Connect with us
Hirdetés

Magyar válogatott

A legjobb magyar kosárlabdázók rangsora 2023-ban

Felsoroljuk a 2023-as év legjobb magyar kosarasait és betekintünk az elmúlt szezon legfontosabb pillanataiba a magyar kosárlabda szempontjából.:

:

A kosárlabda Magyarországon továbbra sem közelíti meg a futballt népszerűségben, de az elmúlt időkben felfigyelhettünk arra, hogy egyre több az elismert magyar kosaras. Ami figyelemre méltó, hogy a magyar női kosárlabdázók jóval előrébb tartanak mint a férfiak – jelen pillanatban a FIBA világranglistáján a női válogatott a 19. helyen tartózkodik, míg a férfi csapat csak a 43. pozíciót tudta elérni.

2023 a magyar kosárlabdának mérföldköve volt két szempontból is. Először is Hanga Ádám személyében meglett az első magyar Euroliga-győztes, amikor csapatának a Real Madridnak Litvániában sikerült 11. alkalommal is elhódítani a trófeát. A másik fontos állomás pedig Juhász Dorkának köszönhető, akinek az észak-amerikai WNBA debütáló szezonjában sikerült nagyot alakítania azzal is, hogy beválasztották a WNBA All Rookie csapatába – azaz felkerült az idény legjobb öt debütáló játékosából összeállított listára, amit az edzők szavazataival állítanak össze.

Voltak rajtuk kívül még más kosarasok is, akik jó idényt zártak – ebben a cikkben vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével, felsoroljuk a 2023-as év legjobb magyar kosárlabdajátékosait.

Magyar kosarasok – a top 7

Kétségkívül Hanga Ádám történelmet írt a magyar kosárlabdában, amikor a Real Madriddal megnyerte az Euroligát a görög Olympiacos ellen 2023 májusában. Így nem volt nehéz őt rakni a rangsor legelejére és Juhász Dorkát, egyedülálló WNBA-s teljesítménye miatt, pedig a második helyre. Hanga azóta már távozott a királyi gárdától és ma már a Crvena Zvezda, nem kevésbé nagy múltú kosárlabdacsapatát erősíti Belgrádban.

Perl Zoltán másodszorra is megnyerte az év játékosa díjat a legutóbbi Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) szavazásán, a nőknél pedig Fegyverneky Zsófiát választották immár hatodszorra. Ők ezáltal a harmadik és negyedik helyre kerültek. 

A nemzetközi kosárlabda szakportál, az eurobasket.com szerint Vojvoda Dávid volt a második legjobb magyar játékos az elmúlt idény alatt. Az elmúlt időben a tehetséges kosarasnak voltak gondjai a pályán kívül, ugyanis tartozott az ügynökének és emiatt fel volt függesztve a válogatottból, de úgy tűnik, hogy ez a történet végre rendeződött. Vojvoda az ötödik helyet kapta remek hazai szereplése miatt. 

Kiss Virág áll a hatodik helyen. Nagyon szépen tudott teljesíteni mind a klubjában mind a válogatott keretében, amit a FIBA is észrevett: a nyáron lezajlott női Európa-bajnokság után ugyanis beválasztották azon nyolc játékos közé a 192-ből, akik számára az Eb hozta meg az áttörést a nemzetközi porondon. A ljubljanai versenyen a 90-es évek vége óta a legjobb teljesítményét nyújtotta a magyar női válogatott és ebben kulcsszerepet játszott Kiss.  

A fiatal válogatott Somogyi Ádámnak pedig, az Alba Fehérvárral sikeresen lezajlott idénye után, sikerült a spanyol kosárlabda-bajnokság élvonalába igazolni, ezáltal nagy reményekre jogosítva a szurkolókat, s így bekerülve a top 7-be.

A rangsorolás:

  1. Hanga Ádám
  2. Juhász Dorka
  3. Perl Zoltán
  4. Fegyverneky Zsófia
  5. Vojvoda Dávid 
  6. Kiss Virág
  7. Somogyi Ádám

 

A játékosokról részletesen:

 

Hanga Ádám

Született: 1989. április 12. (34 éves)

Magasság: 2 m

Súlya: 94 kg

Aktív évek: 2006 –

Poszt: alacsonybedobó

Csapat: Crvena Zvezda, 2023 óta

 

Juhász Dorka

Született: 1989. december 18. (23 éves)

Magasság: 1.93 m

Súlya: 87 kg

Aktív évek: 2023 –

Poszt: csatár

Csapat: Minnesota Lynx, 2023 óta

 

Perl Zoltán

Született: 1995. július 28. (28 éves)

Magasság: 1.95 m

Súlya: 85 kg

Aktív évek: 2012 –

Poszt: irányító-dobóhátvéd

Csapat: Falco KC Szombathely, 2019 óta

 

Fegyverneky Zsófia

Született: 1984. szeptember 29. (39 éves)

Magasság: 1.78 m

Súlya: 63 kg

Aktív évek: 2001 –

Poszt: irányító 

Csapat: UNIQA Euroleasing Sopron, 2011 óta

 

Vojvoda Dávid

Született: 1990. szeptember 4. (33 éves)

Magasság: 1.96 m

Súlya: 93 kg

Aktív évek: 2006 –

Poszt: alacsonybedobó

Csapat: Alba Fehérvár, 2020 óta

 

Kiss Virág

Született: 1998. aprilis 12. (25 éves)

Magasság: 1.94 m

Súlya: 86 kg

Aktív évek: 2013 –

Poszt: center

Csapat: CBK Mersin, 2023 óta

 

Somogyi Ádám

Született: 2000. június 30. (23 éves)

Magasság: 1.95 m

Súlya: 89 kg

Aktív évek: 2018 –

Poszt: irányító

Csapat: MoraBanc Andorra, 2023 óta

Összegzés

Báder Márton, Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Németh István. A fiatalabb kosárlabdaszurkolók számára talán nem is mondanak ezek a nevek semmit. Pedig a kétezres évek elején, ami az a periódus amikor a magyar kosarasok az eddigi legnagyobb sikereket érték el, ezek a nevek folyamatosan ott forogtak az európai kommentátorok száján. 2002 és 2007 között mindig volt magyar játékos az Euroligában, a 2004-05-ös szezon alatt pedig az imént felsorolt négy kosaras egyszerre is ott volt az európai kosárlabda élvonalában.

2023 május 21-ig ez is maradt a tetőpont, amikor egy elképesztően kemény meccs után, a Real Madrid mezében Hanga Ádám végre beírta magát az európai kosárlabda nagy betűs történelmébe, csapattársa Sergio Llull utolsó három másodpercben szerzett kosarának köszönhetően, aminek az eredményeként a spanyol csapat 79-78-ra győzni tudott az athéni Olympiacos ellen.

Mielőtt még kétségbe vonnánk Hanga szerepét, tudni kell, hogy ezen a meccsen is kezdőként szerepelt és a lefújás pillanatában is a pályán volt – a Reálban kulcsemberként tekintettek rá. Bár már nem fiatal a 34 évével, olyan karriert sikerült befutnia, amiről már most azt lehet mondani, hogy a legsikeresebb a magyar férfi játékosok között.

A férfi szóra hangsúlyt kell rakni, mert, ahogy az már említésre került, a magyar kosárlabdában a nők teljesítenek jobban a maguk körében – ebbe az összehasonlításba is ezért került be három hölgy játékos, akik közül a legnagyobb remények Juhász Dorkához fűződnek.

A játékosok összehasonlításán kívül, a sportrajongók számára van pedig egy másik fajta összevetés, ami érdekes lehet nekik, főleg akkor, ha szeretnek egy kis izgalmat bevonni a meccsekre, azáltal, hogy fogadnak rájuk. A Mighty Tips sportszakértőkből álló csapata ingyen útmutatások tömkelegét biztosítja a fogadások világában eligazodni vágyok számára, többek között azt is, hogy mely bukmékereknél működik a Revolut sportfogadás. A Revolut egy innovatív pénzügyi szolgáltató, amely által könnyebben és gyorsabban megy a be- és kifizetési folyamat, viszont aránylag kevés helyen alkalmazzák. Jó hír, hogy a Revolut fogadóirodák összehasonlítása MightyTips oldalán ingyen elérhető és segít eligazodni a megfelelő platform kiválasztásában. 

Végső soron bármit is választunk, leszögezhetjük, hogy a magyar kosárlabda mindenképpen egy érdekes etaphoz ért, ami miatt érdemes lesz figyelemmel kísérni a felsorolt játékosok pályafutásának következő szakaszait is.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

 

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés