Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

A nap, amikor Michael Jordan Budapesten játszott – VIDEÓ

Nem nagyon érdekelte város, tesi tanárnak készült.

  •   :

:

Most, amikor a The Last Dance című filmsorozat kapcsán a csapból is Michael Jordan folyik, érdemes megemlékezni arról az eseményről, amelyen a világ valaha volt legjobb férfi kosárlabdázója Budapesten szerepelt. 1982. június 20-án történt mindez a Budapest Sportcsarnokban.

Az interjú

Merő kíváncsiságból, a sorozat nézése közben jutott eszembe, vajon melyik volt az első magyar nyelvű újságcikk, amely bemutatta az olvasóknak Jordant. Nem kellett sokáig keresgélni, mert az 1982. június 20-i Népsportban rövid interjút olvashattunk az akkor még a North Carolina színeiben, az NCAA-ban, azaz az amerikai egyetemi bajnokságban játszó kosarasról. Ezt idézzük fel most.

– Tizenkilenc éves vagyok. Hét éve kosárlabdázom, előtte baseball játékos akartam lenni. De a középsikolában, Willmingtonban már tudtam, hogy csak ezért a játékért, a kosárlabdáért szabad élnem. Nagy kosárlabdázó akarok lenni.

– Már most is az. Mi még a célja?

Hogy a profi ligában szerepelhessek.

– Melyik csapatban?

– Mindegy, csak profi legyen. Bár nem a játékosok, hanem a klubok választanak, én legszívesebben a Los Angeles Lakershez mennék. De három évet még mindenképpen várnom kell erre. A szabályok rögzítik: csak az egyetem befejezése után lehet váltani.

– Mit tanul?

– Testnevelő tanár leszek.

– Akar is tanítani?

– Nem. Amíg játszom, addig semmiképpen sem.

– Most miből él?

– A tandíjat és az ellátást az egyetem fizeti. Pénzt nem kapok. Szabadidőmben a tanulás és a sport mellett dolgozom. Különböző kosárlabda-táborokban segédkezem.

– Mi a véleménye az európai kosárlabdáról?

– Nem ismerem. Egyetlen alkalom kivételével csak amerikaiak ellen játszottam. A kivétel az volt, amikor az idén a jugoszláv válogatott látogatott el hozzánk. A North Carolina hát ponttal győzött.

– Ki tetszett a legjobban a jugoszlávok közül?

– Drazsen Dalipagics. 41 pontot szerzett. Fantasztikus. A North Carolina ellen ez még senkinek sem sikerült.

– Hol járt már a világon?

– Sehol. Az első külföldi utam Genfbe, majd Budapestre vezetett.

– Mire kiváncsi Magyarországon?

– A mérkőzésre.

– És?

– És mindenre. De mint említettem, a legfontosabb számomra a kosárlabda.

Ez volt tehát az első interjú, amelyet az akkor 19 éves Michael Jordan a Népsportnak adott. Ami a meccset illeti: az USA válogatottja Genfből érkezett Budapestre. 1982. június 19-én a svájci városban csapott össze először az amerikai válogatott és az Európa-válogatottnak nevezett együttes. A genfi mérkőzésen Európa 111-92-re nyert az amerikaiak ellen.

Jordan ezen a mérkőzésen 18 pontot dobott.

Egy magyar is pályára lépett

A két csapat együtt repült a magyar fővárosba, hogy 1982. június 20-án ismét megmérkőzzön a Budapest Sportcsarnokban. 9000 néző tekintette meg a meccset. A magyarok számára óriási megtiszteltetésnek számított, hogy az Európa-válogatottban Losonczy Árpád is szerepet kapott. Erről így beszélt:

– A FIBA Hepp Ferenc-emléktornát rendezett Budapesten 1982. július 20-án, az egyik program az Európa–Egyesült Államok mérkőzés volt, és az illetékesek úgy gondolták, a helyszín miatt legyen a kontinens csapatában egy magyar is, a szövetség pedig engem jelölt ki. Én nem jártam sem Eb-n, sem vb-n vagy olimpián, nem voltam ott a kupasorozatok döntő meccsein, azaz ugyanúgy nem ismert a kutya sem az Európa-válogatott öltözőjében, mint korábban a magyaréban, és a lehetőséget nem a teljesítményemmel érdemeltem ki.

Többször megkérdezték tőlem, milyen volt Michael Jordan ellen játszani, de nemigen tudom, hiszen akkor ő még nálunk ismeretlen fiatal kosaras volt, nem sejthettem, hogy kivel vagyok egy pályán.Amúgy pedig a sztárok rendesek voltak, bevettek a játékba, hat perc alatt dobtam hat pontot.

Az egyik barátom szerint ez pompás, hiszen eszerint, ha végigjátszom a negyven percet, akkor negyven pontig jutok.

Európa-válogatott – Egyesült Államok 103-88 (45-35)
Budapest Sportcsarnok, 9000 néző: Vezette: Turner (angol), Horváth Géza

Európa: Corbalan 7, Dalipagics 21, Tkacsenko 9, Kropilak 8, San Epifanio 10. Csere: Miskin 15, Berkowitz 14, Marzorati 4, De La Cruz 6, Losonczy 6, Jerkov 3.
USA: Jones 15, Paxson 6, Jordan 19, Russel 14, Turner 4. Csere: Sitton 11, Payne 1, Cox 2, Thomas 10, Revelli 2, Carter 2, Grandholm 2

Jordan volt a legjobb

Az amerikai csapat legponterősebb játékosa Michael Jordan volt. Mellette a kezdőötösben feltűnt még a Chicago Bulls másik híres játékosa, az első Jordan-érában szereplő John Paxson is. Az amerikai csapat kétszer kikapott.
A játékosok panaszkodtak, hogy korán kellett játszaniuk, erre az volt a magyarázat, hogy az ekkor zajló spanyolországi labdarúgó vb meccseit délután és este adta a tévé, ezért ennek a kosárlabda-eseménynek nem tudtak helyet szoítani főműsoridőben.

Akinek van kedve, az egész meccset megnézheti, itt:

A cikk másodközlés! Az eredeti az Origo.hu-n jelent meg. A szerző Lantos Gábor volt.

  •   
4 hozzászólás

4
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
baltazarLuffanatPbaskkinemugral Recent comment authors
Luffanat
Olvasó

És én ott voltam. Nagy élmény volt… ja és persze Losonczynak és az USA-nak szurkoltunk, ami akkor kicsit lázadás volt a rendszer ellen.
Nem tudom, hogy ezen a tornán, vagy egy másikon játszott a szovjet és az amerikai válogatott egymás ellen,ott nagyon szurkoltunk, hogy a 2,10-es Szemjonovát soraiban tudó ruszkikat az amik legyőzzék. Így is lett. A meccs poénja volt, amikor a Szemjonova egyszerűen átlépett a 165 centis amcsi irányító fölött…

Pbask
Olvasó

Nekem sosem volt szimpatikus, L.D. után amit láttam,pedig nem is lesz.

baltazar
Olvasó

Jól megmondtad, nem lennék most a helyében…

kinemugral
Olvasó

*hat* ponttal

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés