Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

A Nemzeti Kosárlabda Akadémiára szerződött a Fenerbahce Euroliga-győztes női csapatának másodedzője, Alper Koc

Négy Euroliga-győztes edzővel dolgozott már korábban.:

:

Fiatal, mégis hatalmas szakmai tudással és tapasztalattal felvértezett edzőt szerződtetett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia: Alper Koc április közepén a Fenerbahce másodedzőjeként Euroliga-győzelemnek örülhetett! A török női válogatottal Eb-ezüstérmes szakember, aki Pécsett a junior leány csapat vezetőedzője lesz, eddigi pályafutása során négy Euroliga-győztes edzővel dolgozott – köztük Rátgéber Lászlóval, akiről elmondta, mind a mai napig hatalmas respektje van Törökországban, nagy tisztelet övezi.

A mindössze 39 éves szakember későn, 13 esztendősen kezdett kosárlabdázni, és csak hat éven át játszott. Nagyon hamar, már 17 évesen belekóstolt az edzősködésbe egy kicsi isztambuli egyesületnél. Nem sokkal később már a török topklub, a Fenerbahce alkalmazottja volt, ahol elkezdett lányokat edzeni. Szinte minden korosztályt végigjárt, az U12-esektől indulva egészen a felnőttekig, hogy aztán 2011-ben és 2012-ben már a török női felnőtt válogatottnál dolgozzon másodedzőként! A 2011-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett a csapat, egy évvel később pedig ott lehetett a londoni olimpián is.

– Az ötkarikás játékok után elvégeztem a kötelező katonai szolgálatot, majd a Darüssafaka férfi csapatánál folytattam edzői karrieremet – mondta Alper Koc. – Ott is végigjártam szinte az összes utánpótlás korosztályt, és voltam David Blatt másodedzője a felnőtteknél, amikor a csapat az Euroligában szerepelt! Pár év után aztán visszatértem a Fenerhez, itt töltöttem az utolsó három szezonomat: az elsőben az U18-as csapat, a másodikban a másodosztályú együttes vezetőedzőjeként dolgoztam, majd a legutóbbi idényben Marina Maljkovicmunkáját segítettem másodedzőként a felnőtteknél, akikkel idén áprilisban megnyertük az Euroligát.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László nagyon jól ismeri Alper Kocot, hiszen a 2010-2011-es szezonban a Fenerbahce vezetőedzője volt, a fiatal török szakember pedig akkor már a klubnál bontogatta szárnyait, és a másodedzője lett. Természetesen nagyon jó véleménnyel van róla, nem lehet véletlen, hogy már négy (!) Euroliga-győztes tréner segítője is volt: Rátgéber László (2009 – Szpartak Moszkva), David Blatt (2014 – MaccabiTel-Aviv) és Marina Maljkovic (2023 – Fenerbahce) mellett ugyanis Roberto Íniguez másodedzőjeként is tevékenykedett (2012 – Ros Casares Valencia), nem mellesleg nyolc évig a világ legjobb játékosaival dolgozhatott együtt!

Rátgéber Lászlóval és Ernest Radjennel a Fenerbahcénál találkoztam, és nem csak kiváló edzőket, hanem remek embereket, barátokat ismertem meg személyükben. László nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, sok mindent másképp látok azóta, amióta együtt dolgoztunk. Szerintem sokan nem is tudják Magyarországon, hogy mekkora tisztelet övezi Törökországban, és mint első külföldi edző, mekkora hatása volt! Emlékszem, milyen jó munkát végzett a Fenernél: két héttel a bajnokság után kezdődött az Európa-bajnokság, a török válogatott kezdő ötösét pedig klubcsapatának a játékosai alkották. Nem csak az akkor megszerzett bajnoki cím, hanem a válogatott ezüstérme is jelzi, mennyire fantasztikusan dolgozott, mennyire kiválóan fel voltak készítve a lányok! A mai napig biztos vagyok benne, hogy ha nincs Diana Taurasiigazságtalan doppingbotránya, már akkor megnyerjük az Euroligát, hiszen 16-0-val álltunk – nem kellett volna rá tizenkét évet várnunk.”

Alper Koc azóta is folyamatosan tartja a kapcsolatot Rátgéber Lászlóval, 2016-ban a bajai nemzetközi kosárlabdatáborba is ellátogatott: „Ennek érdekes a sztorija: László hívott, hogy jöjjek, én viszont mondtam neki, hogy nem tudok, mert most volt az esküvőm. Azt válaszolta, hozzam csak magammal a feleségemet! Így is lett!”

A család azóta három tagúra bővült, Kocnak van egy tüneményes 6 éves kislánya. Miután a család nagyon fontos számára, úgy tervezi, hogy felesége és gyermeke is Pécsre költözik.

– László öt évvel ezelőtt is hívott az Akadémiára, de akkor nemet mondtam. Most viszont úgy éreztem, eljött az idő, ismét vele szeretnék dolgozni! Tudom, mit jelent ez az Akadémia, tudom, hogyan fejlődött évről évre mind az edzői stábot, mind az infrastruktúrát illetően, ezért azt gondolom, hogy ez egy kiváló hely egy edző számára. Szerettem volna részese lenni ennek a fejlődésnek, és nem utolsósorban szeretném megmutatni Lászlónak, hogy mennyit tudok ma már a kosárlabdáról!

9 hozzászólás

9
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
CenterzterulezGézukaRebornRámen11-12Motoros Recent comment authors
Center
Olvasó

Alper KOC: “Első találkozásom Lászlóval egy parkolóban történt, ahol véletlenül KOCcantunk, ekkor azt mondta rám, hogy úgy nézek ki, mint egy KOCa, amivel nagyon elvetette a KOCkát. Végül is egy KOCsmában megbeszéltük a dolgokat és KOCcintottunk. Majd mindketten KOCsiba szálltunk, azóta vár rám és úgy hív, hogy kis KÓCos.” 🙂

zterulez
Olvasó

Kíváncsi leszek mit produkálnak az A csoportban. A tippem az, hogy topcsapatot fognak belőlük csinálni. Máskülönben mi a fenének tolták fel őket ennyire… hagyták volna a PVSK-t visszajutni.

Motoros
Olvasó

Azt már mindenki tudja itt, hogy a tippelés sem az erősséged????

GézukaReborn
Olvasó

Nemzeti Kosárlabda Akadémia – van ott MAGYAR edző ha már “nemzeti” demagóg megy?

Rámen11-12
Olvasó

Allah segítse minden lépését, jó munkát, sok sikert Alper Koc!
Ha ennyire jó edző, miért ne dolgozzon Magyarországon?

Motoros
Olvasó

Mennyibe kerül?
????

ChampWest?
Olvasó

Micsoda történetek!
Nem akar könyvet kiadatni Laci bácsi?

SopronKCfan
Olvasó

Mostmár tudom mi hiányzott a mai napomból 🙂

Pojaca
Olvasó

Ennél jobb hírrel nem is szolgálhatott volna a portál az éppen a vasárnapi ebédjüket elfogyasztó adófizető felhasználóknak!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés