Connect with us
Hirdetés
Hirdetés

Utánpótlás

A Rátgéberes junior fiúk mindent kivettek a „nagy kosárból”!

“Olyan tudatosság, maximalizmus, profi szemlélet jellemzi ezeket a fiúkat, hogy ilyet tényleg öröm látni.”

  •   :

:

A Rátgéber Akadémia történetének második aranyérme is a 2003/2004-es fiú korosztályhoz kötődik, amely a 2019-es kadett elsőség után idén a junioroknál ért a csúcsra. Hogy miért? Többek között azért, mert ez egy nagyon erős generáció, amellyel négy éven át rengeteget dolgoztak, a játékosokat pedig olyan tudatosság, maximalizmus, profi szemlélet jellemzi, amit öröm látni, tapasztalni. Példaértékű sikersztori az övék!

A ratgeberakademia.hu beszámolója:

A 2019-es kadett fiú bajnokság örökre emlékezetes marad számunkra, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia ekkor szerezte meg első országos bajnoki aranyérmét. Május 12-én, vasárnap délután a Vasas Akadémia A elleni mérkőzéssel zárult a szezon: 78-67-re győztünk, ezzel a csúcsra ért csapatunk.

Abszolút megérdemelten lettünk bajnokok.

Az örömünket azonban néhányan megpróbálták elrontani. Talán azért, mert nem tudták elfogadni, hogy ilyen a sport, hol az egyik, hol a másik nyer. (De úgy általában az, aki a legfelkészültebb…) Szóval többen is azt hangoztatták, csak azért nyert a Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapata bajnokságot, mert nálunk játszott egy valóban kivételes tehetséggel és adottságokkal megáldott srác, James Ugochukwu Nnaji! Egy nigériai fiú, aki tizennégy évesen olyannyira bízott bennünk, hogy otthagyta a családját, a hazáját, hogy nálunk edzhessen, készülhessen, hozzánk tartozhasson.

James azóta a Barcelona játékosa…

A 2019-es csapatunk a következő játékosokkal állt fel a döntőben: Kazy Balázs, Staubach Dávid, Bánfi Balázs, Meszlényi Róbert, James Ugochukwu Nnaji, Hiezl Bálint, Rátgéber Tamás, Pifkó Bálint, Schmera Gergely, Merkl Barna, Slézia Máté, Vasas Márk.

S hogy miért fontos ez most, 2021-ben, a junior döntő után? Azért, mert ezúttal is a Rátgéber Kosárlabda Akadémia csapata nyerte meg a bajnokságot – James Ugochukwu Nnaji, vagyis a nigériai „csodafegyver” nélkül! Sőt! Tavaly nyáron eligazolt tőlünk az egyik meghatározó játékosunk, Hiezl Bálint, korosztályos válogatottunk, kezdőötösünk tagja, Kazy Balázs pedig sérülés miatt egyetlen percet sem játszhatott az országos nyolcas döntőn. Ennek ellenére az aranyérem a miénk lett! A következő csapattal: Schmera Gergely, Bánfi Balázs, Meszlényi Róbert, Árva-File Balázs, Staubach Dávid, Pifkó Bálint, Prodanovic Todor, Rátgéber Tamás, Kelemen Benjámin, Vasas Márk, Merkl Barna, Habling Márk.

Érdemes összehasonlítani a két csapatot! Nincs Nnaji (aki akkor nem mellesleg a döntő legértékesebb játékosa, MVP-je volt), nincs Kazy, nincs Hiezl, „csak” szinte kizárólag azok a srácok vannak, akiket 2019-ben minősítettek, megbántottak azzal a kijelentéssel, hogy a nigériai csapattársuk miatt lettek aranyérmesek.

Nem azért lettek! A mostani junior arany a bizonyítéka, hogy akkor és most is a tehetségüknek, az elvégzett munkának, az elhivatottságuknak köszönhetően végeztek az élen! Na meg talán annak a dacnak köszönhetően, ami két éve ott munkálkodott bennük.

Ez egy nagyon erős generáció! A 2003/2004-es korosztály immár négy éve dolgozik együtt, és a 2019-es kadett elsőség után most junior bajnok lett úgy, hogy folyamatosan négy–öt játékost ad a válogatottba, aminek nagyon erős üzenete van! A szakma, a jelenlegi és leendő játékosaink, szüleik számára ezekkel az eredményekkel azt bizonyítottuk, hogy hosszú távon is nyugodtan hihetnek, bízhatnak bennünk: nálunk a kiváló szakmai munka nem csak egy csapatra vonatkozik, hanem az összes korosztályra! A folyamatosság, a folyamatos fejlődés jellemzi Akadémiánkat és a nálunk pallérozódó tehetségeket is. Több éves életpályát, életutat kínálunk a gyerekeknek. Ha idejön egy serdülő korú kissrác, akkor a szülei biztosak lehetnek benne, hogy hosszú távon jó kezekben tudhatják a gyereküket, megtervezett, felépített, remekül működő rendszerbe kerülnek, ahol nem csak a szakma, a kosárlabda fontos, hanem az iskolai tanulmányok is. A játékosaink többsége az érettségi után az egyetemen tanul tovább!

– fogalmazott az Akadémia sportigazgatója, a férfiszakág vezetője, Csák Magdolna.

Nem mellesleg: a hozzánk kerülő fiatalok olyan példaképeket kapnak, mint a most aranyérmet szerző junior csapat tagjai! Ez a társaság olyan értéket képvisel, amire méltán büszke Akadémiánk.

Olyan tudatosság, maximalizmus, profi szemlélet jellemzi ezeket a fiúkat, hogy ilyet tényleg öröm látni, tapasztalni! Pontosan tudják, hogy kell élniük élsportolóként, tisztában voltak vele, hogy a járványhelyzet idején miként kell viselkedniük, mit engedhetnek meg maguknak és mit nem. Az egész szezon során, sőt, már az ezt megelőző években is úgy készültek, hogy a legjobbak akarnak lenni. Ami másodszor is sikerült nekik!

Köszönhetően természetesen annak is, hogy Akadémiánkon minden biztosított ahhoz, hogy nekik, játékosoknak csak a kosárlabdára kelljen koncentrálniuk. Adott minden, profi szakmai munka, kiváló erőnléti edzők, rehabilitációs részleg, táplálkozási szakértő, sportpszichológus, mentorpedagógus, együttműködő partneriskolák – vagyis A-tól Z-ig tényleg minden megvan ebben a gépezetben ahhoz, hogy kifogástalanul működjön.

A srácok pedig kellően érettek voltak ahhoz, hogy mindent kivegyenek a „nagy kosárból”! Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a fiatalabb generációk tagjait is ugyanebbe az irányba indítsuk el, és ugyanígy végigkísérjük, végigsegítsük őket azon az úton, amin a juniorjaink eddig eljutottak. Az ő aranyérmük, bajnoki címük egy visszaigazolás volt számunkra a munkánkat illetően, ebből látszik, hogy jó irányba haladunk. Példaképeket adtunk a fiatalabbaknak, ami nagyon fontos dolog

– mondta Csák Magdolna.

És ne feledjük, ezek a játékosok még nincsenek készen, jöhet az U20 és a felnőtt csapatunk!

Fotó: Szilágyi Gábor

  •   
9 hozzászólás

9
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MAFCdrukkerzsoltihozzaszolZsarkovhajdúgyerek Recent comment authors
MAFCdrukker
Olvasó

Tényleg nem semmi, hogy a legutóbbi 2 szezonjukban bajnokok lettek, jár a gratuláció! Ha így folytatják, pár éven belül a feljutásért küzdhet a nagycsapatuk – nekem egyébként van egy olyan hátsó gondolatom, hogy ez a(z egyik) cél… Tehetségek, edzők, légiósok, pénz, infrastruktúra: minden adott hozzá. A cikk apropója is jogos. Ugyanakkor nsm értem, miért kellett az írás vezérfonalának a sértődöttséget választani, miért nem lehetett szimplám méltatni a csapatot. Egyrészt ki mondta ezt, mikor, emlékszik még rá valaki? Másrészt győztesként miért azzal foglalkoznak, hogy a vesztes mit állít? Tényleg furcsa.

hajdúgyerek
Olvasó

2019. évben a a Zsíros Akadémia – NKA Pécs elődöntő után, ahol néhány ponttal kikapott a Zsíros volt egy adok-kapok a médiában. A Zsíros Akadémia támadta be a Pécset, hogy míg ők “színmagyar” és saját nevelésű gyerekekkel versenyeznek addig a Pécs csak Jamessel tud nyerni.Szóval az akkori nyilatkozat háború az előzmény + hogy a mostani rendezési jogot is az éremesélyes (bajnokesélyes) Zsírosnak adták oda. Csak érdekesség: hogyan szerepelnek a rendező egyesületek csapatai (Vasas rendezte a fiú serdülő és fiú kadett döntőt – 2 arany. Nem feltételezem, hogy bármilyen összefüggés lenne.).

zsoltihozzaszol
Olvasó

Ez nettó hazugság. Csináltam egy kis factchecket. Zsíros nem ezt nehezményezte – és Csák is itt téved -, hogy a James-szel nyertek. A játékvezetői ítéletet vitatták a döntőnél – nem nyilvánosan – és azt, hogy Kazynak kellett volna kapnia az MVP díjat, nem pedig Jamesnek. Mediába adok-kapok? Hol??? Egyébként Csák meg lássa be James nyerte nekik a 2019-est, de tény hogy most nélküle szépen kinőtte magát a csapat és jövőre még jobb lesz. A Zsíros esélyes volt a végére, de nem a döntőben nyújtott mutatványért és nettó csúsztatás, hogy ezért kapták meg. Rendezett volna mindent a Vasas? Ajánlom figyelmedbe a… Olvass tovább »

zsoltihozzaszol
Olvasó

*elődöntőnél

Zsarkov
Olvasó

Gondolom, Rátgéber Tamás volt az MVP, csak “szerénységből” maradt ki…, árulkodós ovis szint ez sajnos…

hajdúgyerek
Olvasó

Csak még egy megjegyzés: a most győztes pécsi csapatból 3 fő (+ ha a sérült Kazy Balázst is hozzáveszem akkor 4 fő) volt 2003-as születésű, 8 fő 2004-es és 1 fő 2005-ös azaz a csapat “kisjunior” kategóriába tartozott. Ha együtt maradnak mit tudnak majd jövőre???

hajdúgyerek
Olvasó

Más korosztályok kapcsán hasonlót írhatna a Vasas is. pl. a fiúknál 2019. győztes serdülő csapatból idén 9 fő játszott és nyert aranyat a kadett döntőben. 2019-ben volt szerencsém látni a kadett döntőt, illetve idén a hunbaskettv-n a junior döntőt. A Pécs “repertoár”-ja akkor sokkal egysíkúbb volt, a legtöbb befejezés Jamesre volt “kihegyezve”, idén viszont inkább tüntek csapatnak és kíválóan védekeztek. Döntőhöz kapcsolódva kicsit más: az U18 korosztály elvben a 2003. évben születettek, ennek ellenére – a helyosztó mérkőzésen részt vett játékosokat néztem meg – a helyosztókon szereplő 91 játékos közül 39 volt 2003-as, 40 2004-es, 11 2005-ös és volt 1… Olvass tovább »

zsoltihozzaszol
Olvasó

Az mondjuk furcsa, hogy hajdúgyerek meg sem említi a Hajdu-gyereket, aki szintén 2004-es és a mezőny egyik legjobbja. Vagy ez szernység? 🙂

hajdúgyerek
Olvasó

Hozzászólásomban a 2005-ket nevesítettem, de akkor álljon itt az említett 2004-ek. A legjobb 20 VAL-ban a következő 2004. évben születettek szerepelnek: 2. Schmera Gergely (NKA) 4. Csendes Péter (Sopron) 6. Pifkó Bálint (NKA) 10. Csátaljai Péter (Sopron) 15. Hajdú Péter (Zsíros Akadámia) 17. Meszlényi Róbert (NKA) 18. Várszegi Ádám (Vasas.

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés