Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Ante Nazor: kiszámíthatatlan az edzősors Magyarországon

A ZTE trénere szerint nem egyszerű a dobógépeket kordában tartani.

  •   :

:

A Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője, Ante Nazor a szezon közben érkezett a kék-fehérekhez és hamar belopta magát a szurkolók szívébe, hiszen munkája mellé eredmények is társultak. Ezúttal a klub honlapja készített egy hosszabb hangvételű interjút a szakemberrel, aki többek között beszélt a céljairól, a jövőről, de elmondta azt is, hogy milyen könyveket olvas, vagy hogy mennyire tetszik neki Zalaegerszeg.

Már elég sok csapatot látott a bajnokságban, hogy ítéli meg az erőviszonyokat?

– A Falco kétségtelenül kiemelkedik, minden posztra két minőségi játékossal, akik az európai kupaporondon is bizonyítottak. Egyébként nagyon kiszámíthatatlan a magyar bajnokság, bárki legyőzhet bárkit, de véleményem szerint a bajnokság színvonala fejlődött az elmúlt időszakban.  Ez nagyon pozitív, s az Eb-selejtezőkön is tetten érhető volt.

Mennyire követi az európai kupaküzdelmeket? Hogy tetszettek a válogatott meccsek?

– Rengeteg kosárlabdát nézek a tv-ben is. Igyekszem az európai kupák meccseit is nyomon követni, a válogatott meccsre is ellátogattam Szombathelyre. Remek mérkőzést játszottak a magyarok Szlovéniával, tízpontos hátrányból is képesek voltak visszajönni. Ez a csapat, valamint a szövetségi kapitány erejét mutatja. A hangulat is jó volt, a végjátékban nagy energiát kapott a válogatott a szurkolóktól. A szlovének sokáig kontrollálták a játékot, de a magyarok nem hagyták magukat és bátran harcoltak az esélyesebb ellenféllel szemben. Az ukrajnai győzelem kifejezetten meglepetés volt, így aztán most kedvező helyzetből várhatja a folytatást a nemzeti csapat. Örülök, hogy csapatkapitányunk, Szabó Zsolt is meghívó kapott a legjobbak közé, s bár kissé látszott, hogy az érzelmek hatása alatt volt, a kezdeti izgulást levetkőzve hasznosan dolgozott, maximálisan alárendelve magát a csapat akaratának. A szövetségi kapitány válogatási elveinek nehéz megfelelni, hiszen elég komplett személyiséget vár el a beválogatásnál, de Szabó Zsolt ilyen. Pozitív energiákkal érkezett vissza hozzánk, feldobták a győzelmek. „Szöszinek” fontos szerepe van nálunk, hisz ő van legrégebb óta a csapatban a jelenlegi játékosok között. Lassan már félig-meddig zalainak mondhatja magát, hisz családjával együtt hosszú ideje itt él.

Szabó Zsolt fontos tagja a Zalaegerszegnek. Fotó: Bálizs Zsuzsa

Amennyiben Ön lenne a következő szezonban is a ZTE edzője, mennyire tartaná egyben a mostani csapat gerincét?

– Az biztos, hogy a fiatal, minőségi játékosokat szeretném megtartani, mert az ő fejlődésük garancia lehetne a hosszútávú építkezésre. Szeretem a mostani csapatomat, ám nem tudom, mik a lehetőségek a kulcsjátékosok megtartására a jövőben. Viszont az tény, hogy a rotációban az állandóság megtartása kulcskérdés: sokkal sikeresebbek tudnak maradni azok a csapatok, ahol a mag több szezonon keresztül együtt játszik. Kisebb változtatásokkal szívesen dolgoznék ezzel a kerettel a jövőben is. Persze a saját sorsommal kapcsolatban nem szeretnék ennyire előremenni, hiszen ez a szezon bizonyította, milyen kiszámíthatatlan az edzősors most Magyarországon…

Kívülről nézve a fegyelem nagyon fontos a számára.

– Szeretem megtartani az egyensúlyt a szigor és a kreativitás között. Nagyon különböző karakterekből áll a csapat, nem egyszerű mindenkit beilleszteni ebbe a rendszerbe, de igyekszem jó pedagógusként is megközelíteni ezt a helyzetet. Csak akkor sikerülhet mindez, ha a csapat is vevő rá és mindenki odateszi magát. Ez elengedhetetlen, össze kell tartanunk, akkor is, ha valaki tapasztaltabb, avagy zöldfülűbb, senki nem húzhat ki. A fiatal játékosoknak is nagyobb szerepet szeretnék adni, ezért tőlük sokkal több munkát várok el. Nem egyszerű a dobógépeinket mindig kordában tartani, de jónak látom a csapatkémiát és meg fogunk tudni oldani mindent közösen, hiszen láthatóan a játékosok tudnak harcolni egymásért. Számomra alapvető, hogy ne csupán csapattársak, de játékostársak is legyenek, akik szeretnek együtt lenni a parketten és a lefújás pillanatáig harcolnak egymásért – ez nagyon lényeges.

A szigorúsága sokaknak volt szimpatikus már az első pillanattól. Mennyiben változott a csapat azóta, mióta átvette a vezetőedzői posztot? 

– Ahogy szokott is lenni, az új edzővel jobban kezdett harapni a csapat, de ez természetes, hisz ilyenkor mindenki bizonyítani akar. Láttam korábbi meccseket a fiúkról, tudtam, hogy változtatásokra lesz majd szükség. De ez egy olyan szakma, ahol kis dolgokon tud múlni a siker. Egy labdaeladás, egy rossz döntés, de akár egy labdabirtoklás eldönthet egy meccset, a mennyből a pokolba lehet kerülni pillanatok alatt… Délről jöttem, márpedig a délszláv mentalitás temperamentumosabb hozzáállást jelent az emberek részéről, én sem vagyok más.

A ZTE vezetőedzője a konyhában is otthonosan mozog. Fotó: Bálizs Zsuzsa

Hogyan érezi magát Zalaegerszegen, hogy tetszik a város? Hogyan tölti szabadidejét?

– Tetszik a könyék, hasonlít Varasdra és Csáktornyára, ami az egyik kedvenc környékem Horvátországban. Bár én a tengerpartról származom, nagyra tudom értékelni az ilyen dombos tájat is, nagyon szimpatikus Zala megye. Szuper, hogy öt óra alatt hazaérhetek Splitbe, így elég gyakran haza tudok látogatni. Szabadidőmben szeretek olvasni és zenét hallgatni. Főként horvátul olvasok, de remek lenne előbb-utóbb magyarul is olvasni valamit. A szépirodalmat kedvelem, Alexandr Szolzsenyicin a kedvenc íróm. Ami a zenét illeti, az Omega dalait nagyon kedveltem fiatalabb koromban, de manapság is ez a zenei stílus áll hozzám legközelebb. Fontosnak tartom a jó fizikális állapotot is, a jó kondi nem csupán a játékosoknál lényeges. Gazsinál az XXL-ben elkezdtem már az edzéseket, de néha a csarnok konditermében is megfordulok. Ha pedig kitavaszodik, a hosszabb séták mellett futni is eljárok majd a Parkerdőbe. Nagyon tetszik a Dunántúl; Sopron és a Balaton igazán rabul ejtett, szeretnék minél több magyar városba ismét ellátogatni.

Tud főzni?

– Igen, amikor nem vagyok a családommal, mindenképp fontos, hogy önállóan is tudjak ételeket készíteni. Tíz éve edzősködöm, rengeteget eszem éttermekben, ami kicsit egyhangú, így van bennem igény a saját magam által készített dolgokra is. A dalmát ételeket kedvelem a legjobban, szeretek ilyeneket készíteni. Nagy kedvencem a “fuzi”, ami egy tipikus isztriai tésztakülönlegesség, hasonlít a pennére. Kézzel sodorják, és általában a félsziget másik kihagyhatatlan alapanyagával, a fehér szarvasgombával (esetleg gombával, csirke-  vagy marharaguval) kínálják. Kedvelem a fűszereket, zöldségeket, előszeretettel használom is őket főzés közben. A magyar ételek közül a gulyáslevest és a pörköltet kedvelem nagyon.

A Paks elleni hazai meccs után kiment a szurkolókhoz pacsizni, amit nagy örömmel konstatáltak, rövid idő alatt igazán népszerű lett.

– Meg is lepődtem ezen, még soha nem mentem így körbe a szurkolók között, nagy élmény volt. Az utcán is megállítottak már páran, ami nekem elég szokatlan még, de nagyon jólesik. Remélem a közeljövőben többször is nyílik alkalom ilyen pacsizásokra, mert ez minél több győzelmet feltételez…

Fotó és szöveg: Bálizs Zsuzsa

  •   
1 Hozzászólás

1
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
donnarumma Recent comment authors
donnarumma
Olvasó

Szimpatikus edző és a cikk is érdekes volt számomra.
Jó munkát, jó egészséget kívánok.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés