Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Amerikában folytatja a Soproni Sportiskola növendéke

Újabb soproni fiatal folytatja tanulmányait az USA-ban.:

:

https://bball1.hu/korosztalya-legjobbjaival-keszul-az-amerikai-kalandra-a-soproni-sportiskolas/

A tizenhat esztendős Palotai Máté ősszel már amerikai középiskolás lesz. A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia növendéke San Francisco-ban nemcsak tanulni, játszani is akar. Sőt! Számára a kosárlabda a legfontosabb.

– Te már génjeidben is hordozhatod a kosárlabda iránti tehetséget.

– Így is lehet mondani. Édesapám a Soproni Kosárlabda Club kosarasa volt, anyukám a soproni csapattal, amit akkor SVSE-GySEV-nek hívtak, bajnokságot is nyert. Tény, hogy ők biztattak, amikor hat éves lettem és iskolás, hogy járjak el edzésekre. Nem kellett unszolniuk. Ahogy elértem a megfelelő kort, a Soproni Sportiskolában folytattam, ahol igazán magamra találtam. Jó edzők foglalkoztak velem és ma már úgy vagyok a kosárral, hogy el sem tudnám képzelni nélküle az életem. Nekem boldogságot ad ez a játék.

– A Soproni Sportiskolában olyan edzőkkel dolgozhattál többek között, mint Misa Popadic, Carlos Vallejo, Csátaljay Gábor. Két bajnoki ezüstben volt nagy szereped, bronzod is van, tagja vagy a korosztályos válogatottnak, tavaly az EB-n ötödikek lettetek. Impozáns sikerek.  Mégis továbblépsz.

– Nagyon jó helyen vagyok a Soproni Sportiskolában, nem az elégedetlenség visz Amerikába, sőt! Nem is én kerestem a lehetőséget, az talált meg engem. Év elején keresett meg egy ügynök, aki több iskolát is ajánlott az USA-ban játéklehetőséggel. Tehetséges és jól tanuló fiatalokat szervez ki amerikai iskolákba.

– Mit szóltak a szüleid?

– Nagy lehetőségnek látják. Ők is sportolók voltak, tudják, mit jelent ez. Bármilyen jó a sportiskola, mert az, Amerikában nagyobbak a lehetőségek. Én profi kosárlabdázó szeretnék lenni, ehhez pedig sok minden kell, a játéktudáson kívül például minél jobb angol nyelvtudás és kapcsolatok. Mindennek eléréséhez, illetve ennek előszobájához kaptam most meghívót.

– Mi döntött az iskolaválasztásnál?

– A kiválasztott iskola egyrészt azért volt a legszimpatikusabb, mert komolyan veszi a sportot, köztük a kosárlabdát is, és jól szerepel a csapatuk a bajnokságban. Képzett edzőjük van, minőségi kosárlabdát játszanak jó körülmények között. Másrészt ott tanul a szintén volt sportiskolás Nyikos Balázs, és van még ott néhány más magyar fiú is. Megnyugtató számomra, hogyha nehézségem adódik ott a Föld túlsó oldalán, lesz kihez fordulnom. Mégiscsak tizenhat éves gyerek vagyok.

– Nagy kaland lesz. Jól beszélsz angolul?

– Még csak két éve tanulom, de azért elboldogulok. Amióta tudom, hogy az új tanévben már angol nyelven kell tanulnom, különórákra is járok. Sokat jelentett, hogy a Soproni Sportiskolában külföldi edzők is dolgoztak velünk, és angolul kommuniáltunk.

– Nem is izgulsz?

– Azt azért nem állítanám… Mélyvízbe ugrok, de bízom magamban. Sokat jelent, hogy a szüleimen és családtagjaimon kívül a nevelő egyesületem is mellettem áll, bíztatnak, drukkolnak, úgy veszem észre, még büszkék is rám. Ez erőt ad és némi magabiztosságot. Meg akarom mutatni, hogy érdemes volt törődniük velem. Biztos vagyok abban ugyanis, hogy ha nem ebben a közegben növök fel, ha nem tanulok minden nap valami újat a kosárlabdáról, ha nem ezen a színvonalon szocializálódom, akkor most szóba se jönne Amerika. Én élek a lehetőséggel, de mások teremtették meg ennek az alapját.

Augusztusban elrepülsz, de addig még vár rád egy válogatotti edzőtábor és remélhetőleg egy Európa Bajnokság.

– Így van! Ott vagyok a tizenhatos keretben, június 24-én kezdjük Székesfehérváron a felkészülést. Négyen megyünk a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiáról, ami nagyon jó eredmény. Mindent meg fogok tenni, hogy beválogassanak az utazó keretbe is, és ott lehessek Szkopjéban. Tavaly sikerült, remélem, idén is menni fog. Bízom a csapat jó szereplésében is, jó lenne úgy menni San Francisco-ba, hogy az Európa Bajnokságról is vihetek magammal valamit.

Szerző: Nagy Márta

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
skarpskyttred-black01 Recent comment authors
skarpskytt
Olvasó

Szimpatikus srác, sok sikert!

red-black01
Olvasó

A körmendi Hadnagy Csanád is. Neki is gratula! 😉 “New World Scholarships · Hadnagy Csanád ➡️ The Webb School ✈️ Augusztusban Körmendről a Tennessee állambeli Bell Buckle városába teszi át székhelyét a piros-feketék tehetséges kosarasa. Az agilis hátvéd nem csak az edzéseken dolgozik keményen: stabil tanulmányi eredményei és egyre javuló angol tudása nagy szerepet játszott abban, hogy felvételt (és ösztöndíjat) nyerjen az 1870-ben alapított magániskolába. Az iskolai kosárcsapat is nagy hagyományokkal bír: itt játszott többek között Keon Johnson is, aki később az NBA-s Los Angleles Clippers és Brooklyn Nets csapataiban is megfordult. Ez nem csupán Csanád nagy sikere: gratulálunk a… Olvass tovább »

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés