Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

A sportot nem lehet elég korán elkezdeni: fejlesztő játékok leendő bajnokoknak

Lehet, hogy nem minden híres kosárlabdázónak volt labda a jele az oviban, de az biztos, hogy a mozgást és a sportot már egészen kicsi korukban elkezdték. Természetesen, amint elég idős lesz a csemeténk ahhoz, hogy komolyabban sportoljon, edzésekre kezdjen járni, fontos, hogy hagyjuk, hogy az ő érdeklődésének és képességeinek megfelelő sportágat választhassa!:

:

Ne essünk abba a hibába, hogy olyan tevékenységet erőltetünk rá, amihez nincs kedve, amit egyáltalán nem élvez – ezt a szerepet betölti majd az iskolában a matekdolgozat.

A mozgást fejlesztő játékok előnyei

Maga a mozgás azonban minden gyerek számára számos előnnyel jár: a rendszeres testmozgás hozzájárul az egészség védelméhez, az immunrendszer erősödéséhez. Ráadásul, ha nem feladatként erőltetjük, hanem fejlesztő játékok formájában szerettetjük meg a kicsikkel, élvezetes és szórakoztató tevékenység, majd hobbi lesz belőle.

Lássuk, mik azok a fejlesztő játékok gyerekeknek, amiknek a segítségével már egészen kicsi korban elkezdhetjük a sportos életmódra nevelést! Mindezt úgy, hogy a játék kötetlen móka maradhasson!

A pici babák mozgásfejlesztése

Ne becsüljük le a legkisebbek mozgásfejlesztésének jelentőségét! A kúszás-mászás, markolás, gyúrás nem csak a testi egészségük szempontjából bír óriási jelentőséggel, hiszen a helyes mozgásminták elsajátítása, az apró izmok fejlesztése az idegrendszer optimális fejlődéséhez is hozzájárul.

A legfiatalabbak számára ezért mindig biztosítsunk elég helyet a szabad mozgáshoz, térváltoztatáshoz, mászáshoz! Miután felállt, segíthetünk neki olyan járástanulást könnyítő játékokkal, mint a jól ismert húzogatható és tologatható fa kacsák, pillangók, de meglepően nagy támogatást jelent nekik a hintázás is!

Amíg nem tudjuk igazi hintába ültetni, nyugodtan ringassuk a karunkban, az egyensúlyérzékének és mozgáskoordinációjának kialakulását ugyanolyan mértékben támogathatjuk ezzel.

A labdajátékok már ebben az életkorban is megjelennek. Gurítsátok vagy dobjátok neki a gumilabdát, a baba feladata pedig, hogy sikeresen megfogja, illetve amikor eléri a megfelelő ügyességi szintet, visszajuttassa azt a feladónak.

Az örökmozgó bölcsisek, ovisok lefoglalása

Amint megtanulnak járni, megállíthatatlanná válnak. Néha vissza is sírjuk azt az időszakot, amikor nekünk kellett már a középső polcon díszelgő csetreszeket is biztonságba helyezni a kis ciklonok elől. Valójában szerencsénk van, ha szívesen és sokat mozog a gyerkőc, de ebben a szakaszban is érdemes a tomboló energiákat jól irányzott fejlesztő és kreatív játékok segítségével megfelelő mederbe terelni.

Természetesen kihagyhatatlan eszközök a játszótéri játékok! A hinta és a csúszda egyensúlyérzéket és koordinációt fejlesztenek, homokozás közben pedig a kicsi finommotorikai készségei kapnak szárnyra. A mászóka az ifjú sportemberek izmainak megerősítésében segít. Ezeket az elemeket szerencsére saját kertünkbe is beszerezhetjük!

Akkor sem kell megijednünk, ha nem tudunk egy komplett játszóteret telepíteni az udvarunkra. Számos olyan klasszikus, beltéren is bevethető kreatív játékot használunk a mindennapjainkban, amikről talán nem is sejtjük, hogy a csemeténk mozgásához is köze van.

Ilyenek többek között a különböző építőjátékok, kirakósok, rajztáblák, gyurmák, gyöngyfűző készletek. A felsorolt kreatív játékok gyerekeknek a finommotorikai készségek fejlesztésében segítenek, ami nem mellesleg a mozgáskultúrán túl az írás, olvasás, számolás művészetének elsajátításához is elengedhetetlen.

Kisiskolás korban jöhetnek a csapatjátékok!

Nem meglepő, hogy már az ovisok is imádják a fogócskát, bújócskát és nyitottak az egyszerűbb labdajátékokra, tornagyakorlatokra is. A bonyolultabb szabályrendszert megkövetelő, és a komplexebb kooperációs készségeket igénylő sportoknak azonban főleg gyermekünk kisiskolás korában jön el az ideje.

Hagyjuk, hogy több mindent kipróbáljon, mielőtt elköteleződik valamilyen mozgásforma mellett. Lehetőségeinkhez mérten biztosítsunk neki esélyt, hogy belekóstoljon az úszásba, kosárlabdába, fociba, küzdősportba, vagy táncba. Bármilyen sport mellett is teszi le a voksát, ha élvezettel műveli, garantáltan számos jótékony hatását viszi magával a felnőtt éveibe is.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés