Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Apa és fia – munkatársként dolgoznak Sopronban és Körmenden is

Csátaljay Gábor és idősebb fia, Barna, a pálya szélén is jó párost alkotnak, Körmenden Érsekék dolgoznak munkatársként.:

:

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia edzőjeként dolgozik évek óta Csátaljay Gábor, aki második szezonját zárja úgy, hogy az U14-es csapatot fiával, Barnával irányítja. Az előző évadban a tapasztalt apa volt a vezetőedző, Csátaljay Barna pedig a másodedző, szeptembertől viszont a fiatal szakember vette át az irányítást, édesapja pedig mentorként segítette. Azt mondják, kiválóan tudnak együttműködni a pályán és annak szélén is, és mindenki nyer azzal, hogy ők félszavakból is értik egymást.

Mindig is igyekeztem tanulni apától, bármilyen szerepben voltunk is éppen. Először gyerekként néztem fel rá, aztán játékosként, mint edzőmre, tavaly pedig a munkatársaként figyelhettem és meríthettem tudásából és tapasztalataiból. A magánéletben is gyakran kikérem a véleményét, ez a pályán is természetes, elvégre van mit tanulnom tőle. Az, hogy ő az édesapám, inkább megkönnyíti a közös munkát, minthogy megnehezítené, mivel nagy és mély köztünk a bizalom – mondja kapcsolatukról az idén huszonkét esztendős Csátaljay Barna, aki a sportiskolai  munkája mellett a Testnevelési Egyetem szakedzői szakán is tanulja a szakma fortélyait. Elárulta, hogy gyerekkorában három éven át volt édesapja az edzője, s vele volt a legszigorúbb…

– Ez így van, mert tőle vártam el a legtöbb munkát – veszi át a szót Csátaljay Gábor. – De most más a helyzet. A Soproni Sportiskolában munkatársak vagyunk, s bár ez nyilván nem írja felül az apa-fiú kapcsolatunkat, a fókuszt a kosárlabdára és a munkánkra teszi.

– Ahogy beszéltek róla, úgy tűnik, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb felállása…

Csátaljay Gábor: – Talán nekünk az is, hiszen az apa-fiú kapcsolaton kívül már más kötődéseink is voltak. Ez egy folyamat volt a mi esetünkben, és Barna szerintem már ebben szocializálódott. Ráadásul nagyon jól kiegészítjük egymást. Én vagyok ugyan a tapasztaltabb, de Barna aktív játékos is, így sokszor olyan szituációkat is észrevesz, amit én nem.

Csátaljay Barna: – De ez fordítva is igaz, apa tudása nyilván nagyobb, és kiterjedtebb, tudja, mire kell figyelni. Egyébként a köztünk lévő kommunikációt is megkönnyíti az, hogy jól ismerjük egymást.

Csátaljay Gábor: – Barna előnye viszont a fiatalsága. Korban sokkal közelebb van az akadémistákhoz, talán jobban meg is érti őket, egészen más viszonyt tud kialakítani velük. Tisztelik benne a játékost is, gyakran kimennek a SMAFC meccseire szurkolni. Bíznak benne és felnéznek rá.

Vezetőedzőként és mentorként dolgoztok az U14-es csapattal. Hogyan osztjátok el egymás között a feladatokat?

Csátaljay Gábor: – Ez nem egy klasszikus vezetőedző-másodedző munkakapcsolat, legalábbis számomra. Barna végzi a vezetőedzői feladatokat, én mentorként egyrészt segítek a csapatnak, másrészt Barnát is tanítom közben. Az edzéseket egyenrangú partnerekként, együtt tartjuk, mérkőzéseken viszont inkább hátrébb lépek, olyankor Barna irányít.

– Barna, szándékosan provokállak: soha nem érzed azt, hogy korlátoz apa a szabad döntésben? 

Csátaljay Barna: – Egyáltalán nem! Én még most tanulom azt, amit apa már régóta tud. De hagyja, hogy a magam tempójában és módszereivel tegyem ezt, nem akar mindenáron irányítani. Ezért is működik ez olyan jól.

– Hagyja azt is, hogy esetleg rossz döntést hozz? Abból is lehetne tanulni.

Csátaljay Barna: – Olyan döntést nyilván nem engedne meg, ami a csapat kárára lenne, de nem emlékszem olyan esetre, amiben meg kellett akadályoznia valami  fatális hibát. Sőt, hagyja is, hogy a saját ötleteimet megvalósítsam. Persze ha jelentősebb változtatásra készülök, akkor meg is beszéljük előtte. Apa a rutin és a stabilitás, én meg ehhez adom a lendületem. Modern kosárlabdát játszatok a fiúkkal, és ő ebben is partner.

– Szoros versenyben végül hetedik lett a bajnokságban U14-es csapatotok. Elégedettek voltatok a fiúkkal?

Csátaljay Barna:  – Jó képességű és összetételű csapatunk van, illetve volt. Persze még nagyon fiatalok, sokat változnak, erősödnek és érnek még, de az elmúlt két évben hatalmasat fejlődtek a pályán. Jó alapokkal rendelkeznek és technikailag is rendben voltak. E téren fel is vettük a versenyt a bajnokság élmezőnyével is. Fizikálisan viszont az ellenfeleink többsége sokkal erősebb volt.

Csátaljay Gábor:  – Azért kicsit több vagányság kellett volna a fiúk részéről, de összességében elégedettek lehetünk, szépen játszottak és megmutatták a tanultakat.

– Hogyan tovább?

Csátaljay Gábor:  – Most a búcsúheteket éljük a csapattal, hiszen korosztályt váltanak, mi pedig Barnával az U12-ből kiöregedő akadémistákat vesszük át. Egy kicsit nehéz ilyenkor, hiszen nagyon sok időt töltünk együtt a fiúkkal, kicsit “összenövünk”, de ez az élet rendje. Ők továbblépnek, mi pedig egy másik gárdával kezdjük elölről az építkezést. Továbbra is együtt – és ezt szerintem egyikőnk sem bánja, sőt, a srácok sem.

A pálya túloldalán is apa-fia páros ült a Körmend elleni meccsen

A Csátaljay-páros nem egyedülálló a magyar kosárlabda, illetve az utánpólás világában. A Soproni Sportiskola Körmend elleni mérkőzésén például a pálya túloldalán is apa-fia edzőpáros irányított.  Érsek István tapasztalt szakember, fia pedig aktív játékosból vált a Körmendi Törpördögöknél edzővé.

– Nálunk annyiban más a helyzet, hogy A Körmendi Kosárlabdáért Közhasznú Egyesület elnökeként elsősorban a működtetés, a háttér megteremtése a feladatom. Kisebb egyesületként tesszük a dolgunkat, időnként nehezebb körülmények között, de mindezt csak azért mondom, hogy érzékeltessem: Marcell fiamat be kellett dobnom a mélyvízbe. Teljes önállósággal dolgozik, de szerencsére, jól úszik – mondja nem is titkolt büszkeséggel a hangjában Érsek István. A huszonhárom éves Érsek Marcell most végzi a szakedzőit, de édesapja mellett több időt töltött kosárpályákon, mint bárhol máshol. Aktív játékosból vált gyakorlati szakemberré: tavaly másodedzőként dolgozott  a Körmendi Törpördögöknél, idén már önállóan – egy még nála is fiatalabb segítővel – irányítja az U14-es csapatot.

– Tanácsokkal segítem, ha kéri, de nem kell instruálni. Felelősségteljes és motivált. Ha hibázik, abból is tanul, ha jól csinálja, övé a dicsőség. Teljesen egyetértek Csátaljay Gáborral, az apa-fiú kapcsolat megkönnyíti a közös munkát. Mindkettőnk számára nagyon fontos a kosárlabda és nagyjából ugyanazt gondoljuk róla. Egy irányba megyünk, együtt. Ez jól működik, ráadásul büszkévé tesz, és engem is motivál – tette még hozzá Érsek István.

Szerző: Nagy Márta

1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
garcia Recent comment authors
garcia
Olvasó

Kiegyensúlyozott cikk. kb. egyformán kaptak lehetőséget bemutatkozni.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés