Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

Akrobatikus kosárlabda show Budapesten

“Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol ebből nemzetközi verseny van.”:

:

Jelenleg a világon egy kínai színházban, valamint Las Vegasban, a világhírű Cirque du Soleil színpadán látható állandó műsorként akrobatikus kosárlabda show. Azonban szeptember 17-én a Magyar Kosárlabdázás Napján, hét akrobatikus kosárcsapat versenyét lehet ingyenesen megtekinteni Budapesten, a Hősök terén.

Negyedjére rendezik meg a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupát (BuDUNKpest), ami nemcsak egy egyedülálló sportesemény, hanem egy fantasztikus közönségszórakoztató show is. Három profi és négy amatőr akrobatikus kosárlabda csapat mutatja be a legjobb versenyszámait, amelyekben látványos ugrásokkal, szaltókkal, labdapasszokkal repülnek el a kosárpalánkig. Számukra ez verseny, a nézők számára pedig egy látványos, különleges előadás, ahol a zene és a tánc is fontos szerepet kap.

Ízelítő a 2019-es eseményről: https://youtu.be/czo8GvpugT0

„Az akrobatikus kosárlabda attól különleges, hogy kortól és sport érdeklődéstől függetlenül vonzza a közönséget, akik sosem látnak két ugyanolyan versenyszámot. Ez így volt már a 80-as évek elején is az USA-ban, amikor ez a sportág kialakult. Ám még mindig Magyarország az egyetlen hely a világon, ahol ebből nemzetközi verseny van, így a világ legjobb csapatait láthatja nálunk a közönség. Az idei verseny csúcspontja pedig az, hogy személyesen lesz velünk a világ első akrobatikus kosarasa Ty Cobb, aki a hetvenes évek végén kitalálta ezt a sportágat az USA-ban”Takács Áron, BuDUNKpest főszervező.

Az ingyenesen látogatható BuDUNKpest tartalmas és ritkán látható délutáni programot ígér, hiszen két kategóriában összesen hét csapat versenyszámát láthatja a közönség. Az egész napos Magyar Kosárlabdázás Napja rendezvényen belül 13 órától kezdődnek a BuDUNKpest programjai, amelyben a kreatív zsákolások mellett több táncbemutató, egy beatbox show, valamint DJ Revolution szórakoztatja majd az érdeklődőket.

A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit szeptember 17-én a budapesti Hősök terére, a részletes napirend a www.budunkpest.hu oldalon érhető el.

Háttérinformációk:

A világ legelső akrobatikus kosárlabda csapatát Ty Cobb amerikai tornász alapította meg Bud Light Daredevils néven 1983-ban. A kosárlabda zsákolásokat tette látványos show elemekké trambulinokkal, labdazsonglőrködéssel, artistákkal. Általa inspirálódott az a Jerry L. Burrell, aki létrehozta Amerikai Egyesült Államok mára legnagyobbá vált akrobatikus kosárlabda csapatát, az ACRODUNK-ot. Mindketten személyesen teszik tiszteletüket idén Budapesten, csak emiatt repülnek el Magyarországra az USA-ból.

Évek teltek el, a trükkök és technikák folyamatosan fejlődtek, majd egy nemzetközi összefogással, a magyar Face Team és a szlovén Dunking Devils csapatok részvételével, létrejött az akrobatikus kosárlabda szabálykönyve, pontozási rendszere, amely lehetővé tette az első profi nemzetközi kosárlabda kupa megszervezését. Erre került sor 2016. szeptember 10-én Budapesten a Hősök terén a #BUDUNKPEST elnevezésű esemény keretein belül.

Ez a történelmi pillanat egy új sportág, az Akrobatikus kosárlabda születésének kezdeti lépései voltak, azóta pedig már újabb nemzetközi verseny volt 2018-ban és 2019-ben, valamint lesz 2022-ben is. Ezen felül hazánkban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hivatalos sportággá is nyilvánította az akrobatikus kosárlabdázást és már le is zajlott (a világon az első!) a nemzeti bajnokság.

Kosárlabdázás napja (egész napos program szeptember 17-én):

A rendezvény hivatalos neve „Magyar Kosárlabdázás Napja”

Az idén 80 éves MKOSZ (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) azzal a céllal rendezi meg minden évben a Magyar Kosárlabdázás Napját, hogy ezen a napon minden olyan sport megmutassa magát, amit 305 cm magas gyűrűre játszanak. Így megtalálható lesz 3×3, 5×5 játék, streetball, NBA Junior mérkőzések, Old Boys torna, kerekesszékes kosárlabda, SO (Speciális Olimpia) kosárlabda torna, és nem utolsó sorban a IV. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa, a BuDUNKpest.

Kiemelt programelemek az NBA Junior program, ahol egy NBA bajnok (Spurs) Francisco Elson is bíztatja a kosarasokat, lesz kosárlabda válogatottak klubja (valaha volt felnőtt magyar válogatott játékosok), a nap házigazdája pedig Fegyverneky Zsófia, az UNIQA Euroleasing Sopron játékosa lesz.

Fotó: Deák András

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés