hatalmas R betű büszkén hirdeti Hepp Ferenc nevét. ?

Viggiano
Olvasó

Ha a mesteredző megfordítja a képletét, akkor viszont azt fogja látni, hogy tehetség nélkül egyetlen épkézláb játékost sem fog kinevelni az akadémia, akkor sem ha 0-24-ben foglalkoznak valakivel tudományos, regenerációs szinten. Egy bizonyos szintre lehet fejleszteni valakit, de úgy gondolom ha nincs meg benned egy veled született tehetség, akkor van egy plafon.

elfogult vagyok
Olvasó

Még 1 – 2 év, és az NKA Pécs az “A” csoport “meghatározó” csapata lesz! Pénz volt,- van,- LESZ!!!!

ldd
Olvasó

A bevezető ékes példája, hogy miért nem szabadna politikust megnyitóra beengedni…

Pbask
Olvasó

Egyetlen egy épkézláb nevelés került ki az évek óta folyó épitkezésből TAO óta.
Az is Honvéd nevelés.
Én -bocsánat de- nem értem mi a f.szért ölnek bele ennyi pénzt. Vagyis de sejtem.
Az Alba is jobb úton jár (Balsay, Lukács) , vagy a Szolnok(Pallai), mig itt az össz tudás egy fekete börű játékos volt, ami inkább a genetika eredménye(james)

Megkaptam a napi agyfasz adagomat, köszönöm.

Milivoj
Olvasó

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: “az akadémián 2018 óta folyó munka a világ legkiválóbb klubjait idézi, és az onnan kikerülők a legnevesebb csapatoknál is megállják a helyüket.” – EGY(!) MAGYAR NEVET MONDJÁL BAZDMEG! Mindenesetre köszönjük ezt (is) a profhabildoktorszakmaistratégiaiigazgazgatómindenhatónak

Gézuka
Olvasó

Nem elég tiszta még a pénz, mosni kell rajta egy keveset. Szalay és Rátgéber még nem férj és férj? Csak tudnám hogy a honvédelmi pojáca mit keres az átadáson és nyomja a demagóg szövegét…

Tadam
Olvasó

Hurrá, hurrá, jajj de jó
1200 millió!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés