Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

Alekszandrov, a “hidegvérű gyilkos”

Ötvenkettőből ötvenkét büntetőt értékesített a JKSE centere. Kálmán László és Csirke Ferenc véleményére is kíváncsiak voltunk.:

:

Tizenhét forduló után mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szezon meglepetéscsapata a JP Auto-Jászberényi KSE. A kék-fehérek tizenkét győzelemmel és öt vereséggel, az Egis Körmenddel holtversenyben, a második-harmadik helyről követik a bajnoki címvédő Szolnokot a tabellán.

A sikerekből alaposan kiveszi a részét a gárda szerb erőcsatára, Nemanja Alekszandrov, aki eddig 35.5 perc alatt 15.2 pontot, 5.1 lepattanót és 1.5 gólpasszt átlagolt.

Ami azonban még ennél is érdekesebb, hogy a 210 centis játékos az idei szezonban még nem hibázott büntetőt, 52/52-nél tart. Tette mindezt úgy, hogy hét meccsen egyáltalán nem is állhatott oda a vonalra.

A legjobb meccse ilyen tekintetben novemberben volt, a Sopron ellen, amikor kilencből kilenccel zárt.

Alekszandrov eddig egyébként összesen 52 faultot harcolt ki (3.06-ot meccsenként).

Nem újdonság tőle a jó büntetőzés, tavaly a román első ligás Craiovánál 29 mérkőzés során 91 %-os pontossággal célzott (67/74), két éve pedig két csapatban is szerepelt: a török Royal Hali Gaziantepnél a FIBA-kupában csak egyet rontott (5 meccsen 7/8), a német Eisbaren Bremerhaven együttesénél is magabiztos ítélet végrehajtónak bizonyult (17 találkozón 20/24, 83%).

Egy ország tartja most már rajta a szemét a szerb légióson, akinek csapattársa, Kerpel Fronius Balázs sem hibázott még büntetőt, igaz ő „csak” tízszer állhatott a vonalra.

“Szóltak, hogy most már hagyjam abba, mert már jött volna a következő társaság”

Megkérdeztük a BB1.hu egyik állandó szakértőjét, a Falco KC magyar bajnok irányítóját, korábbi vezetőedzőjét, a 78-szoros magyar válogatott Kálmán Lászlót, aki pályafutása során rendre 90 % fölött büntetőzött, az utolsó A-csoportos idényében, a 2012/13-as szezonban például 92/102-vel zárt (90.2 %).

– Jól ismerem Alekszandrovot, a nyáron néztem róla videót én is, amikor a menedzsere beajánlotta őt a Falcóhoz, de Okorn mester nem mellette tette le a voksát négyes poszton. Megmondom őszintén, eddig nem néztem a büntető statisztikáját, de ötvenkettőből ötvenkettőt bedobni megsüvegelendő dolog, főleg úgy, hogy ő magas posztos játékos, 210 centire nőtt. Már húszból húszat bedobni is fantasztikus teljesítmény, de ez így nagyon extra.

Ettől a mozdulatsortól remeg a mezőny (fotó: Gémesi Balázs)

A büntetődobásnak van egy lélektana – folytatta Kálmán László. Persze gyakorlás kérdése is, de ezt nem is elsősorban a kéz dönti el – főleg, amikor döntő szituáció van -, hanem inkább ideg alapon, fejben működik az egész. Az a kérdés, hogy a játékos mennyire tud azonosulni a körülményekkel és a szituációval. Sok edző azt szokta mondani, hogy ez a legkönnyebb kosárszerzési lehetőség, persze van zavaró tényező, de ha ki tudja azokat kapcsolni a játékos, akkor a legnehezebb, rázósabb pillanatokban is be tudja dobni.

Én időnként kaptam hideget-meleget a lelátóról, hallani hallottam a bekiabálásokat, de ehhez hozzá lehetett szokni, és ki tudtam zárni. Ugyanazt a mozdulatsort kellett ismételni, csak erre összpontosítottam.

Szerintem már gyerekkorban eldől, hogy ki menyire megbízható játékos. Én is így voltam ezzel. Körmenden már a mini, serdülő, junior korosztályban is alapkövetelmény volt, hogy edzés közben és edzés után büntetőket dobjunk, hogy már fiatal korban rögzüljön a mozdulatsor. Úgy dőlt el egy-egy meccs, hogy megvolt a rendes eredmény, de a félidőben büntetőket kellett dobni, amik plusz pontokat jelentettek. Ez egy bizonyos korosztályig most is így van. Mi Körmenden erre mindig külön készültünk, hogy ezt mi nyerjük meg. Már gyerekként is arra törekedtem, hogy úgy jöjjön ki a játék, hogy engem faultoljanak, hogy mindig én állhassak oda büntetőzni. Be is dobtam a büntetőket.

Próbálom ezt átadni a mai fiataloknak, de nehéz már ennyi idősen változtatni rajta. Persze nekem is húsz évesen változott meg Hajnal Lacinál a dobásom, de már addigra is volt egy kiforrott, stabil dobómozdulatom. Úgy veszem észre, hogy a mai fiataloknál sajnos nem a legfontosabb dolog a büntetőzés, eléggé háttérbe van szorítva. Pedig sok meccsen van arra példa, hogy akár nyolc-tíz büntető is kimarad, és ha csak a felét bedobnák, akkor egy szoros mérkőzésen azzal már nyerni lehetne. Ennek az egésznek van egy lélektana.

Fontos lenne, hogy kijavítsák az edzők, hogy milyen testhelyzetben kell odaállni, hogy kell eldobni, hogyan és mikor kell a levegőt kifújni, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy nem kell kapkodni.

Ha ez berögzül valakinél, utána biztosan nem őt akarják faultolni az ellenfél játékosai, mert tudják, hogy kit érdemes és kit nem érdemes.

Én azt vallottam, hogy nem egy hárompontos dobással kell kezdeni a meccset, mert ha az elején kimarad három-négy tripla, akkor utána rossz szájízzel áll neki az ember a folytatásnak, és akkor könnyen lehet, hogy nem megy be a többi sem. Kellenek a könnyű kosarak, amik önbizalmat adnak, mert utána sokkal könnyebben megy a tripla is. Ebbe kell előrelépniük a fiataloknak is. Fontos, hogy egy pozitív dologgal nyissanak a meccsen. A büntetőknél amúgy is lehet egy picit pihenni, fújni, megnyugodni, felerősödni.

Emlékszem, amikor még Földi Sutyi volt az edzőnk Szombathelyen, én akkor állítottam fel az egy edzésen bedobott sikeres büntetőim számát. A feladat az volt, hogy húszat, vagy harmincat kellett volna egymás után értékesíteni. Nekem ez mind bement, ezért kértem, hogy hadd menjek el addig, amíg nem hibázom.

Kétszázegynél jártam, amikor szóltak, hogy most már hagyjam abba, mert már jött volna a következő társaság a csarnokba edzeni.

Meccsen pedig 21/21 volt a rekordom, a Paks ellen – zárta szavait a Falco korábbi irányítója.

Rick Barry-nek is volt egy módszere:

“A gyakorlás még nem minden, a büntetőzés guiness-rekordját sem egy kosárlabdázó tartja”

Csirke Ferenc véleményére is kíváncsiak voltunk, aki játékos korában szintén remek büntetőző hírében állt. A történet pikantériája, hogy Alekszandrov legközelebb éppen a Pécs ellen lép pályára.

– Azt gondolom, ez is tökéletesen mutatja, hogy miért is tart ott a Jászberény, ahol. Ötvenkét büntető az már nem kevés szám, meccsenként három dobást jelent, ez is bizonyítja, hogy mennyire rendben van fejben.

Most viszont már folyamatosan nyomás van rajta, már tízből tíz után is az volt, hiszen most már mindenki arra kíváncsi, hogy mikor hibázza el az elsőt. Ez tudat alatt is benne lehet fejben.

Lehet szépíteni, de én azt tartom, hogy ez egy tipikusan olyan célba dobás, amit lehet, hogy valaki sokat gyakorol, de akkor sem megy neki. Én azt vallom, hogy edzéseken nem lehet meccsszituációt létrehozni. Főleg a pszichés dolgokra gondolok, mert hétköznap, egy üres csarnokban soha nem tudsz olyan tétet generálni, mint egy tétmeccsen, ahol ráadásul olyankor téged néz mindenki, áll a játék, ezt fejben el kell tudni viselni – mondta Csirke Ferenc a BB1.hu-nak.

Nem egyszer van arra példa, hogy egy csapat mondjuk egyik héten huszonötből tizenhat büntetőt dob be, a következő héten viszont már tizenhétből tizenhatot. Erre nehéz mit mondani, mert nyilván nem azon a héten tanultak meg büntetőt dobni…

A PVSK Facebook oldala két hónapja posztolt egy videót, amin Csirke Ferenc büntetőzött a Szolnoki Olaj elleni meccs előtti edzésen. Bár a videó csak 20 másodperces, 40 büntető ment be zsinórban.

A szurkolók szeretik azt mondani, ha mondjuk rosszul dob egy csapat, hogy miért nem gyakoroljátok edzésen? Persze lehet ezt sokat gyakorolni, de dobathatsz te a játékosoddal frissen is, vagy akár fáradtan is százat edzéseken, nem tudod előidézni azt a szituációt, amikor mondjuk három másodperccel a vége előtt kettőből kettőt be kell dobni – folytatta a pécsiek edzője.

Az sem mindegy, hogy mikor büntetőzöl jól. Az első negyed ötödik percében még nem biztos, hogy ugyanakkora tétje van, mint a negyedik negyed utolsó percében.

Az NBA-ben is voltak legendásan rosszul büntetőzők, én nem akarom elhinni, hogy ott ne foglalkoztak volna ezzel, Shaquille O’Nealnek is fejlesztették a dobását, mégsem sikerült neki jól büntetőzni.

Állítólag a büntetőzés guiness-rekordját sem egy kosárlabdázó tartja, de ez nem meglepő, hiszen például a dekázás világcsúcsát sem Messi vagy Ronaldo jegyzi – vonta le a tanulságot végül.

TOP10 büntetőző a magyar bajnokságban (csak azokat vettük figyelembe, aki legalább tízszer próbálkozott):

Helyezés Játékos Sikeres/Kísérlet Százalék
1. Nemanja Alekszandrov (JKSE) 52/52 100 %
2. Kerpel-Fronius Balázs (JKSE) 10/10 100 %
3. Andrew Rowsey (Szolnok) 40/42 95.2 %
4. Milos Borisov (DEAC) 65/70 92.9%
5. Emanuel Ubilla (Kaposvár) 27/30 90 %
6. Wittmann Krisztián (KTE) 25/28 89.3 %
7. Hendlein Roland (Kaposvár) 30/34 88.2%
8. Allerik Freeman (Alba) 43/49 87.8 %
9. Supola Zoltán (Sopron) 19/22 86.4 %
10. Leyton Hammonds (Körmend) 28/33 84.8 %

Címlapkép: Gémesi Balázs

26 hozzászólás

26
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
14 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
kinemugralnazolBossesyred-black01Starcsevics Ádám Recent comment authors
kinemugral
Olvasó

Akiknek az emlékeiben megszépült Kálmán:
https://www.youtube.com/watch?v=NZBVNFxcEe8

Jokic
Vendég
Jokic

gusztustalan féreg…

nazol
Olvasó

Kálmán mondta egyszer: A védekezés 20% tehetség, 80% akarat.
Ezt minden csarnok falára felfesteném!

Nagy spíler volt az öreg, meg kell hagyni. Így az idő múlásával már kevésbé utálom… 🙂

Rouge
Vendég
Rouge

Ja, Ádám, egyébként ez egész jó cikk lett, gratulálok.

Szerintem indíthatnátok egy retro rovatot,
ahol írhatnátok a régi mérkőzésekről, bajnokságokról, sztárokról;
minden cikkben lehetne egy-két videó, fotók, interjúk.

Kezdjétek a Körmend bajnokságával és fejezzétek be az Olajkáéval, Perry kosarával.
(Az utána következő szilverhelyi cigányozás már ne legyen rajta….)

Bossesy
Olvasó

Azt hiszem egyszer a Nagy Honvéddel (Tunsram-Honvéd/Danone Honvéd/Budapesti Sólymok) kapcsolatban Zsoldos vagy Mészáros mondta, hogy náluk nem lehet 100/99 -cel nyerni házi büntetődobó versenyt. Mivel akkor ott játszott a fia, Zalán, Dávid, Orosz, Kuzmin, Uszpenszkij, Boros és Nagy Zoltán, Heinrich, el is hiszem. Az egész országban bármerre mentek mindenhol kaptál közvetlen közelről az utálatot (mint Kálmán Laci), mégis nagyszerűen büntetőztek.
Ellenben nálunk Szolnokon sajnos sohasem ment igazán ez a műfaj…. Pedig tényleg fontos lenne e téren odatenni magát minden csapatnak, mert nagy luxus kihagyni a büntetőket.
A cikk nagyon jó!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Ég és föld a különbség a mai magyar “kosárlabda” és az általad említett időszak honvédja között, ami a színvonalat illeti, de azért túlzásokba se essünk! Figyeljünk pár dologra, mielőtt oktondiságokat írunk le! 1. az a “Nagy Honvéd” sem mutatott semmit nemzetközi szinten, akkor már sokkal inkább “Nagy Körmend” abból az időszakból, ami az eredményességet illeti. 2. Kuzmin-papa, a Patkány, Boros és Heinrich még csak-csak, node Oroszz(?!), Dávid(?!) vagy Uszpenszkij(?!) mikor dobott volna már be 100-ból 100-at??!!! Egyik sem Gellér Sanyi. 3. Két, amúgy előtte is bajnokesélyes (de soha semmit nem nyerő) csapat, a Tungika meg a Honvédka egyesüléséből jött létre… Olvass tovább »

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Sztem nagyon cuki a cseresznyés tetkója. 😉

red-black01
Olvasó

Ó-ó, te lány vagy?
Ha nem, akkor nem elég hogy te lettél az ügyeletes hülyegyerek, még meleg is vagy 😉
“Cuki”… 🙂 🙂 🙂

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Miért, akkor szted nem cuki? 🙁 🙁

russelalba
Olvasó

Supola-Freemannél vmi nem okés.

pajcs
Olvasó

Kedves Ádám! Ez egy jó cikk volt, jó intrjúkkal, sztorikkal. Kálmán Laci, ha Körmenden marad, nem 3 bajnoki címünk lenne, hanem sokkal több. Zseniális volt, és valóban nehéz lenne, akár egy jelenleg aktív játékost is mondani a ligában, aki felér hozzá. MTE!

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Tényleg nagy klasszis volt, én különösen a védekezését szerettem.

gulyasszabolcs00
Olvasó

A videó tanusága szerint, a jó öreg Csirke Feri azért még ma is bepöttyinti ha olyanja van ??✔️
Nemanja (is) hatalmas igazolás volt, vele kapcsolatban sokan nem tudják, hogy egy csúnya sérülés miatt nem került el fiatalon az NBA-be! Milyen kis dolgokon múlik egy pályafutás … Azért néhány megmozdulásán látszik is, hogy szupertehetség volt, sajnálom, hogy nem futotta be a neki “járó” karriert, mert végtelen jó ember is!
Kíváncsi leszek meddig húzza a büntetős sztorit. ?
Ja, és Kerpi előtt is emelem kalapom!

S.Pippen
Olvasó

Egészen kiváló igazolás volt Nemanja. Sajnálhatja a Filkó, hogy nem hallgattak a táncolósra. Az meg, hogy két 100%-os büntetőző van Berényben, külön érdekes.

donnarumma
Olvasó

Nem sajnáljuk?

Rouge
Vendég
Rouge

“…Én időnként kaptam hideget-meleget a lelátóról…”

Inkább meleget, Lacika…

SárgaPárna
Olvasó

Akármekkora egy paraszt vagy, ez most vicces volt…

Rouge
Vendég
Rouge

Paraszt, cigány és homoszexuális.

Ahogy minden szolnoki az…ezt ugye rendszeresen halljuk a nagy, bevehetetlen arénában….

Ja, és a qrva anyám.

vasipasi
Olvasó

Jó írás lett, gratulálok!
Lacikát én annyira nem szerettem, főleg mert nem piros-feketében tolta, de a dumája az most is rendben van. 🙂

drszepkaroly
Olvasó

Azt tudtuk, ha Laci a vonalon, abból nagy baj nem lehet.
Megsüvegelendő Alekszandrov teljesítménye is. 52/52 az nem semmi.

Jokic
Vendég
Jokic

Meg néha könyökölt/csulázott, amikor olyanja volt. 🙂

Aramis
Vendég
Aramis

Lacinak szóltak 201-nél hogy fejezze be…:-DDD
De említhette volna azt is amikor 100 hármast kellet dobnia edzés után:
93-at tett a helyére.
A Sugár úti csarnokban akkor tapsoltak a nézők, ha Laci dobást rontott :-DDD
Akkor dobott pontot akkoriban amikor kedve tartotta…ha nem volt, akkor adott 20 gólpasszt…

csakazete
Olvasó

Utáltam mert ellenfél volt mindig… Egyébként szerintem óriási játékos volt a maga kis gonosz dolgaival együtt…. Összességében az a véleményem, hogy minden csapatnak kellene egy ilyen klasszis, mint Ő volt 🙂

seanmaguire
Olvasó

Én se szerettem ellenfélként, de azt aláírom, hogy tudásra megközelítőleg sincs ma olyan irányító, mint amilyen ő volt. Nemhogy magyar, légiós sem.

MásikVégétFújdMeg
Olvasó

Vagy, ha azt sem, akkor kaptatok róla 30 pontot.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés