Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

A Soproni Sportiskola jó útlevél az USA felé

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia ifjú tehetsége, Tallós Levente, Chicagóban folytatja. Ő már a harmadik.:

:

“Ahhoz, hogy kiteljesedjek, fejlődjek és elérjem a céljaimat, kellett egy jó csapat” – mondja a tizenhét éves Tallós Levente, egyszerre több kérdésre is választ adva ezzel. Két éve ugyanis ezzel a céllal szerződött a Soproni Tigrisektől a Soproni Sportiskolához, majd vált az akadémia sikersorozatának aktív részesévé. Tavaly az U18-as gárdával aranyérmet nyertek, az U16-al ezüstöt. Idén ezüstéremmel zárta a bajnokságot az U18-as csapat. Levente játszott a SMAFC felnőtt csapatában is, ahol bronzérmet ünnepelhettek, s néha még a Soproni Kosárlabda Club U20-as csapatában is szerepelt. Oszlopos tagja volt az elmúlt években a korosztályos válogatottaknak. Két éve az U16-os válogatottal az Olympic Hopes Tournament elnevezésű tornán Szlovákiában az All-star ötösébe választották, idén a debreceni Ifjúsági Bajnokok Ligáján ő kapta a legjobb magyar játékosnak járó elismerést. A 2023-as EB-n ötödik helyen végzett magyar csapatban való szereplése ezen túlmenően is sorsdöntőnek bizonyult. Látva a játékát, meghívást kapott az USA-ba, s végül négy amerikai iskola is versenyzett azért, hogy őket válassza.

– Ezt az impozáns felsorolást látva nem is egy csapat kellett, hanem több, de legfőképpen gondolom az, hogy te jól szerepelj, akarj és küzdj. Miért is kell akkor jó csapat?

– Mert a kosárlabda csapatjáték, egymást segítjük, motiváljuk, erősítjük. Minél jobbak a társak, annál többet tud fejlődni az ember. Pláne, ha még tizenéves. A Tigrisektől is ezért jöttem át a Soproni Sportiskolához, akkor a jó és a jobb között választottam. Azóta egymásra épülnek az újabb és újabb eredmények, lehetőségek.

– Aminek most az amerikai ösztöndíj a csúcspontja?

– Azért remélem, lesznek még újabb csúcsok.

– Úgy legyen! Meséld már el, hogy működik ez.

– Az Eb után megkeresett Lakosa Ákos azzal az üzenettel, hogy szerinte az USA-ban kellene folytatnom. Meglepődtem, mert nem voltam elégedett az Eb-n nyújtott teljesítményemmel, szerintem a felkészülés során sokkal jobb voltam, de persze azonnal érdekelt a dolog. Sőt! Bevallom, először örültem, s csak aztán kezdtem el gondolkodni azon, hogy mivel is jár ez a megtisztelő lehetőség.

– Elhagyod a családod, a csapatod, az egyesületed, a városod, az országod. Mit kínáltak cserébe?

– Felkerültek az adataim egy listára, ahol a jól sportoló, jól tanuló diákok szerepelnek szerte a világból. Az iskolák innen válogathatnak és tehetnek ajánlatot. Engem végül négy is megkeresett: két bostoni, egy tennessee-i és a chicagói. Utóbbi mellett döntöttem, miután alaposan utána néztem a feltételeknek és a lehetőségeknek. Az iskola ösztöndíja minden költséget áll, ami a lakhatást, a tanulást és a kosárlabdázást illeti. Az edzőt Kyle Koncznak hívják, már a neve is felkeltette az érdeklődésemet. Számtalan levélváltás volt már köztünk, videóhívás, csetelés. Bármit kérdezhettem tőle, lelkiismeretes válaszolt. Kiderült, hogy a nagyszülei között volt egy magyar. Persze nem ez döntött, hanem az az elhivatottság, ahogy beszél a munkájáról, a csapatról, a terveiről, aminek megvalósításában rám is számít. Eddig szerencsém volt az edzőimmel, sokat köszönhetek nekik, különösen Pálla Zoltánnak és Carlos Vallejo-nak.

– Tudod nagyjából, hogy mi vár rád?
– Mindennek utánanéztünk. Nagy segítség, hogy korábbi sportiskolás csapattársam, Nyikos Balázs már egy éve kint van, igaz, ő San Franciscóban, de az amerikai iskolarendszerről már mindent tud. Vele is sokat beszélgettem.

– Az angolul fogsz tanulni is, nem lesz furcsa?

– Az elején biztosan, de felmérték a nyelvtudásom, és azt mondták, kiemelkedő. Gyorsan tanulok és sokat javított a szókincsemen, hogy a sportiskolai edzéseken is angolul beszélünk.

– Egy év alatt te vagy a harmadik sportiskolás akadémista, aki él az ajánlattal és az USA-ban folytatja. Nyikos Balázs után Palotai Máté is San Franciscóban folytatja, te pedig Chicagóban. Szerinted mi ennek az oka?

– Nemcsak az, hogy itt tehetséges fiúk játszanak. Az egyéni teljesítmény önmagában kevés lenne. Kell a jó csapat is, enélkül nehéz a kosárlabdában a fejlődés. Kell a biztos háttér, kellenek a szakmailag magasan kvalifikált edzők, a minőség, az infrastruktúra. A Soproni Sportiskola nem tartozik a legnagyobb akadémiák közé, az eredményei ugyanakkor azokéval vetekszik. Szerintem ezt látnia kell a magyar utánpótlás-nevelés vezetőinek. Az, hogy három sportiskolás lesz az USA-ban, üzenet is. Azt üzeni, hogy a Soproni Sportiskola valamit jól csinál.

– Újra ott vagy a válogatottban is, bár a szűk keretet még nem hirdették ki. A debreceni elismerés miatt valószínűleg ott lehetsz az idei Európa-bajnokságon is.

– Nagyon bízom benne, hogy ott lehetek Szkopjében. A felkészülésen mindent meg fogok tenni, hogy tagja lehessek a szűk keretnek.

– Zsúfolt lesz a nyarad, családi nyaralásra marad egyáltalán időd?

– Az lesz a nyaralás, hogy a szüleim és az öcsém augusztusban kikísérnek Chicagóba, és maradnak néhány napot.

– Visszajössz?

– Nem tudom. A szerződés egy évre szól, ami újabb egy évvel meghosszabbítható. Sopron nem Chicago, tehát sok mindenhez kell majd alkalmazkodnom, de bízom magamban és a családom is bízik bennem. A terv az, hogy ott teszem le az érettségit, és amerikai egyetemen folytatom. Szeretnék profi kosarassá válni, de érdekel a matematika és a fizika is. Az USA-ban, ha jól teljesítek, magas szinten kosarazhatok és közben szerezhetek egy amerikai mérnökdiplomát. Fájó szívvel váltok, de kinyitottak nekem egy ajtót, amin belépve a legszebb álmaimat valósíthatom meg.

Szerző: Nagy Márta

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés